Kotimaa

Kokoomus sisällytti var­jo­bud­jet­tiin­sa miljardin euron kevennykset tu­lo­ve­ro­tuk­seen ja nopeiden ju­nayh­teyk­sien aloitukset

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin valmistelusta vastasi työryhmä, jota johti kansanedustaja Timo Heinonen. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Kotimaa 19.11.2019 17:17
Aki Taponen

Ikäihmisille kokoomus esittää kymmenen kertaa suurempaa hoitajalisäystä kuin hallitus.

Helsinki

Helsinki

Kokoomus painotti veronkevennyksiä, kun se tiistaina esitteli vaihtoehtonsa Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensi vuoden talousarviolle.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa ansiotuloverotusta kevennettäisiin ensi vuonna puolueen vaalilupausten mukaisesti yhteensä miljardilla eurolla.

Lisäksi kotitalousvähennyksen heikennys ja polttoaineveron korotus peruttaisiin ja autoveroa alennettaisiin. Yli 75-vuotiaita varten luotaisiin nykyistä parempi kotitalousvähennys.

Tuloveron kevennykset jättäisivät 2 500 euroa palkkaa kuukaudessa ansaitsevalle vuodessa 185 euroa enemmän käteen ja 3 500 euroa kuukaudessa ansaitsevalle 259 euroa vuodessa lisää.

Keskimääräistä 1 537 euron kuukausieläkettä saava hyötyisi kokoomuksen tuloveromallista 108 euroa vuodessa.

– Pieni- ja keskituloisille teemme itse asiassa tuplaverokevennyksen, kun meillä on pohjassa Rinteen hallituksen 200 miljoonan kevennys, joka loppuu 2 300 euroon, selvitti kansanedustaja Timo Heinonen (kok.).

Varhaiskasvatusmaksuja kokoomus laskisi tuntuvasti. Kahden päiväkoti-ikäisen lapsen ja kahden mediaanituloisen vanhemman perhe säästäisi niistä 1 144 euroa vuodessa.

Takuueläkkeen ja kansaneläkkeen korotukset ovat mukana kokoomuksen varjobudjetissa.

– Lopputuloksena kokoomuksen varjobudjetti pienentää tuloeroja ensi vuonna, Heinonen sanoi.

Ansiosidonnaisesta ei eläkettä

Verokevennyksiä kokoomus rahoittaisi muun muassa kiristämällä tupakkaveroa hallitusta enemmän, verottamalla fossiilisia lämmityspolttoaineita enemmän, luomalla uuden kaivosveron, korottamalla arpajaisveroa ja laittamalla työmarkkinajärjestöjen sijoitustuotot verolle.

Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ei kokoomuksen mallissa kertyisi eläkettä.

Ympäristölle ja kilpailulle haitallisia yritystukia leikattaisiin lähes puolella miljardilla.

Kiireettömään hoitoon pääsisi kokoomuksen mallissa 7 vuorokaudessa ja myös nuorten terapiatakuu toteutuisi. Ikäihmisten parempaan hoivaan kokoomus esittää 150 miljoonan euron pysyvää lisäystä. Sillä saataisiin muun muassa tuhat hoitajaa kotihoitoon ja tuhat ympärivuorokautiseen hoivaan ja kolmasosa rahasta jäisi palvelujen kehittämiseen.

– Hallituksen ensi vuodelle esittämät korotukset ympärivuorokautiseen hoivaan ovat 5 miljoonaa ja kotihoitoon 5 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa kumpaankin vain sataa hoitajaa, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok.) vertasi.

Korkeakoulujen pääomiin miljardi euroa

Kokoomus esittää pysyvää rahoitusta noin puolelle hallituksen kertaluonteisista tulevaisuusinvestoinneista. Valtion omaisuustuloja käytettäisiin miljardi euroa korkeakoulujen pääomittamiseen ja 2 miljardia euroa nopeiden ratojen hankeyhtiöiden pääomittamiseen.

