Kotimaa

Kolumni: Olisitko valmis itse hoitamaan vanhempasi? Van­hus­ten­hoi­toon ei löydy helppoja ja mukavia ratkaisuja

Vanhustenhoidon säilyttäminen edes nykytasollaan maksaa lisää rahaa tulevaisuudessa. KUVA: Heikki Hakanen
Kotimaa 23.2.2019 9:00
Joonas Kuikka

Vanhustenhoidon säilyttäminen edes nykytasollaan maksaa lisää rahaa tulevaisuudessa, puhumattakaan jos sitä halutaan parantaa.

Mikä olisi miellyttävä tapa kuolla? En tiedä, enkä haluaisi miettiä asiaa.

Kysymyksen pohtimiseen kannattaa kuitenkin käyttää hetki, ennen kuin alkaa kansaa kiihottavasti arvostella vanhustenhoidon heikkoa laatua.

Olisiko parasta lähteä kotonaan hiljaa kenenkään huomaamatta vai hoivakodissa pari vuotta ulosteet vaipoissa maattuaan, kun lääketieteen keinoin on onnistuttu pitkittämään pyhää elämää?

Nämä vaihtoehdot on helppo kirjoittaa tähän, mutta todellisuus varmasti itse kunkin kohdalla on monitahoisempi, mikäli päätöksentekokyky tai edes ymmärrys on siinä elon vaiheessa tallella.

Tilastot ovat siitä jännittäviä, että niistä pystyy näkemään tulevaisuuteen. Nyt tiedämme, mitä nykyisellä vanhustenhuollon rahamäärällä on saatu aikaan.

Tulevaisuudessa Suomi ikääntyy sitä tahtia, että edes tämän nykyisen vanhustenhoidon tason ylläpitämiseksi rahaa vaaditaan monin verroin enemmän. Samalla rahoittajia eli veronmaksajia on yhä pienempi joukko.

Rahaa palaa taas melko lailla lisää, jos emme pidä nykyistä tasoa riittävänä, vaan peräti haluamme sitä kehittää.

Nyt haluaisinkin kuulla vastauksia niiltä, jotka kovasti tuohtuvat yhteisistä kansanvaltaisista päätöksistämme hoitaa ikäihmiset niin kuin tähän saakka on tehty.

Olisitko valmis itse hoitamaan vanhempasi kotonasi?

Olisitko valmis palkkaamaan vanhemmillesi kotiin henkilökohtaisen hoitajajoukon? Se tarkoittaa neljää työntekijää ympärivuorokautiseen hoivaan, kun mukaan lasketaan viikonloput.

Olisitko valmis maksamaan tuloistasi tuhat euroa ylimääräistä veroa vuodessa vanhustenhoitoon, vaikka sinä ja läheisesi ette juuri nyt hyötyisi siitä mitenkään?

Olisitko valmis itse vaihtamaan alaa ja paikkaamaan hoiva-alan työvoimapulaa nykyistä pienemmällä palkalla?

Jos vastasit edellä oleviin kysymyksiin "en", kerron pari ratkaisuehdotusta, jotka eivät ehkä kuulosta mukavilta.

Jos hoitajia ei ole tarpeeksi Suomessa, heitä on tuotava muualta. Ei kannata olla liian nirso alkuperämaan suhteen. Vaatimuksena hoitajasiirtolaiselle olisi, että hän suostuu asumaan Suomessa ja tekemään vanhustenhoitotyötä edullisella palkalla.

Mikäli ulkomaalaiset hoitajat eivät miellytä, kannattaa hallituksen ottaa piakkoin kärkihankkeeksi vanhustenhoitorobotiikka. Robotin etuja ovat voimakkuus, väsymättömyys ja sairastelemattomuus 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa. Tekoälyn kehittyessä myös päivittäinen keskustelu ja muistileikit sujuvat.

