Kotimaa

Kolumni: Uusi univormu on syntynyt – minne tahansa katsotkin, kloonattuja kevyitä toppatakkeja tuntuu riittävän

KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 9.11.2019 9:00
Anita Simola
KUVA: Joel Maisalmi

On menossa masentavan märkä marraskuun aamu. Juna-asemalla on vielä säätäkin harmaampi työmatkalaisten rivistö. Mustaa, mustaa, harmaata ja mustaa takkia, lyhyttä ja pitkää, naisilla ja miehillä. Kaikilla huput päässä. Univormut ovat niin samanlaisia, että tuttuja kanssamatkustajia on vaikea löytää.

Meitä ei voi parhaalla tahdollakaan kehua väreillä konstaileviksi mestareiksi. Tummaa sen olla pitää. Jos jostain löytyy pientä väriläiskää, niin korkeintaan huiveista. Mikähän siinä on, että pipojenkin täytyy olla mustia.

Suomalaisia on moitittu milloin tuulipukukansaksi, milloin crocseissa tallustaviksi lököhousuiksi. Nyt meille on syntynyt uusi univormu, kevyt tikki- tai toppatakki. Minne tahansa katsotkin, niin näitä kloonattuja takkeja tuntuu riittävän.

Itsekin olen valinnut tällaisen takin, vaikka perheeni mielestä se ei sovi minulle alkuunkaan. On totta, että tikkitakki, olkoonkin kuinka kevyt tahansa, näyttää hyvältä etupäässä vain hoikkien päällä.

Oman takkini tilasin verkkokaupasta. Ensimmäinen yritys meni metsään. En näköjään lukenut tarpeeksi hyvin ohjetta, jossa takin kerrottiin olevan tyköistuva malli, joka vaatii paljon liikkumatilaa. No, toisella tilauskerralla onnisti, kun tilasin suuremman.

Jälkeenpäin jäin miettimään verkkokauppojen sivuja. Niissä takkia esittelevillä malleilla se oli jätetty rennosti auki. Totta, takki näyttää huomattavasti paremmalta, kun ei vedä vetoketjua kiinni. Näyttää olevan toimiva myyntikikka.

Mutta minkä ihanan keveyden ja lämmön tuo takki tuokaan tullessaan! Räntäsateessa sen sisällä on kuin lämpimässä untuvapesässä. Mitä pitempi takki on, sitä parempi. Ei siis ihme, että kanssapukijoita löytyy sankoin joukoin.

Kevyempään pukeutumistyyliin tottuneet etelä- ja keskieurooppalaiset voivat ihmetellä synkkää katukuvaamme. Pukeutumistyyliämme voi toki arvostella, mutta ennen sitä kannattaisi viipyä Suomessa lokakuusta pitkälle kevääseen ja kokea talvemme.

Kyllä meikäläiset voisivat kävellä läpi vuoden pikkukengissä ja kevyissä palttoissa, jos asuisimme Keski-Euroopassa. Goretexit voisi unohtaa. Voisin jopa käyttää viittaa. Se on kiva vaate, mutta Suomen oloissa turha talvisin. Ei pidä vettä, eikä tuulta.

Musta ja harmaa pitävät valtaa myös sisävaatetuksessa. Pikkujoulujen kausi on parhaimmillaan. Seuraavassa juhlassa voi tehdä laskutehtävän: kuinka monta pikkumustaa löydät?

Toisaalta meitä voi pitää mitä muodikkaimpina. Muotiguru Coco Chanel loi pikkumustan. Muotitoimittajat luottavat kokomustaan. Musta on tyylikäs. Pidetään siis siitä kiinni, mutta yritetään joskus leikitellä väreillä, muulloinkin kuin kesällä.

MAINOS

Kommentoi

Ostin Espanjasta primarkista sellaisen mustan kevyen tikkitakin.Hinta 15€.Mitähän lie täällä maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitä hybridivaikuttamista, nyt pitää mennä XXL:.ään ostamaan kevytoppatakki, muuten olet erilainen, ulkopuolinen ja syrjäytynyt. Painetaan nyt pukeutuminenkin samaan muottiin kuten mielipiteet on jo painettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat uniformukansaa. Toisista erottumista pelätään, halutaan olla harmaata massaa.
Syytä voi etsiä psykologiasta ainakin miesten kohdalla. Armeijassa miehet laitetaan ruotuun, jossa yksilö ei saa erottua. Tämä heijastuu pukeutumiseen siviilissäkin.
Naisilla pukeutuminen on vapaampaa, näyttävämpää ja kokeilevampaa. Pari päivää sitten näin upeasti värejä käyttävän naisen, joka oli pukeutunut ihan tavanomaisiin vaatteisiin, mutta värikkäästi. Hän oli ilo silmälle.
Myös vaateteollisuutta ja -kaupiaita voi osoittaa syyttävällä sormella uniformumaisuudesta. Miehille kaupassa tarjotaan yhtä ja samaa tyyliä ja väriä, kun naisille on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Hyvä esimerkki on parin vuoden takaa etsiessäni syystakkia itselleni. Oululaisessa tunnetussa vaateliikkeessä oli vain väriltään sinisiä takkeja, ja kieltäydyin ostamasta sellaista. Katumaisemasssa näkyikin useita siniseen uniformuun pukeutuneita miehiä: sininen takki ja siniset farkut.
Farkut ovat ihan oma lukunsa. Farkkukankaasta on tehty kestouniformun perusta suomalaiselle -- sen valtakausi on kestänyt vuosikymmeniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt ollaankin todella polttavan yhteiskunnallisen ongelman äärellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi vitsi.Mulla kakskytä vuotta vanaha vihiriä talavitakki,silläkö ne tuijottaa!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tästä maasta ei löydä siistejä värikkäitä vaatteita..

tosin jos suoraan valmistajien sivuja katsoo niin trendi on ettei niitä edes valmisteta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä käyn stokikses shoppailee.Siel o Bossii,Chanelii,kaikkii ihanii vaattei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19.11.
Luonnonvoimat purkautuvat ulos Oulun kaupungintalon seinien sisältä ja valtamerien meduusat heräävät eloon Ainolan puistossa – valotaideteokset syttyvät Lumo-festivaalin kävelyreitillä perjantaina kello 16 Tilaajille
19.11.
Estejuoksija jäi kiinni epo-hormonista – Ranskassa taas dopingtapaus
19.11.
Hradecky ja Kanerva huudattivat yleisöä Huuhkajien kansanjuhlassa Helsingissä: "Oi Suomi on nyt kisoissa, on meillä hieno jengi ja fanit"
19.11.
"Oli presidentiltä asiatonta vaatia tutkintaa poliittisesta vastustajastaan" – Trumpin Ukraina-puhelua kuunnelleet todistivat
19.11.
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
19.11.
Näyttelijän poika siirtyi kameran toiselle puolelle – "Ikä tuo kypsyyttä", sanoo 50 vuotta täyttävä elokuvaohjaaja Aleksi Mäkelä
19.11.
Uusi nelinpelipari Struff oli Kontisen ykkösvaihtoehto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image