Kotimaa

Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juh­la­pu­heis­sa, mutta ar­ki­to­del­li­suu­des­sa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Kotimaa 7.12.2019 9:00
Minna Akimo

Kun tuntematon maksoi bussilipun, katse kääntyi omaan peiliin. Hetki osoitti peiliin katsomisen olevan katalan musta paikka, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Minna Akimo.

Bussikorttini oli tyhjä, eikä paikallisliikenteessä käynyt pankkikortti. Olisi pitänyt olla käteistä. Ei ollut, joten käännyin valittaen pois bussista.

Takaani kuului naisen ääni: "Älä mene. Minä maksan matkasi."

Kävi niin, että joku tuntematon ihminen maksoi minun bussimatkani. Olin niin ällikällä lyöty, etten tiennyt miten olisin kiitellyt riittävästi. Oikeasti. Joku tuntematon ihminen maksoi minun matkani, että pääsin kotiin.

Tapaus lämmittää edelleen mieltäni, mutta samalla se myös kirveltää. Ajattelin, olisinko minä toiminut samalla tavalla vastaavassa tilanteessa. Luultavasti en. Olisin vain katsellut kengänkärkiäni bussijonossa ja sadatellut hidasta jonoa.

Tapauksen jälkeen peilistä näkyi pitkän aikaa karu kuva. Samalla kun sadattelen päivästä toiseen kaikenlaisen ystävällisyyden kadonneen, en sitä itsekään mitenkään erityisesti edistä.

Syytä on niin omassa luonteenlaadussa kuin syvään juurtuneessa myyttimäisessä uskomuksessa, ettei itsenäisten ihmisten asioihin kovin helposti pidä mennä puuttumaan.

Suomessa ihmisten tarve pärjätä itse ja olla omassa rauhassaan ovat peruskauraa.

Ihailemme nopeasti itsenäistyviä lapsia, jotka lentävät äkkiä lapsuudenkodeistaan pois ja pärjäävät itse. He eivät valita eivätkä kitise elämän muutoksen tuomaa pelkoa ja epävarmuutta. Oi, miten me ylistämme, kun itsenäistä lapsista ei ole yhtään mitään vaivaa. He sopeutuvat aikuisuuteen suit sait sukkelaan.

Ihailemme sankaritarinoita, joissa syvistä alhoista on noustu omin voimin. Torppa on rakennettu upottavalle suolle, suurperheen päänä on väitelty tohtoriksi ja kierretty purjehtien koko maailma. Yöllä riittää unta kaksi tuntia, ja taas jaksaa omin avuin urotekoihin.

Juhlavasti puhumme, kuinka viemme hoivaa omaan kotiin, jossa ylityöllistetty lähihoitaja käy piipahtamassa viiden minuutin ajan. Sen jälkeen seniorikansalainen saakin olla omassa kodissaan aivan rauhassa ja yksin, sitähän kaikki rakastavat. Omaa rauhaa ja sitä, ettei kukaan häiritse.

Annamme aplodeja niille, jotka huutavat lujaa ja ilkeimmin. Että ne jotkut osaavatkin sanoa sillä tavalla kivan nasakasti ja näyttää, miten typerä tuo toinen ihminen onkaan. Kirjoitusvirhekin, kun yhdyssana jäi roikkumaan erilleen. Hirveä moukka, pilkatkaa kaikki!

Esimerkkejä kyllä löytyy, joten parasta on mennä takaisin oman peilin ääreen. Ja pelkkää mustaahan sieltä näkyy. Eipä ole tullut viime aikoina hyviä tekoja viljeltyä mihinkään suuntaan. Omat hommat on hoidettu ja sitten vetäydytty omaan rauhaan. Pitäisivät vielä hullujen huoneelta karanneena, jos tässä kaiken tärkeyden keskellä alkaisi tuntematonta ihmistä kehumaan teoin taikka sanoin.

Mitä sitä turhan päiten ojentamaan kyynärpäänsä, että minäpä nyt tässä autan sinut kynnyksen ylitse.

