Kotimaa

Kolumni: Nostin norsun pöydälle tapauksessa Rauhan Taee – kun me­dia­pal­jas­tus riepottelee, vain käsi ylös virheen merkiksi voi pelastaa

Kotimaa 6.9.2019 6:00
Matti Posio

Median logiikkaa on, että perusteeton hullaantuminen kääntyy inhoksi. Poliitikolle myllytys on aina kovinta, kun itseään tietynlaisena esiin tuonut osoittautuukin päinvastaiseksi, kirjoittaa Matti Posio.

Osuin samaan paneelikeskusteluun kansanedustaja Hussein al-Taeen (sd.) kanssa Rovaniemellä. Olisimme varmaan puhuneet tunnin sosiaalisen median riskeistä ja eduista nuorille sekä yleisestä rasisminvastustamisen tärkeydestä, jos en olisi puoliväkisin ottanut puheeksi al-Taeen omaa kohua.

Kolumnin kirjoitta on Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Toimittajan on paha käydä julkista keskustelua, jos huoneessa on elefantti: asia, jota ei mainita, vaikka kaikkia se mietityttää. Ammattieetos vaatii nostamaan norsun pöydälle.

Vihjattuaan ensin journalistin vallankäytöstä al-Taee reagoi ihan hyvin: hän myönsi lappilaisnuorille, että joitakin vuosia sitten tuli kirjoittaneeksi someen harkitsemattomia asioita. Hän jatkoi, että virheistä voi oppia, mikä antaa varmasti toivoa teineillekin.

"Rauhan taeena" eduskuntaan nousseen irakilaissyntyisen poliitikon tapaus pani miettimään kohujen logiikkaa. Otsikoiden myllytys on aina kovin, kun media paljastaa tietynlaisena esiintyneen olevankin toisenlainen. Se on Gotcha eli jäitpäs kiinni -hetki!

Kieltämättä: halusimme tarinaa maahanmuuttajasta, joka rakentaa rauhaa Lähi-itään ja menestyy CMI-rauhanjärjestössä. Kun uutisiin nousivat al-Taeen vanhat tekstit, syntyi sietämätön ristiriita hänen julkikuvaansa. Pam – käsissä oli klassinen kohu, jota päähenkilön valehtelu pahensi.

Median logiikkaa on, että perusteeton hullaantuminen kääntyy inhoksi. Aiemmin toisesta sdp:n ehdokkaasta Mitro Revosta (sit.) julkaistiin kaikissa medioissa juttuja sympaattisena ortodoksipappina, joka sallii pienet paheetkin. Meppiuran myötä esiin tuli toisenlainen puoli ja Revosta ihanneimagonsa vastakohta.

Al-Taeella on vielä mahdollisuus palata nousu-uralle, mutta ei taatusti kiertelemällä tapahtunutta. Ainoa vaihtoehto on, että kansanedustaja ottaa aidosti omistajuuden virheistään ja hyödyntää omaa esimerkkiään puhuakseen nuorille vihapuheen nielemisestä, ennakkoluulojen voittamisesta, sovinnosta ja anteeksiannosta.

Kuten uskonnossa, yhteiskuntaelämässä armo on yhteydessä tunnustukseen. Laskelmoimalla kriisistä ei nousta. Puhumalla niitä näitä, syyttämällä mediaa ja toivomalla unohdusta, katarsis ei tule.

Neljä kansanedustajaa on esitutkinnassa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Heistä kolme – perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen ja Juha Mäenpää sekä kristillisdemokraattien Päivi Räsänen – katsovat, että heillä pitää olla oikeus sanoa. Perussuomalaiset kampanjoi koko kiihotuspykälän muuttamiseksi. Sananvapauteen vetoaa myös Raamattua lainaamalla poliisitutkintaan päätynyt Räsänen.

Al-Taee on virkistävä poikkeus, koska hän katuu puheitaan. Käsi ylös virheen merkiksi, mutta ihan suoraksi asti. Sillä kohu voi jäädä taakse.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

Al-Taeella on vielä mahdollisuus palata nousu-uralle, mutta ei taatusti kiertelemällä tapahtunutta.

MAINOS

Kommentoi

Al-Taeessa ei ole ongelmallisinta hänen vihapuheensa, jotka hän ensin yritti kiistää ja sitten sanoi katuvansa, vaikka osa oli varsin tuoreita. Paljon ongelmallisempia ovat esimerkiksi monet taustakytkökset islamilaisiin fundamentalisteihin tai venäjämielisiin propagandisteihin. Anter Yasa on kirjoittanut näistä hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kyllä yhtään haittaa, että joku väliin vähän möläytteleekin. Ellei eräs Kokoomuksen ex-kansanedustaja olisi ollut erästä mieltä työttömistä, niin hänkin olisi saanut pitää mielipiteensä. Toisaalta tässä maassa on massiivinen ammattiloukkaantujien ryhmä, joka vetää herneet nenään vähän joka asiasta. Yleensä asiasta mölähtänyt saa asian nostetuksi pöydälle. Valitettavasti moni asia on edelleen tabu, eikä niistä keskustella avoimesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut möläyttelee julkisuudessa mitä sattuu, mutta ikinä eivät pyydä virheellisen potaskan puhumistaan anteeksi. Siinä olisi oppimista al-Taeelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikein tiedä mitä oppimista? Kaverihan kuukausia kiivaasti kielti kaiken ja väitti vihollisten ja rasistien juoneksi. Sitten kuvankaappaukset todistettiin herran kirjoittamiksi. Olikin yhtäkkiä valmis myöntämään ja katumaan, mutta tosiaan ihan vasta sitten kun tie oli kuljettu tasan tarkkasn loppuun ja takaseinä tuli ehdottomana vastaan. Ns.pakkorako.
Tälläisestä valikoivasta moraalista voi olla montaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
10:27
Polkupyöräilijä kuoli Australiassa variksen hyökättyä hänen kimppuunsa
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
33
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image