Kotimaa

Kommentti: Australia, ras­vaa­mat­to­mien miesten mallimaa

Kotimaa 13.6.2019 7:00
Eliisa Aikkila

Australian syöpätilastot puhuvat karua kieltään UV-säteilyn vaikutuksista: kaksi kolmesta australialaisesta sairastuu ihosyöpään ennen 70 vuoden ikää. Kuten Suomessa, myös Australiassa miehet sairastuvat ihosyöpiin naisia useammin – ja kuolevat niihin.

Eliisa Aikkila

Maassa asuessani huomasin, että asiaan on paneuduttu. Kansalaisia valistetaan ahkerasti jo kouluikäisestä lähtien ja luomitarkastuksessa voi käydä kauppareissun aikana. Miesten kohdalla ongelma tuntuukin sijaitsevan asenteissa, sillä iso osa australialaismiehistä ei käytä aurinkorasvaa.

Törmäsin eläviin esimerkkeihin työskennellessäni eteläaustralialaisella maatilalla. Siinä missä naisväki rasvasi itseään päivittäin, miehet eivät rasvaputkiloihin koskeneet. Tilan isäntä tuumasi, että voiteet ovat akkojen juttuja. Maailman johtavassa ihosyöpämaassa aurinkovoiteen käyttö nähdään uhkana omalle miehisyydelle.

Vaikka asenteet muuttuvat hitaasti, pojasta polvi tuntuu paranevan, sillä nuoremmat australialaismiehet käyttävät aurinkorasvaa isiään paremmin.

Pitäisikö aurinkomatkailun makuun päässeillä suomalaismiehillä omaksua suoraan nuoremman sukupolven asenne? Jos ja kun Suomessa luvassa on lisää lämpimiä hellekesiä, ei ihon polttamiseen vaadita edes lomareissua ulkomaille. Ihosyöpä ei ole miehen mitta.

Kirjoittaja oppi Australiassa asuessaan käyttämään suojakertoimella 50 varustettua aurinkorasvaa.

Lue myös: Okasolusyöpä iskee erityisesti miehiin – Pohjois-Pohjanmaalla tehdään diagnooseja kes­ki­mää­räis­tä enemmän

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mikäli aurinko olisi vaarallinen, ei elämää olisi maapallolla. UV-B säteet käynnistävät luonnollisen D-vitamiinin tuotannon ihossa. Aurinkorasva estää UV-B säteet ja tämän D-vitamiinin tuotannon, mutta päästää silti UV-A säteet ihon syvempiin kerroksiin. Aurinkorasva sisältää myös haitallisia kemikaaleja. D-vitamiini on ehkäpä tärkein vitamiini kaikista. Kun D-vitamiinin saantisuosituksia on radikaalisti alennettu 1960- luvulta lähtien, on sitä mukaa erinäisten kroonisten sairauksien määrä lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun. Tämä on ihan tilastollinen fakta mistä ollaan hyvin hiljaa. Myös siitä lähtien kun aurinkorasvat tulivat markkinoille, on melanoomatapausten määrä lähtenyt nousuun. Jos aurinkorasva todella suojaisi syövältä, eikö näiden tilastojen pitäisi näyttää päinvastoin.

Ihmiset ovat aina oleskelleet auringon valossa, joten ei tämä selity sillä että ihmiset ottavat aurinkoa enemmän. Kaikenlaisten syöpien määrä on kasvanut viime vuosikymmenten aikana. Jokin tässä länsimaisessa "hyvinvointiyhteiskunnan" elintavassa on tehnyt meistä sairaampia niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ei ihme, sillä ihminen altistuu entistä enemmän kemikaaleille, radio- ja kännykkäsäteilylle, ihmiset syövät entistä enemmän hivenaineköyhää roskaruokaa ja lääkkeitä. Kaikki vaikuttaa kuitenkin kaikkeen.

En tietenkään sano sitä, että ihon kärventäminen auringossa tuntikausia olisi jotenkin tervettä. Kaikkein tehokkain suojautumiskeino on vaatteet/hatut. Ei ne Mexicossa ole turhaan käyttäneet sombreroja vuosisatojen ajan. Jotenkin tästä keskustelusta on hävinnyt vain maalaisjärki ja ihmiset luottavat sinisilmäisesti miljardeja tahkovien teollisuudenalojen tuottamaan tietoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aurinkorasvat aiheuttavat ihosyöpää, piste. Tämä on tieteellinen tosiasia. Ihosyöpää ei käytännössä ollut olemassa ennen aurinkorasvoja, siitäkään huolimatta että vanhan ajan ihmiset olivat ulkosalla paljon enemmän kuin nykyään, kesäaikaan usein koko päivän, joka päivä. On aivan hullu väite että luonnollinen auringonsäteily aiheuttaisi syöpää, sen tarkoituksena on vain palvella markkinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohdit kirjoittaa mielipiteisiisi "minun mielestäni". Sen kun lisäät niin ihan hyvä oma mielipide, josta voit pitää kiinni niin tiukkaan kuin haluat, ei ehkä kannata kertoa sitä kovin monille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että tieteellinen tosiasia? Vähän samaan tyyliin kuin että jäätelön syönti tieteellisesti ja tosiasiallisesti isää hukkumistapauksia, kun molemmat lisääntyvät kesäisin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö, katsopa ihosyöpätilastoja ja vertaa niitä siihen hetkeen kun synteettiset aurinkovoiteet tulivat markkinoille. Lue myös kaupan aurinkorasvan "Sisältää" lista. Et pysty lausumaan niitä ainesosia. Kun näitä aineita grillaa ihollaan auringon paisteessa niin suurin osa aineesa imeytyy ihoon. Ei ole terveellisiä aineita. Tilastot puhuvat puolestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne vanhanajan ihmiset, jotka olivat paidatta kaikki kesät heinäpelloilla korjaavat satoa nyt siitä. Eli ihosyöpä monesti tulee pitkän ajan kuluttua, siksi sitä sanotaankin vanhojen miesten syöväksi. Toinen syy siihen miksi nykyaikana on enempi on se että otsonikerros on ohuempi. Kolmas syy ihmiset ottavat aurinkoa ja roikistelevat melkein alasti ulkona, ennen ei oltu noin vähillä vaatteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset ihotyypit palaa herkästi ja toiset ei. Sellaisiakin olen nähnyt että kaunis rusketus tulee muutamassa päivässä eikä iho pala vaikka käyttää 20 suojakerrointa. Joillekin taas 50 ei meinaa riittää, he joko punoittavat tai pysyvät kalpeina. Rusketus tulee hitaasti vasta usean viikon kuluessa. Yksilöitä ollaan tuossakin suhteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin reilun kuukauden Australiassa 2016 ja opin myös käyttämään 50 suojakertoimen rasvaa (ja palamaan kerran siitä huolimatta). Nuoret miehet käyttivät esimerkillisesti aurinkorasvaa siltä osin, mitä itse näin. Voihan asenne olla enemmän vanhempien ongelma...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image