Kotimaa

Kolmoissurma hitsasi imatralaisia yhteen: "Kaduilla tuntee kuuluvansa samaan joukkoon"

Kolme ihmistä sai surmansa Imatralla 3.12.2016 KUVA: Lauri Heino
Kotimaa 5.12.2016 18:59
Päivi Lakka

Imatran kolmoissurman kaltaiset tapahtumat tiivistävät psykiatri Antti Lehtosen mukaan kaupunkiyhteisöä, etenkin Imatran kaltaisessa vajaan 28 000 asukkaan kaupungissa.

– Kun tänään kulkee kadulla, tuntee kuuluvansa samaan joukkoon vastaantulijoiden kanssa, Lehtonen sanoo.

Hän on sunnuntaista lähtien päivystänyt Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ja seurakunnan yhteisessä kriisikeskuksessa Imatran Olavinkulmassa.

Lehtosen mukaan tunnelma kaupungilla on rauhallinen ja ihmiset huomioivat toisiaan eri tavalla kuin tavallisena joulukuisena maanantaina.

– Alkujärkytyksen jälkeen jokaisella on tarve käsitellä tapahtunutta omalla tavallaan. Kaikki ovat kuitenkin mukana tässä tragediassa.

Vertaistuki on tärkeä

Sairausloma voi Lehtosen mukaan olla pitkittyessään huono asia, sillä kahvihuoneen vertaistuki voi olla yksilöille yllättävänkin tärkeää.

– Tapahtumien herättämien tunteiden eläminen yhdessä jää väliin.

Sunnuntain ja maanantain aikana Imatran keskustan kriisikeskuksessa on vieraillut kymmeniä ihmisiä keskustelemassa ja hakemassa tukea. Myös kaduilla on partioinut kriisiauttajia.

Ihmisiä saapui sunnuntaina paikalle kriisikeskukseen etenkin iltaa kohden. Lehtosen mukaan ilta onkin usein aikaa, jolloin tunteet nousevat pintaan.

– Useimmilla pinnalla on etenkin turvattomuuden tunne ja järkytys. Mutta ennen kaikkea epäusko siitä, että tällaista voi sattua, Lehtonen sanoo.

Sisäministeri Paula Risikko vieraili maanantaina Imatralla tapaamassa poliisipäällikköä, tapauksen tutkinnanjohtajaa sekä kaupungin johtoa.

Myös Olavinkulman kriisikeskuksessa vieraillut Risikko kiitteli kriisityöntekijöitä nopeasti organisoidusta kriisituesta ja painotti etenkin matalan kynnyksen avun tärkeyttä.

Risikon mukaan sunnuntain vastaisen yön tapahtumista pyritään saamaan parempaa kuvaa mahdollisimman nopeasti. Paljon on hänen mukaansa vielä auki.

Risikko painotti etenkin syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyn tärkeyttä, jotta Imatran kaltaisilta kauheuksilta voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image