Kotimaa

Kommentti: Maassa maan tavalla – Viron tie­dus­te­lu­pal­ve­lu puhuu uhkista nimillä, Supo ohjaa lukemaan rivien välit

Viron tiedustelupalvelun raportti suututti suorasukaisuudessaan Kiinan. Raportissa sivutaan myös Tallinnan ja Helsingin välille suunniteltua tunnelihanketta.
Kotimaa 19.2.2020 20:07
Jussi Orell

Suomen ja Viron maantieteellinen etäisyys on lyhyt, mutta tapa puhua turvallisuuspolitiikasta eroaa silti merkittävästi. Siinä missä Suomen viranomaiset toivovat yleisön ymmärtävän loiviin ilmauksiin puetut viestit, Virossa mennään suoraan asiaan. Tästä on osoituksena sikäläisen tiedustelupalvelun tuore raportti, joka suoraviivaisuudessaan suututti Kiinan.

Viron ulkomaantiedustelua Välisluureametia ei voi moittia korulauseista, joita pitää tulkita rivien välistä. Puolustusministeriön alaisuudessa toimiva tiedustelupalvelu onnistui tuoreella vuosiraportillaan suututtamaan suuren ja mahtavan Kiinan, jonka Viron-suurlähetystö on pitänyt raporttia niin vääristelevänä ja loukkaavana, että on vaatinut Viroa korjaamaan julkaisuaan. Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu torjui tiistaina arvostelun.

KUVA: Joel Maisalmi

Kiina suivaantui varoittavasta sävystä, jolla tiedustelupalvelu käsittelee Kiinan turvallisuuspoliittisia ja taloudellisia vaikuttamispyrkimyksiä. Kyseenalainen aktiivisuus on raportin mukaan näkynyt muun muassa Kiinan lähetystöjen toiminnassa. Pääosa raportista käsittelee toki totuttuun tapaan Venäjää.

Toisin kuin Suomessa, Virossa uhkiksi koetuista asioista puhutaan nimillä. Esimerkiksi sana Russia mainitaan raportissa perusmuodossaan vajaat 700 kertaa ja China yli 120 kertaa.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomen suojelupoliisin verkossa julkaisemassa kansallisen turvallisuuden katsauksessa viime vuodelta Venäjä ja Kiina mainitaan molemmat kokonaista kaksi kertaa.

Kovin syvälle maiden vaikutuspyrkimyksiin sisäministeriön alainen Supo ei muutenkaan mene.

– Vieraiden valtioiden aktiivinen Suomeen kohdistama tiedustelu jatkuu laajamittaisena. Suomi kiinnostaa erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita, Supo muotoilee.

Supon katsaus on neljän sivun mittainen, virolaisraportilla on mittaa 82 sivua.

Supoakin tiukempaa tiedotuslinjaa Suomessa vetää Puolustusvoimien tiedustelulaitos.

Suomalaisittain kiinnostavaa Viron tiedustelupalvelun raportissa on Helsingin ja Tallinnan välille kaavailtua tunnelia käsittelevä osuus. Raportissa ruoditaan tunnelin rahoittajaksi ilmoittautuneen kiinalaisen yhtiön taustoja ja sen yhteistyökumppaneiden talousvaikeuksia.

Vastaavaa suorasukaisuutta olisi vaikea kuvitella Supolta, joka raportissaan kommentoi totutun maltilliseen tapaansa muun muassa kybervakoilun uhkaa riskiyhtiöitä nimeämättä.

Viron kollegat kirjoittavat Kiinan vaatineen Färsaaria allekirjoittamaan verkkolaitevalmistaja Huawein kanssa sopimuksen 5G-verkon kehittämisestä vastineeksi kauppasuhteiden edistämisestä.

Virossa viranomaisviestinnän tulkitsemiseen ei tarvita koodinpurkajan pätevyyttä. Maassa maan tavalla.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Virossa on tarve puhua asiat halki ja sen tarpeen tekee pitkään kestänyt Neuvostoliiton miehitys. Kielenkäyttö siellä vastaa meidän omaamme sieltä 1920 - 30 luvuilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa hyssytellään suuria tosiasioita, mutta keksitään esimerkiksi rasismia kaikesta metelin aiheeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se tuo lilliputtinaapuri Viron diplomatia on vielä kehittymätöntä. Mutta eiköhän Siperia senkin opettane.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmmmm....kenenkähän kirjoittama? Nimittäin viroksi pitäisi näkyä Vene ja Hina, kai he nyt sentään omalla kielellään tuollaisen raportin laativat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se on yleensä elämässä, että totuudentorvi saa vihat niskaansa.
Olipahan sitten vaikka kuinka oikeassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvallisuusasioissa ei yleensä kannata toitottaa ääneen kaikkea mitä tietää, ja he jotka ovat turvallisuudesta asemansa vuoksi vastuussa kommunikoivat kyllä keskenään sen minkä tarpeelliseksi näkevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:11
Talousviisaiden ryhmän puheenjohtajan neuvo yritysten pelastamisessa: Ostakaa edes silloin tällöin take away -ruokaa tai vaikka suomalainen kiuas
19:00
Näin oululaisyrittäjät ovat reagoineet koronaan: asuntoesittelyitä etänä, verkkokauppojen perustamista ja laajentuneita kotitoimituksia Tilaajille
18:31
Kotipuoti on Inarin Kaamasessa koko kylän keskus – puodinpitäjä Sonja Loponen jututtaa kävijöitä pidempään vähintään kerran viikossa Tilaajille
18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
24
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image