Kotimaa

Kolumni: Jännitys tiivistyy, kun Sitralle yritetään taas valita johtajaa – Juhlarahasto herättää myös taloudellisia intohimoja

Markku Wilenius
Kotimaa 20.9.2019 7:00
Jussi Orell

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston odotetaan perjantaina saavan uuden yliasiamiehen, kun hallintoneuvosto kokoontuu päättämään asiasta. Molemmilla loppusuoran ehdokkailla on ennakkotietojen mukaan kannatusta, joten valinnasta jouduttaneen äänestämään. Henkilövalinnat eivät ole ainoa Sitrassa intohimoja herättävä asia, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

KUVA: Joel Maisalmi

Miten luomme hyvinvointia tulevaisuudessa? Visio hyvinvoinnin seuraavasta erästä tarjoaa edistyksellisen yhteiskuntapolitiikan suuntaviivoja tähdäten reiluun ja kestävään tulevaisuuteen.

Näin kertoo visiostaan eduskunnan alainen Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra verkkosivuillaan. Ei intohimon liekkejä nostattavia lauseita?

Mitä vielä! Satojen miljoonien eurojen peruspääomaa ja kymmenien miljoonien vuotuista budjetti pyörittävä Sitra on ollut poliittisten intohimojen kohteena jälleen keväästä asti. Tänään perjantaina kaukalossa on taas tunnetta, kun poliitikoista koostuva hallintoneuvosto ensin haastattelee yliasiamiehen valinnassa rangaistuslaukauskisaan asti selvinneet ehdokkaat ja sen jälkeen valitsee näiden välillä.

Kisan luultiin ratkeavan jo viime viikolla rahaston hallituksen esitettyä yliasiamieheksi ex-komissaaria ja entistä pääministeriä Jyrki Kataista. Hallintoneuvosto otti kuitenkin aikalisän valinnassa Kataisen ja toisen ehdokkaan, tulevaisuuden tutkimuksen professorin Markku Wileniuksen välillä. Wilenius istuu Sitran hallituksessa ja on jäävännyt itsensä nimitysprosessista.

Hallintoneuvosto käytti valtaansa myös vuonna 2003, jolloin se valitsi yliasiamieheksi entisen pääministerin Esko Ahon vastoin Sitran hallituksen esitystä. Hallituksen suosikki oli sittemmin nobelistina tunnetuksi tullut taloustieteen professori Bengt Holmström. Silloinen hallintoneuvosto oli päätöksessään yksimielinen.

Jyrki Katainen

Luultavaa on, että perjantain valintakokouksessa äänestetään, sillä molemmille ehdokkaille tuntuu olevan ennakkokommenttien perusteella kannatusta. Kataisen valinta ei ole selvä, mutta kokoomuksen poliittinen muisti voi olla pitkä, jos tämä sivuutetaan. Pudotus komissaarin tehtävästä kansallisen kisan hopeamitalistiksi olisi kova.

Sitrassa kiinnostavat henkilövalintojen lisäksi rahaston varat. Sitran hallitus kertoi keväällä esittävänsä poikkeuksellista 100 miljoonan euron kertapanostusta taseestaan Suomen kestävän tulevaisuuden hyväksi eli käytännössä valtion kassaan. Poliittinen ohjaus kiistettiin, mutta paine päätöksen tekemiselle oli vahva, sillä pääministeripuolue Sdp oli haikaillut taseen avaamista jo pitkään ja esittänyt vaihtoehtobudjetissaan kolminkertaista panostusta toteutuneeseen nähden. Asiaa aiemmin pohtinut parlamentaarinen työryhmä ei ollut päässyt yksimielisyyteen taseen tulouttamisesta.

Julkisuudessa on herättänyt huomiota myös yliasiamiehen palkka, joka tällä hetkellä on yli 20 000 euroa kuukaudessa. STT:n mukaan Sitran hallitus esittää, että uuden yliasiamiehen kuukausipalkka olisi 19 000 euroa, jonka päälle tulevat lomarahat.

Se osaltaan lievittänee mutkikkaan valintaprosessin aiheuttamaa epävarmuuden tuskaa valituksi tulleen osalta.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Kommentoi

Sitra pitäisi lopettaa, se on entisten poliitikkojen ja jäsenkirjatoverien kaatopaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kataisen valinta ei ole selvä, mutta kokoomuksen poliittinen muisti voi olla pitkä, jos tämä sivuutetaan. Pudotus komissaarin tehtävästä kansallisen kisan hopeamitalistiksi olisi kova.
Voisi olla, mutta täysin ansaittu pudotus...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

45
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
20
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
17
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
13
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
10
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa
10
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
8
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoija argumentoi perinteisellä liturgialla, joka toki hänelle suotakoon. Faktaa kuitenkin on, että erittäin harva ... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image