Toisaalta kyllä. Vähän tekisi mieli sanoa sille kauppajonossa seisovalle kännykkää räpläävälle ihmiselle pari kivaa sanaa ja saada siitä itsellekin oiva mieli loppupäiväksi. Vaikka senkin uhalla, että vastapuoli hulluna pitäisi.

MAINOS

Kommentoi

Kiitos. Nykyisen yksinäisyyden, merkityksettömyyden ja pahoinvoinnin kulttuurimme juontaa juuri näistä aatosvirroista joita kirjoittaja hyvin kuvailee. Välinpitämättömyys muista ihmisistä, muusta elämästä ja luonnosta (talousmetsä tai "metsänhoito" EI OLE metsän ja sen eläinten hyvinvoinnin kannalta millään tavalla hyvä asia), on tämän maan henki ja olemisen tapa. Siitä meidän on kollektiivisesti opittava pois (ja edellytettävä muiltakin yhteisömme jäseniltä siitä irti kasvamista), jos mielimme nähdä paremman, toivoa täynnä olevan huomisen.

Naapuria on opeteltava rakastamaan uudestaan ja hänen hyvinvointinsa on nähtävä tärkeämpänä kuin oma hyvinvointi. Vain tätä kautta, pääsemme kohti epäitsekkäiden ihmisten maailmaa. Nykyinen kulttuuri tuottaa itsekkyyttä ja muuta sairautta aivan liiaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkisesti tasapinoinen ihminen on luonnostaan myötätuntoinen ja auttaa lähimmäistään, sitä tuntematonta naapuria bussissa - ja joka paikassa.
Nykyisin yleinen kylmä itsekkyys on rappioalkoholismiin ja heroiinikoukkuun verattavissa oleva tappava pandemia - sairas pohjaton rahan ahneus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aito myötätunto on eri asia kuin auttajien ja autettavien roolit. Ylemmyydentunto auttajana ja alemmuudentunto autettavana. Panostaisin löytämään elämässä aitoa myötätuntoa, näiden separaatiota ja jakautumista aiheuttavien valtasuhteiden tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bussiseikkailu sopisi hyvinkin suurista seikkailijoista kertovan kirjan päättäväksi viimeiseksi luvuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä sanoa, hyvää tarkoittava juttu vesittyy sillä että toimittaja on kauniisti sanoen hieman vieraantunut siitä arjesta jossa todellakin joutuu "taistelemaan" selviytymisestä edes seuraavaan päivään. intro bussimaksusta pulaan joutumisesta on kuitenkin vain pieni arkinen kömmähdys oletettavasti kohtalaisen hyvin toimeentulevan toimittajan elämässä. Intron ymmärtäisi jos sitä olisi käytetty alustamassa uusavuttomista kertovaa juttua. Siitä että ei ymmärretä varata käteistä edes bussilipun verran.

Otsikkoon viitaten. Odotin jutun käsittelevän ns. eliitin vieraantumista "ruohonjuuritason" ihmisten elämästä. Yhdessä kappaleessa toimittaja kylläkin sivusi odotuksini. Tosiasiassa vaikka toimittaja olisi joutunut poistumaan bussista, tuskin seurauksena olisi ollut lopun elämää määrittävä suistuminen järjestäytyneestä yhteiskunnasta "varjopuolen" syövereihin. Seuraus olisi ollut opetus. Pidä käteistä mukana koska jutusta päätellen tilillä oli rahaa, ja kun sitä rahaa on siunaantunut, auta kykyjesi mukaan niitä jotka ovat todellisia huono-osaisia. Toki, mikään ei estä maksamasta tapauksen kaltaisesti toisen bussilippua katsomatta tämän mahdollista varallisuutta. Se kuitenkin muistaen kyseessä olevan normijuttu, ei elämää suurempi inhimillisyyden nimissä tehty maailmanparannus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos katsot yhteiskuntaa ympärilläsi, peiliin ja omaan mieleesi tuijottelun sijaan, huomaat että toimittajan tekemät huomiot OVAT yhteisöämme hyvin kuvaavia ja heijastavia. Näkökulmasi on, ikävä sanoa, vinksallaan. Artikkelin tarkoitus ei ole millään tavalla paheksua uusavuttomuutta (uusavuttomuutta EI OLE se että ihmisellä ei ole aina käteistä mukanaan; se on tavallista. Sen päinvastaisuus, pakonomainen tarve pitää käteistä AINA mukanaan, kertoo mielen häiriöistä ja henkisestä turvattomuudesta) vaan tuoda esille joka puolella heijastuvaa itsekkyyttä, välinpitämättömyyttä ja muista ihmisistä piittaamattomuutta.

