Kotimaa

Kommentti: Ääripuheet leimaavat keskustelua sote-uudistuksen asia­kas­se­te­leis­tä

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 13.10.2017 11:48
Aki Taponen

Hallituksen reformiministeriryhmä yrittää löytää lähipäivinä sote- ja perustuslakiasiantuntijoille kelpaavan ratkaisun sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauteen kuuluvien asiakassetelien yksityiskohdista.

Asiakasseteli tarkoittaa maakunnan tulevaisuudessa esimerkiksi kaihipotilaalle tarjoamasta oikeudesta hankkia leikkaus yksityiseltä lääkäriasemalta siten, että maakunta maksaa siitä suurimman osan.

Kysymys on nyt siitä, ettei asiakassetelin myöntämisvelvoitteesta tule liian laaja siihen nähden, että se vaarantaisi keskussairaaloiden ympärivuorokautisen erikoissairaanhoidon päivystyksen.

Laajuudesta huolestuneiden viesti on tämä: Jos maakunnassa suuri joukko ihmisiä valitsee asiakassetelin, keskussairaalan kaihileikkauksia tekeville lääkäreille ei jää tarpeeksi töitä, jotta sairaalan kannattaisi pitää heitä entistä määrää palveluksessa.

Toisaalta lääkärit saattavat itsekin tällöin hakeutua tekemään samoja leikkauksia yksityiselle puolelle.

Uhkakuvan torjumiseksi lakiin on kuitenkin suunniteltu sitä, että maakunta voisi tietyin edellytyksin vetäytyä asiakassetelin myöntämisvelvollisuudesta. Näin se voisi tehdä kustannustehokkuuteen tai potilasturvallisuuteen perustuen.

Potilasturvallisuus voi tulla kysymykseen esimerkiksi silloin, jos potilas ei sovellu leikattavaksi kuin sellaisessa sairaalassa, jossa on hätävalmius.

Jos taas olisi vaara, että asiakassetelien suuren määrän takia kaihileikkauksia tekeviä lääkäreitä siirtyisi yksityisiin lääkärifirmoihin eikä keskussairaaloiden päivystyksiin jäisi riittävästi lääkäreitä huolehtimaan päivystyksestä, maakunta voisi päättää, että asiakasseteleiden myöntämistä kaihileikkauksiin pitää vähentää.

Maakuntien talous ei myöskään välttämättä aluksi kestäisi sitä, että potilaat pääsevät leikkausjonoista heti yksityisten hoitamiksi.

Yksityissektorin pelkona on se, että valinnanvapauslakiin tulossa oleva kirjaus asiakassetelin myöntämisen rajoittamisoikeudesta vesittäisi koko velvollisuuden myöntää asiakasseteleitä.

Julkisen sektorin puolustajat taas haluavat vaieta koko asiasta uhkakuvia maalaillessaan.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on nähnyt asiakassetelin potilaan subjektiivisena oikeutena, mikä sekin johtaa keskustelua harhaan.

Subjektiivinen oikeus esimerkiksi päivähoidossa tarkoittaa sitä, että kunnan on järjestettävä lapselle päivähoitopaikka. Mutta ei päivähoitopaikkaakaan saa, ellei ole lasta.

Samalla tavalla maakunnan on ensin arvioitava, onko kaihileikkaus potilaalle tarpeen ja ainakin se, ettei asiakasseteli vaaranna hänen potilasturvallisuuttaan.

Kun nämä asiat saadaan määriteltyä lakiin riittävän selvästi ja unohdetaan ääripuheet, on turha pelätä, etteikö hallitus voisi päästä sopuun valinnanvapaudesta.

Hallituksella kun ei myöskään enää ole varaa epäonnistua.

Kirjoittaja on Lännen Median politiikan toimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onkohan niin, että yksityinen terveyspalvelujen tuottaja (Terveystalo) on jumissa. - Yritin varata aikaa, mutta ensin olisi epitänyt chattailla lääkärin kanssa, mutta kukaan ei chattiin vastannut. - Systeemi sanoi vain, että odota olet seuraava. Odotin noin 20 minuuttia, mutta ei kiireisenä työpäivänä loputtomiin jouda katsella ja odottaa. Jätin soittopyynnön, mutta kukaan ei ole soittanut vielä n. puoli tuntia on mennyt. Lähden nyt lounaalle...
Ennen ko. toimintatapaa Terveystalolla oli systeemi, joka toimi loistavasti. - Käyköhän niin, että julkisella puolella homma toimii jatkossa yhtä hyvin ellei jopa paremmin / tai molemmissa yhtä huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotekin on samanlainen hallituksen tuote kuin kaikki aiemmat hallituksen esitykset.
Niistä kaikista puuttuu perusteellinen vaikutusarvio eli mitä seuraa kunnissa sitten kun sote starttaa.
Mihin soten asiakkaat marssivat ja kuka maksaa ja mitä maksaa.
Nyt on vain mututuntumaa ja juhlapuheita siitä että sote tuo säästöjä.
Tämä sama vaikutusarvioiden puute on tällä haavaa myös maakuntauudistuksessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihan selvää että kulut vain nousee, kun rakennetaan uusia himmeleitä. Kermankuorintaan tämä "yllättäen" tulee menemään ja rahat valuvat jatkossa ulkomaille. Joka muuta luulee on naivi tai jotenkin pääsee jaolle näistä rahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin paljon hallitus tekee----yhteiskunnallisiin-----asioihin.
Mutta yksikään teko ,. Ei ole ole edistänyt yhteiskunnan vakautta. Sorry. Ministerit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on niin , että jos ei ole julkinen toimija asialla niin sitten on monikansallinen yritys joka teettää työt niin halvalla ja huonosti ettei kukaan siitä hyödy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niin urpoa tämä koko sote. Kai kaikki tajuavat että valinnanvapaus on ollut aina. Rikkaat menevät yksityisille ja köyhät julkisille. Seuraava vaihe on vaan että köyhät maksavat rikkaiden palvelusetelit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin. Nimenomaan sitä tämä valinnanvapaus tarkoittaa. Ja jatkossa palvelusetelien arvoa voidaan vähitellen heikentää, koska rahat eivät riitä. Ja lopullinen tavoite saavutetaan, kun julkista terveydenhoitoa ei enää ole, ja Suomessakin on valtavan hintaisiin vakuutuksiin perustuva terveydenhoito kuten USAssa. Puhtaasti ideologinen hanke joka suhteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
51
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
31
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
21
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
20
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
19
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image