Kotimaa

Kommentti: Haluan ku­lut­ta­jan­suo­jaa myös äänestäjänä – tuplaeh­dok­kuus tuo ääniä puolueelle mutta aliarvioi kansalaisia

Vaaliuurnia tarvitaan taas toukokuun lopussa, kun äänestetään uudesta EU-parlamentista.
Kotimaa 18.4.2019 19:00
Jussi Orell

Osallistuminen kaksiin vaaleihin samaan aikaan syö vaalien arvostusta ja aliarvioi äänestäjää. 

Jussi Orell KUVA: Joel Maisalmi

Koska eurovaalien listat sulkeutuivat vasta eduskuntavaalien jälkeen, Arkadianmäelle valitut ehdokkaat voivat kilpailuttaa paikkoja keskenään siinä tapauksessa, että tulevat valituiksi myös EU-parlamenttiin.

Säännösten mukaan parlamenttipaikka on otettava vastaan, mutta käytännössä siitä voi sen jälkeen luopua ja palata takaisin eduskuntaan. Eduskuntapaikan voi ikään kuin pitää varastossa.

Eurovaaleihin ehtivät myös ne, jotka eivät eduskuntavaaleissa menestyneet.

Jos kaavailut vaalien yhdistämisestä olisivat toteutuneet, eduskuntavaalit olisivat siirtyneet toukokuun loppuun EU-vaalien yhteyteen. Puoluesihteerit eivät kuitenkaan päässeet yksimielisyyteen vaalien niputtamisesta. Perustuslakiasiantuntijat pitivät nimenomaan yksimielisyyttä tärkeänä kriteerinä.

Vaalien lykkääminen olisi vaatinut eduskunnan istuntokauden pidentämistä. Jos vaaleja olisi siirretty, myös hallituksen muodostaminen olisi viivästynyt. Heinäkuussa käynnistyy Suomen puheenjohtajuuskausi EU:ssa, mikä olisi luonut neuvotteluihin aikataulupainetta, joka nykyisellä aikataululla voidaan välttää.

Toisaalta kaksien vaalien järjestäminen kertarytinällä olisi voinut nostaa EU-vaalien äänestysaktiivisuutta, joka on jäänyt vaisuksi. Esimerkiksi vuonna 2014 uurnille vaivautui vain 41 prosenttia äänioikeutetuista.

Europarlamenttivaalit osuvat samaan kevääseen kuntavaalien kanssa vuonna 2029 ja eduskuntavaalien kanssa vuonna 2039, mikäli vaalien säännönmukainen rytmi säilyy.

Kevään eurovaaleissa on ehdolla eduskuntaan jo valittuja henkilöitä useista puolueista. Torstaina selvisi, että heidän joukossaan on myös yksi puolueen puheenjohtaja, kun kristillisdemokraattien Sari Essayah ilmoitti lähtevänsä ehdolle.

Muita tunnettuja nimiä ovat muun muassa perussuomalaisten Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen,Sebastian Tynkkynen, vihreiden Iiris Suomela sekä vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja Merja Kyllönen, joka Kainuun Sanomien haastattelussa ilmoitti valitsevansa eduskunnan henkilökohtaisten syiden takia.

Lähekkäin osuvien vaalien mahdollistamat tuplaehdokkuudet antavat puolueille mahdollisuuden ratsastaa tunnetuimpien ehdokkaidensa vetovoimalla. Äänimagneetti voi kerätä puolueelleen ääniä molemmissa vaaleissa, vaikka ei voi ottaa vastaan kuin yhden edustajanpaikan.

Äänestäjän kuluttajansuojan kannalta tämä on ongelmallista. Haluan äänestäjänä tietää vähintään, kumpaa paikkaa ehdokas arvostaa enemmän. Oletan myös, että ehdokas seisoo julki lausumansa tärkeysjärjestyksen takana.

