Kotimaa

Kommentti: Hallitukselle jäi kiistoja ratkottavaksi – Yksi aihe ris­ti­rii­toi­hin löytyy raiteilta

Valtiovarainministeri Mika Lintilä esitteli keskiviikkona budjettia valtioneuvoston tiedotustilassa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.8.2019 19:18
Kirsi Turkki

Viiden hallituspuolueen syyskuun puolivälin budjettineuvotteluihin jää merkittäviä kiistan aiheita. Varma riidan aihe on investointirahojen jako eri puolille Suomea, kirjoittaa kommentissaan Lännen Median talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki.

Kolmen miljardin euron tulevaisuusinvestoinnit jäivät täysin avoimiksi valtiovarainministeriön budjettiesityksessä. Rahaministeriö ei odotetusti ottanut mitään kantaa hallitusohjelmassa luvattuihin kertaluonteisiin investointeihin. Ne jäävät poliitikkojen ratkaistavaksi. Investointeihin on tarkoitus käyttää enintään kolme miljardia euroa hallituskauden aikana.

Viiden hallituspuolueen syyskuun puolivälin budjettineuvotteluihin jää merkittäviä kiistan aiheita. Puolueilla on varmasti haluja käyttää kertaluonteisia rahoja hyvin eri tavoin. Varma riidan aihe on investointirahojen jako eri puolille Suomea, Turkuun, Tampereelle ja itään toivottuihin uusiin ratayhteyksiin. Liikenne- ja viestintäministeriö ottanee ratainvestointeihin kantaa, kun se neuvottelee lähiviikkoina budjettiesityksestä valtiovarainministeriön kanssa.

Hallituksen pitää arvioida myös, paljonko luvatusta kolmen miljardin investointirahasta kannattaa käyttää. Budjettiesitys on jo nyt 2,3 miljardia euroa alijäämäinen eli Suomi velkaantuu lisää, ainakin hallituskauden aluksi. Nollakorot helpottavat luonnollisesti tilannetta. Tavoite on saada julkinen talous tasapainoon 2023. Se vaatii työllisyysasteen nostoa tai suunnitelluista menolisäyksistä luopumista.

Työllisyyttä parantavat toimet ovat toinen hallituksen budjettineuvottelujen kiistakysymys. Valtiovarainministeriön esityksessä työllisyyden parantamiseksi on hyvin vähän keinoja. Lähinnä esitetään lisärahaa TE-palveluihin ja palkkatuen käyttöön. Syyskuussa pitää oikeasti ratkoa työmarkkinajärjestöjen esitysten pohjalta, miten hiipumassa oleva työllisyyskehitys käännetään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vaikka en ole tämän hallituksen kannattaja, kemi tornio rata hanke on hyvä.Muut jutut ovat sitten toinen asia,porukkakin on niin riitanen että hirvittää. Mediassa riitely tuntuu typerältä omien äänestäjien pehmittelyltä, tulevaisuus kun näyttää vaalilupauksien kannalta toivottomalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista, miten media on tämän hallituksen yhteydessä äärettömän kiinnostunut hallituksen keskinäisistä suhteista ja pyrkii koko ajan luomaan meille kuvaa siitä, että hallituksessa on jatkuva köydenveto milloin mistäkin asiasta. Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto = oikeistomedia omistajiensa asialla ja YLE oikeiston (70% hallintoneuvostosta oikeistolaisia + oikeistolainen toimitusjohtaja) hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

19 ministeriä, 16 valtiosihteeriä ja 65 erityisavustajaa.

Normaalissa työpaikassa tuollaiselta porukalta olisi lupa odottaa tuloksiakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhojen hoitolaitoksiin ei ole vara hommata harrastusmahollisuuksia enemmälti, ruoka on useimmiten jotain makaroonimössöä ja vessassa käymisiäkin rajoitetaan, kun ei ehitä auttaa. No se vaippa päivässä korvaa kaiken, se on se etuisuus. Vankiloissa on nykyään vangeille hyvät oltavat, heillä on harrastus- ja ULKOILUmahdollisuudet, hyvä ruoka ja oma huone jopa suihkulla sekä oma henkilökohtainen vartija, joka hoitaa juoksevat asiat. - Sitten tuo monopolialkoholin ostaminen. Siitäkin on tehty rikkaitten herkku. Vähävaraiset saavat tyytyä kiljuun ja pontikkaan, jos niihinkään. Kun on hyvävaraiset päättämässä asioista, niin näinhän se menee. Kyykkyyn vaan köyhät ja vähävaraiset. Jos elintasoa haluaa kohentaa, niin kielikursseja suosittelen - ensin ruotsia ja sitten myöhemmin espanjaa. Tämän jälkeen muutto joko naapurimaahan tai etelään. Terveisiä perheestä. - Vaan johan HE pian päättävät, ettei saa muuttaa muualle vaan kärsittävä täällä mihin on veroja maksanut koko työikänsä eli jopa yli 40 vuotta. Korvauksia siitä maksamisesta on turha oottaa eli sama 80 sentin sänky oottaa kuumassa huoneessa ilman hoitoa kuhan huonompaan kuntoon satut lysähtämään ja tällä menolla siihen ei mene kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ratahankkeiden järkevyyttä pitäisi tarkemmin aidosti tarkastella. Onko jotain merkitystä 10 minuuttia lyhyemmällä matka-ajalla esim. 1.5 t matkassa ? Tai ketä se aidosti palvelee ?

Olisiko edelleenkin oleellisempaa pyrkiä säilyttämään nykyinen rata-ja tieverkko kunnossa ja nähdä nykyinen palvelutaso siinä käytännössä riittäväksi.

Nyt monien aikomusten ja visioiden järkevyyden edelle tuntuisi välillä siirtyvän jonkinmoinen epärealismi, joka visioi hienoja aikomuksia, mutta näiden todellinen merkitys on 5 tai 10 minuuttia jostain ajasta, joka ei ole muuta kuin unelmahöttöä tai tulonsiirtoja tai tukitoimia.

Toistaiseksi velkataso on kohtalaisen kokoinen, eikä rata-aikeiden tai muunkaan kokonaisumma varmasti koskaan päädy maksetuksi, ennen seuraavan vision keksimistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen hallitus ei anna Pohjois-Suomeen mitään. Korkeintaan uusia luonnonsuojelualueita. Ja kalliimpaa menovettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laurila-Tornio välillä ajellaan edelleen diesel vetureilla, Laurilassa on näkynyt sähkövetureita jo kymmenet vuodet, Kemistä ne ovat tulleet kuin myös Rovaniemeltä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image