Kotimaa

Kolumni: Sananvapaus on kaventunut, totta vai tarua? – Laki määrittelee vain rajat, ilmapiirillä on enemmän merkitystä

Päivi Räsänen kertoi kristillisdemokraattien puoluekokouksen kansalaistapahtumassa Oulussa omasta esitutkintaan johtaneesta tviittauksestaan. Hän viittasi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Setan yhteistyöhön tavalla, jota tutkintapyynnössä pidettiin suvaitsemattomana. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Kotimaa 7.9.2019 9:00
Marjo Oikarinen

Neljä kansanedustajaa on poliisin esitutkinnassa epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Erikoinen tilanne, sillä ennen tätä vuosikymmentä niin sanottu vihapuherikos oli melko tuntematon.

Tuomiot ovat edelleen harvinaisia, mutta poliisille ilmoitetut epäilyt kyseisestä rikoksesta moninkertaistuivat vuonna 2017. Niitä oli lähes 200.

 Marjo Oikarinen. 

Pykälä päivitettiin rikoslakiin vuonna 2011. Tunnusmerkistöä täsmennettiin niin, että se määrittelee selvemmin vähemmistöryhmät ja "yleisön saatavilla" olevan viestin. Syynä oli pitkälti verkossa lisääntynyt kommunikointi. Kunnianloukkaus kohdistuu yksilöön – siinä keskeisin ero vihapuheeseen.

Klassinen korkeimman oikeuden tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan annettiin vuonna 2012 Jussi Halla-aholle (ps.). Hänen katsottiin syyllistyneen blogissaan somalien panetteluun ja solvaukseen. Tähän ei sarkasmissakaan ole oikeutta.

Kokoomusnuoret esittivät viharikospykälän poistamista

Jo vuonna 2013 kokoomusnuoret esittivät Susanna Kosken johdolla, että pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pitäisi poistaa rikoslaista, koska kansanryhmä on vaikeasti määriteltävissä. Samaa on esittänyt Laura Huhtasaari (ps.) lakialoitteessaan viime vuonna, syynä sananvapautta rajoittava vaikutus.

Kristillisdemokraatit olivat huolissaan sananvapauden kaventumisesta puoluekokouksessaan pari viikkoa sitten. Julkilausuman mukaan "keskusteluympäristö tuntuu sietävän huonosti massasta poikkeavia näkökulmia".

Vastakkainasettelu on tosiaan kärjistynyt. Jos vieroksut esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliittoja, olet heitä vastaan. Jos vielä perustelet käsitystäsi Raamatulla, olet täysi hölmö. Tällä hetkellä parhaiten ääneen pääsevät suvaitsevaiset.

Se ei kuitenkaan ole ihmis- ja perusoikeuksien tarkoitus. Niissä ei sanota, että ihmiset saavat ilmaista vain "oikeita" mielipiteitä. He saavat kertoa, mitä mieltä sisimmässään ovat – jos eivät solvaa ketään ihmistä tai ihmisryhmää. Kaikilla oikeuksilla on laissa rajoituksensa.

Kielletyn vihapuheen määritelmiä kehitetään jatkuvasti

Kielletyn vihapuheen määritteleminen ei ole helppoa. Sitä ovat yrittäneet valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen työryhmä 2011 ja emeritusarkkipiispa Kari Mäkisen työryhmä tänä vuonna. Rajat alkavat löytyä vähitellen, kun tuomioistuimet antavat ratkaisujaan ja asiasta keskustellaan.

Sananvapaus on oikeuskäytännön perusteella pikemminkin laajentunut. On kuitenkin turha lyödä lakikirjalla päähän sananvapauden puolesta pelkääviä. Lain asettamat rajat ovat korkealla ja laahaavat jäljessä. Paljon ratkaisevampaa on ilmapiiri.

Jos osa kansalaisista ei uskalla avata suutaan toisten pilkan pelossa, itsesensuurista voi syystä olla huolissaan.

Kirjoittaja on Lännen Median uutispäällikkö.

MAINOS

Kommentoi

Tutkittuna tietona voidaan todeta, että eriävien mielipiteiden sietokyky on nykyään olematon ja tämä aiheuttaa ns. somemyrskyjä ja vaatimuksia sananvapauden rajoittamisesta.

Jos haluaa vain tuoda sen "oman mielipiteensä" esiin, eikä halua / siedä siihen eriäviä mielipiteitä, niin se kannattaa sitten tehdä esim. sellaisella foorumilla, missä tuo vain oman mielipiteensä esiin ja samanhenkiset kanssafoorumistit voivat sitten kompata ja sympata. Esim. blogia voi pitää ilman kommentointimahdollisuutta.

Mutta vaikeintahan tälle ihmistyypille on olla kommentoimatta muiden, erimieltä olevien kirjoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kirjoittaja ei mainitse Euroopan Neuvoston Ihmisoikeussopimusta, joka on se lainvoimainen dokumentti joka määrittelee sananvapauden rajat ja vastuut Suomessa ja kaikkialla sen piirissä. Ei tässä ole mitään epäselvää. Epäselvyydestä ja tulkinnanvaraisuudesta puhuvat epäjärjestystä eurooppaan haluavat tahot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä kirjoittajan kanssa monista asioista. Eli on suvaittava myös niitä mielipiteitä, jotka eivät ole valtavirran mukaisia. Siitä huolimatta ei saa yllyttää vihaan tai väkivaltaan ketään vastaan. Tässä olisikin meillä oppimista eli miten ilmaisisimme mielipiteemme ilman, että menisimme henkilökohtaisuuksiin ja lietsoisimme suuttumusta tai vihaa toisia ihmisiä kohtaan. Toisaalta kaikkia pitää uskaltaa kritisoida. Muutoin tuloksena on itsesensuuri. Tällä hetkellä näyttää valitettavasti siltä, että itsesensuuri on lisääntymässä erityisesti perinteisessä mediassa ja onpa havaittavissa hienoisesti sellaistakin, että heikommassa asemassa olevia tuntuu olevan helpompi kritisoida kuin vahvassa yhteiskunnallisessa asemassa olevia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
10:27
Polkupyöräilijä kuoli Australiassa variksen hyökättyä hänen kimppuunsa
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
33
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image