Kotimaa

Kolumni: Ke­vyt­sa­la­liit­to­ja ja avattuja silmiä – vaarallisinta eivät ole propaganda tai valeuutiset, vaan hen­ki­lö­koh­tai­nen mie­li­pi­teen­muok­kaus

Kotimaa 27.4.2019 9:00
Esa Keskinen

Salaliittoteorioinnissa ei ole enää kyse pelkästä pienten piirien foliohattuilusta, kirjoittaa Lännen Median Esa Keskinen.

Vaalien alla internetin maailmassa kiersi toimittajien puoluejakaumasta pylväskaavio , joka osoitti toimittajien olevan pääsääntöisesti vihertäviä vasemmistolaisia.

Kuva ei kiertänyt ensimmäistä kertaa. Kaaviossa ei ole lähteitä ja pylväiden yhteenlaskettu prosenttilukema on 105, mikä olisi voinut kieliä jonkinlaisesta väärennöksestä. Kuvaa jaettiin silti taas ahkerasti. Kaavion heikkoa todistusarvoa pehmennettiin liittämällä päivitykseen esimerkiksi teksti "Mielenkiintoista, jos totta".

Eräänlaiset salaliittojen kevytversiot ovat siirtyneet huoltoasemien ja kuppiloiden pöydistä verkkoon ja paisuneet siinä samassa.

Salaliittoteorioinnissa ei ole enää kyse pelkästä pienten piirien foliohattuilusta, vaan laajempi yleisö sortuu jakamaan päivityksissään tarinoita tai huhuja, jotka voi tarvittaessa kuitata jälkikäteen mielipiteenomaisena esimerkkinä.

Ratkaisevaa on myös aika. Syvällinen perehtyminen tutkimustietoon on hidasta, tutkimustulosten tulkinta nopeaa.

Pakkaa sekoittavat ironian ja läpänheiton kerrostumat, joiden lomasta voi olla vaikea erottaa oikeaa tietoa tai tosissaan esitettyä näkemystä. Ehkä aikamme vaatisikin medialukutaidon ja hillityn kriittisyyden lisäksi tiettyä totisuutta (huom. ei tosikkoutta) vastalääkkeenä trollaamiseen.

Salaliittojen harmaasta alueesta saavat voimansa niin Donald Trumpin vanavedessä kasvanut Yhdysvaltain rasistinen alt-right kuin kaikennäköinen salonkikelpoinen populismikin. Sitähän populismi tarjoaa, hyvän stoorin helppoine ratkaisuineen, jotka nostattavat oman identiteetin kaiken keskiöön.

Sosiaalisen median toimintalogiikka myös suosii mielipiteitä jakavia sisältöjä. Esimerkiksi Googlen omistamaa Youtubea on syytetty salaliittoteorioiden tai jopa vaarallisen sisällön levittämisestä. Palvelun entinen työntekijä Guillaume Chaslot on kuvaillut, kuinka Youtuben tehokas suosittelualgoritmi upottaa katsojan video videolta yhä syvemmälle äärimielipiteiden suohon.

Pirstaleisen tiedon ja loputtomien verkkoyhteisöjen aikana on helppo löytää omaa ajatusmaailmaa tai agendaa hivelevä maailmanselitys. Se on eräänlaista henkilökohtaista mielipiteenmuokkausta. Omien oraalla olevien ajatusten vahvistamiseksi verkosta etsitään myös syitä omalle, todelliselle tai kuvitellulle, heikolle asemalle yhteiskunnassa.

Vaarallisimmillaan verkon teemakeskustelut 4chanin ja 8chanin kaltaisilla foorumeilla voivat lietsoa väkivallantekoihin, kuten viimeisimpänä Uuden-Seelannin Cristchurchin ampujan tapauksessa kävi ilmi.

Salaliiton tai yllättävän pimitetyn “totuuden” paljastuminen asiassa kuin asiassa voimaannuttaa: minä tiedän jotain, mitä massat eivät tiedä. Se tuo mukanaan vallantunteen ja olon siitä, että on itse tämän sekavan ja päättömän maailman ohjaksissa. Puolitotuudet lohduttavat.

Tarina "silmien avautumisesta" on todella vetoava. On houkuttelevaa ajatella, että kaiken takana olisi jokin salaliitto. Harmillista, että totuus on usein kuitenkin huomattavasti tylsempi.

