Kotimaa

Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sai­raan­hoi­ta­ja

Postin lakkolaiset järjestivät torstaina mielenosoituksen Eduskuntatalon edessä.
Kotimaa 22.11.2019 17:31
Aki Taponen

Antti Rinteen reipas ulostulo eduskunnan kyselytunnilla oli sdp:n laskevan kannatuksen vinkkelistä välttämätön. Työnantajien leirissä seurataan kauhulla, kuinka pääministeri nyt tekee vastapalveluksia ay-liikkeelle, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi torstaina sdp:n eduskuntaryhmän kokoukseen mennessään, että Postin työehtokiista on sovittelijan käsissä.

Kahden tunnin kuluttua eduskunnan kyselytunnin alkaessa tilanne oli jo toinen. Postin ja ammattiliitto PAU:n pyynnöstä oli kutsuttu nelihenkinen selvitysryhmä laatimaan "sopuesitystä" kiistaan.

Kyselytunnilla Rinne lupasi hövelisti turvata Postin tytäryhtiöön siirrettyjen 700 pakettilajittelijan työehdot ja vielä senkin, että työntekijöiden siirtäminen heille huomattavasti epäedullisempien työehtosopimusten piiriin tässä maassa loppuu.

Valtionyhtiössä se on pääministerin vallassa, mutta muilta osin lupaus voi osoittautua katteettomaksi. Ellei sitten tarkoitus ole puuttua kansainvälisten sopimustenkin turvaamaan yhdistymisvapauteen.

Rinteen reipas ulostulo oli sdp:n laskevan kannatuksen vinkkelistä kuitenkin välttämätön. Puolue ei voinut jättää Eduskuntatalon edessä mielenosoituksessa valtiovallalta apua huutaneita postilaisia ulkomaisesta halpatyövoimasta melskaavien perussuomalaisten armoille.

Samalla heitettiin kevyet mullat sen periaatteen päälle, ettei hallituksen pitäisi ryhtyä mestaroimaan työmarkkinapolitiikkaa nyt, kun keskitettyjä tupo-sopimuksia ei enää tehdä.

Kyselytunnilla Rinne lisäsi vielä löylyä kiukaalle kertomalla, kuinka hallitus alkutöikseen torppasi PAU:n kaikkien 9 000 työntekijän siirtämisen halvempien työehtosopimusten piiriin.

Tuskinpa pääministerin puuttuminen työmarkkinoihin jää tähän. Jos pääministeri kerran pelastaa Postin työtekijät, miksei hän samalla tavalla pelastaisi myös muita työntekijäjärjestöjä, jos niiden sopimusneuvottelut menevät juntturaan.

Työnantajien leirissä seurataan kauhulla, kuinka pääministeri nyt tekee vastapalveluksia ay-liikkeelle. Sen tuki mahdollisti sdp:n niukan vaalivoiton ja Rinteen nousun pääministeriksi.

Hoitajaliitot Tehy ja Super vaativat todennäköisesti työtaisteluilla uhaten ensi keväänä parempia palkankorotuksia, mitä vientiliitot tulevat saamaan, vaikka se romuttaisi kuntien jo ennestään tiukalla olevan talouden.

Siinä tilanteessa ammattiyhdistysliike odottaa palkansaajapuoluetta edustavalta pääministeriltä vähintäänkin ylimääräisiä valtionosuuksia kunnille palkankorotusten maksamiseksi.

Jos kerran Rinne pelasti Paavo Posteljoonin tukalasta paikasta, miksei sitten Sari Sairaanhoitajaa ja muita vielä pienipalkkaisempia kuntien työntekijöitä?

Sari Sairaanhoitajalla tosin on vähän huono kaiku lähihistoriassa. Vieläkin väitellään, mureniko Suomen kilpailukyky hänelle vuoden 2007 eduskuntavaalien alla luvattuihin palkankorotuksiin.

Työnantajien leirissä seurataan kauhulla, kuinka pääministeri nyt tekee vastapalveluksia ay-liikkeelle. Sen tuki mahdollisti sdp:n niukan vaalivoiton ja Rinteen nousun pääministeriksi.

