Kotimaa

Kollaja-hanke etenee tiukan äänestyksen jälkeen - katso video keskustelusta

Pudasjärven kaupunginvaltuusto päätti Kollajan altaan rakennuksesta. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 19.3.2015 19:00
Kaleva, STT

Pudasjärven valtuustossa äänestettiin Kollaja-hankkeen jatkamisen puolesta torstaina erittäin tiukaksi muodostuneessa äänestyksessä.

Valtuusto päätti viedä Kollaja-hanketta eteenpäin yhden äänen ratkaisemana.

Äänestyksessä oli kyse kaupunginhallituksen esityksestä, jonka mukaan kaupunki suhtautuu kielteisesti Kollaja-hankkeen ajamisesta eteenpäin. Kyseessä on hanke, jossa PVO-vesivoima suunnittelee Kollajan alueelle tekoallasta ja voimalaitosta.

Keskustan valtuustoryhmä esitti, että Kollaja-hankkeeseen suhtauduttaisiin myönteisesti. Kollajan rakentamista puoltava esitys voitti äänin 18-17.

Päätöksellä oli suuri merkitys. PVO-vesivoiman toimitusjohtaja Pertti Pietinen sanoi olevansa äänestykseen tyytyväinen ja sanoi, että jos äänestystulos olisi ollut toisenlainen, PVO-vesivoima olisi alkanut vetäytyä hankkeesta.

Hankkeen toteutuminen vaatisi vielä muun muassa koskiensuojelulain avaamista.

Kiistellyn hankkeen puolustajat ovat vedonneet sen työllisyysvaikutuksiin, kun taas vastustajat ovat olleet huolissaan luontoarvoista ja myös mahdollisesta huonosta julkisuudesta kunnalle.

Jäikö suora nettilähetys valtuustokeskustelusta näkemättä? Katso taltiointi tästä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (173)

Voi minkä teitte valtuutetut. Hankitte Pudasjärvelle ainakin 10 vuoden laman. Ettekö oppineet Siuruan allashankkeesta mitään.
Kehitys ei kehity, se pysähtyy. Sitäkö te raukat halusitte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu ajoi Pudasjärven 30 vuoden lamaan. Samalla käynnit Kurenalan kaupoissa on ainakin kohdallamme loppuneet toistaiseksi. Joku kirjoitti ettei meitä edes sinne kaivata. Hyvä niin.

Kepulla on kyllä taito hyppysissä pelata politiikkaa. Valtuuston kokouksen jälkeen menneet muutamalta valtuutetulta yöunet ja suhteet jälkikasvuun menneet. Painostus on julmaa. Kalliiksi tulee veronmaksajille vaaliavustukset voimayhtiöltä kepulle. Tulvasuojelun kytkeminen allashankkeeseen vie toiveet kiinteistöveromiljoonasta ja kaupungista tulee maksumies ja taajamaan tulee pienikin tulva yli tulvavallien. Muistakaa sitten kiittää tuhosta kepua ja sen junttausporukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka voi ihmisen lapset olla typeriä.