Toimittajatkin ovat puoluekannoiltaan kirjavaa sakkia, siinä missä muutkin ihmiset.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto. Tämä pätee myös toimittajiin ja kun media on suurelta osin yksityisomistuksessa, voi kuvitela, millainen kuusi se on, jota kuunnellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa pitää vanha sanonta paikkansa: Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt. Enkä usko, että toimittajat täälläkään asettuisivat omaa taloa vastaan, kertomalla totuuksia. Mutta usein kyllä käy niin, että mustamaalaamalla jotakin joukkoa jatkuvasti, tämä kääntyykin itseä vastaan. Näin kävi Yhdysvaltojen vaaleissa, kun Donald Thrumpia ei lehdistö ottanut tosissaan. Kotimaassa taas Persut ovat olleet kaikkien hampaissa ja miten kävi vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

George Orwell on nämä asiat selvittänyt jo vuosia sitten. Isoveli-syndrooma on niin vakava, ettei kukaan halua uskoa siihen. Historian opetusta ei käytännössä ole, eikä ketään kiinnosta historian tutkiminen. Joka ei tunne historiaa, joutuu kokemaan kaiken uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on vapaa lehdistö sekä puolueettomat toimittajat ilman poliittisia vaikutteita ja sidosryhmiä.Eläköön vapaa media.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä mikä tuo viitattu meemikuva sitten on ollut, mutta onhan toimittajien puoluekannoista aivan oikeasti tutkittua tietoa ja se on juuri tuon suuntainen. Nopealla googlaamisella esim:

"Journalistiikan ja viestinnän opiskelijat olivat kaikkein vihrein ryhmä. Vihreitä kannatti 47,7 prosenttia ja vasemmistoliittoa 27,3 prosenttia toimittajiksi opiskelevista. Sosiaalidemokraatteja kannatti 11,4 prosenttia, eli punavihreiden kannatus oli ilman Sdp:tä 75 prosenttia ja Sdp mukaanluettuna 86,4 prosenttia. Sekä kokoomus että keskusta saivat 4,5 prosentin kannatuksen, kuten myös piraattipuolue.

Entäpä perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit? Kyselyyn vastanneiden 44 journalistiopiskelijan joukossa ei ollut yhtäkään näiden puolueiden kannattajaa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakaan se ei ole tarina tai huhu, että muovin käyttömme syventää Tyynenmeren mikromuovipyörrettä. Eikä se, että vähentämällä lihan syöntiä hillitsemme ilmastonmuutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa ilmastoon . Eikö ennemmin kaasupäästöt pakokaasut tehtaiden päästöt ja kemikaalit ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän kukaan vähäänkään maailmanpolitiikkaa ja maailmaa nähnyt voi kannattaa persujen arvokonservatisimia. Paatunuttu poteroissa kykkimistä koko touhu heillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla juurikin toisin päin. Maailmaa nähneet tietävät, että kaikki saavutettu ei ole meillä sattumaa kuten jatkuva sota ja eripura tietyissä maissa.
Järkevä ihminen tajuaa rajallisuutensa ja Suomen rajalliauuden. Me olemme armottomasti vähemmistö ja meidän puoletamme ei pidä kukaan muu kuin me itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä Suomalainen demokratia?ja Perustuslaki?Ei mitään.Täälä syrjäkylillä lopetetut pankit,postit,tienpintä laitettu soralle ja kiinteistöverö vanhasta mökistä hirret tuotu Vienan-Karjalasta sotien jälkeen kunta verottaa Kunnanvirkamiehet Eivät ole kasannut yhtää hirsikertaa??mielestäni Suomesta tullut yhteiskunta joka näkee nälkää on leipäjonossa"missä media"joka voisi informoida Helesinki leipäjonoista Eurouniion ja kuinka Suomalaisia kaksoisverotetaan joilla ylläpidetään populista virkamieskoneistoa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikolliset varkaat ostaisi tuotteet kaupasta rehellisesti rahalla niin täällä olisi puolet enemmän työpaikkoja ja paremmat palkat . Varastelu köyhdyttää kaikkia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköisillä välineillä - varsinkin '' kyselyillä '' ja '' testeillä '' kerätään keskitettyjä tievarastoja niihin vastanneiden poliittisesta luotettavuudesta.

Parhaimmat tolvanat syöttävät verkkoon uskontoon, sairauksiin ja sukulaisuussuhteisiin (muidenkin) kuuluvia oikeita tietojaan!

Ei tarvitse enää rasistien ja/tai rodunjalostajienkaan kerätä kun porukka ilmoittaa kaiken itse kenen hyvänsä käytettäväksi ihan mihin tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisille vaihtoehtoisien totuuksien uskottelu on uskomattoman helppoa. Usein väitetään pitkän koulutuksen estävän tyhmyyksien uskomisen, mutta se ei ikäväkyllä pidä paikkaansa. Olisikin aivan liian helppoa jos olisi mahdollista. Miksikö? Siksi että kyse ei ole tietosta vaan ihmisten käsityksistä, kuvitelmista, uskomuksista ja arvoista.

Vihan, valheellisen luottamuksen ja varsinkin pelon lietsonta on järkyttävän helppoa varsinkin myös piilosta puskista kaukaa ettei itse paljastu tekijäksi ja siten vastuulliseksi. Someakin voi tässäkin käyttää väärin, kuten muitakin työkaluja.

Osaan niistäkin voi tiedolla vaikuttaa, mutta vain jos kohteen saa uskomaan siihen. Uskomaan. Maa on litteä, tarvitsemme lisää mijonäärejä, maa on kaikkeuden keskipiste, markkinat hoitavat kaiken parhaalla mahdollisella tavalla, kommunismi oikein sovellettuna ratkaisee ongelmat, ilmastonmuutosta ei ole tai siitä ei tarvitse välittää vaikka olisikin, jne., jne.

