Kotimaa

Kolumni: Huono omatunto kalvaa lihansyöjää, mutta kas­vis­ra­vin­toon siirtyminen ei onnistu sormia nap­saut­ta­mal­la

Lihansyönnistä luopuminen olisi ekoteko, mutta mielihalut voivat ajaa maailmanparantamisen edelle.
Kotimaa 15.6.2019 9:00
Ulla Jäske

Lihansyönnistä luopuminen olisi ekoteko, mutta helppoa se ei välttämättä ole. Tehokkain vauhdittaja voi olla yhä enemmän kalvava omatunto, kirjoittaa Lännen Median Ulla Jäske.

KUVA: Pekka Rautiainen

Eräänä viikonloppuna yksi ystäväporukkaani kuuluvista kysyi, milloin meistä kaikista tulisi kasvissyöjiä. Jostain syystä loukkaannuin, sillä olin juuri laittanut tarjolle pientä purtavaa. En ollut valmis kysymykselle.

Helsingin Sanomat kirjoitti 6. kesäkuuta, että maailmalle saattaisi riittää vain 150 lehmää. Maapallolla elää nyt 1,5 miljardia nautaa. Osa tuottaa maitoa ja osa päätyy lautaselle.

Naudat tuottavat hirvittävän paljon kasvihuonepäästöjä. Siksi ilmastonmuutoksen torjumisessa lihansyönnin vähentäminen on tärkeä tekijä.

Mosa Meat -yhtiö valmistaa laboratoriossa lehmän kantasoluista aitoa lihaa. Siksi 150 lehmää riittäisi.

Laboratoriossa viljelty liha on tulossa markkinoille viiden, kymmenen vuoden kuluttua.

Se tarkoittaisi, ettei lihansyönnistä tarvitsisi luopua.

Mutta se tarkoittaisi myös sitä, että loputkin Suomen maito- ja lihantuotantotiloista pitäisi ajaa alas johonkin päivämäärään mennessä. Se olisi kamala uutinen tilallisille, mutta herkullinen ajatus lihansyöjille.

Ajatelkaa, jos siirtymäaikana lihaa ja maitotuotteita voisi syödä vapaasti, koska eläimistä ja tuotteista pitäisi päästä eroon. Ei tarvitsisi tuntea huonoa omaatuntoa lihansyönnistä, koska kyse olisi ilmastoteosta.

Lihansyönnin perusteluksi ei enää riitä se, että nauttii hyvästä ruuasta. Heti sanotaan, että voi hyvästä kasvisruuastakin nauttia ja onhan niitä korvikkeita. Mutta miksi tehdä lihankorviketta, joka ei maistu lihalta?

Jos haluan kasvispihvin, teen kasvispihvin oikeista kasviksista, en lihankaltaisesta tuotteesta.

Miltä aamupalavoileipä maistuisi ilman lihanpalaa lehmänmaidosta tehdyn juuston alla? Eihän edes voita voi laittaa, sillä voi tulee naudasta. Munakas purjolla? Ei, kanamuna on raaka tipu.

Aamukahviinkaan ei voisi lorauttaa maitoa ja kauramaito on liian makeaa. Välipalajogurttikin on maidosta.

Jälkiruuaksi jäätelöä. Sekin on naudasta, jos ei kaurajäätelöä halua.

Toisaalta kuka määrittelee, mistä oikea jäätelö pitää tehdä? Voihan reseptejä muuttaa. Tapojaankin voi muuttaa. Uskon, että kauramaitokin alkaa vuosikymmenten käytön jälkeen maistua ihan hyvältä.

Taannoin ravintolassa lautasellani oli ihana pala karitsanlihaa lakritsakastikkeen kera sekä lanttupyreetä, linssejä ja herneitä. Toisella puolella pöytää syötiin lohta.

Katsoin karitsanpalaa. Yritin olla ajattelematta, että kyse on huonon omantunnon lihasta. Veitsi viilsi pehmeää lihaa. Kiepautin palan lakritsakastikkeessa. Löytäisinkö mausta sekoituksen karitsaa ja lakritsaa? Otin hieman täyteläistä punaviiniä päälle.

Ei auttanut. Nautintoni oli pilalla.

