Kotimaa

Kolea alkukesä väistyi ja lämmintä ilmaa on luvassa koko maahan – katso tästä vinkit puutarhaan hoitoon helteellä

Paras aika kastella puutarhan kasvit on aamu. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 23.7.2019 10:27
Kaleva

Sääennuste lupaa hellettä koko maahan. Lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat kasveja. Kuivuudesta kärsivien kasvien kasvu hidastuu ja sato jää pieneksi. Kuivuudesta kärsivä kasvi on myös alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille, Biolanin tiedotteessa kerrotaan. 

Ensimmäiseksi kuumasta ja kuivasta kesäsäästä alkavat kärsiä lehtevät kasvit, jotka haihduttavat paljon vettä. Myös hiljattain istutetut, puut, pensaat ja kukat kaipaavat kastelua, koska niiden juuret eivät vielä ole syvällä maassa.

Kasvit, jotka ovat kasvaneet samalla paikalla useita vuosia, eivät ole herkkiä pitkillekään poutakausille.

Sadonmuodostusvaiheessa olevat mansikat, herukat, vadelmat ja mustikat kaipaavat nyt vettä. Jos vettä on niukasti, yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas.

Hiekka- ja turvepitoisilla mailla vesivarastot ovat pienet ja kastelua tarvitaan aikaisemmin kuin savimailla. Hälyttävä merkki kastelutarpeesta on, jos kasvit alkava nuutua iltaa kohti.

Lisää maan vesivarastoja biohiilellä ja kompostilla

Helposti kuivuvaa maata kannattaa parantaa niin, että se varastoi paremmin vettä.

‒ Biohiili on tehokas vedensitoja. Multaan lisättynä biohiili toimii kuin kastelukide: Se pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Biohiiltä on jo valmiina monissa mullissa, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula yhtiön tiedotteessa.

Monissa kotipuutarhoissa kompostoidaan, ja kompostimulta kannattaakin hyödyntää maanparannusaineena. Ravinteiden lisäksi kompostimulta sisältää paljon vettä pidättävää humusta, mikä auttaa kasveja selviytymään pitkistä poutakausista.

Kompostia voi levittää myös mullan pinnalle katteeksi. Erilaiset katteet vähentävät kosteuden haihtumista maasta.

Älä houkuttele kotiloita kastelemalla

Yleisin kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä. Kasvit eivät hyödy siitä, että mullan pinta kostuu. Päinvastoin, toistuvat niukat kastelut saavat kasvin juuret kasvamaan kohti mullan pintaa, jossa ne ovat entistä herkempiä kuivumaan.

Kun päätät kastella, kastele kerralla kunnolla. Kerralla kastellaan vähintään 30 litraa neliön alueelle. Isojen alueiden kastelu hoituu helpoiten sadettimella.

‒ Paras aika kasteluun on aamu. Päivällä iso osa sadetetusta vedestä haihtuu ilmaan kasvin ulottumattomiin. Illalle ajoitettu kastelu puolestaan jättää puutarhan märäksi yön ajaksi. Niillä alueille, joilla esiintyy paljon kotiloita, iltakastelu saa yöllä kulkevat kotilot villiintymään, varoittaa Kerttula.


Siirrä piharuukut varjoon

Pihan ja parvekkeen ruukkuja kastellaan koko kesä säännöllisesti, mutta helteellä kastelu saattaa tuntua erittäin työläältä. Kuumimmiksi päiviksi ruukut voi siirtää varjoisampaan paikkaan.

Paahteessa kasveja rasittaa myös ruukun mullan kuumeneminen. Etenkin pienissä tummissa ruukuissa mullan lämpötila voi muuttua hellepäivänä kasville tukalaksi.

‒ Biohiili ja rahkasammal helpottavat ruukkuviljelijän kesää. Ne varastoivat vettä ja pidentävät siten kasteluvälejä, mutta säilyttävät silti mullan ilmavuuden. Sekä biohiiltä että rahkasammalta on lisätty muun muassa kesäkukkien ja yrttien kasvatukseen kehitettyihin multaseoksiin, vinkkaa Biolanin Kerttula.