Mikä neuvoksi? - Koska mikään kieltolaki ja pakottaminen ei ole koskaan toiminut missään - niin ei liene muuta tietä kuin loputtoman sinnikäs tiedon jakaminen ja ehdottomasti sen 'ikuisesti' päivittäin jatkuva argumentointi, perustelu ja - nimenomaan suorassa - ihmiskontaktissa kommunikointi sekä käytännön esimerkkien toteuttaminen ITSE.

Itse painotan arvoja. - Kohtele KAIKKIA muita siten kuin toivot itseäsi kohdeltavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salaliittoihin en usko, salaisuus säilyy , jos uskottuja on vain muutama. Mielipiteenmuokkaukseen eli aivopesuun kyllä uskon, se on läntisessäkin mediassa päivittäistä ja jatkuvaa, media pyrkii vaikuttamaan vahvasti yleiseen mielipiteeseen ja tuomitsee toistuvasti toisinajattelevia. Sanoma-
lehtien kohdalla tämä on tavallaan sallittuakin, minulla ja muilla on mahdollisuus olla tarkoitushakuista uutisointia lukematta. YLEn kaltaiselta julkisoikeudelliselta medialta sen sijaan odotan ehdotonta puolueettomuutta, tyytymistä uutisointiin. YLE-veroa en nimittäin pääse pakoon, Euroopassa on toki tämäntyyppisen asian takia kanneltu EU-tuomioistuimeen - laihoin tuloksin. Kansalaisen oikeudet eivät siis aina toteudu, hänen aivojaan pestään päivittäin, kapinoin kuitenkin moista vastaan - ehkä monet muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Toimittajiakin on monenlaisia. Se väite, että suuri osa toimittajista olisi kallellaan vasemmalle tai vihreisiin, on aika erikoinen. Varsinkin täällä Suomessa, jossa suurimmat mediatalot Alma media, Sanoma Oy ja Bonniers, joka pyörittää MTV-kanavaa, ovat liikeyrityksiä ja suurelta osin varakkaiden sukujen omistamia. Pienemmät puoluelehdet ovat asia erikseen, ne erottaa nimestä. Ylellä on oma logiikkansa, se on eduskunnan alainen riippumaton media ja sen tehtävä on palvella kansalaisten tiedonvälitystä mahdollisimman neutraalisti.

Siinäkin mielessä väite kuulostaa epäuskottavalta, että toimittajan työ on usein vain sitä, että hän kirjoittaa jutun jostain asiasta toimituspäälliköltä saamiensa ohjeiden mukaan. Hän ei aina itse päätä sitä, mistä kirjoittaa. Eikä aina jutun näkökulmaakaan. Päätoimittaja on se henkilö, joka median linjan vetää ja päättää. Ja pitää huolen siitä, että siinä pysytään. Se tarkoittaa joskus mm. sitä, että toimittajien juttuja muutetaan ennen julkaisemista. Jos juttu ei miellytä, se jätetään joskus myös julkaisematta.

Suuri osa suomalaista mediakenttää on varakkaiden ihmisten ja liikeyritysten omistuksessa. Ja ne ovat enemmän tai vähemmän keskellä tai oikealla päin poliittisessa kentässä. Se on asia, jota harvemmin tulee ajateltua. Jos median linja ei miellytä, oikea palautteen kohde ovat päätoimittajat ja mediatalojen omistajat. Toimittajat tekevät vain työtään eikä heillä ole valtaa päättää painotuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media voisi todistaa puoluettomuudensa kirjoittamalla välillä positiivisia uutisia Donald Trumpista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa soopaa levittävät oikeistolaiset hyväosaiset Ylestä väittäen, että talo on vasemmistolaisten toimittajien hallussa. Tosiasia kuitenkin on, että koko Ylen johto hallintoneuvostoineen on ollut jo kauan oikeistolaiset enemmistönä. Nämä vasemmistolaisväitteet toimittajista koko mediaa koskien ovat saaneet alkunsa siitä, että julkisuuteen on tuotu eliittiin lukeutuvien rikoksia, häikälemättömyyksiä ja ahneita tavoitteita. Nämä olisi pitänyt salata ja jos sitä ei tehty, leimaa vasemmistolaisuudesta levitetään. Näillä väitteillä yritetään horjuttaa uutisoinnin todenmukaisuutta, mutta varsin usein nämä yritykset kääntyvät näitä horjuuttajia itseään vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lukee tai kuuntelee valtamedioita, tulee vakuuttuneeksi toimittajien ja median poliittisesta suuntauksesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et sitten ole sattunut katsomaan kadonnutta metsäpinta-alaa, muovilla täyttyviä meriä (ja kaloja yms) jne? Ihmisen toiminta on nähtävissä täysin selkeästi suurella osalla maapalloa, ei niitä täysin luonnonvaraisia alueita enää kovin paljoa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image