Kotimaa

Kolumni: Uusi univormu on syntynyt – minne tahansa katsotkin, kloonattuja kevyitä toppatakkeja tuntuu riittävän

KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 9.11.2019 9:00
Anita Simola
KUVA: Joel Maisalmi

On menossa masentavan märkä marraskuun aamu. Juna-asemalla on vielä säätäkin harmaampi työmatkalaisten rivistö. Mustaa, mustaa, harmaata ja mustaa takkia, lyhyttä ja pitkää, naisilla ja miehillä. Kaikilla huput päässä. Univormut ovat niin samanlaisia, että tuttuja kanssamatkustajia on vaikea löytää.

Meitä ei voi parhaalla tahdollakaan kehua väreillä konstaileviksi mestareiksi. Tummaa sen olla pitää. Jos jostain löytyy pientä väriläiskää, niin korkeintaan huiveista. Mikähän siinä on, että pipojenkin täytyy olla mustia.

Suomalaisia on moitittu milloin tuulipukukansaksi, milloin crocseissa tallustaviksi lököhousuiksi. Nyt meille on syntynyt uusi univormu, kevyt tikki- tai toppatakki. Minne tahansa katsotkin, niin näitä kloonattuja takkeja tuntuu riittävän.

Itsekin olen valinnut tällaisen takin, vaikka perheeni mielestä se ei sovi minulle alkuunkaan. On totta, että tikkitakki, olkoonkin kuinka kevyt tahansa, näyttää hyvältä etupäässä vain hoikkien päällä.

Oman takkini tilasin verkkokaupasta. Ensimmäinen yritys meni metsään. En näköjään lukenut tarpeeksi hyvin ohjetta, jossa takin kerrottiin olevan tyköistuva malli, joka vaatii paljon liikkumatilaa. No, toisella tilauskerralla onnisti, kun tilasin suuremman.

Jälkeenpäin jäin miettimään verkkokauppojen sivuja. Niissä takkia esittelevillä malleilla se oli jätetty rennosti auki. Totta, takki näyttää huomattavasti paremmalta, kun ei vedä vetoketjua kiinni. Näyttää olevan toimiva myyntikikka.

Mutta minkä ihanan keveyden ja lämmön tuo takki tuokaan tullessaan! Räntäsateessa sen sisällä on kuin lämpimässä untuvapesässä. Mitä pitempi takki on, sitä parempi. Ei siis ihme, että kanssapukijoita löytyy sankoin joukoin.

Kevyempään pukeutumistyyliin tottuneet etelä- ja keskieurooppalaiset voivat ihmetellä synkkää katukuvaamme. Pukeutumistyyliämme voi toki arvostella, mutta ennen sitä kannattaisi viipyä Suomessa lokakuusta pitkälle kevääseen ja kokea talvemme.

Kyllä meikäläiset voisivat kävellä läpi vuoden pikkukengissä ja kevyissä palttoissa, jos asuisimme Keski-Euroopassa. Goretexit voisi unohtaa. Voisin jopa käyttää viittaa. Se on kiva vaate, mutta Suomen oloissa turha talvisin. Ei pidä vettä, eikä tuulta.

Musta ja harmaa pitävät valtaa myös sisävaatetuksessa. Pikkujoulujen kausi on parhaimmillaan. Seuraavassa juhlassa voi tehdä laskutehtävän: kuinka monta pikkumustaa löydät?

Toisaalta meitä voi pitää mitä muodikkaimpina. Muotiguru Coco Chanel loi pikkumustan. Muotitoimittajat luottavat kokomustaan. Musta on tyylikäs. Pidetään siis siitä kiinni, mutta yritetään joskus leikitellä väreillä, muulloinkin kuin kesällä.

MAINOS

Kommentoi

Ostin Espanjasta primarkista sellaisen mustan kevyen tikkitakin.Hinta 15€.Mitähän lie täällä maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitä hybridivaikuttamista, nyt pitää mennä XXL:.ään ostamaan kevytoppatakki, muuten olet erilainen, ulkopuolinen ja syrjäytynyt. Painetaan nyt pukeutuminenkin samaan muottiin kuten mielipiteet on jo painettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat uniformukansaa. Toisista erottumista pelätään, halutaan olla harmaata massaa.
Syytä voi etsiä psykologiasta ainakin miesten kohdalla. Armeijassa miehet laitetaan ruotuun, jossa yksilö ei saa erottua. Tämä heijastuu pukeutumiseen siviilissäkin.
Naisilla pukeutuminen on vapaampaa, näyttävämpää ja kokeilevampaa. Pari päivää sitten näin upeasti värejä käyttävän naisen, joka oli pukeutunut ihan tavanomaisiin vaatteisiin, mutta värikkäästi. Hän oli ilo silmälle.
Myös vaateteollisuutta ja -kaupiaita voi osoittaa syyttävällä sormella uniformumaisuudesta. Miehille kaupassa tarjotaan yhtä ja samaa tyyliä ja väriä, kun naisille on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Hyvä esimerkki on parin vuoden takaa etsiessäni syystakkia itselleni. Oululaisessa tunnetussa vaateliikkeessä oli vain väriltään sinisiä takkeja, ja kieltäydyin ostamasta sellaista. Katumaisemasssa näkyikin useita siniseen uniformuun pukeutuneita miehiä: sininen takki ja siniset farkut.
Farkut ovat ihan oma lukunsa. Farkkukankaasta on tehty kestouniformun perusta suomalaiselle -- sen valtakausi on kestänyt vuosikymmeniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt ollaankin todella polttavan yhteiskunnallisen ongelman äärellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi vitsi.Mulla kakskytä vuotta vanaha vihiriä talavitakki,silläkö ne tuijottaa!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tästä maasta ei löydä siistejä värikkäitä vaatteita..

tosin jos suoraan valmistajien sivuja katsoo niin trendi on ettei niitä edes valmisteta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä käyn stokikses shoppailee.Siel o Bossii,Chanelii,kaikkii ihanii vaattei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image