Kotimaa

Kommentti: Kokoomus pelkää, että sote voi vielä kaatua pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­taan, jos keskusta lähtee siellä opposition kelkkaan

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle uuden esityksen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaista. Edellinen esitys törmäsi perustuslaillisiin ongelmiin. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 8.3.2018 17:08
Aki Taponen

Valinnanvapauslaki meni viime kesänä uuteen valmisteluun perustuslakivaliokunnan vaatimuksesta. Uuden esityksen pitäisi nyt läpäistä valiokunnan seula.

Kokoomuslaisia kalvaa kuitenkin yhä epäily, että perustuslakivaliokunta voi uudestakin lakiesityksestä löytää huomautettavaa. Se koskee tapauksia, joissa maakunnan liikelaitoksen on lähinnä sosiaalipalveluissa pakko tarjota asiakkaille asiakasseteli.

Perustuslakivaliokunta kuulee useita valtiosääntöoppineita, ja sen pitäisi tehdä ratkaisunsa puhtaasti oikeudellisten eikä poliittisten näkökulmien perusteella.

Mutta jos asiantuntijalausunnoissa löytyy riittävästi perusteita sille, että asiakassetelipakko on ristiriidassa maakuntien itsehallinnon kanssa, keskustalaisille valiokunnan jäsenille voi tulla kiusaus ryhtyä yhteistyöhön oppositioedustajien kanssa ja äänestää asiakassetelivelvoite nurin.

Se vesittäisi valinnanvapautta niin paljon, että kokoomus voi vaatia koko esityksen vetämistä pois. Erikoissairaanhoidossahan kokoomus joutui jo luopumaan asiakassetelien myöntämispakosta muissa tilanteissa, kuin jos hoitotakuu ei muuten toteudu.

Perustuslakivaliokunnan keskustan tuella tekemä ratkaisu johtaisi sote- ja maakuntauudistuksen kaatumiseen jo ennen, kuin se tulee eduskunnan suureen saliin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kepu ei kajoa mihinkään, joka uhkaisi sen maakuntavaltaa. Muut asiat saavat mennä päin prinkkalaa, mutta maakunnista Kepu ei luovu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen on saatava riippumaton perustuslakituomioistuin. Nyt poliittisilla intresseillä on liian suuri valta lain tulkinnoissa. Perustuslaki on jo ohitettu liian monta kertaa poliittisten tarjoitusperien läpiviemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Presidentti Niinistö voisi puuttua ISOLLA KÄDELLÄ tähän hölmilyyn , mitä väliä sillä on jos sanotaan ,että hallitus menettää kasvonsa ,jos Sote ei onnistu ? Ei nuo niin kauniita ole nuo kasvot vaikka häviäisivät hornantuuttiin niin ei ikävä tulisi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus haluaa valinnanvapauden ja kepu maakuntahallinnon. Molemmat pelkää että toinen kaataa toisen ja se kaataa käytännössä molemmat. Molemmille toinen lupaus on huono, mutta niin ne lehmänkaupat toimii. Kumpikaan ei voi perääntyä enää, ettei maine kärsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sote ei kaadu, sen valtava hinta ja isot ongelmat realisoituu vasta vuosien päästä. Jolloin hallitus on jo vaihtunut. Kepu&kokoomus pääsevät syyttämään uutta hallitusta sote-ongelmista ja äänestäjänsäkin jo unohtivat kuka homman alulle pisti. Näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus on taas tekemässä isoa virhettä, eikö tästä maasta löydy ketään joka laittaa stopin tälle hölmöilylle ? ? Asiakasmaksut nostetaan ja palvelut rajataan ,mitä kansalaisen terveydenhuollon PARANTAMISTA se on..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslakivaliokunta kuulee useita valtiosääntöoppineita, ja sen pitää tehdä ratkaisunsa puhtaasti oikeudellisten eikä poliittisten näkökulmien perusteella. Toivottavasti näin todelle tapahtuu, jolloin SOTE kaatuu. MOT

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkohan tämä törttöily, anteeksi kärkihanke, on tullut tähän mennessä maksamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kok/keskusta varma Ei ääni seuraavissa eduskunta vaaleissa. Jo riittää kuka mitä häh meno.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen sekä myötähäpeää, pettymystä että ärsyyntymistä katsellessani Kokoomuksen ja Kepun toivotonta sekoilua ja rämpimistä kikyn, aktiivimallin, soten ja maakuntauudistuksen suhteen. Päivä päivältä on ilmeisempää että minkään em. asian suhteen ei olla Suomen ja suomalaisten etu mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On meillä hallitus. Tekisivät töitä. Nyt aika menee mm. Mitä toinen hallitus puolue tekee.
Tai onhan hallitus esittämässä uutta raide-liikennettä,sote,aktiivi-malli,maakunta-malli mm.
Kaikki. Mmmmm miten sanoisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tämä jahkailu kertoo, että varsinainen terveydenhuollon uudistus ei ole pääasia vaan Keskustan ja Kokoomuksen sopima mulle-sulle -politiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin oisko arveli, että Keskustalla olisi halu kaataa koko uudistus? Vai mitä tässä spekuloidaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus "pelkää" että Keskusta kaataa soten. Keskusta "pelkää" että Kokoomus kaataa soten. Tosiasiassa molemmat pelkäävät, että sote ei kaadukaan, vaan koko hässäkkä osoittautuu totaalisksi fiaskoksi, eikä kumpikaan halua olla vastuussa siitä sotkusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
32
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
20
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
18
Oulun keskustan joulutorikokonaisuus levittäytyy Rotuaarilta kesäkadulle – myyjiä haetaan jo

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image