Kotimaa

Kolumni: Rinteen eron syyt lakaistiin kansanvallan maton alle – onko palapelin puuttuva pala sellainen, josta yksikään puolue ei halua puhua?

Kotimaa 5.12.2019 14:45
Matti Posio

Edes politiikan asiantuntija ei voi väittää tietävänsä, miksi keskusta halusi pääministerin eroavan. Ilmeisesti meneminen tuoreeltaan yksityiskohtiin eduskunnan suuressa salissa ei ollut hyödyksi sen enempää keskustalle kuin sdp:llekään, kirjoittaa kolumnissaan Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja Matti Posio.

Tiedätkö, minkä konkreettisen sanan tai teon vuoksi pääministeri Antti Rinteeltä (sd.) lähti keskustan luottamus?

Ei moni muukaan. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kiteytti Ylen haastattelussa, että ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta "tästä palapelistä puuttuu jokin ratkaiseva pala".

Kaikesta päättäen pala on sellainen, että puhuminen siitä ei ole eduksi keskustalle eikä sdp:lle. Riidan keskellä osapuolia yhdisti halu lakaista tapahtunut maton alle ja katsoa pakonomaisesti eteenpäin.

Tavallisesti korkean poliitikon jouduttua eron partaalle kaikki etsivät "savuavaa asetta" eli selvää väärää tekoa tai todistetta, joka aukottomasti osoittaisi syyn potkuille. Pääministeri Anneli Jäätteenmäellä (kesk.) oli presidentinkansliasta vuodetut faksinsa ennen kuin sdp osoitti ovea.

Kun Britanniassa syrjäytettiin keväällä pääministeri Theresa Maytä, draaman ratkaisevat puheenvuorot käytettiin parlamentin istunnossa tv-kameroiden edessä. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin erottamisesta pidetään kuulemisia ja tutkimuksia kuukausia, jopa vuosia.

Rinteen alamäki tuli julkiseksi perjantaina. Maanantaina keskusta ilmoitti henkilökohtaisen luottamuksen menneen yksilöimättä syytä – taikasana oli taas kerran "kokonaisarvio". Tiistaina Rinne vei erokirjeen, ja keskiviikkona alettiin sovitella pääministeriksi kohtuullisen kokematonta seuraajaa, joko Sanna Marinia tai Antti Lindtmania.

Salailu oli alkanut jo siitä, että ministeri Sirpa Paatero (sd.) jäi eron hetkellä sairauslomalle. Sairaus ilmeisesti esti täydellisesti puhumisen ja kirjoittamisen tapahtuneesta.

Onko pääministerin vaihtaminen pikkujuttu, jonka taustoista ei tarvitse tuoreeltaan keskustella eduskunnan suuressa salissa? Tiistain iltapäivälle kaavailtu välikysymyskeskustelu peruttiin, kun Rinne oli eronnut ennen sitä. Torstaina ilmeisesti puhutaan jo hallitustunnustelujen etenemisestä.

Onko puoluejohtajilla velvollisuus puhua totta vain toisilleen eikä kansalle? Eduskunnan tai kansan luottamusta Rinteeseen ei mitattu, vaan yhden hallituspuolueen luottamus ratkaisi.

Sdp:n ja keskustan kiistassa ei ole moraalisia voittajia. Kumpikin on halunnut kabinettipeliä avoimen välienselvittelyn sijasta. Edes asiantuntija ei voi täysin ymmärtää, mihin Rinne kaatui. Mielipiteitä ja perusteluja on keksitty ansiokkaasti, ja moni on toki eri syistä tyytyväinen lopputulokseen.

Jopa Rinteen "oman oikeusturvansa takia" vaatimat kirjalliset perustelut olivat ylimalkainen meili. Keskustan perustelu sisälsi vain napakan poliittisen näkemyksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta – eli kokonaisarvion.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni perusteli asioita kehäpäätelmin. Rinne eroaa, koska ei nauti koko hallituksen luottamusta. Uusi pääministeri? Hänen on nautittava koko hallituksen luottamusta.