Selkeintä olisi, jos ehdokas malttaisi kyvyistään huolimatta pitäytyä yksissä vaaleissa. Äänestäjänä haluan edustajani sinne, minne olen häntä äänestänyt.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Kannattaa jättää äänestämättä näitä eurovaaliehdokkaita, jotka ovat jo eduskuntaan paikkansa lunastaneet. Ei semmoista henkilöä yleensä kannata äänestää, joka ei ole sitoutunut työhönsä. Onneksi oma ääneni ei mennyt pyrkyrille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuplaehdokkuus on äänestäjän pettämistä epärehellisyyttä ja vain oman edun tavoittelua. Sillä murennetaan koko demokraattinen järjestelmä jossa perustuslain mukaan kanssa edustaa vaaleilla valittu eduskunta. Äänestäjä on siis äänestänyt henkilöä. Ja nyt tämä henkilä vain naureskelee ja katosoo oman edun mukaisesti mitä tekee. Petturi, luopio ja ties mitä. Hävetkää kaikki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selittäkööt mitä selittävät mutta kyllä nuo on sen paremman liksan toivossa lähdössä EU-vaaleihinja tiesivät varmasti, että osallistuvat myös eurovaalihin. Jospa tämä tyhmä kansa ei äänestäisikään nyt eduskuntaan valittuja ehdokkaita vaan äänestäisivät muita niin siinä olisi hieman muistutusta siitä, että kenenkä ansiosta he pääsevät kansanedustajaksi tai europarlamentin jäseneksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestän Hanna Sarkkista, ettei se ole hämmentämässä Suomen eduskunnassa, vaan painamassa pelkästään nappia Brysselissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisin poliitikko, tekisin täysin samoin. Menisin molempiin vaaleihin ehdolle ja tulosten mukaan päättäisin, mitä teen. Se päätös riippuisi siitä, millaisen äänimäärän vaaleissa saisin, ketä muita valitaan ja kuka tulisi tilalleni, jos luopuisin.

Kuten eduskuntavaalit, myös europarlamenttivaalit ovat ensisijaisesti puoluevaalit. Tämä on asia, mikä äänestäjiltä unohtuu totaalisesti. Kun äänestitte viime viikonloppuna esim. Keskustan 10. suosituinta ehdokasta, sai tämä ehdokas teiltä 0,1 ääntä ja Juha Sipilä yhden kokonaisen äänen. Vieläkö tuntuu hyvältä?

Ette siis äänestä ehdokasta vaan puoluetta ja puolueen sisäistä nokkimajärjestystä. Tiedostakaa tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin noin mutta silti ehdokasta äänestäessä hän olisi voinut olla puolueensa ykkönen tai lähempänä kärkeä nokkimisjärjestyksessä jos muutkin olisivat äänestäneet häntä. Eihän sitä tiedä ennen kuin äänet on laskettu.

Eu-vaalit sen sijaan ovat valtakunnalliset jolloin puolueen kannattaa laittaa sellaisia ehdokkaita jotka raapivat ääniä myös muualta kuin omasta vaalipiiristään. Usein nämä ehdokkaat tuppaavat olemaan kokeneita poliitikkoja jotka ihmiset tunnistavat ja joista äänestäjillä on jo mielikuvat. Mitä pienempi puolue sen vähemmän on todellisia vaihtoehtoja laittaa sopivia ehdokkaita etenkin kun vaalimainontakin pitäisi hoitaa valtakunnallisesti ellei sitten luota oman pitäjän äänimäärään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot ovat hoitaneet asian niin, että nyt on voita leivän molemmin puolin. Tämän myötä usko politiikan tekijöihin horjuu. Nämä tuplabuukattua menevät oma ura, ei yhteiskunnan etu edellä. Suuri osa ihmisistä äänestää paitsi puoluetta, myös nimenomaan kyseistä ihmistä edustamaan itseään. Muutoin olisi ihan sama pitää pelkät puoluevaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on vasemmistopopulisteille oikein arvo tämä tovereiden nostaminen päättäjiksi kansan tahtoa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen ja moni muu on surffaillut eduskunnan ja Eu-parlamentin väliä. Ei tässä mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska Väyrynen, niin perässä kaikki muutkin? Eikö sieltä toisenlaista esimerkkiä löydy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä vähän ihmettelen tätä älämölöä tästä ns. kaksoisehdokkuudesta.
Tätähän on harjoitettu jo niin kauan kun euroedustajia on Suomesta valittu.
Nyt vain näiden kahden vaalin, eduskuntavaalien ja eurovaalien välinen aika on vain rapiat kuukausi
ja sekös on saanut pikku äänestäjät sekaisin.
Sehän on ollut jo aina selvää, että äänestäjä unohtaa asiat kolmessa kuukaudessa, kuten tässäkin
tapauksessa kävi ilmi.
Ja jos jonkun mielestä politiikka on rehtiä peliä, voi vain todeta, että herää Suomen kansa, sa uinut liian kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauheaa pillittämistä. Ei vaaleissa ole kyse mistään kaupanteosta, jossa äänestäjä olisi kuluttaja ja hänellä olisi jokin kuluttajansuoja. Suomessa vaalit ovat puoluevaalit, joissa ihmiset antavat jonkin puolueen edustajalle vallan päättää asioistaan. Valittu henkilö ajaa yleensä puolueen linjaa, joten on lähes ihan sama, kuka siellä on edustajana. Jos nyt vaikka Hakkarainen siirtyisi Brysseliin, niin hänen tilalle eduskuntaan tulisi Kankaanniemi, joka ajaisi samalla tavalla puolueensa tavoitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisin sipilää henkilönä äänestää eu hun, vaikka perus suom olenkin.

