Kotimaa

Kolumni: Kaikkea hyväksi väitettyä ei kannata uskoa – hy­vin­voin­ti­mark­ki­noil­la kuka tahansa voi julistaa itsensä guruksi

Minna Akimo
Kotimaa 12.10.2019 19:00
Minna Akimo

Pidä kiinni terveestä järjestä ja kyseenalaista liian hyvät lupaukset hyvinvointivalmentajaa valittaessa.

Minna Akimo

Muutama vuosi sitten tuli mietittyä ravintoasioita astetta tarkemmin. Jopa niin tarkasti, että jossain mielenhäiriössä tuli varattua aika ravintovalmentajalle. Jos jokin kävi selväksi, niin se, että tarjontaa oli yllin kyllin ja lupaukset toivat kuun taivaalta.

Tovin jälkeen istuin ravintovalmentajaksi ja personal traineriksi itseään kutsuvan naisen vastaanotolla. Oma ajatukseni oli, että saisin palautetta siitä, mitä jo nyt teen oikein ja missä olisi petrattavaa. Toisin kävi.

Ravintovalmentaja aloitti oman monologinsa. Hänen ainoa tarkoituksensa oli edistää sitä, mikä hänelle itselleen oli ollut toimivinta. Loppujen lopuksi kädessäni oli pitkä -ton-ton-lista ruuista, joita ei saisi syödä, ja vielä pidempi lista pillereistä ja lisäravinteista sekä vitamiineista, joita olisi pitänyt ostaa luontaistuotekaupasta. Perään tuli reilun satasen lasku.

Oma järkeni pelasi vielä sen verran, että pillerilista lensi saman tien roskikseen. Ruokavalio, joka koostui kielloista ja rajoituksista, ei ollut tästä maailmasta eikä varsinkaan minua varten.

Elävästä elämästä oppineena sitä tietää, mihin järkyttävän ahdistavaan noidankehään johtaa tie, jolla punnitaan kurkkuviipaleista lähtien jokainen suupala. Se tie ei edistä terveyttä, ja vielä vähemmän se edistää hyvää ja elämäniloista vointia.

Erilaisten ravinto-, liikunta- ja elämäntaidon valmentajien tarjonta on nykyisin runsasta ja värikästä. Ja monen lupaukset ovat yhtä juhlavia. Pahimmillaan luvataan, että hunajaa maksava valmennus kääntää asiakkaan elämässä uuden onnen lehden. Silloin on syytä kysyä, lieköhän näin.

Ammattinimikkeiden kirjo on laaja, ja asiaan perehtymättä on vaikea tietää, millaiselta koulutuspohjalta ihmiset tekevät työtä. Valmentajaksi pääsee, kun valmentajaksi itsensä nimittää. Siihen ei välttämättä tarvita muuta kuin oma harrastuneisuus ja riittävä hurahtaminen sellaiseen ismiin, joka sopii juuri itselle. Sen jälkeen voikin julistaa omaa ilosanomaansa laskun kera.

Vielä vaikeampaa on ymmärtää, miten tarjotut ravinto-opit soveltuvat itselle. Eikä sitä lopulta tiedäkään kuin kokeilemalla ja luottamalla terveeseen järkeen. Kaikkea, mitä kalliilla hinnalla todeksi väitetään, ei kannata uskoa.

Hyvinvointimarkkinoilla kuluttajan tärkein seuralainen on tiukka kriittisyys ja järki. On siis syytä katsoa kauniin paketin sisälle ja tutkia, millaiselta taustalta erilaisia valmennuksia myydään.

En väitä, etteikö alalla ole niitäkin ammattilaisia, jotka osaavat hommansa. He tuntevat ravitsemukseen liittyvät tutkimustulokset ja osaavat soveltaa niitä arkeen sopivasti. He tietävät tekevänsä työtä yksilöiden kanssa, jolloin sama metodi ei istu jokaiselle asiakkaalle. Ammattilainen tajuaa senkin, että syyllistämällä ja kieltolistoilla ei synny mitään muuta kuin lisää vahinkoja ja huonoja tuloksia.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaa lukea myös Suomen kuvalehden juttu aiheesta ja Maria Nordinin "menetelmistä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image