‒ Jos hellekaudelle osuu loma, eikä ruukkuja kastella päivittäin, voi osan kukista ja yrteistä leikata lyhyemmiksi. Näin ne haihduttavat vähemmän. Esimerkiksi orvokki ja petunia tykkäävät leikkaamisesta ja ovat taas muutaman viikon päästä leikkaamisesta täydessä kukassa, jatkaa Kerttula.

Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Siksi on tärkeää huolehtia puutarhakasvien riittävästä vedensaannista.

 

Seitsemän vinkkiä hellepuutarhaan

1. Kastele kasvit aamulla.
2. Kastele kerralla runsaasti, vähintään 30 l neliölle.
3. Pidä kasvihuoneen tuuletusluukut ja ovet auki.
4. Avaa parvekkeen lasit kokonaan.
5. Siirrä piharuukut varjoon.
6. Nosta ruohonleikkurin terien leikkauskorkeutta, ettei ruoho pala.
7. Paranna maan vedenpidätyskykyä biohiilellä ja kompostilla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:01
Linnanmaalle rakennetaan ekotehokas Vihreä Kortteli – tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki esimerkiksi betonia ja terästä vähentämällä
21:48
Barys Nur-Sultan näpäytti Jokereita Helsingissä – ex-kärppä Atte Ohtamaalla isännän otteet kazakstanilaisseuran takalinjoilla
21:44
Oulun kaupunki päätti päiväkoteja koskevista uudistuksista: asiakasmaksujen tulorajat nousevat, Hiukkavaaraan perustetaan uusi päiväkoti
21:42
Oulun kaupungin lukioihin 1 449 aloituspaikkaa – mitoitus pysyy ennallaan
20:51
Hyllytetty luisteluvalmentaja sanoo olevansa "äärimmäisen järkyttynyt ja pahoillaan" – syytetään muun muassa valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä
20:46
Trumpin oikeudenkäynti alkoi senaatissa – avauspuheenvuoroissa jatkettiin kiistaa säännöistä
20:11
Tauno Haltta taisteli Ivalo–Nellim-soratien korjaaamisesta 30 vuotta ja nyt väylää kutsutaan "Haltantieksi" – "En pätkääkään ota itselleni kunniaa siitä"
213
Pelätty ja odotettu Oulun kaupungille tehty talouden ulkoisen arvioinnin loppuraportti valmistui – katso jutusta, mistä yli 54 miljoonan euron säästösumma koostuu Tilaajille
87
Etla: Hallituksen ilmastotavoite kaukana – energian tuotantoon ja kotitalouksien kulutukseen tarvitaan iso muutos
55
Pysäköinninvalvonta tulisi korvata neuvonnalla, oikeustajua rikkova rahastus ketuttaa Lukijalta
38
Päiväkodin lapset eivät ole pihalla taaskaan, sillä jäinen ja liukas keli pakottaa sisätiloihin – Oulun kaupungin ylläpitoyksikkö vaihtelee aurauskaluston ja hiekoituskaluston välillä
31
Näin taksiuudistus vaikutti: Hinnat nousivat ja asiakkaiden turvallisuuden tunne heikentyi – ministeri lupaa puuttua epäkohtiin
28
Yöllä tuuli puhalsi puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa Oulun Vihreäsaaressa, yksittäisiä puita kaatunut – lauhtunut sää tuonut sivuteille suuria vesilammikoita
27
Oulun Jäälissä poimittiin puolukoita tammikuussa – "Kyllä tämä on eriskummallinen talvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ymmärrän miksi on työvoimapula

Tekijät ja osaajat työllistyy aina, eivätkä työtöntä päivää nää, jos eivät itse niin halua. Suomessa myös köyhyyteen pit... Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image