Rahaa tulisi Turun tunnin junan ensimmäisen vaiheen eli Espoon kaupunkiradan rakentamiseen, pääradan kehittämiseen ja suunnitteluun sekä Itä-radan suunnitteluun. Noin puoli miljardia euroa lisää käytettäisiin maankäyttöä ja asumista tukeviin liikennehankkeisiin.

Koulutukseen ja tutkimukseen kokoomus esittää 320 miljoonaa euroa enemmän pysyvää rahaa. Opintotuen tulorajoja nostettaisiin 50 prosentilla. Poliiseja palkattaisiin tuhat lisää.

Lisäksi työllisyystoimia

Kokoomuksen lisäksi esittämät työllisyystoimet parantaisivat sen mukaan työllisyyttä ensi vuonna yli 60 000 hengellä, kun hallituksen ensi vuoden budjettiesitys eduskunnan tietopalvelun mukaan heikentää sitä 5 000 hengellä.

Kokoomuksen työllisyystoimiin kuuluvat sen aiemminkin esittämät keinot, muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus, työttömyysputkesta luopuminen, ansiotuloverotuksen keventäminen, perhevapaauudistus ja asumistukimenojen jäädytys.

Kokoomuksen laskelmassa sen työllisyystoimet vahvistaisivat julkista taloutta noin 2 miljardilla eurolla, jolloin tulevaisuudessa päästäisiin tasapainoon.

Vaihtoehtobudjetti

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti keventäisi verotusta ensi vuonna kokonaisuutena noin 400 miljoonaa euroa.

Pysyvät kokonaismenot olisivat noin 400 miljoonaa hallituksen esitystä pienemmät.

Alijäämä olisi 521 miljoonaa euroa pienempi ilman työllisyyden paranemisesta johtuvia dynaamisia vaikutuksia.

Eduskunta keskustelee opposition varjobudjeteista keskiviikkona.

MAINOS

Kommentoi

Kokoomus haluaa kynsin ja hampain lopettaa hyvinvointivaltion, koska varakkaat eivät halua maksaa tuloveroja ollenkaan.
Amerikan mallia ajetaan suomeen, kuin käärmettä pyssyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rahaa tulisi Turun tunnin junan ensimmäisen vaiheen eli Espoon kaupunkiradan rakentamiseen, pääradan kehittämiseen ja suunnitteluun sekä Itä-radan suunnitteluun. Noin puoli miljardia euroa lisää käytettäisiin maankäyttöä ja asumista tukeviin liikennehankkeisiin."

Älkääpäs livetkö pohjoisen radan saattamisesta kuntoon koko matkaltaan. Suomessa on kaksi metropolia yhdistetty kaksoisradalla: Miljoonan asukkaan pääkaupunkiseutu ja 15 000 asukkaan Ylivieska. Puoli Suomeaja sen ½ miljoonaa asukasta , Oulu, Kemi, Tornio, Kajaani ja Rovaniemi, sekä raskas teollisuus, kaivokset , satamat ja lomakeskukset on jätetty yhden raiteen varaan. Siinä sitten kohtaavat junat vuorotellen hidastavat, pysähtyvät sivuraiteille ja kiihdyttävät sitten uudelleen.