Käteen jää selitys, että Rinne erosi, koska keskusta niin halusi ja sdp päätti uudistaa kasvojaan pakon edessä.

Voi politiikkaa näinkin tehdä, mutta avointa parlamentarismia enemmän tämä haisee lehmänkaupalta.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Keskustan ylimalkaisilla lausumilla peitettiin todellinen syy, siitä miksi pääministerin tulee erota, ja että luottamusta pääministeriin ei ole. Keskustapuolueen taustavaikuttajina on suomalaisia keskisuurten- ja pienyritysten omistajia. Tällä ryhmällä on ainoa tavoite mennä työehdoissa alle sopimusten, (paikallinen sopiminen). Ei ole kenellekään epäselvää kuka edustaa Keskustapuolueessa em. ryhmää. Ehkä se oli viimeinen niitti, kun Rinne sanoi, että "työehtoshoppailu tulee kitkeä Suomesta". Paljon on moitittu yleisesti sitä, kun pääministeri on vanha "Ay-jyrä". Nyt tuli tilaisuus Postin hallituksessa toimien sekavuudesta, ja valtion omistajaohjauksen toimista. Kuitenkin maan hallituksesta annettiin käsky Postin hallitukselle, että teette niin kuin käsketään, ja ette tee niin kuin olette suunnitelleet edellisen hallituksen omistajaohjauksen mukaan. Olihan suunnitelmissa Postin pörssiin vientikin, jonka asian kanssa Rinteen hallituksella ei ole mitään tekemistä.

Painava syy Keskustalla on pitää hallitus kasassa, koska gallupit ovat mitä ovat. Kaikesta edellisestä voi tehdä johtopäätöksen, että Keskustapuolue on jakaantunut viimeistään nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetten sairausloman kirjoittanutta valan tehnyttä lääkäriä. Mikähän on diaknoosi.. kyllä joidenkin on helppo päästä kahden viikon sairaslomalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopupelillä kepu ja demarit kaivavat kannatukselleen yhä syvempää kuoppaa. Kannatuksen trendi on laskussa ja pudonnee alle 10% ruotsalaisten ja kristillisten joukkoon. Viherpesuun riittää kannattajia kauan kuin heillä rahat riittää, lähellä on se hetki kun Vihreät huomaa, ettei Suomen veronmaksajien rahat ja toimenpiteet riitä maapallon pelastamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareille kävi hyvin. Rinne jakoi vahvasti mielipiteitä ja hänen painopiste oli liian yksipuolinen. Nyt nuorentuu huomattavasti ja tilalle tulija osaa nähdä asiat laajemmin. Plus Keskusta joutuu ottamaan syyt niskoille, joten sitä pääomaa voi käyttää myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se nyt todellakin vielä jollekin epäselvää, miksi Rinteen piti lähteä? Jäätteenmäki joutui lähtemään paljon pienemmästä syystä. Toivottavasti joku kirjoittaa vielä tapaus Jäätteenmäen perinpohjin auki. Erkki Tuomioja kenties? Siellä oli takana paljon isommat asiat kuin joku faksi, eikä syy ollut pelkästään Jäätteenmäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No olisiko tuota valehtelijaa pitänyt suomalaisten kuunnella. Tuon kyydissä on koko kansa aivan tuuliajolla. Hyvä kun päästiin hänestä eroon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta ja SDP tekee koko ajan omia maaleja. Luotto nolla, samaa lähestyy kannatuslukemat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin kun ollaan menty henkilötasolle, niin mitään oikeata järkisyytä ei edes tutkija voi löytää. Hämmästyttää ja kummastuttaa, jos Sipiläkin on sortunut tällaiseen mustamaalaamiseen ja taustapirun osaan. Tiedä enää mihin tässä voi luottaa, jos/kun henkilökohtaiset kaunat näyttelevät näinkin suurta osaa valtion asioissa. Todella säälittävää, että pitää ensin tehdä elämää suurempi asia postin onnnettoman viestinnän seurauksista, ja sitten loppuviimein annetaan tällainen "kokonaisarvio" tuomio. Kyllä on mennyt alhaiseksi. Politiikka on nyt epäkypsien tai narsististen ihmisten leikkikenttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on tavalliselle politiikan seuraajalle ihan selvä.