MAINOS

Kommentoi

Ei kannata palkoistaan tai muista työehdoistaan valitella, jos kuuluu "loimaanliittoon". Sieltä ei tule sen enempää apuja, kuin Rinteeltäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se rinne taija pystyä pelastaan kettää ei paavo posteljoonia ei sari sairaanhoitajaa ei myöskään sirpa siivoojaa ei keijo keittäjää jne mihin ne rahat oikein menee... kyllä kansa tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Rinne pelastaa myös luokanopettajat. Lukion ja viisivuotta kestäneiden maisteriopintojen jälkeen töihin mennessä (opintovelat niskassa) palkka on samaa tasoa kuin paketin lajittelijalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös syy ole halvemman työ voima tulon estäminen,nyt pitää suomen työtätekevien tukea lakkoa.Tarve harkinnan poisto on suomen loppu josta ei ole paluuta.Tulevaisuudessa kun eläke ikä koittaa,ei eläkkeellä pärjää eli sama köyhyys jatkuu.Tietenkin Rinne koki asian ahdistavana,olen kuitenkin ymmärtänyt hallituksen hyväksyneen postin toiminnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta on ollut muutenkin muutaman viikon hiljaa, vaikka viisaudessaan ei ole puuttunut postin lakkoon kovin voimalkkaasti. Katri Kulmuni on kuitenkin eduskunnan kahdella kyselytunnilla vain räplännyt puhelintaan, samoin silloin, kun muut puolueet esittivät oman budjettiesityksensä täysistunnossa. Ei taida olla kovin vahva uusi puheenjohtaja Keskustalla nykyään. Ei nouse kannatus tällä tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska keskitettyjä tupo-sopimuksia ei enää tehdä niin sillä on luovutettu totalitaristinen yksinvalta yrityksille yksipuolisesti kurjistaa palkansaajat. Se ei ole sivistysvaltion menettelyihin sopivaa lainkaan. Esimerkiksi Saksassa, joka pärjää taloudellisesti erinomaisesti, on erittäin vahvat palkansaajien AY-järjestöt - ja maa menestyy juuri siksi. - Ja siksi että siellä on erinomaiset tuotteet kuten mm. Mersu. - Suomella on sellu, eli raaka-aine.

Suomi on jo syvällä syöksymässä talous-, tulo- ja varallisuus eroissa menossa Neuvostoliiton, Britannian, Kiinan ja Yhdysvaltion tasolle.
Noiden esimerkkimaiden talous perustuu valtavaan kurjistettuun alaluokkaan, joka on pakotettu elämään ala-arvoisissa olosuhteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti 100 prosenttisesti valtion yhtiö. Yhtiön hallitus, joka ei kuuntele omistajaa eli valtiovaltaa, joutaa lähteä. Postin hallitus ja operatiivinen johto ovat unohtaneet kenen palkollisia he ovat. He eivät omista Postia.
Rinne on aivan oikeassa puolustaessaan työntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne puuttuu asioihin, jotka ovat muilla jo hoidossa. Voisi keskittyä omaan tonttiinsa pääministerinä ja pitäisi kiireesti unohtaa ay-pomomenneisyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijät olivat ne jotka yrityksen tuloksen tekivät.Nyt ovat johtajat ne jotka miljoonapalkan päälle kahmivat vielä miljoonabonukset ja siksi ei enää työntekijöile voi maksaa niin hyvää(?) palkkaa. Tulee mieleen kirja jonka luin Suomen historiasta ja tapahtumista Laukon kartanossa ennen kapinaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä tosi sössö pääministeri, täysi sirkustirehtööri...on vain kallis tivoli..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen Antin rinnalla Sipilän hallituksen aikaansaamat sotkut on pientä nypertelyä. Toivottavasti tämä nelivuotiskausi ei kestä täyttä neljää vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa olisi sdp puolue kirja, voisi jonottaa eduskuntatalolla kottikärryjen kanssa rahaa. Sitä riittää pankista kyllä tälle hallitukselle vielä, mutta seuraavat saavat enää luun käteen tällaisen hurjastelun seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
30
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
11
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
5
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image