Kotimaa

Kolumni: Nostin norsun pöydälle tapauksessa Rauhan Taee – kun me­dia­pal­jas­tus riepottelee, vain käsi ylös virheen merkiksi voi pelastaa

Kotimaa 6.9.2019 6:00
Matti Posio

Median logiikkaa on, että perusteeton hullaantuminen kääntyy inhoksi. Poliitikolle myllytys on aina kovinta, kun itseään tietynlaisena esiin tuonut osoittautuukin päinvastaiseksi, kirjoittaa Matti Posio.

Osuin samaan paneelikeskusteluun kansanedustaja Hussein al-Taeen (sd.) kanssa Rovaniemellä. Olisimme varmaan puhuneet tunnin sosiaalisen median riskeistä ja eduista nuorille sekä yleisestä rasisminvastustamisen tärkeydestä, jos en olisi puoliväkisin ottanut puheeksi al-Taeen omaa kohua.

Kolumnin kirjoitta on Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Toimittajan on paha käydä julkista keskustelua, jos huoneessa on elefantti: asia, jota ei mainita, vaikka kaikkia se mietityttää. Ammattieetos vaatii nostamaan norsun pöydälle.

Vihjattuaan ensin journalistin vallankäytöstä al-Taee reagoi ihan hyvin: hän myönsi lappilaisnuorille, että joitakin vuosia sitten tuli kirjoittaneeksi someen harkitsemattomia asioita. Hän jatkoi, että virheistä voi oppia, mikä antaa varmasti toivoa teineillekin.

"Rauhan taeena" eduskuntaan nousseen irakilaissyntyisen poliitikon tapaus pani miettimään kohujen logiikkaa. Otsikoiden myllytys on aina kovin, kun media paljastaa tietynlaisena esiintyneen olevankin toisenlainen. Se on Gotcha eli jäitpäs kiinni -hetki!

Kieltämättä: halusimme tarinaa maahanmuuttajasta, joka rakentaa rauhaa Lähi-itään ja menestyy CMI-rauhanjärjestössä. Kun uutisiin nousivat al-Taeen vanhat tekstit, syntyi sietämätön ristiriita hänen julkikuvaansa. Pam – käsissä oli klassinen kohu, jota päähenkilön valehtelu pahensi.

Median logiikkaa on, että perusteeton hullaantuminen kääntyy inhoksi. Aiemmin toisesta sdp:n ehdokkaasta Mitro Revosta (sit.) julkaistiin kaikissa medioissa juttuja sympaattisena ortodoksipappina, joka sallii pienet paheetkin. Meppiuran myötä esiin tuli toisenlainen puoli ja Revosta ihanneimagonsa vastakohta.

Al-Taeella on vielä mahdollisuus palata nousu-uralle, mutta ei taatusti kiertelemällä tapahtunutta. Ainoa vaihtoehto on, että kansanedustaja ottaa aidosti omistajuuden virheistään ja hyödyntää omaa esimerkkiään puhuakseen nuorille vihapuheen nielemisestä, ennakkoluulojen voittamisesta, sovinnosta ja anteeksiannosta.

Kuten uskonnossa, yhteiskuntaelämässä armo on yhteydessä tunnustukseen. Laskelmoimalla kriisistä ei nousta. Puhumalla niitä näitä, syyttämällä mediaa ja toivomalla unohdusta, katarsis ei tule.

Neljä kansanedustajaa on esitutkinnassa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Heistä kolme – perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen ja Juha Mäenpää sekä kristillisdemokraattien Päivi Räsänen – katsovat, että heillä pitää olla oikeus sanoa. Perussuomalaiset kampanjoi koko kiihotuspykälän muuttamiseksi. Sananvapauteen vetoaa myös Raamattua lainaamalla poliisitutkintaan päätynyt Räsänen.

Al-Taee on virkistävä poikkeus, koska hän katuu puheitaan. Käsi ylös virheen merkiksi, mutta ihan suoraksi asti. Sillä kohu voi jäädä taakse.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

Al-Taeella on vielä mahdollisuus palata nousu-uralle, mutta ei taatusti kiertelemällä tapahtunutta.

MAINOS

Kommentoi

Al-Taeessa ei ole ongelmallisinta hänen vihapuheensa, jotka hän ensin yritti kiistää ja sitten sanoi katuvansa, vaikka osa oli varsin tuoreita. Paljon ongelmallisempia ovat esimerkiksi monet taustakytkökset islamilaisiin fundamentalisteihin tai venäjämielisiin propagandisteihin. Anter Yasa on kirjoittanut näistä hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kyllä yhtään haittaa, että joku väliin vähän möläytteleekin. Ellei eräs Kokoomuksen ex-kansanedustaja olisi ollut erästä mieltä työttömistä, niin hänkin olisi saanut pitää mielipiteensä. Toisaalta tässä maassa on massiivinen ammattiloukkaantujien ryhmä, joka vetää herneet nenään vähän joka asiasta. Yleensä asiasta mölähtänyt saa asian nostetuksi pöydälle. Valitettavasti moni asia on edelleen tabu, eikä niistä keskustella avoimesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut möläyttelee julkisuudessa mitä sattuu, mutta ikinä eivät pyydä virheellisen potaskan puhumistaan anteeksi. Siinä olisi oppimista al-Taeelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikein tiedä mitä oppimista? Kaverihan kuukausia kiivaasti kielti kaiken ja väitti vihollisten ja rasistien juoneksi. Sitten kuvankaappaukset todistettiin herran kirjoittamiksi. Olikin yhtäkkiä valmis myöntämään ja katumaan, mutta tosiaan ihan vasta sitten kun tie oli kuljettu tasan tarkkasn loppuun ja takaseinä tuli ehdottomana vastaan. Ns.pakkorako.
Tälläisestä valikoivasta moraalista voi olla montaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image