Antti Rinne puhui keskustan hallitukseen lupailemalla maakunnat ym. keskustalle tärkeitä asioita. Näitä onkin kirjattu keskustalle "hyvään" hallitusohjelmaan. Antti Rinne on kuitenkin puuhastellut kuin Puuha-Pete tehden hallituksesta pelkän demarien käsikassaran. Missä ovat maakunnat?

Keskustan kannattajat ja kokeneemmat puoluekonkarit näkivät tämän keskustan alennustilan, joten jotain oli keksittävä. Postin sotkut tarjosivat tilaisuuden ja siihen tartuttiin. Juha Sipilä on tietysti ollut eräs taustavaikuttaja. Antti Rinne kuitenkin käänsi tämän hyökkäyksen osavoitokseen.

Tulemme näkemään lisää keskustan yrityksiä ottaa lisää valtaa. Ne tulevat kuitenkin epäonnistumaan. Maakuntauudistusta ei tule, eikä muitakaan keskustan toivomia ratkaisuja. Sanna Marinin vihervasemmistolainen hallitus ei kuitenkaan ole punamultahallitus, eikä se elä pitkään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmunihan kertoi syyn eroiltana tv-haastattelussa ihan selkeästi: jos Marinista tulee uusi pääministeri "silloin ainakin ollaan samaa sukupolvea, jolloin keskusteluyhteys on helpompi luoda" eli hän tykkäsi, että Rinne on liian vanha eikä hän kykyne tekemään yhteistyötä niin vanhan ihmisen kanssa. Silloin hänet pitää vaihtaa. - Tämähän on ihan arkipäivää suomalaisessa työkulttuurissa. Tosin Kulmuni on niin nuori, ettei vielä tiedä, että tuo on ikärasismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäätteenmäki, jäätteenmäki ja Urpilaiset ja uutena Paaterolaiset. Keskusta toimi keihäänkärkenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti ei ole luottamista hallituksen ministereihin. Kaurapuuro voisilmällä, jota yritetään syöttää toiseen kertaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syksyn aikana kymmenkunta demaria on tyrinyt raskaasti. SDP:ssä toivotaan, että kokonaisluottamus demareihin palautuu hieman Rinnettä kurmuuttamalla. Rinteen ministeriydellä pelleily vie kuitenkin viimeisenkin luottamuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamusta ei Rinteellä ollut. Jokainen ihminen tietää, että luottamus on monen tekijän summa. Tällöin lopulliseen luottamuksen menettämiseen tarvitaan yksi asia ja tässä Rinteen tapauksessa se oli Postin asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä demaritkin halusivat Rinteen pois, koska hän tohelsi liikaa. Jos SDP olisi halunnut pitää Rinteen pääministerinä nii hän olisi sitä vielä tänäänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa lukea Helsingin Sanomia, siellähän siitä Rinteen valehtelusta eduskunnassa on kerrottu. Rinne on mm esittänyt hyvissä ajoin kertakorvausta huonomman työehtosopimuksen korvaukseksi. Postin tekemisillä on selvästi ollut Paateron ja Rinteen tuki ja sen Postin hallitus on selkeästi tuonut esille. Rinne on tämän tuen kieltänyt eduskunnassa. Mainitut kaksi henkilöä on erotettu. Postin hallitus jatkaa tehtävässään. Asian pitäisi olla selvä peräpohjolassakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image