Mikäli tämä on sinulle tutuksi käynyt asia, se on hyvin ikävää. Välinpitämättömyys ja suoranainen viha muita ihmisiä kohtaan, EI OLE tavanomaista eikä tervettä. Se on sairasta käytöstä jonka sairauden toimittaja tuo ansioituneesti esille. Näe asia itseäsi laajemmassa mittakaavassa niin ymmärrät. Älä rajoita ajatteluasi individualistisen umpimieliseen näkökulmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkökulmasta lukutaitoon joka sekin saattaa jollakin olla vinksallaan. En ole väittänyt kolumnin paheksuneen uusavuttomuutta. Jos pienen käteismäärän mukana pitäminen ei nimimerkki hyyyyyhin käsityksen mukaan ole uusavuttomuutta, olkoon sitten pelkkää avuttomuutta ymmärtää arjessa eteen tulevia mahdollisia maksutapahtumia. Mitä tulee tapaan pitää käteistä mukana, on vähintäänkin kaukaa haettua rinnastaa sitä pakonomaisuuteen. Ensimmäinen kerta kun asia tulee kohdalleni esitellyksi nimimerkin sanomalla tavalla.
Ilman että alkaisin kiistämään nimimerkin käsitystä kolumnin tuoneen sanomansa esiin ansioituneesti, käytän kuitenkin oikeutta nähdä asioita tavallani. Kauniisti sanoen kolumni oli jossakin määrin sekava, sinne tänne ja tuonne pomppiva. Asia itsessään oli käsittelyn arvoinen, ja sitä näkemystä vahvistaa humanistinen maailmankatsomukseni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä, missä on pysyväluonteiset auttajan ja autettavan roolit, ei löydy aitoa myötätuntoa. Ainoastaan jakautumista edesauttavia valtasuhteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on ihan arkipäivää,kun jatkuvasti heikennetään normi kansalaisten ostovoimaa ja samalla kaikki verot ja muut pakolliset maksut nousevat.Näin on osasta ihmisistä tullut ylen "kyyniseksi" toisia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä antaa vähästäänkin, itsekäs ei paljostaankaan. Valituksesi verojen nousemista (jota ei ole tapahtunut vuosikymmeniin), kertoo ymmärryksesi tason. Verojen maksu tarkoittaa rahan siirtymistä yksityisistä käsistä julkisiin käsiin. Näiden julkisten käsien OLISI syytä olla sellaisia jotka ajattelevat kansakunnan JOKAISEN jäsenen henkistä hyvää. Se kun on ainoa asia millä on loppujen lopuksi merkitystä. Verojen funktio on täten saada resursseja yksityisistä, lyhytnäköisistä käsistä, kohti suuremman ymmärryksen käsiä jotka käyttävät nuo resurssit järkevämmin kuin yksittäinen ihminen.

Verojen korkeus ei ole mikään ongelma, ei ole ollut kymmeniin vuosiin. AINOA ongelma on se kasvava itsekkyyden ja individualismin eetos joka näkee esim. veronmaksun pelkkänä rasitteena itselleen. Tämä itsekäs, halveksittavan välinpitämätön ihmismieli on se joka sairastuttaa muutkin ihmiset ympärillään. Välinpitämätön ahneus ja suoranainen ymmärtämättömyyden suoma typeryys, ovat aikamme suurimpia kulttuurillisia ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä kumpuaa nykypäivän ilkeys toisia kohtaan. Oman elämän näköalattomuus, katkeruus muita kohtaan, yritys polkea toista itsensä kohottamiseksi... Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, eikä tilanne pakota, niin silloin voi olla vain hiljaakin. Hymyllä pääsee pitkälle, eikä sitä kannata säästellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
7:00
Rovaniemeläinen Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
10
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
8
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
8
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
6
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
5
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
4
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image