Vinkki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun minä äänestän vaaleissa, mietin ensimmäisenä puoluetta, sen arvoja ja sen puolueohjelmaa, koska aika pitkälle nämä ohjaavat yksittäisenkin edustajan äänestyskäyttäytymistä. Tietenkin pitää miettiä, että mahdollisimman fiksu tyyppi tulee valituksi, koska hyvä puolue muodostuu hyvistä yksilöistä. Politiikka on tiimityötä, joten poliitikkojenkin pitää olla tiimipelaajia. Miksi ihmeessä eduskuntavaaleissa menestynyt ja puolueen valitsema edusta ei lähtisi myös EU-vaaleihin hakemaan lisää painoarvoa puolueelleen? Tyhmää olisi, jos ei lähtisi. Politiikkaa Suomen puolesta pitää tehdä kaikilla tasoilla kunnallis-, eduskunta- ja EU-tasolla. En oikeasti ymmärrä väitteitä pettymisestä valittujen edustajien lähdöstä EU-vaaleihin. Aivan kuin EU:ssa ei ajettaisi Suomen asioita ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kyse puoluepoliitikasta vai henkilövaaleista? Onko kukaan puolueelleen korvaamaton?

Menestyneillä kansanedustajilla saadaan näkyvyyttä asioille ja keskustelua oikeista asioista ennen vaaleja.

Onko Keskustalla varaa jättää käyttämättä Sipilän kokemus kansainvälisestä politiikasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En äänestä sellaisia puolueita joilla on eduskuntaan päässeitä ehdokkaita, säilyy kyluttajansuoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä niitä Suomen asioita voi hoitaa myös Brysselistä. Siellähän se valta on jota Suomenkin pitää noutattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan ne vielä kunnallisvaalitkin ja monet muut paikat jaetaan vaaleilla joihin poliitikotkin osallistuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoluettahan äänestäjä ensi sijassa äänestää, kun kerran edustajat ovat velvollisia noudattamaan ryhmäkuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, kaikkihan lupasivat laittaa Suomen köyhien asiat kuntoon ja hoitaa ilmastonmuutoksen. Miten se nyt onnistuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

11:44
Muhokselle halutaan julkista taidetta prosenttiperiaatteella
11:34
Raahelaislähtöinen Virva Puumala jatkoon Mirjam Helin -laulukilpailussa
11:30
Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta
11:20
Poliisi pyytää vihjeitä 17 vuotta vanhasta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä Turussa — "Tämä täysin pimeäksi jäänyt poikkeuksellinen juttu vaivaa poliisia"
10:22
Miksi Kympin todistus on tarpeen? Unicef ja luokanopettaja kehittivät todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä
10:21
3000 ultra­juok­sijaa hikoilee viikonloppuna Oulangan kansal­lis­puiston vael­lus­rei­tillä – NUTS Karhunkierros alkaa tänään klo 12
10:09
Puolangan Shellille murtauduttiin myöhään torstaina – poliisi kaipaa vinkkejä
40
Hamal tekee kahta työtä ja yrittää ansaita nettona 2 600 euroa kuussa, jotta saisi perheensä Suomeen – Korkea tuloraja on vähentänyt perheenyhdistämisiä
20
Näin asianajajat ja muut oikeusavustajat törttöilevät – "Tuomarilla on persiljaa korvissa aina, kun minä puhun"
17
Leijonat kaatoi Ruotsin ja etenee mitalipeleihin! Ratkaisu haettiin jatkoajalta – seuraavaksi vastaan Venäjä
16
Osaajapula voi olla ratkaiseva isku yksittäisen yrityksen maailmanvalloitukselle – miksi ict-alan työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohtaa? Lukijalta
16
Sähkölaitteen vika aiheutti tulipalon ravintolassa Oulun Pakkahuoneenkadulla – "Ravintolan henkilökunta toimi esimerkillisesti"
14
Oulun Lentokentäntiellä kolmen auton ketjukolari – kaksi lasta sairaalaan tarkistettaviksi
8
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image