Oloni oli haikea. Ehkä siinä hetkessä tajusin, että alan olla valmis ystäväni kysymykselle tai ainakin lähempänä valmista.

ulla.jaske@lannenmedia.fi

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Hyvää lihaa on muissakin eläimissä. Kengururu, marsu ja orava ovat erinomaisia grillattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolumnisti puhukoon vain omasta puolestaan. Minä ainakin nautin oikein hyvällä omallatunnolla herkullisista liha-aterioista, jotka olen hankkinut itse ansaitsemillani rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisen "huonojen" elämäntapojen aiheuttama ilmastonmuutos on myytti, jota on tosin viime aikoina oikein urakalla tullut joka tuutista, ja sen takia ei ole järkeä tuntea huonoa omatuntoa lihansyönnistä. Eläinten epäinhimilliset elinolot ja kohtelu sen sijaan ovat totta, kuin myös prosessoidun punaisen lihan ja sen liiallisen kulutuksen negatiiviset vaikutukset terveyteen. Sen ymmärrettyäni vähensin radikaalisti peruslihan ja -maitotuotteiden ostamista kaupasta, ja ostan niitä mahdollisuuksien rajoissa vain maatilallisilta naapureilta, kun näen ja tiedän, että eläimiä kohdellaan heillä inhimillisesti. Ilmastonmuutokseen en kuitenkaan usko hetkeäkään.

Kai se on meille suomalaisille kummallisen sopiva aivopesumuoto saada meidät tuntemaan huonoa omatuntoa jostain. Tv:tä ja sanomalehtiä olisi hyvä yrittää uskoa vähemmän, vaan ajatella itse ja tehdä tutkimustyö itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se liha vaan niin hyvää, ettei käy mielessäkään mikään huono omatunto. Kummallinen jo ajatuksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvisravintoon siirtyminen ei ole ongelma, se ei ole vaikeaa, eikä se ole epäterveellistä. Se on helppoa.

Henkilökohtaisesti käytän eläin pohjaisia proteiineja, mutta ikäänkuin lainaten niiltä luennolta. En syö kuolleen eläimen lihaa. Syön maitotuotteita, kuten juustoja, piimää ja muita maidon hapatteita. Tunnustan, syön myös kalaa, mutta kalastan sen itse. Syön aniharvoin kananmunia, useinmiten osana leivonnaisia, jos syön. Tulen kuitenkin erittäin hyvin toimeen ilman eläinpohjaisia tuotteita enkä joudu tinkimään makuarvoista ja voin hyvin.

Olen 63 vuotta vanha ja olen elänyt tällä tavalla viimeiset 25 vuotta. Tällä tavalla aion myös elää niin kauan kuin olen olemassa ja olen kykenevä itse valmistamaan oman ruokani.

Odotan kiinnostuksella yhdysvaltalaisen Impossible Foods yhtiön tuotteiden leviävän myös Suomeen. Tällöin mehevien hampurilaisten ja lihapullien ystävät voivat ostaa kasvipohjaista "jauhelihaa", joka maistuu hampurilaiselta ja joka paistuu kuin hampurilainen. Myös Suomessa on tuotettu maittavia kasvipohjaisia ruokia tai ruoka raaka-aineita aineita. Kannattaa tutustua niihin, vaikka niiden markkinointinimikkeet ovatkin omalaatuisia ei miinkään kielisiä sanahirviöitä, maku näissä tuotteissa on kuitenkin hyvä.

Kasvis pohjiseen ravintoon ei siis ole vaikea siirtyä ja mikä mukavinta. Niitä syötyäni oloniu on mukavan, hyvinvoiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennemmin jätän lentämisen ja kaikenlaisen ylettömän tavaran haaskauksen.Nyt on otettu nauta turhan takia tikun nokkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jolle kulle ei hyvinvointi kelpaa,hän ilmeisesti sitten muuttaa sinne missä saa elää,.. ei kerska elämää.
On pienillä aivoilla ajateltua tietämystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olen syönyt paljon herkullista ruokaa ilman eläinperäisiä aineita tämän viimeisen päälle vuosikymmenen aikana jonka olen kasvissyöjänä viettänyt. on tullut kommenttipalstoilta ja muuten selväksi ettei lihansyöjiä omatunto paljoa vaivaa.

