Kotimaa

Kolme neljäsosaa Norjan susista metsästäjän tähtäimessä – Suomen susikanta on romahtanut

Media tutustui surmatun suden ruumiiseen helmikuussa 2001 otetussa kuvassa Norjan Osterdalenissa. Norjassa on jälleen käynnissä susijahti. KUVA: Svein_Nic._Nordberg
Kotimaa 17.1.2018 5:00
Ilkka Timonen

Ympäristöhallinnolle tuli vastalauseiden tulva. Suurpetoasiantuntijan mukaan jahdilla halutaan turvata vapaana laiduntavat lampaat.

Norja on saanut vastaansa kansainvälisen vastalauseiden ryöpyn kun paikallinen tuomioistuin päätti sallia 42 suden surmaamisen maan noin 56 suden kannasta. Tämä on kolme neljäsosaa koko maan susikannasta.

Noin sata innokasta sudenpyytäjää on jäljittänyt susia sen jälkeen, kun Norjan ilmasto- ja ympäristöministeriön vuoden takainen päätös myöntää susille tappolupa astui voimaan viivytyksen jälkeen vuodenvaihteessa.

Dagsavisenin mukaan tähän mennessä itäisessä Hedmarkissa on saatu surmattua jo 15 sutta.

Norjan ympäristöhallinto on saanut vastaanottaa protestien tulvan susijahdin johdosta. Sinne on tullut tähän mennessä jo yli 400 kirjettä, sähköpostia ja puhelua. Monet uhkaavat boikotoida Norjaa. 

– Minä tai perheemme emme tule enää koskaan uudelleen Norjaan, kertoi eräs suomalainen Dagsavisenin mukaan.

– Aion kehottaa kaikkia välttämään käyntiä maassanne ja välttämään norjalaisten tuotteiden ostoa, sanoi eräs espanjalainen.

Luonto-Liiton susiryhmä järjestää perjantaina mielenosoituksen Helsingissä Norjan suurlähetystön edessä.

Ministeri: Laji ei ole uhattuna

Ruotsissa susia arvioidaan olevan noin 355 yksilöä. Viime talvena laskettiin Norjassa ja Ruotsissa olevan yhteensä 46 susilaumaa sekä 28 reviirinsä merkinnyttä susiparia. Viisi laumoista vaikutti yksistään Norjassa.

Tammikuun viides Oslon aluetuomioistuin torjui WWF-Norjan vetoomuksen lopettaa tämän talven susijahti.

- Olemme erittäin pettyneitä siitä että emme ole voineet estää laajinta sudenmetsästystä sitten vuoden 1973, jolloin sudesta tuli Norjassa rauhoitettu eläin, kertoi WWF-Norja tiedotteessaan.

Ympäristöjärjestöjen mukaan susi pelkää ihmistä eikä muodosta meille uhkaa. Susi ei ole tiettävästi hyökännyt Norjassa ihmisen kimppuun 1800-luvun jälkeen.

Norjan ympäristöministeri Vidar Helgesen sanoo olevansa tyytyväinen oslolaisen tuomioistuimen päätökseen.

- Tuomioistuin on ollut kanssamme samaa mieltä siitä, että laji ei ole uhattuna ja me metsästämme susialueen ulkopuolella, Helgesen sanoi Norjan yleisradion (NRK) mukaan.

Norjan susialueella susien metsästys on kielletty.

Susijahtia johtaa Sveen-niminen metsästäjä, jonka kuvan NRK julkaisi jokin aika sitten. Kuvassa Sveen poseeraa ammutun suden vierellä.

- Me saamme sudet, se on selvää. Siitä ei ole epäilystäkään, Sveen sanoi radiolle.

Syynä vapaana laiduntavat lampaat

Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetosasiantuntija Riku Lumiaro ymmärtää jossain määrin Norjan susipolitiikkaa.

- Norjan susipolitiikka on toisaalta ymmärrettävää, sillä siellä ovat vapaana laiduntavat lampaat. Lammastuhot ovat siellä aivan erilaiset kuin Suomessa ja Ruotsissa.

Edellisvuonna susien aiheuttamat lammastuhot olivat Norjassa arvoltaan 1,5 miljoonaa euroa, kun Suomessa ja Ruotsissa tuhoja tuli muutamien satojen tuhansien eurojen arvosta.

- Susi on kuitenkin osa Norjan luontoa, siellä pitäisi säilyttää elinvoimainen susikanta edes jollain tasolla.

Suomen susikanta romahti

Luonnonvarakeskus arvioi Suomessa olevan reilut 200 sutta.

Vuosikiintiö suden metsästykselle on 53 sutta, sanoo Lumiaro.

- Susikanta on kuitenkin romahtanut edellisen kahden vuoden aikana puoleen, joten en usko lupia tulevan koko määrää, hän uskoo.

Viimeksi Uudellemaalle haettiin kolmen suden kaatolupaa, mutta niitä ei annettu.

Vielä jokunen vuosi sitten Suomessa oli 300 sutta, mutta kanta romahti 150:een, koska vuosina 2016 ja 2017 myönnettiin liikaa kaatolupia.

