Kotimaa

Kolumni: Jännitys tiivistyy, kun Sitralle yritetään taas valita johtajaa – Juhlarahasto herättää myös taloudellisia intohimoja

Markku Wilenius
Kotimaa 20.9.2019 7:00
Jussi Orell

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston odotetaan perjantaina saavan uuden yliasiamiehen, kun hallintoneuvosto kokoontuu päättämään asiasta. Molemmilla loppusuoran ehdokkailla on ennakkotietojen mukaan kannatusta, joten valinnasta jouduttaneen äänestämään. Henkilövalinnat eivät ole ainoa Sitrassa intohimoja herättävä asia, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

KUVA: Joel Maisalmi

Miten luomme hyvinvointia tulevaisuudessa? Visio hyvinvoinnin seuraavasta erästä tarjoaa edistyksellisen yhteiskuntapolitiikan suuntaviivoja tähdäten reiluun ja kestävään tulevaisuuteen.

Näin kertoo visiostaan eduskunnan alainen Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra verkkosivuillaan. Ei intohimon liekkejä nostattavia lauseita?

Mitä vielä! Satojen miljoonien eurojen peruspääomaa ja kymmenien miljoonien vuotuista budjetti pyörittävä Sitra on ollut poliittisten intohimojen kohteena jälleen keväästä asti. Tänään perjantaina kaukalossa on taas tunnetta, kun poliitikoista koostuva hallintoneuvosto ensin haastattelee yliasiamiehen valinnassa rangaistuslaukauskisaan asti selvinneet ehdokkaat ja sen jälkeen valitsee näiden välillä.

Kisan luultiin ratkeavan jo viime viikolla rahaston hallituksen esitettyä yliasiamieheksi ex-komissaaria ja entistä pääministeriä Jyrki Kataista. Hallintoneuvosto otti kuitenkin aikalisän valinnassa Kataisen ja toisen ehdokkaan, tulevaisuuden tutkimuksen professorin Markku Wileniuksen välillä. Wilenius istuu Sitran hallituksessa ja on jäävännyt itsensä nimitysprosessista.

Hallintoneuvosto käytti valtaansa myös vuonna 2003, jolloin se valitsi yliasiamieheksi entisen pääministerin Esko Ahon vastoin Sitran hallituksen esitystä. Hallituksen suosikki oli sittemmin nobelistina tunnetuksi tullut taloustieteen professori Bengt Holmström. Silloinen hallintoneuvosto oli päätöksessään yksimielinen.

Jyrki Katainen

Luultavaa on, että perjantain valintakokouksessa äänestetään, sillä molemmille ehdokkaille tuntuu olevan ennakkokommenttien perusteella kannatusta. Kataisen valinta ei ole selvä, mutta kokoomuksen poliittinen muisti voi olla pitkä, jos tämä sivuutetaan. Pudotus komissaarin tehtävästä kansallisen kisan hopeamitalistiksi olisi kova.

Sitrassa kiinnostavat henkilövalintojen lisäksi rahaston varat. Sitran hallitus kertoi keväällä esittävänsä poikkeuksellista 100 miljoonan euron kertapanostusta taseestaan Suomen kestävän tulevaisuuden hyväksi eli käytännössä valtion kassaan. Poliittinen ohjaus kiistettiin, mutta paine päätöksen tekemiselle oli vahva, sillä pääministeripuolue Sdp oli haikaillut taseen avaamista jo pitkään ja esittänyt vaihtoehtobudjetissaan kolminkertaista panostusta toteutuneeseen nähden. Asiaa aiemmin pohtinut parlamentaarinen työryhmä ei ollut päässyt yksimielisyyteen taseen tulouttamisesta.

Julkisuudessa on herättänyt huomiota myös yliasiamiehen palkka, joka tällä hetkellä on yli 20 000 euroa kuukaudessa. STT:n mukaan Sitran hallitus esittää, että uuden yliasiamiehen kuukausipalkka olisi 19 000 euroa, jonka päälle tulevat lomarahat.

Se osaltaan lievittänee mutkikkaan valintaprosessin aiheuttamaa epävarmuuden tuskaa valituksi tulleen osalta.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Kommentoi

Sitra pitäisi lopettaa, se on entisten poliitikkojen ja jäsenkirjatoverien kaatopaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kataisen valinta ei ole selvä, mutta kokoomuksen poliittinen muisti voi olla pitkä, jos tämä sivuutetaan. Pudotus komissaarin tehtävästä kansallisen kisan hopeamitalistiksi olisi kova.
Voisi olla, mutta täysin ansaittu pudotus...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:23
Rivitaloasuntoon heitettiin savupatruuna keskellä yötä Torniossa – asunnossa oli kaksi ihmistä
6:08
Tea, Muumiokissa ja Kummituskakka vierailulle Ouluun – Lasten ja nuorten teatteripäivillä nähdään Lea-palkitun Salla Viikan uusi lastennäytelmä
6:00
Lakkokevät nosti ay-liikkeen puheenaiheeksi, vaikka meidän pitäisi oikeasti puhua koko työelämän muutoksesta Kaupallinen yhteistyö
6:00
Kouluihin tarvitaan toimintaterapeuttista osaamista – mielenterveyspalvelujen kasvava tarve pakottaa miettimään uusia toimintatapoja Lukijalta
6:00
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
6:00
Rahanpesuilmoitusten määrä kasvoi rajusti viime vuonna – Keskusrikospoliisi selvittää syytä ennätystahtiin
6:00
Liikunnanopettajat tuskailevat talvilajien kanssa, suksimyynti jäissä – Kaleva listasi lämpimän talven plussat ja miinukset Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

292 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image