Kotimaa

Kolmoissurma hitsasi imatralaisia yhteen: "Kaduilla tuntee kuuluvansa samaan joukkoon"

Kolme ihmistä sai surmansa Imatralla 3.12.2016 KUVA: Lauri Heino
Kotimaa 5.12.2016 18:59
Päivi Lakka

Imatran kolmoissurman kaltaiset tapahtumat tiivistävät psykiatri Antti Lehtosen mukaan kaupunkiyhteisöä, etenkin Imatran kaltaisessa vajaan 28 000 asukkaan kaupungissa.

– Kun tänään kulkee kadulla, tuntee kuuluvansa samaan joukkoon vastaantulijoiden kanssa, Lehtonen sanoo.

Hän on sunnuntaista lähtien päivystänyt Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ja seurakunnan yhteisessä kriisikeskuksessa Imatran Olavinkulmassa.

Lehtosen mukaan tunnelma kaupungilla on rauhallinen ja ihmiset huomioivat toisiaan eri tavalla kuin tavallisena joulukuisena maanantaina.

– Alkujärkytyksen jälkeen jokaisella on tarve käsitellä tapahtunutta omalla tavallaan. Kaikki ovat kuitenkin mukana tässä tragediassa.

Vertaistuki on tärkeä

Sairausloma voi Lehtosen mukaan olla pitkittyessään huono asia, sillä kahvihuoneen vertaistuki voi olla yksilöille yllättävänkin tärkeää.

– Tapahtumien herättämien tunteiden eläminen yhdessä jää väliin.

Sunnuntain ja maanantain aikana Imatran keskustan kriisikeskuksessa on vieraillut kymmeniä ihmisiä keskustelemassa ja hakemassa tukea. Myös kaduilla on partioinut kriisiauttajia.

Ihmisiä saapui sunnuntaina paikalle kriisikeskukseen etenkin iltaa kohden. Lehtosen mukaan ilta onkin usein aikaa, jolloin tunteet nousevat pintaan.

– Useimmilla pinnalla on etenkin turvattomuuden tunne ja järkytys. Mutta ennen kaikkea epäusko siitä, että tällaista voi sattua, Lehtonen sanoo.

Sisäministeri Paula Risikko vieraili maanantaina Imatralla tapaamassa poliisipäällikköä, tapauksen tutkinnanjohtajaa sekä kaupungin johtoa.

Myös Olavinkulman kriisikeskuksessa vieraillut Risikko kiitteli kriisityöntekijöitä nopeasti organisoidusta kriisituesta ja painotti etenkin matalan kynnyksen avun tärkeyttä.

Risikon mukaan sunnuntain vastaisen yön tapahtumista pyritään saamaan parempaa kuvaa mahdollisimman nopeasti. Paljon on hänen mukaansa vielä auki.

Risikko painotti etenkin syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyn tärkeyttä, jotta Imatran kaltaisilta kauheuksilta voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

133
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
29
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
24
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
20
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
15
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image