Kotimaa

Kokoomus: Nato-hakemus lähivuosina

Kotimaa 12.6.2016 12:10 | Päivitetty 12.6.2016 12:40
STT, Kaleva

Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi sunnuntaina linjauksen, jonka mukaan Suomen kannattaa hakea Nato-jäsenyyttä lähivuosina. Kokoomus on kannattanut Nato-jäsenyyttä vuoden 2006 puoluekokouspäätöksestä saakka, mutta nyt aikataulua täsmennettiin.

Kokoomus arvioi, että sotilasliiton jäsenyydellä olisi ennaltaehkäisevä vaikutus ja se parantaisi turvallisuutta. Nato-linjaus sisältyi laajempaan ulko- ja turvallisuuspoliittiseen kannanottoon, joka hyväksyttiin kokonaisuudessaan Lappeenrannan puoluekokouksessa.

Yksittäinen kokousedustaja esitti, että Nato-jäsenyyttä haettaisiin viipymättä, mutta ehdotusta ei hyväksytty.

Kokoomuksen kannanotossa arvioidaan, että Nato-jäsenyys liittäisi Suomen selkeämmin osaksi lännen ”kollektiivisia turvallisuusratkaisuja ja arvoyhteisöä”.

– Nato ei ota uusia jäseniä kriisitilanteissa. Kokoomus katsoo, että Suomen kannattaa hakea Naton jäsenyyttä lähivuosina, kannanotossa todetaan.

Kokoomuksen mielestä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistämistä pitää jatkaa ja puolustusyhteistyö pitää ulottaa myös kriisiaikaan.

– Mahdollinen valtiosopimus syvemmästä puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa olisi Suomen ja Itämeren alueen turvallisuutta täydentävä, mutta ei Nato-jäsenyyttä korvaava vaihtoehto.

Nato-jäsenyyden todennäköisyys on kannanoton mukaan kasvanut Ruotsissa, kun koko porvariallianssi on ottanut siihen myönteisen kannan. Jäsenyyden arviointi pitäisikin puolueen mukaan tehdä tiiviissä yhteistyössä Ruotsin kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä näitä kommentteja lukiessa taas hävettää olla suomalainen. Varmaan tuntuu siellä pienessä kouluttamattomassa mielessä hyvältä huudella puolueettomuudesta, mutta valitettava tosiasia on se että rajanaapurimme on jälleen sotajalalla ja modernisoi paraikaa jo valmiiksi valtavaa armeijaansa, myös meidän raja-alueidemme läheisyydessä.

On käsittämätöntä ettei Venäjän kehityssuunta ja suunnitelmat sen pienten rajanaapureiden suhteen ole vielä tässäkään vaiheessa päivänselviä kelle tahansa joka väittää tuntevansa 1900-luvun historiaa edes auttavasti, saati sitten sellaiselle joka on seurannut mm. Ukrainan tapahtumia viimeisen kahden vuoden aikana.

Tämän vuoksi demokratia ei toimi. Puhutte itsenäisyyden säilyttämisestä, mutta ette ole valmiita turvaamaan sitä liittymällä ainoaan sotilasliittoon joka sen pystyy 100% varmuudella takaamaan. Ja siksi, että sen kustannukset ovat "liian korkeat", tai että sen johdossa on valtio jolla on maailman voimakkain armeija? Te ette edes ansaitsisi elää täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tule äänstämään kokoomusta heidän Nato-intoilunsa vuoksi. Muutenkin kykypuolue on näyttänyt kyvyttömyytensä ja meitä yhä syvemmälle suohon ovat viemässä. Haluan, että Suomi säilyy puolueettomana maana. Emme halua joutua rintamalinjaan idän ja lännen välille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa ihan siltä, että tämä rikkaitten ääripuolue haluaa ehottomasti Natoon ja he päättävät siitä. Luulevatko omiastavansa koko kansan ja orjuuttavansa meidät köyhemmät. Miksi he meidän itsenäistä maatamme haluavat muuttaa, onhan heillä mahdollisuus muuttaa johonkin Nato-maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä se vielä, että Natoon. Toivottavasti selvittävät ja kertovat rehellisesti, mitä se suomalaisille tulee maksamaan. Se niistä itsenäisyyden rippeistäkin, mitä eu:hun liittymiseltä jäi Suomesta jäljelle! Nyt on jo usean vuoden ajan tietoisesti peloteltu suomalaisia venäläisillä- pian sitten Nato- äänestyksessä niitetään satoa. Itse äänestän ihan varmasti ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Kokoomus töpeksii kyllä itsensä hautaan. Olisivat edes jostain hiljaa, kun ei näemmä osata muuta kuin mokata. Kansallislaulun tilalle olisivat voineet ehdottaa jotain sotilasmarssia. Mutta sitten tämä ratkaisevin riitä on luvassa Keskustan ja Kokoomuksen välille, sillä näillä puolueilla ei näytä menevän samaa linjaa linjaukset. Vaikka pääministeri asiallisesti kiitti Stubb nimistä herraa yhteistyöstä, ei se todellisuudessa onnistunut kovinkaan mainiosti. Keskusta pakotti Kokoomuksen kiltiksi, ja nyt tämä puolue yrittää näillä ulostuloillaan olla mahtava, mutta lopputulos lähinnä surkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kokoomuksen kanta laskee,kuin lehmän häntä.Uhotaan Natolla jatkuvasti.Se on suurempi virhe,kuin Eu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27
Urheiluseuran kausikortin voi lainata kirjastosta jo useissa kaupungeissa – Oulun Kärpät ei innostu ilmaisten kausikorttien jakamisesta
21
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle – keräsi yli 60 000 nimeä
20
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
20
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
18
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
18
Björn Wahlroos antaa kyytiä Rinteen hallitukselle: "Yhtään julkista menoa ei leikata, eikä yksikään ammattiyhdistykselle epämieluisa työmarkkinauudistus etene"
16
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreä sisäministeri ?

Nykyhallituksessa on pelottavan paljon henkisesti lapsen tasolle jääneitä ministereitä. Lue lisää...
Todella huolestuttaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image