Kotimaa

Kolumni: Haavisto palautti vihreiden uskottavuutta ja voi vielä sotkea kärjen järjestystä edus­kun­ta­vaa­leis­sa

Kotimaa 7.12.2018 11:59
Aki Taponen
Aki Taponen. KUVA: Joel Maisalmi

Perjantaina julkaistu Ylen puoluekannatusmittaus osoittaa vihreiden hyötyneen puheenjohtajavaihdoksestaan. Marraskuun alussa puheenjohtajaksi valittu Pekka Haavisto onnistui heti kääntämään puolueensa kannatuksen selvään nousuun.

Vihreille mitattu 13,9 prosentin kannatus oli 2,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin kuukausi aiemmin tehdyssä kyselyssä.

Huomionarvoista on se, että samaan aikaan sekä galluppien ykkönen sdp että kakkonen kokoomus menettivät kannatustaan runsaan prosenttiyksikön.

Jos puheenjohtajan tehtävästä luopunut Touko Aalto (vihr.) onnistui räväköillä tempauksillaan karkottamaan maltillisemmasta tyylistä pitäviä äänestäjiä, Haaviston asiallisuus on todennäköisesti saanut heitä palaamaan muiden leiristä takaisin.

Vihreitä lienee avittanut myös se, että ilmastokysymykset ovat viime viikkoina hallinneet keskusteluja.

Se saattaa olla syynä myös perussuomalaisten notkahdukseen. Puolueen kannatus pakitti 1,7 prosenttiyksikköä 8,1 prosenttiin. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei ole kiistänyt ilmastonmuutosta, mutta on vähätellyt suomalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa siihen.

Toisaalta Alma Median samoihin aikoihin tekemässä kannatuskyselyssä perussuomalaiset hieman lisäsivät kannatustaan, joten liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä puolueen näkymistä ei ehkä kannata tehdä.

Oulun seksuaalirikokset ja kaksi hiljattain tapahtunutta linja-autoiskua nostavat väistämättä maahanmuuttopolitiikan jälleen keskusteluun.

Kärki voi muuttua

Nyt kannattaa pohtia myös, mitä vaikutuksia vihreiden nousulla on sdp:n ja kokoomuksen kaksintaisteluun huhtikuun eduskuntavaalien ykkössijasta.

Ylen mielipidemittauksen mukaan vihreät ovat saaneet lisäkannatusta myös työväestön keskuudessa erityisesti suurissa kaupungeissa. Kannatus on noussut jopa eläkeläisten joukossa.

Jos sama trendi jatkuu, se voi uhata sdp:lle povattua eduskuntavaalien ykkössijaa, vaikka myöskään kokoomus ei ole immuuni vihreiden nousulle.

Keskusta näyttää Ylen gallupissa saaneen kannatuksensa puolen prosenttiyksikön nousuun. Puolue on 17,0 prosentin lukemalla selvästi jäljessä sdp:tä (21,5 %) mutta enää parin prosenttiyksikön päässä kokoomuksesta (19,1 %).

Keskustan nousuun on voinut vaikuttaa se, että sote- ja maakuntauudistus näyttää sittenkin etenevän. Myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) varoitukset sinipunahallituksesta ovat voineet aktivoida puolueen kannattajia kasvukeskusten ulkopuolella.

Ylen mittauksessa Vasemmistoliitto menetti kannatustaan 0,7 prosenttiyksikköä 8,5 prosenttiin ja rkp 0,3 prosenttiyksikköä 4,0 prosenttiin.

Kristillisdemokraatit (kannatus nyt 4,1 %) ja siniset (kannatus nyt 1,5 %) saivat hieman nostettua lukemiaan.

Lähes prosenttiyksikön nousussa oli ryhmä muut, kannatus nyt 2,3 prosenttia. Se voi olla myönteinen signaali Hjallis Harkimon liikkeen vaalisuunnitelmille ja pieni varoitus kokoomukselle.

aki.taponen@lannenmedia.fi

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eikös se mennyt niin että Haavisto on vain vaalien yli puheenjohtajana,ja sen jälkeen vetäytyy sivuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lähes prosenttiyksikön nousussa oli ryhmä muut, kannatus nyt 2,3 prosenttia. Se voi olla myönteinen signaali Hjallis Harkimon liikkeen vaalisuunnitelmille ja pieni varoitus kokoomukselle".
Hjallis on ISO varoitus kokoomukselle ja Petteri Orpolle kun Liike Nyt esittelee eduskuntavaaliehdokkaansa reilun viikon päästä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät vie Suomen Impivaaraan. Se tulos voi tulla kyllä muutenkin kun lähes joka puolue kilpailee sillä miten Suomen kulutus pitäisi saada loppumaan ja täällä elettäisiin kierrätyksellä. Siitähän antoi esimerkin jo linna juhlatkin, kun mainostettiin kenen vaatteet oli tehty entin vanhoita lumpuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden ikuisuus ongelma on , aina kun pitäisi tehdä jotain, niin eihän se onnistu. Kaikenlainen tekeminen on myrkkyä ympäristölle sekä vihreille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset oppositioon ja maatalous-ja yritystuet pois. Vain tuottavaa työtä tekemällä suomi nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkanut äänestäjille vähitellen selvitä oikeusjuttujen ja muiden vanhojen sotkujen kautta millaista se Antti Rinteen johtajuus tosipaikan tullen olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästään Vihreiden johdolla kivikaudelle ennätysnopeasti. Parempi kerta rysäys, kuin ikuinen vikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:06
Kuusamon Petäjäkankaan kentällä päästään pelaamaan golfia myös tänä kesänä: "Tavoitteena on kasvattaa ulkopaikkakuntalaisten pelaajien määrää"
9:47
Lintujen kevätmuutto alkaa olla ohi Pohjois-Pohjanmaalla - lintukevääseen kuuluu aina myös harvinaisuuksia
9:08
Vanhat kuvat: Uutta teatteritaloa vasta rakennettiin Oulussa - muistatko kohun Jumalan Teatterista?
8:22
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
8:06
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
8:04
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
8:00
Valtameret täyttyvät muovista, mutta uudet biotuotteet eivät ole lyöneet läpi – Mistä asia kiikastaa ja onko suomalaisilla start up -yrityksillä ratkaisu ongelmaan?
99
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
22
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
16
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
16
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
10
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
9
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
6
Kohti reilumpaa maanhankintaa – "Oulun taudin” on mahdollistanut lunastuslaki ja sen arvonleikkaussääntely Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Ihan oikein. Ovat kuin kasvain Suomessa. Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image