Jos nämä vaihtoehdot eivät innosta, kehotan uudestaan pohtimaan aiempia henkilökohtaisia kysymyksiä tai tekemään itse paremmin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Kyllä hoidan itse vanhempani ennemmin kuin laitan tuommoiseen paikkaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkat hoitajille paremmaksi. Yleensä palkan korotuksen saa pomot mutta se joka tekee raskasta perushoitotyötä niin heille ei millään löydy rahaa palkankorotuksiin. Tällä menolla ei kohta hoitajia ole ollenkaan. Ja pomoja vähemmäksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvävointiset vanhukset Itä-Suomen soluasunnossa vuokralla.Kukin asuu omassa yksiötilassa.Paljon kotoa: matot lattiaan,tauluja seinällä.Viihtyisää.Kokki käy valmistamassa ruoat,hoitaa keittiöpuolen tupakeittiössä. Näin rupattelukaverit kun syömään tullaan.(päivän kiintiö). Yöhoitajaa ei tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoidan jo. Asuvat kotona ja minä naapurissa. Kun teen perheelleni ruoan ni samalla teen vanhemmillekin. Äiti 90v ja isä vähä nuorempi. Hoidan heidän asiat ja autan. Eivät halua laitokseen. Enkä minä heitä sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saraliina,kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta joten päättäjien pitää huolehtia että hoidettava hoidetaan kunnolla, vastuu on politikoilla jotka laativat lakeja ja myyvät palvelut ulkopuolisille.Valvojille sanktioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä relevanttia kuin kysyä suostuisitko hoitamaan omat vanhempasi, olisi kysyä suostuisitko omien lapsiesi hoidettavaksi. Ei tämän päivän eläkeläinen itse halua lastensa saati lastenlasten nurkkiin asumaan. Se nyt kuusi-seitsemänkymppinen eläkeläinen on lähtenyt kotoa 15- vuotiaana elättääksen itsenä, elänyt kahdeksankymmentäluvun itsenäisyyttä ja erillisyyttä korostavan juppiaikakauden eikä hänenkään lapsuudenkodissa välttämättä ollut kuin se ydinperhe, jos sekään kokonaisena. Ei hän suostu muuttamaan lastensa hyysättävksi ja valvottavaksi, vaan haluaa elää itsenäisesti loppuun asti. Ei hän halua näyttää heikkouttaan jälkeläisilleen. Meillä on tyystin kadonnut sukupolviperhemalli, eikä sitä noin vain enää takaisin saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia vanhukset ovat veroja maksaneet kun työ elämässä olivat,onko verorahoja käytettävä heidän hyväksi jotka ne on maksaneetkin.Näin eläkeläisen huolestuttaa verotulojen tuhlailu rahaa poltetaan kohteisiin jotka ei yhteiskuntaa hyödytä millään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhukset ovat maksaneet veroja, mutta säästöjä niistä ei ole jäänyt, kun olemme jatkuvasti eläneet yli varojemme. Maksetuilla veroilla vanhukset eivät oikeastaan ole oikeutettuja edes eläkkeeseen, saati sen ylittävään hoitolaskuun. Se on tämä hyvinvointiyhteiskunnan hinta, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen tähän asti hoitanut omaa vanhempaani kotona. Kaikki asiat joudun hoitamaan itse. Monta yötäkin on joutunut valvomaan, joten välillä on raskasta. Sairaalassa on muutama kerta käyty, mutta nyt ollaan kotona. Mitään palkkaa minä en tästä saa. Kenties sellainenkin olisi poliitikkojen mukaan olemassa, mutta minulle ei ole sitä kukaan tarjonnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omaishoitajan tuki. Jos sitä saa, on se tyhjää parempi, vaikkei lähellekään riittävä korvaus niin raskaasta työstä. Säästää yhteiskunnan varoja n. 300 000 euroa vuodessa (tieto on noin 20 vuoden takaa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen hommaa itselleen sen verran lapsia että on vanhuuden turva omasta takaa. Jos ei kiinnosta hommata niin se on sitten voi voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itse hoitanut molemmat vanhenpani kotona niin kauan kuin pystyin ja kun ei enää ollut mahdollista hoitaa kotona sitten siirto vuodeosastolle
n. kuukaudeksi kunnes loppu tuli...ei meitä omaishoitajia koskaan tulla arvostamaan rankasta omaishoitotyöstä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ei meitä omaishoitajia koskaan tulla arvostamaan rankasta omaishoitotyöstä..."

Eipä kyllä. Jääkiekko ja formulat ovat ihmisille tärkeämpiä "juttuja", ja siksi niistä maksetaan tähtitieteellisiä summia - aivan turhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä uskottavia vaihtoehtoja ei tahdo löytyä. Nykyiset mallit eivät toimi ja ovat liian kalliita pitkässä juoksussa. Kunpa pysyisikin hyvässä kunnossa, että voisi ja saisi itse huolehtia itsestään. Jos menee kovin huonoon kuntoon muiden hoidettavaksi, viedään päätösvalta omasta hoidosta joko omaisten tai päivittäisten hoitajien toimesta. Voivat toki tarkoittaa hyvää toimillaan. Rahakaan ei aina auta, jos kroppa ei toimi, päästä puhumattakaan. Lakeja voi säätää, mutta ilman niiden toteuttajia ne ovat toiveita.
Veroja on pakko nostaa, jos halutaan palveluita kaikille. Realismi ei ole aina kivaa. Haluaisin, että tarvittaessa saisin itse päättää elämäni jatkamisesta. Minulle elämäni ylläpito kaikissa tilanteissa on kauhea ajatus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin osuuskunta -ajatuksen kannattaja pitkään mm. vanhusten hoivapalveluiden tuottajana pitkään, kunnes aloin tutkia näitä jo Suomessakin toimivia palveluntuottajia.
En missään tapauksessa yleistä, mutta fiksuimmat ihmiset keksivät "ratsastaa" tämän yritysmuodon? aattelisuuden kustannuksella. Operatiivinen johto muodostui mm. täysin sukulaisuuksista. Arjen ahertajat eli käytännöntyön kentällä hoitivat palkkatuen myötä palkatut henkilöt lähestulkoon.
Miksi aina löytyy näitä ns. oman edun tavoittelijoita jopa osuuskuntahengessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen hoitanut toista vanhemmistan useamman vuoden, toinen ei ehtinyt tarvita hoitoa. Joisivathan he minua aikanaan ja huolehtivat hyvät eväät elämään. Olen onnellinen tekemästäni työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanonta menee: "Yksi äiti hoitaa yhdeksän lasta, mutta yhdeksän lasta ei hoida yhtä äitiä". Jotenki tähän malliin se meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Voisin jäädä hoitamaan kotiin, ok, mutta mitäs sitten kerätään veroja, jos työssä käyvät jäävät kotiin hoitamaan vanhuksiaan? Miten saadaan yhteiskunta pyörimään, jos ei tule verorahoja? Miten maksetaan omien lasten lukiokirjat, vaatteet ym. kulut? 2. Palkataan hoitaja kotiin. Sopii, mutta neljää hoitajaa tuskin yksi ihminen tarvitsee, meille riittäisi päivähoitaja tai päivähoitopaikka. 3. voisin maksaa veroja enemmän, mutta epäilen kovasti, että rahat menevät ihan johonkin muuhun kuten nytkin, veroja varmasti nostetaan joka tapauksessa. 4. Alan vaihtoa en pidä järkevänä, koska joutuisin kouluttautumaan uudelleen. Jonkun pitää joka tapauksessa tehdä se työ, jota itse teen nyt.

