Kotimaa

Kommentti: Kulmunin tulikoe oli raskas ja väsyttävä – Keskusta haluaa välttää kymp­pi­puo­lu­een leiman

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni saapui eduskuntaryhmän kokoukseen jännitteisissä tunnelmissa.
Kotimaa 2.12.2019 18:45
Anita Simola

Keskustaväki teki tepposet, demarit saavat ehkä maistaa omaa lääkettään.

Kun keskustan nuori Katri Kulmuni (kesk.) kiersi kesän vaaliteltoilla saavuttaakseen puolueensa puheenjohtajuuden syksyllä, hän tuskin olisi voinut kuvitella, minkälainen tulikoe häntä odottaa nurkan takana.

KUVA: Joel Maisalmi

Monisäikeinen postinujakka poiki puolivuotiaalle hallitukselle kriisin. Eikä mitä tahansa kriisiä. Kyse on siitä, onko meillä enää tiistain jälkeen pääministerinä Antti Rinne (sd.).

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen antia odotettiin kuin kuuta nousemaan. Ennen kokousta nopea kierros muutamalle keskustan kansanedustajille todisti sen, että paine kentältä on valtava. Rinteen kootut meriselitykset eivät kelpaa. Samaan päätyi ryhmäkin.

Kulmuni oli ikään kuin kahden tulen välissä. Kun hallituspohja oli selvä, alkoi hehkutus punamullan yhteistyöstä. Kun Kulmuni valittiin puolueen johtoon, moni näki hänessä ja Rinteessä tehokkaan johtokaksikon, joka veisi Suomea eteenpäin. Keskustalla oli varaa tällaisiin haaveisiin varsinkin, kun se oli saanut läpi kaikki tärkeät kynnyskysymyksensä hallitusneuvotteluissa.

Keskustan eduskuntaryhmän kokous oli selvästi raskas. Kameroihin eteen tuli väsynyt puheenjohtaja.

On huomattavaa, että Kulmuni ei käyttänyt sanaa Rinne. Hän kertoi, että puolueella on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

Pitkässä juoksussa eduskuntaryhmän ja mahdollisesti myös illalla pidetyn puoluehallituksen päätös parantavat Kulmunin asemia puolueessa.

Tähän asti hän on ollut hiukan näkymätön. Johtajuus pitää ottaa, ja nyt näyttää, että hän on ottanut ensimmäisen merkittävän askeleensa.

Mikäli ryhmästä olisi näytetty vihreätä valoa Rinteen jatkolle, iso osa kenttäväestä olisi kokenut sen suurena vääryytenä. Moni ajattelee edelleen, että nyt on maksettava potut pottuina.

Muistissa on kesä 2003, jolloin Anneli Jäätteenmäki (kesk.) joutui jättämään pääministerin tehtävät.

Sosiaalisessa mediassa kiertää valokuva kuuluisasta lapusta, joka kiikutettiin demariryhmästä keskustan ryhmään. Kyse oli Jäätteenmäen luottamuksesta.

Ryhmänjohtaja Jouni Backman (sd.) kirjoitti keskustalle seuraavasti: Sdp ei voi jäädä enää odottamaan ratkaisuja ensi viikkoon. Tänään tultava selvä ilmoitus pääministerin vaihtumisesta.

Vaikka aikaa on kulunut 16 vuotta tuosta episodista, niin useilla on norsun muisti.

Luottamuksen antaminen Rinteelle olisi vaikuttanut taatusti myös gallup-menestykseen. Puheet kymppipuolueesta, eli siitä, että kannatus notkahtaa kymmenen prosentin tuntumaan, olisivat voineet olla helposti totta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tarinointi saa päättyä. Uudet eduskuntavaalit, niin saadaan uudet kansanedustajat 'rakentamaan maata'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Kulmunin 'tulikoe' on käytännössä Keskustapuolueen taistelu olemassaolosta. Kulmunin puheenjohtajakausi päättyy pian, hän ei pärjää tehtävässä. Väärä valinta puolueväeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäasiallisuuksien huippu tulee tästä Kulmunin "näytelmästä". Kulmunin arviointikyky ja suhteellisuudentaju pettivät. Keskustan puolueväki valitsi väärän henkilön puheenjohtajaksi. Keskusta oppositioon !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee äänestys Rinteen jatkosta. Keskustan on pakko perua kielteinen kantansa pääministeriin, jos aikoo olla vielä hallituksessa. Jos SDP ja KEPU pysyvät kovina, uudet vaalit voittanee kokoomus ja perussuomalaiset - ehkä. Perussuomalaisten kykyyn hallita viisaasti ja vastuullisesti kukaan ei luota eli se joutuu jäämään oppositioon. Kokoomus tulee uuteen hallitukseen mukaan neljän entisen rinnalle ja keskusta hävittyään rökäletappion, putoaa oppositioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet eduskuntavaalit tulossa. Kulmunin mielipiteet pehmoisia, ei ole tilanteen tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sählätään ja sohlataan niin, että kukaan ei älyä kiinnittää huomiota Postin johtoon, joka on koko sopan aiheuttaja. Postin johdon osaamattomuus ja ahneus aiheutti koko sopan, mutta nyt siitä tehtiin poliittinen taisto. Postin pojat saavat olla rauhassa.
Keskusta on pitkä vihainen. Demarit saivat aikaan Jäättenmäen eron, ja kepu odotti kärsivällisesti hetkeä kostolle. Kertoo paljon kepusta. Puolueiden pitäisi hoitaa maan asioita mutta aika menee tämmöiseen puukoila heittelyyn.
Rinteelle ja Paaterolle viritettiin ansa, ja molemmat astuivat siihen. Silti on aivan yhden tekevää minä päivänä kumpikin sai tietää Postin suunnitelmista, koska molemmat sanoivat, että työehtosopimuksen siirrolla ei saa heikentää työntekijöiden palkkoja. Juuri niin Posti teki ja se oli Postin tarkoituskin. Nyt homma karkasi lapasesta ja meni lapselliseksi politikoinniksi, kun huomio pitäisi kiinnittää Postin johtoon, joka ei noudattanut jo kesällä saamiaan ohjeita: työntekijöiden palkkoja ei saa halpuuttaa. Huomio siis Postin johtoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin johto ei ole tehnyt mitään laitonta. Eikä se ole yrittänyt peitellä mitään tai selittää mustaa valkoiseksi.
Rinne taas on poliittinen luottamushenkilö, joka sekoitti koko sopan ihan itse. Kuka tahansa toinen pääministeri olisi selvinnyt tästä heittämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rinteelle ja Paaterolle viritettiin ansa"

Ei. Toimimalla alusta asti jämäkästi Postin johdon suuntaan koko jupakka olisi vältetty. Nyt ministerien puheet siitä mitä tiesivät, milloin tiesivät ja miten tekivät meni epäselviksi. Postin johto käytti tilaisuuden, jonka heikot ministerit sille antoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamukseen kuuluu myös se, että ei aiheuta pettymystä. Rinne on aiheuttanut syvän pettymyksen koko hallitukselle mukaanlukien oma puolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:41
Rinne vetää muodolliset hallitustunnustelut pikavauhtia – tavoitteena saada hallitus kasaan tiistaina
17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
109
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
65
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image