Ja joku on hallituksessa puhunut liikenteen päästöjen vähentämisestä. Suomessa junat kulkevat sähköllä. Viime vuonna 79 % Suomessa tuotetusta sähköstä tehtiin hiilidioksidineturaalisti ( Lähde: Energiateollisuus ry ).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus vetoinen hallitus on onnistunut hyvin ottamaan velkaa, viime vaalikaudellakin sen 9-10 miljardia euroa, eli noin 2.5 miljardia vuotta kohti.
Ennestään 80 miljardia euroa Kokoomus on ennestään mässäillyt veronmaksajien piikkiin valtion velkaa.
SDP on vähiten aina ottanut valtion velkaa. Kokoomus taitaa luulla olevansa vielä päättämässä hallituksessa, onneksi ei ole koska nousukausi on takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noni, nyt alkoi opposition vappasatasien jakaminen. Kannattaa olla varovainen puheiden kanssa. Jää valehtelusta kiinni kuin rinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen taskusta alenetaanko ylisuuria palkkoja,yritystukia, lapsilisiä tai myymällä loputkin valtion omistukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskeekohan nämä kokoomuksen lupauskarkit muitakin kuin pääkaupunkiseutulaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät koske. Pääradalle oli luvassa vain naurettavan pieni 8 miljoonan euron suunnittelumääräraha. Rahat tuhlattaisiin jo täysin hyödyttömiksi todettuihin tunnin juniin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne lupas Vapulle satasen ja Kokoomus lupaa Vapulle 9 Euroa kuussa. Tää 9 Euroa valuu sitten esim. Kokoomussuhmuroituun sähkönsiirtohintaan. Vaalivoitto, jopa jytky odotettavissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä puolue oli monta hallituskautta hallitusvastuussa ja nyt tulee tällainen budjetti ehdotus, outoa kun noita juttuja olisi voinut ajaa kun oli siellä hallituksessa, aika paljon äänestäjien aliarvioimista sanoisin kun sitä hallitustaivalta oli kuitenkin muutama kausi ja mitä saivat aikaiseksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus se jatkaisi vain verohelpotuksia hyvätuloisille velkarahalla ja jatkaisi entiseen malliin tasaverotuksen suuntaan!
Joo ja ne kaksi prosenttia suomalaisista kiittäisi ja kumartaisi syvään Orpon suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Töita saa, jos osaa, on ikävä totuus.
Osaaminen on pitkä projekti.
1.)Pelkkä hiushuivi ja Strato ei riitä, saati kajalit.
2.)Ihminen ei opi, ellei ensin saa rauhassa katella, "hieroa" ja opetella omassa tempossa, hyvien kanssa.
3.)Sitten voi tempoa kiihdyttää ja saavuttaa haluttu ammattinopeus.
4.)Sitten kun osaa jotain oikeaa ns, kaupallisessa tempossa, alkaa sellaisesta joku myös maksaa.
5.)Mitä spesiaalimpi ala, sitä enemmän saa rahaa.
Minun mielestä suomalaisen "duunarin" asenne on muuttunut jotenkin, venäläiseksi.
Tasavallalla hurjastellaan kuin Venäjällä liikenteessä...
Lisää liksaa, vaikka ei mitään osatakkaan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä minäkin odottelin. Jaetaan verohelpotuksia jo ennestään ihan hyvin toimeentuleville ja rahat otetaan huonommin toimeentulevilta selityksenä tyyliin; kannustetaan ihmisiä hankkimaan itse se parempi elämä. Se vaan, kun työpaikkoja on moninkertaisesti vähemmän kuin työttömiä ja opiskelupaikoissakin suuri osa hakijoista jää aina rannalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On yleinen salaisuus, että Yhdysvalloissa on valtio, valtion sisällä.
Budjettivaje, tai oikeastaan varojen katoaminen, kaksi päivää ennen WTC:tä oli yli kaksi triljoonaa dollaria!
Triljoona on tuhat miljoonaa!
Muutama vuosi myöhemmin luku oli jo moninkertainen.
Miten nyt, en tiedä, mutta oletan, että meno jatkuu.
JA sitten tätä kirjoitusta voi jatkaa seuraavasti:
On yleinen salaisuus, että Suomessa on valtio, valtion sisällä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa luetellut Kokoomuksen keinot eivät tuo yhtään uutta työpaikkaa.

Uusia työpaikkoja saadaan merkittävästi vain:
1) palkkamalla lisää julkiselle sektorille (vero- tai velkarahoitteisesti), tai
2) keventämällä yritysten palkkakustannuksia
ja kumpaakaan ei Kokoomuksen budjetista juurikaan löytynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image