- Meillä susipolitiikka on hyvin samankaltaista kuin Norjassa, sanoo Lumiaro.

Hänen mukaansa Pohjoismaista ainoastaan Ruotsi pyrkii ylläpitämään elinvoimaista susikantaa.

- Suomen ja Norjan osalta meininki on yhä samaa kuin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Susia ei oikeasti hyväksytä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (86)

Norjalaiset epäilee heidän susien olevan enemmän koirasusia kuin puhtaita susia. Yhdysvalloista tulee sinne tohtori ja kaksi professoria tutkimaan norjalaisten kera kaadettujen susien lajipuhtautta. Saa kuulla mikä heidän lopputulema on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella hyvä kuulla, että Norja osaa ajatella 0maa etua ja pitää susikantansa
oikealla tasolla, eikä kuuntele eu.n perseennuolioita ja heillä onneksi on varaa siihen lällätilää ,viher piiperöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä konstin voidaan pitää susikanta rajattuna ja sopivan pienenä ei aiheuta niin paljon vahinkoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki sudet voidaan pakkosiirtää merkelin pihapiiriin. Norjalaiset on viisaampia ku me joka asiassa. Siellä käytetään maalaisjärkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Luonnonvarakeskus arvioi Suomessa olevan reilut 200 sutta.

Vuosikiintiö suden metsästykselle on 53 sutta, sanoo Lumiaro.

- Susikanta on kuitenkin romahtanut edellisen kahden vuoden aikana puoleen, joten en usko lupia tulevan koko määrää, hän uskoo.

Viimeksi Uudellemaalle haettiin kolmen suden kaatolupaa, mutta niitä ei annettu.

Vielä jokunen vuosi sitten Suomessa oli 300 sutta, mutta kanta romahti 150:een, koska vuosina 2016 ja 2017 myönnettiin liikaa kaatolupia."

Meille on jatkuvasti väitetty, että Suomessa on 180-200 sutta. Nyt sanotaan kannan olleen 300 sutta.
Ainuttakaan susihenkilöä ei ole syytä uskoa näissä jutuissa. Pelkästään Siikajoki-Paavola alueella on ainakin 15 sutta eli lähes 10% koko maan susimäärästä? Uskomatonta vedätystä nuo tutkijoiden alhaiset luvut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se uutisointi ja tilastointi toimii... Jos kyllästyyttää niin tungstenien ostoon ja ulos sopivalla porukalla "lurppakorva " metsälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne jotka pelkääväät susia joutavat
asumaan KEHÄ III sisäpuolelle
Me jotka emme pelkää voimme jäädä asumaan tänne rauhassa susien kanssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia näyttävät pelkäävän vain susien "suojelijat" . Muiden en ole kuullut susipelosta puhuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia Susia jatkuvasti jahdataan milloin minkin syyn takia😖Ihmiset tappaa Susien luontaisen ravinnon ja Susi ihmisten ravinnon.En matkusta enää Norjaan ja kehotan kaikkia eläinten ystäviä tekemään samoin☠

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äärimmäisen ahnetta kansaa nuo Norskit, varaa ois maksaa susien viemät lampaat moneen kertaan. Verenhimoista, kaikki hienot eläimet jotka ihminen kokee kilpailijoikseen teurastetaan armotta, lahtivalaita ja susia myöten. Ois tuolla Linkolalla töitä. Arne Naessin hieno ympäristöajattelu jäänyt tuolla vaille vaikutusta ja EU ei voi mitään. Oikea Trumpin ihannemaa Euroopassa, häpeällistä. Hienot maisemat, mutta jää nyt boikottilistalle Turkin yms. seuraan matkakohteena!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luontoliiton susiryhmän mukaan Venäjällä määrä n. 20 000-60 000 eli keskiarvona n. 40 000. Tonttu armeija on muuten yhdys sana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjassa saadaan oman maan asioista päättää itse, ei niinkuin EU-maa Suomessa. Brysselin asiantuntijat päättävät puolestamme esimerkiksi sen, montako sutta pitää Suomessa olla. Belgian susimääristä ei puhuta mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurihan uutisoitiin, että Belgiassa on nähty susi. Susi on vasta palaamassa Belgiaan joten susimäärästä ei ole ollut puhuttavaa.

Norjan susien tappaminen on tuomittu ympäri maailmaa, koska se on järjetöntä ja toteutetaan vielä hyvin julmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudet kyllä menevät välillä rajan yli venälle ja norjaan, ei ne tarvitse lupaa mennä yli, välillä sen takia meidän sudet vähenee, mutta kun taas palaavat niin onpa se kanta taas lisääntynyt. Väärin perustein annetaan tietoa, susilla on oma elämänsä, nekin matkustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu aluksi aika kovalta päätökseltä, mutta kun mietitään tuota mikromuovi ongelmaa, niin näkyy olevan asioita, missä tehdään oikeita päätoksiäkin. Vihreät tykkää, kun lampaanvilla on vielä tulevaisuudessa kovassa arvossa, keinokuituihin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (86)

Uutisvirta

136
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
73
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
63
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
29
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
20
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image