Kotimaa

Kokoomus: Nato-hakemus lähivuosina

Kotimaa 12.6.2016 12:10 | Päivitetty 12.6.2016 12:40
STT, Kaleva

Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi sunnuntaina linjauksen, jonka mukaan Suomen kannattaa hakea Nato-jäsenyyttä lähivuosina. Kokoomus on kannattanut Nato-jäsenyyttä vuoden 2006 puoluekokouspäätöksestä saakka, mutta nyt aikataulua täsmennettiin.

Kokoomus arvioi, että sotilasliiton jäsenyydellä olisi ennaltaehkäisevä vaikutus ja se parantaisi turvallisuutta. Nato-linjaus sisältyi laajempaan ulko- ja turvallisuuspoliittiseen kannanottoon, joka hyväksyttiin kokonaisuudessaan Lappeenrannan puoluekokouksessa.

Yksittäinen kokousedustaja esitti, että Nato-jäsenyyttä haettaisiin viipymättä, mutta ehdotusta ei hyväksytty.

Kokoomuksen kannanotossa arvioidaan, että Nato-jäsenyys liittäisi Suomen selkeämmin osaksi lännen ”kollektiivisia turvallisuusratkaisuja ja arvoyhteisöä”.

– Nato ei ota uusia jäseniä kriisitilanteissa. Kokoomus katsoo, että Suomen kannattaa hakea Naton jäsenyyttä lähivuosina, kannanotossa todetaan.

Kokoomuksen mielestä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistämistä pitää jatkaa ja puolustusyhteistyö pitää ulottaa myös kriisiaikaan.

– Mahdollinen valtiosopimus syvemmästä puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa olisi Suomen ja Itämeren alueen turvallisuutta täydentävä, mutta ei Nato-jäsenyyttä korvaava vaihtoehto.

Nato-jäsenyyden todennäköisyys on kannanoton mukaan kasvanut Ruotsissa, kun koko porvariallianssi on ottanut siihen myönteisen kannan. Jäsenyyden arviointi pitäisikin puolueen mukaan tehdä tiiviissä yhteistyössä Ruotsin kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä näitä kommentteja lukiessa taas hävettää olla suomalainen. Varmaan tuntuu siellä pienessä kouluttamattomassa mielessä hyvältä huudella puolueettomuudesta, mutta valitettava tosiasia on se että rajanaapurimme on jälleen sotajalalla ja modernisoi paraikaa jo valmiiksi valtavaa armeijaansa, myös meidän raja-alueidemme läheisyydessä.

On käsittämätöntä ettei Venäjän kehityssuunta ja suunnitelmat sen pienten rajanaapureiden suhteen ole vielä tässäkään vaiheessa päivänselviä kelle tahansa joka väittää tuntevansa 1900-luvun historiaa edes auttavasti, saati sitten sellaiselle joka on seurannut mm. Ukrainan tapahtumia viimeisen kahden vuoden aikana.

Tämän vuoksi demokratia ei toimi. Puhutte itsenäisyyden säilyttämisestä, mutta ette ole valmiita turvaamaan sitä liittymällä ainoaan sotilasliittoon joka sen pystyy 100% varmuudella takaamaan. Ja siksi, että sen kustannukset ovat "liian korkeat", tai että sen johdossa on valtio jolla on maailman voimakkain armeija? Te ette edes ansaitsisi elää täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tule äänstämään kokoomusta heidän Nato-intoilunsa vuoksi. Muutenkin kykypuolue on näyttänyt kyvyttömyytensä ja meitä yhä syvemmälle suohon ovat viemässä. Haluan, että Suomi säilyy puolueettomana maana. Emme halua joutua rintamalinjaan idän ja lännen välille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa ihan siltä, että tämä rikkaitten ääripuolue haluaa ehottomasti Natoon ja he päättävät siitä. Luulevatko omiastavansa koko kansan ja orjuuttavansa meidät köyhemmät. Miksi he meidän itsenäistä maatamme haluavat muuttaa, onhan heillä mahdollisuus muuttaa johonkin Nato-maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä se vielä, että Natoon. Toivottavasti selvittävät ja kertovat rehellisesti, mitä se suomalaisille tulee maksamaan. Se niistä itsenäisyyden rippeistäkin, mitä eu:hun liittymiseltä jäi Suomesta jäljelle! Nyt on jo usean vuoden ajan tietoisesti peloteltu suomalaisia venäläisillä- pian sitten Nato- äänestyksessä niitetään satoa. Itse äänestän ihan varmasti ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Kokoomus töpeksii kyllä itsensä hautaan. Olisivat edes jostain hiljaa, kun ei näemmä osata muuta kuin mokata. Kansallislaulun tilalle olisivat voineet ehdottaa jotain sotilasmarssia. Mutta sitten tämä ratkaisevin riitä on luvassa Keskustan ja Kokoomuksen välille, sillä näillä puolueilla ei näytä menevän samaa linjaa linjaukset. Vaikka pääministeri asiallisesti kiitti Stubb nimistä herraa yhteistyöstä, ei se todellisuudessa onnistunut kovinkaan mainiosti. Keskusta pakotti Kokoomuksen kiltiksi, ja nyt tämä puolue yrittää näillä ulostuloillaan olla mahtava, mutta lopputulos lähinnä surkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kokoomuksen kanta laskee,kuin lehmän häntä.Uhotaan Natolla jatkuvasti.Se on suurempi virhe,kuin Eu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image