Ehdotukseni on samankaltainen kuin edellä joku jo ehdotti: rivitaloja ikäihmisille. Vanhukset eivät halua asua yksin erityksissä muista, ja lähihoitajat eivät halua kaahata autolla paikasta toiseen. Annetaan siis vanhuksille mahdollisuus asua rivitaloissa. Tyhjillään oleviakin rakennuksia ehkä löytyy. Uudet rakennukset voisivat olla u-kirjaimen muotoisia. Keskellä voisi olla toimistotiloja sekä sisäpiha, jossa on turvallista ulkoilla. Ehdottomasti pitäisi laittaa parempikuntoisia ikäihmisiä samoihin rakennuksiin, ehkä vaikka ylempään kerrokseen. Parempikuntoiset voivat pitää seuraa huonompikuntoisille esim. ulkoillessa ja muutoinkin. Hyväkuntoiset ikäihmiset tekevät mielellään vapaaehtoistyötä, ja "palkaksi" voisi tulla vaikkapa ilmainen lounas, joka hoituisi koulujen ym. kunnan ruokaloiden ylijäämästä. Vapaaehtoiset voivat käydä itse sen noutamassa kerhotilaansa. Leipomot, marketit ym. tahot voivat lahjoittaa myös ruokaa vastineeksi vapaaehtoistyöstä. Eri oppilaitosten opiskelijat voivat käydä pitämässä viriketoimintaa oman alansa harjoitteluna jonain viikonpäivänä, näin varmaankin jo tapahtuu, mutta toimintaa voidaan lisätä.

Huonokuntoisemmat vanhukset tarvitsevat tietysti myös koulutettuja hoitajia. Jos palkkaa hieman nostettaisiin, alkaisi hoitajia löytyä. Ongelmahan on pitkälti siinä, että yksityiset firmat eivät halua kuluttaa rahaa hoitotyöhön, vaikka ikäihmiset siitä maksavat suuren summan rahaa, vaan yritykset tavoittelevat voittoa. Jätetään siis yksityiset yritykset väliin. Vanhustenhuolto kuntien hoidettavaksi! Tai ikäihmiset voivat palkata hoitajat suoraan taloyhtiön kautta tai yksityisesti ja hakea verotuksesta kotitalousvähennystä. Tällöin tarvitaan joku opastamaan asiassa. Voisin itsekin viikonloppuisin aivan hyvin tehdä hyväntekeväisyystyötä ja huolehtia omasta ja muistakin ikäihmisistä. Jonkun vaan pitää ryhtyä organisoimaan ja mainostamaan tällaista toimintaa, siis jonkun muun tahon kuin voittoa tavoittelevan yksityisen firman. Seurakunnat, järjestöt, vanhusneuvolat,...? Ja toki myös ehdotus isänmaanpalveluksesta varusmiespalveluna tai siviilipalveluna tasa-arvoisesti kaikille nuorille voisi olla ihan hyvä ajatus myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaisia uusia tapoja ajatella ja ratkaista asiat tarvitaan.
Uusille alueille tulisi kaavoittaa senioreille tarkoitettuja rivitalokortteleita. Terveydenhoidon voisi tuoda myymäläauton tapaan asiakkaiden luo. Mummola olisi lähellä omakotialueita ja asuminen edullisempaa kuin nykyisessä palvelutalomallissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuultu ja luultu nim. Kannatan. uusi toimintamalli,vinkkinne ihan kätevä ja hyvä. Ei ainakaan kallein. Pannaan toimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

11:00
Oululaisyrityksen Oura-älysormus palkittiin Pohjois- ja Itä-Suomen tuottavimpana ideana
10:59
Kaksi uutta tekniikan alan YAMK-koulutusta Oulun ammattikorkeakouluun, talotekniikka ja hitsausala
10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
30
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
15
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image