Kotimaa

Kolmen kisa Suomen pankkiin

Kotimaa 11.9.2007 0:00
Pirjo Kukko-Liedes
Suomen Pankista vuoden vaihteessa eläkkeelle siirtyvän johtokunnan jäsenen Matti Louekosken (sd.) paikasta on todennäköisesti tulossa kolmen kisa. Paikkaa hakeneiden kärkiehdokkaiden joukossa ovat valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Vesa Vihriälä sekä pankin sisältä osastopäälliköt Pentti Pikkarainen ja Antti Suvanto.

Kaiken kaikkiaan Suomen pankin johtajan paikkaa tavoittelee 12 hakijaa. Heistä kolme ei halua nimeään julkisuuteen. He ovat ex-kansanedustaja Arja Alho (sd.) ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n entinen puheenjohtaja Esa Härmälä sekä professori Seppo Honkapohja.

Heistä Alhon ja Härmälän mahdollisuuksiin ei juuri uskota, mutta kansainvälistä kokemusta omaava ja nyt Cambridgen yliopistossa professorina toimiva Honkapohja olisi yllätysvalinta akateemisen maailman puolelta.

Hakijoiden joukossa on myös Aktia Säästöpankin pääekonomisti Timo Tyrväinen. Muut ovat tuntemattomia nimiä Suomen talouseliitin piirissä. Heidän joukossaan on muun muassa K-kauppias.

Kansanedustaja Seppo Kääriäisen (kesk.) johtama pankkivaltuuskunta haastattelee kärkijoukon hakijat. Mahdollista on, että valinta tehtäisiin jo ensi torstaisessa pankkivaltuuston kokouksessa.

"Tavoittelemme ripeää aikataulua, mutta emme hötkyile", Kääriäinen sanoo. Hänen mukaansa tavoitteeksi on asetettu se, että uuden johtajan nimi olisi selvillä tämän kuun aikana. Lopullinen päätösvalta asiassa on presidentti Tarja Halosella.Neljä kriteeriä


Kääriäinen luonnehtii hakijajoukon kärkikaartia "kovan luokan" nimiksi. Hänen mukaansa valinnassa painaa ennen muuta neljä kriteeriä.

Valittavalta henkilöltä edellytetään keskuspankkituntemusta, johtajakokemusta, kansainvälisistä kokemusta ja suomalaisen yhteiskunnan tuntemusta.

Pankin molemmilta osastopäälliköillä, Pikkaraiselta ja Suvannolta, edellytykset täyttyvät. Heistä 59-vuotiaalla Suvannolla on pitempi ura takanaan pankissa. Rahapolitiikasta ja tutkimuksesta vastaavaa Suvantoa luonnehditaan erittäin ansioituneeksi.

48-vuotiaan Pikkaraisen nostolla johtokuntaan saataisiin paikalle pitempi jatkumo. Sama henkilöhän voidaan valita virkaan kolmeksi viisivuotiskaudeksi. Pikkaraisen nyt johtama osasto vastaa varainhallinnosta. Pikkaraistakin luonnehditaan alan vahvaksi ammattilaiseksi.

Talousekonomistina tunnetulla Vesa Vihriälällä, joka täyttää pian 52 vuotta, on laaja-alainen kokemus. Hän aloitti uransa Suomen Pankin tutkijana. Hän on työskennellyt OECD:ssa Pariisissa ja toiminut Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n johtajana. Vuoden 2004 helmikuussa Vihriälä aloitti talousneuvoston sihteeristön päällikkönä ja pääministeri Matti Vanhasen talousneuvontajana.

Tuolloin talousneuvoston asemaa vahvistettiin siirtämällä se valtiovarainministeriön alaisuudesta valtioneuvoston kanslian alaisuuteen. Pääsihteerin statusta voimistettiin tekemällä hänestä valtioneuvoston kansliaan alivaltiosihteeri.

Vihriälällä ei ole keskustan jäsenkirjaa, mutta hänen kytkynsä puolueeseen on kiinteä. Hän on vuosia ollut keskustan talouspoliittisen työryhmän asiantuntija. Vihriälä toimi myös pääministerinä olleen Esko Ahon talousnäkemysten yhtenä taustahenkilönä. Vihriälän veli Jukka Vihriälä oli keskustan pitkäaikainen kansanedustaja, mutta putosi eduskunnasta viime vaaleissa.

Pankkivaltuustosta korostetaan, että puoluepolitiikka ei tämänkertaisessa valinnassa paina, mutta se ei saa olla estekään valinnalle.

Kääriäisen mukaan pankkivaltuuston tavoitteena on yksimielinen esitys.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:58
Orpon mielestä sdp rakentaa sääntö-Suomea – ja siinä on iso ajattelutavan ero kokoomuksen kanssa
17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
53
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
37
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
31
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image