Kotimaa

Kolumni: Kaikkea hyväksi väitettyä ei kannata uskoa – hy­vin­voin­ti­mark­ki­noil­la kuka tahansa voi julistaa itsensä guruksi

Minna Akimo
Kotimaa 12.10.2019 19:00
Minna Akimo

Pidä kiinni terveestä järjestä ja kyseenalaista liian hyvät lupaukset hyvinvointivalmentajaa valittaessa.

Minna Akimo

Muutama vuosi sitten tuli mietittyä ravintoasioita astetta tarkemmin. Jopa niin tarkasti, että jossain mielenhäiriössä tuli varattua aika ravintovalmentajalle. Jos jokin kävi selväksi, niin se, että tarjontaa oli yllin kyllin ja lupaukset toivat kuun taivaalta.

Tovin jälkeen istuin ravintovalmentajaksi ja personal traineriksi itseään kutsuvan naisen vastaanotolla. Oma ajatukseni oli, että saisin palautetta siitä, mitä jo nyt teen oikein ja missä olisi petrattavaa. Toisin kävi.

Ravintovalmentaja aloitti oman monologinsa. Hänen ainoa tarkoituksensa oli edistää sitä, mikä hänelle itselleen oli ollut toimivinta. Loppujen lopuksi kädessäni oli pitkä -ton-ton-lista ruuista, joita ei saisi syödä, ja vielä pidempi lista pillereistä ja lisäravinteista sekä vitamiineista, joita olisi pitänyt ostaa luontaistuotekaupasta. Perään tuli reilun satasen lasku.

Oma järkeni pelasi vielä sen verran, että pillerilista lensi saman tien roskikseen. Ruokavalio, joka koostui kielloista ja rajoituksista, ei ollut tästä maailmasta eikä varsinkaan minua varten.

Elävästä elämästä oppineena sitä tietää, mihin järkyttävän ahdistavaan noidankehään johtaa tie, jolla punnitaan kurkkuviipaleista lähtien jokainen suupala. Se tie ei edistä terveyttä, ja vielä vähemmän se edistää hyvää ja elämäniloista vointia.

Erilaisten ravinto-, liikunta- ja elämäntaidon valmentajien tarjonta on nykyisin runsasta ja värikästä. Ja monen lupaukset ovat yhtä juhlavia. Pahimmillaan luvataan, että hunajaa maksava valmennus kääntää asiakkaan elämässä uuden onnen lehden. Silloin on syytä kysyä, lieköhän näin.

Ammattinimikkeiden kirjo on laaja, ja asiaan perehtymättä on vaikea tietää, millaiselta koulutuspohjalta ihmiset tekevät työtä. Valmentajaksi pääsee, kun valmentajaksi itsensä nimittää. Siihen ei välttämättä tarvita muuta kuin oma harrastuneisuus ja riittävä hurahtaminen sellaiseen ismiin, joka sopii juuri itselle. Sen jälkeen voikin julistaa omaa ilosanomaansa laskun kera.

Vielä vaikeampaa on ymmärtää, miten tarjotut ravinto-opit soveltuvat itselle. Eikä sitä lopulta tiedäkään kuin kokeilemalla ja luottamalla terveeseen järkeen. Kaikkea, mitä kalliilla hinnalla todeksi väitetään, ei kannata uskoa.

Hyvinvointimarkkinoilla kuluttajan tärkein seuralainen on tiukka kriittisyys ja järki. On siis syytä katsoa kauniin paketin sisälle ja tutkia, millaiselta taustalta erilaisia valmennuksia myydään.

En väitä, etteikö alalla ole niitäkin ammattilaisia, jotka osaavat hommansa. He tuntevat ravitsemukseen liittyvät tutkimustulokset ja osaavat soveltaa niitä arkeen sopivasti. He tietävät tekevänsä työtä yksilöiden kanssa, jolloin sama metodi ei istu jokaiselle asiakkaalle. Ammattilainen tajuaa senkin, että syyllistämällä ja kieltolistoilla ei synny mitään muuta kuin lisää vahinkoja ja huonoja tuloksia.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaa lukea myös Suomen kuvalehden juttu aiheesta ja Maria Nordinin "menetelmistä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:14
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
6:00
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
6:00
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille
6:00
Suomalainen joutuu Venäjän rajalla pian selvittämään entistä tarkemmin matkatavaroitaan – Myös kymppitonnin käteisvarojen alkuperä on kerrottava Tilaajille
6:00
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
5
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
2
Lapti irtisanoo 30 työntekijää – ratkaisujen taustalla on muuttunut markkinatilanne, yhtiö kertoo
2
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
1
Suomen pääministeri kerää ennennäkemätöntä mediahuomiota Davosissa – joutuu torppaamaan osan haastattelupyynnöistä
1
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
1
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image