Kotimaa

Kommentti: Äänestäjät ovat puhuneet – Nyt alkaa ystävien etsiminen

Kotimaa 27.5.2019 6:00
Pekka Mauno

Tuleva parlamenttikausi näyttää, onko vanhojen puolueiden keskinäinen yhtenäisyys riittävä perinteisten eurooppalaisten arvojen puolustamiseksi, kirjoittaa Lännen Median Pekka Mauno.

Vaalivoitosta ei ole paljon iloa, jos sitä ei pysty kanavoimaan politiikan sisältöön. Tämä koskee sekä parlamentin vanhoja puolueita että kansallismielisten, oikeistolaisten ja eurokriittisten ryhmää. Sen ainoa keino saada vaikutusvaltaa on kyetä liittoutumaan.

Samalla lailla myös perinteisten vanhojen puolueiden on kyettävä toimimaan. Kun entiset liittoutumat eivät tuota riittävää enemmistöä, on kyettävä ylittämään vanhoja rajoja.

Nyt siis alkaa ystävien haku sieltäkin, mistä niitä ei ole aiemmin kyselty. Vanhojen puolueiden osalta kysymys on siitä, onko niiden keskinäinen koheesio riittävä Euroopan perinteisten arvojen puolustamiseksi.

Vastavoiman osalta iso kysymys on ryhmittymän kyky sopia yhteisistä tavoitteista. Metelöimällä saa somessa suuren suosion, mutta pystyykö sillä vaikuttamaan EU-politiikan sisältöön?

Äärikansallisen edun vahtiminen tulee nyt EU-parlamenttiin, mutta vielä hankalampaa on, jos sama ilmiö leviää ministerineuvostoon.

Silloin halvaantuu EU:n päätöksenteko.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Edes eurooppalaiset arvot eivät kirkastu sillä tavalla, että vain niiden "puolustajat" käyvät taistelua eurooppalaisista arvoista.

Jo yksi ainoa viime viikolla käyty keskustelu (esim SAK:n vaalipaneeli) osoittaa, että vanhojen puolueiden käsitys eurooppalaisista arvoista on ihmisoikeuksien kierrätys eikä niiden kunnioitus luovuttamattomina ja jakamattomina.

Esimerkiksi kokenut "suomalaisten asioita hoitava eu-parlamentaarikko" paljastaa itsensä ihmisoikeuksien kierrättäjäksi yhdellä ainoalla kysymyksellä "ovatko vanhuksemmekin haitta". Hän on samanhenkinen haittojen oikeuttaja kuin "raiskaavathan suomalaisetkin" - "eu-arvopuolueen" edustajat.

Rajoittamalla keskustelupiirin vain "me-henkisiinsä" he pitävät ihmisoikeuksia ikuisesti pelkkänä kierrätystavarana. Mollaamalla julkisesti "ei-me-henkisiä" he loukkaavat kaikkia niitä, joiden ihmisoikeudet on jo pantu kierrätykseen, vaikka nämä eivät olisikaan natsien ihailijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutui väliaikaisesti
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image