Meikäläisen lomarahat menee jatkossa jollekin toiselle paikkakunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki työ on Suomessa tärkeää. Vain työtä tekemällä saadaan suomi nousuun. Nyt ei ole tarkoitus maata, on noustava ylös ja töihin. Missä ovat vastustamisen tuomat työpaikat ja verotulot? Vastustetaan kaikkea, mutta ei viitsitä tehdä töitä kun pärjää tekemättä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä harmittaa tuo Kollajaäänestys. Livojokivarressa mökkien ja tonttien arvo laskee. Ja mitä tekee paikallinen valtuutettu, jää pois kokouksesta jossa äänestetään. Todella selkärangattomuutta. EI OLE SELLAISTA SYYTÄM OLEMASSA, ETTÄ POIS OLIS SAANUT KOKOUKSESTA JÄÄDÄ. Kait Livolaiset tiedätte, ettei häntä enää aseteta ehdokkaaksi. Livojoen vedenkorkeus tulee humpaamaan edestakaisin, on huono asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se etene mihinkään. PVO vesivoima toki jatkaa väsytystaktiikkaansa saadakseen tarpeettoman ympäristötuhonsa toteutettua. Valitettavasti hanke on laiton ja pysyy sellaisena jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Pudis! Saitte avattua koskisodan ja allasta ei siltikään koskaan tule. Nykyinen lainsäädäntö sen estää ja mokoman lutakon takia ei takuulla tulla aukaisemaan kaikkia estäviä lakeja. Eikä siihen edes pystytä Suomen puolelta, koska loppunäytäntö tulee olemaan EU tasolla. Älyvapaata kunnallispolitiikkaa ja täydellistä tietämättömyyttä. Keskusta pettää aina ja puolueen toimintaperiaatteet tulivat taas todistettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas tuli todettua Pudasjärvinen lyhytnäköisyys, muutama hassu työpaikka muutamaksi vuodeksi ja vastapuolella kauniin jokiluonnon menetys ikiajoiksi. Tulkaapa katsomaan sunnuntaiaamuisin Oulujoen haisevaa kuivaa jokiuomaa kun sitä säätövoimaa ei tarvita.Veden korkeus vaihtelee 4-5metriä muutamissa tunneissa kun luukut lyödään kiinni. Olisi toivonut vähän vastuullisempaa politiikkaa ajatellen tulevia sukupolvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentaisitko kotipihaasi tai kotikylällesi kaatopaikan, jos se toisi alueelle muutaman työpaikan ja taskuusi markan? 18 kertaa jaa - 17 ei. Tämä ei ole pudasjärvinen ongelma, vaan kuvaa pohjoista ahneutta ja ankeutta. Missä Yli-Iissä nyt näkyy edelliset "investoinnit"? Jokainen lyhytnäköinen ja kepuliahne päätös tuhoaa tuhansien vuosien perinnöt ja tulevaisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyrkimyksenä kepulla on saada se yksi PVO työpaikka. Tämän vuoksi uhrataan koko Iijen keskijuoksu, sekä ensimäisenä vuotena rakentamisen jälkeen tulevalla tulvalla Kurenalan taajama. Toki se silloin on kyllä myöhäistä kuunnella muitakin kun voimayhtiön edustajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo, kyllähän se niin vaan on, et vaikka kuinka kivvaa se soutelu ja perhon nakkelu onki, niin sillä ei elantoa yksistään taho hankkia. Ei voi jäähä jappasemmaan tämän asian kanssa loputtommiin ei. Ei muutako kinttaat naulasta ja hommiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te jotka täällä palstoilla uhoatte, että en osta, en pysähdy jne. olkaa hyvä, siitä vaan raskasta kaasujalkaa kylän kohdalla. Olette kuitenkin niin pieni ja huomaamaton joukko. Onneksi suurin osa mökkiläisistä ja matkailijoista on kuitenkin omilla aivoillaan ajattelevaa järkevää porukkaa ja ymmärtää kyllä, mistä tässä loppuviimein on kysymys. Kun ajelevat viikonlopuksi Syötteelle ym. mökkeilemään. Niinkuin hyvin me ja te tiedätte Iijoki on jo valjastettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mökkiläisenä ihmettelen kun kukaan ei ole kysynyt minulta koskaan haluanko allasta. Tulen vastustamaan sitä hamaan hautaan saakkaa... Jos PVO vesivoiman väkeä liikkuu mökkini suunnalla niin kannattaa kiertää todella kaukaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.,Tulevaisuuteni kirjakauppa on Oulussa, se vähäinenkin käynti, mutta kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin, kyllähän se minunkin pitäisi mökki ostaa, mutta tämän päätöksen jälkeen se on varma ettei paikkakunta tule olemaan pudasjärvi. Enkä ole varmasti niitä kuka lomallaan vähiten rahaa kuntaan jättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen myötähäpeää lukiessani näitä vastustajien selityksiä, että kaikkea ne epätoivossaan yrittävät sepittää. Aivan tuulesta temmattuja( luonto kärsii, joki kuivuu, kalat häviää jne.) voi pyhä yksinkertaisuus. Onhan tuo nytkin joki ollut kuiva monena kesänä. Kurenalan kohdalla on juosten päässyt kiveltä kivelle pomppimalla ylitse kevyesti. Ei se nyt vaan yhteiskunta toimi niin, että pelkällä luonnon ihailulla ja soutelulla elettäisiin, kyllä niitä euroja vai mitä bitcoineja, onecoineja lienevätkin. Niinkuin Aune sanoi ei se raha edelleenkään kasva puussa, vaan sopisiko nyt sanoa, että se virtaa vedessä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietäjä kertoo tarinaa siitä miten väitteet Iijoen laittoman tekoallashankkeen haitoista ovat tuulesta temmattuja. Kannattaisi varmaan nimimerkki tietäjän tutustua vaikka hankkeen YVA-raportista jätettyihin asiantuntijalausuntoihin niin kenties ymmärtäisi itsekkin. Kollajan tekoallas-hankkeessa joki pistettäisiin poikki Pudasjärven kohdalta ja ohjattaisiin kanavia pitkin tekoaltaaseen suolle ja sen voimalaan. Voimalan alakanavasta joki palaisi jokiuomaan 40 kilometriä sen alapuolella mistä se on pistetty tekoaltaan vuoksi poikki. Tälle välille jäävälle 40 km osuudelle joen vesistä jätettäisiin virtaamaan 10-20 prosenttia vuosittaisesta virtaamasta. Ajoittain jäisi muutamaan prosenttiin virtaama siitä mitä se on luonnostaan. Lohikalat siinä kuolisivat kuivattavan joen koskista. Samalla myös Iijoen lohikanta kuolisi sukupuuttoon. Suojeltu koskikin olisi hyvin karun näköinen kun sen vesistä 90 prosenttia viedään pois. Itse asiassa suuri koski olisi sen jälkeen joko pieni puro tai sarja "kauneusaltaita". Oulussa Merikoski on hyvä esimerkki miltä se kuivattu Merikoski näyttää Pokkitörmältä. Kaikki tämä tehtäisiin vain sen takia että saataisiin 0,1 prosenttia Suomen sähköstä tuotettu. Sama määrä sähköä mikä Oulun kaupungissa kuluu viikossa tai Tornion terästehtaalla kolmessa viikossa. Tämä vähäinen sähkömäärä menisi 100 prosenttisesti yksityiselle PVO firmalle ja se myytäisiin kuluttajille maksimaalisella NordPool-sähköpörssihinnalla. Pelkästään lohi tuo matkailun kautta tutkimusten mukaan 178 euroa rahaa jokivarteen per saaliiksi saatu lohikulu. Iijoesta voisi hyvinkin saada 30 tonnin vuosittaisia lohisaaliita kunhan kalaportaat rakennetaan nykyisiin pariin voimalaan alajuoksulle. Pelkästään sen lohen arvo olisi silloin 5,4 miljoonaa euroa vuodessa. Ja sitä hyvää riittäisi jokivarren asukkaille rahan ja työpaikkojen muodossa vuosisadoiksi ja vuosituhansiksi. Vähän toista kuin PVO:n lupailema yksi pysyvä työpaikka Kollajan tekoallashankkeesta ja muutaman sadan tuhannen euron vuosittaiset kiinteistöverotulot. Haluaisin nähdä sen kun tietäjä nimimerkki Aunen kanssa hyppii Iijoen yli kuivinjaloin vähänkään virtaamaan aikana. Kuitenkin ennetyskuivuudenkin aikana vettä virtaa kymmeniä kuutiometrejä sekunnissa Iijoessa Pudasjärvellä ja keskimäärin noin 120 kuutiometriä sekunnissa. Saa olla kyllä todellinen raamatullinen ihmeiden tekijä joka sellaisen virran yli pomppii kuivinjaloin. Ellei sitten nimerkki tarkoittanut pomppimista Tuulisalmen siltaa pitkin joen yli. Kova suoritus olisi jo kun nimimerkki pomppisi kuivinjaloin Oulun Plaanaojan yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (173)

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image