Kotimaa

Komission kanta nuo­ri­soau­toi­hin selviää syyskuun puolivälissä – moni haluaisi nostaa kevytautojen no­peus­ra­joi­tus­ta

Tukkona vai ei? Moni haluaisi nostaa kevytautojen nopeusrajoituksen 60 kilometriin. Mopoautot saavat ajaa vain 45 kilometrin nopeudella.
Kotimaa 12.9.2018 20:01
Kari Pitkänen

EU-komissio kertoo kantansa suomalaisiin kevyt- eli nuorisoautoihin syyskuun puolivälissä. Se voi olla ratkaiseva koko hankkeen toteutumiselle. 

– Eniten meitä kiinnostaa, onko hanke komission mielestä EU-oikeuden mukainen, johtava asiantuntija Erik Asplund liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo.

Periaatteessa komissio karsastaa uusia ajoneuvoryhmiä, jollainen kevytautoistakin muodostuisi.

– Kansallista liikkumavaraa silti jää, kuten on toimittu meilläkin raskaan liikenteen mittoja ja massoja määriteltäessä. 

Ministeriössä käydään parhaillaan läpi heinäkuun alussa päättyneen lausuntokierroksen antia. Tavoitteena on yhä saada laki kevytautoista voimaan loppuvuonna 2019.

Asplund on tyytyväinen siitä, että valtaosassa lausunnoista kevytautoja on tarkasteltu nimenomaan liikenneturvallisuuden lähtökohdista.

Tosin turvallisuusnäkökulmat eroavat rajusti riippuen siitä, kannattaako lausunnon antaja hanketta vai ei.

Ministeriössä ei toistaiseksi ole tutustuttu tarkemmin One-Pron kehittämään nopeudenrajoittimeen.

Suomessa käyttöön otettavien rajoittimien tekniset edellytykset määrittelee lopulta Trafi, sillä alalle on odotettavissa kilpailua eri laitevalmistajien kesken.

Erik Asplundin mukaan yksityishenkilöiden ajonopeuden seuranta nostaa esille monenlaisia kysymyksiä. Osa niistä liittyy paikannukseen ja sen vaatimaan tietosuojaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

60 km:n nopeusrajoitukset voitaisiin laskea 50 km:iin ja nuoriso/senioriautoille nopeusrajoitus 50 km/h.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään kalliita kevytautoja, vaan "pöljän" lätkä uudelleen käyttöön. Normaaliin autoon laitetaan vain nopeuslätkä 60 km/h, jolloin perheen autoa voivat käyttää myös koululaiset. Vanhemmat luonnollisesti vastaisivat käytöstä, jolle voitaisiin laittaa myös ajallisia rajoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vaaditaan jo nopeuksien lisäämistä. Niin se on kuin vanha sanalasku sanoo; Jos pirulle antaa pikkusormen se vie koko käden. Näin tylee käymään SOTE:n valinnanvapaudenkin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko mopoauto vouhotus pitäisi lopettaa! Täysin ilman liikennesääntöjä koppikärryillä...tuloksena enemmän liikennekuolemia! Ja sitäpaitsi eikös sitä tässäkin maassa ole puhuttu yksityisautoilun vähentämisestä jne. Aika iso ristiriita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

alaikäset rakentaa peruskuntoa pyöräilemällä, vesisateeseen ei todellakaan kuole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt meillä on ongelmana mopojengit äänekkäiden putput pyöriensä kanssa, sitten tuli mopoautot ja se bassonjumputus...autoissa se tulee olemaan vielä kovempi jumputus...Kohta alkaa ihmisillä keittämään yli nämä hiiskatin jengit jotka eivät anna työskentelevien ja nuorten lasten nukkua, vaan pitää metelöidä, jotku ottaa lain omiin kätösiinsä ja alkaa tapahtumaan, kun ei arvoisat polliisit tee mitään (Suomen laki on tässä toki pääsyy).

Nostakaa kaikkien ajokorttien ikäraja 21. Mopot huitsin nevadaan, mopoautot romuttamolle, annetaan nulikoiden kasvaa, ja vasta sitten päästetään rattiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tän ajavat läpi tää on parasta mitä hallitus on saanut aikaiseksi. Jopa parempi kuin alkoholipolitiikan höllennys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun mopoautot tulivat liikenteeseen alkoi niille tulla vahinkoja. Kuinka muiden liikkujien (jalankulkijat, pyöräilijät, autoilijat) turvallisuuden käy kun mopoautotörmäilyt tehdään "nuorisoautoilla"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisihan tuota kannattaa 45 km/h kun rekisteröitävä vastuuhenkilölle jolle 5 kertainen ajoneuvovero maksuun jos auto muutettu tavalliseen nopeusluokkaan ( viritetty tai rajoitin ohitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa no se on ollut hieno päivä tänään. Ensin kuultiin, että EU on puuttumassa meidän vapaaseen netin käyttöön ja uusi sääntö on tulossa. Hyvä kun lounaalla ehdittiin käydä niin kuultiin, että meidän pitää pyytää EU:lta lupa siihen jos Suomi siirtää kelloja tai ei siirrä. No mutta ei siinä ollut kaikki sillä illan päätteeksi saadaan lukea, että se on taas tämä EU joka päättää meidän puolesta miten mopoautoilla sopii ajella. Niin että me suomalaiset emme voisi tämmöisiä asioita päättää omalla porukalla?

Minulla on jo epätoivo tämä EU päsmäröinnin kanssa. Aikoinaan näissä tämmöisissä uutisissa luki, että Suomen eduskunta käsittelee ja että eduskunnassa on Suomen kansan vaaleilla äänestämän edustajat. Jotenkin tuntui enemmän itsenäisyydeltä se aika. Kevään eduskuntavaaleissa tavataan ja se on bai bai EU:lle. Muuta en enää sano.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin just äsken eu kielti hehkulampun kantoihin sopivien halogeenilamppujen myynnin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On paljon helpompi vierittää vastuu kaikesta kauemmas Brysseliin niin kotimaan äänestäjät ei suutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

#eijatkoon
Nykyäänkin mopot ajavat takapuskurissa kiinni esim. 40 km/h ja taajama-alueella, 50 km/h
#asennekysymys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkuisen on nyt järki hommeleista kateissa. Vaarallisia ohituksia jo muutenkin tarpeeksi, niin sitten vielä lisää matelijoita jalkoihin. Ja vielä ajopeleillä joista ei heti päällepäin huomaa, että ne on hitaampia. Eikä alle 18v natiainen ole lähellekään valmis liikenteen sekaan autolla pyörimään. Filalrin selkään, tai jalan vaan. Niin mekin on aikanaan pärjätty. Hölömöläisten hommaa tämmöiset, hävetkää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..samalla 70km/h. Siitä ku lähet hiipimään ohi 68-tonnisella. Sehän tunnetusti lähtee ku Selänne rannasta..vai haukiko se oli.. 😳

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

alkaa ruumita tulloon kun laki tullee voimaan.pääsee herrojen penskat sitä toteuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästäkin asiastako päättää Eu komissio.
Kertokaa nyt joku onko jokin asia vielä mistä Suomi saa päättää kysymättä komissiolta kantaa. Näyttää siltä ettei mistään voi päättää itsenäisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image