sekin, että lihansyöntiä ei (vielä) ole pakko lopettaa kokonaan, on monelle vieras ajatus. miksei voisi satsata harvemmin, mutta laadukkaampaasen lihaan höttömakkaroiden ja -leikkeleiden sijasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvissyöjät sanovat, että on julmaa tappaa eläin ja syödä sen lihaa, mutta minusta on vielä julmempaa tappaa eläimet nälkään syömällä niiden eväät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan vähennetty punaisenlihan syöntiä,mutta kyllä pitää hampurilainen aina silloin tällöin saada kaikilla mausteilla ,on se hyvää 😋
Niin ja rössypottua tietysti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt tyrkytetään joka tuutissa vagaani autuutta. Heille on varmaan oma taivas, jottei lihan haju houkuttele lankeamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tunne huonoa omaatuntoa,eikä varmaan muutkaan lihansyöjät.
Näyttää olevan,että ne lihaa syömättömät tuntee huonoa omaatuntoa.
Mikään ei voita monipuolista ruokavaliota, ja lihaa,kasviksia leipää,perunaa.
Lihantuotannon lopettaminen ei pelasta maapalloa.
Sen pelastaa vain liikakansoituksen hillitseminen.
Suomi on siinäsuhteessa hyvässä asemassa, jos tänne ei haalita liikaa sosiaaliavun varassa olevia maahanmuuttajia.
Me kyllä pärjäämme.
Vihervasurit jotka ovat päättävässä asemassa sanovat; Älkää tehkö niinkuin minä teen vaan tehkää niinkuin minä sanon.
Joku vielä uskoo näitä.
Jos EU ja heidän poliittiset edustajat olisivat tosissaan,niin silloin lopetettaisiin kahdessa paikassa kokoontumiset Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

liikakansoitus ei uhkaa maapalloa, tämä on myytti. vasta siinä vaiheessa, jos kaikki miljoonat söisivät ja kuluttaisivat yhtä reteästi kuin suomalaiset ja amerikkalaiset, loppuisivat luonnonvarat kesken vielä nopeammin kuin nykytahdilla. köyhät väestöt eteläisellä pallonpuoliskolla kun ei paljoa kuluta, toisin kuin kerskakulutusyhteiskunnissa elävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät taida burgerien lihottamat amerikkalaiset korviaan lotkauttaa idunsyöjien paasaukselle. Muutenkin tämä suomalaisten jatkuva syyllistäminen on täysin käsittämätöntä samaan aikaan kun isot maat jatkavat saastuttamistaan, isosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikakansoitus ei ole myytti. Suurin osa Maapallon luontaisen elintilan häviämisestä johtuu aivan suoraan ihmismäärän lisääntymisestä. Jos samaan aikaan toinen maa kasvattaa väkimääränsä 4-5 kertaiseksi kun toinen maa pitää väestön samana pitäisikö tuon väeatönsä aisoissa pitäneen maan tuntea syyllisyyttä, jos ekologinen jalanjälki on kolminkertainen per asukas? Suomessa uhanalaisia elintiloja ovat juurkin lehmien laiduntamisen yhteydessä syntyneet elinympäristöt, joihin monet eläimet ovat jo satoja, ehkä tuhansia vuosia sopeutuneet. Monessa kehitysmaassa rikas osa kansasta kuluttaa aivan yhtä paljon kuin suomalainen keskimäärin. Pitäisikö hänen muka saada etua siitä, että loppuosa saman maan kansasta elää juuri ja juuri toimeentulon rajalla? Suomessa tuotetun lihan syönnistä ei kenenkään tarvitse olla huolissaan, Suomen luonto sen kestää. Kehmiä on täällä ollut liki saman verran jo sata vuotta. Sen sijaan sen lautasella olleen Uusi-Seelantilaisen karitsan laitumen tieltä on kaadettu sadassa vuodessa liki kokonaan saarten ainutlaatuiset kauripuumetsät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole huono omatunto ja kansat on iät ja ajat syöneet lihaa. Toisaalta keinotekoisiin korvikkeihin en ikinä koskisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tunne huonoa omaatuntoa, olen sekasyöjä ja syön kohtuullisesti, kuljen matkani polkupyörällä ja junalla kun matkustan pidemmälle. Ihminen tarvitsee monipuolista ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Naudat tuottavat hirvittävän paljon kasvihuonepäästöjä. Siksi ilmastonmuutoksen torjumisessa lihansyönnin vähentäminen on tärkeä tekijä."

Aiheuttavatko ihmiset kasvihuonepäästöjä. Olisiko syytä rajoittaa Afrikan väkiluku nykyiseen miljardiin sensijaan, että se kasvaisi vuosisadan loppuun mennessä neljäksi miljardiksi. Olisiko syytä lopettaa muutto Suomeen maista, joissa ihmisten hiilijalanjälki on sadasosa Suomessa asuvan hiilijalanjäljestä.

Oliko hyvä asia. että Pohjois-Amerikassa biisonit metsästettiin sukupuuton partaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä parasta ruokaa on perisuomalainen sushi, eli HK:n sininen kylmänä ja suoraan jääkaapista.
Siitä ei ruoka parane.
Nyt pittää lopettaa, jääkaappi taas kutsuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

9:59
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
46
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
36
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
24
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
11
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
8
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image