Kotimaa

Kokoomus julkaisi työl­li­syys­toi­met, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä poh­jois­mai­sel­le tasolle"

Petteri Orpo sanoi kokoomuksen kesäkokouksessa, että jos Ruotsi, Tanska ja Norja pystyvät lisäämään työpaikkoja, miksi Suomi ei pystyisi. KUVA: Jori Liimatainen
Kotimaa 21.8.2019 13:28
Riina Rastas

Esityksessä ovat mukana muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen, perhevapaan uudistaminen ja paikallisen sopimisen edistäminen.

Kokoomus julkaisi keskiviikkona 16 keinoa, joiden avulla se nostaisi työllisyyttä. Oppositiopuolueen työllisyystoimien on tarkoitus lisätä 60 000 työpaikkaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi mediatilaisuudessa Turussa, että tavoite olisi päästä 2020-luvun aikana pohjoismaiselle tasolle.

– Jos Ruotsi pystyy, Tanska pystyy, Norja pystyy, miksi me ei pystyttäisi, Orpo kysyi.

Orpo kannusti hallitusta tarttumaan listaan ja käyttämään vapaasti sen kohtia. Hän sanoi toivovansa vähemmän riitelyä ja enemmän yksituumaisuutta.

Ansiosidonnainen työttömyysturva porrastetuksi

Kokoomuksen keinoista kuuden ensimmäisen olisi tarkoitus tuoda 30 000 työpaikkaa. Lopun kymmenen työllistämisvaikutuksia ei ole arvioitu tarkasti.

Eniten työpaikkoja toisi listan mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja työttömyysputkesta luopuminen. Kummankin olisi tarkoitus tuoda 10 000 työpaikkaa.

Ansiosidonnaisen tuen määrä olisi kokoomuksen mallissa työttömyyden alussa nykyistä parempi, mutta myöhemmin tukisumma laskisi. Kokoomus soveltaisi aktiivimallin perusperiaatteita, sillä porrastuksen lisäksi mallissa olisi tiukat velvoitteet työnhakuun tai muuhun aktiivisuuteen.

Muutoksia perheiden tukiin ja maksuihin

Kokoomus tekisi muutoksia myös perhevapaisiin. Kokoomuksen arvion mukaan perhevapaauudistuksessa saataisiin noin 3 000 työläistä lisää. Kokoomus korvaisi kotihoidontuen hoitorahalla, joka riittäisi täysmääräisenä siihen asti, että lapsi on puolitoistavuotias, ja jatkuisi puolitettuna kolmanteen ikävuoteen asti.

Tarkoituksena uudistuksessa on se, että naiset palaisivat työelämään nykyistä aikaisemmin. Kokoomuspoliitikko Kai Mykkänen otti esimerkiksi naapurimaan Ruotsin.

– Meillä on mahdollisuus edetä siihen, että Suomessakin nuoret naiset ovat töissä samalla tasolla kuin Ruotsissa.

Toinen perheisiin vaikuttava muutos kokoomuksen esityksessä on varhaiskasvatusmaksujen alentaminen. Sen on tarkoitus vähentää pienten lasten vanhempien kannustinloukkuja. Kotitalousvähennyksistä kokoomus ei leikkaisi.

Paikallista sopimista ja enemmän työperäistä maahanmuuttoa

Muita muutoksia kokoomuksen esityksessä ovat muun muassa ulosoton suojaosuuden korotus, toimeentulotuen asumiskustannusten omavastuun palauttaminen, työn verotuksen keventäminen, palkkatuen kehittäminen sekä paikallisen sopimisen edistäminen.

Paikallisen sopimisen suhteen kokoomus esittää, että työehtosopimukset määrittelisivät työsuhteen minimiehdot, mutta muista asioista voitaisiin sopia paikallisesti.

– Jos työpaikalla on luottamusta, niin luottamusta on myös hallituksella siihen työpaikkaan. Jos sopimusta ei synny, niin silloin mennään työehtosopimuksen mukaan, Mykkänen kommentoi

Myös työperäistä maahanmuuttoa pitäisi esityksen mukaan lisätä. Työvoimaa pitää pyrkiä houkuttelemaan Suomeen aktiivisesti.

Kritiikkiä hallitukselle

Kokoomus ehdottaa myös sosiaaliturvan uudistamista. Sosiaaliturvamalliksi puolue ehdottaa vastikkeellista yleistukea.

Viime hallituksen osallistumista korostava aktiivimalli on nykyisen hallituksen purkulistalla. Mykkänen ihmetteli tiedotustilaisuudessa, että miten vastikkeellisuus pitäisi hallituksen mielestä toteuttaa, jos osallistuminen ei voi näkyä tuessa mitenkään.

– Pääministeri on todennut, että aktiivimalli puretaan. Mistään korvaavista toimista ei ole tietoa. Tämä hallituksen työllisyystoimikeskustelu on hyvin sekavaa, Orpo lisää.

Muutenkin hallituksen työllisyysohjelma sai oppositiopuolueelta kritiikkiä. Mykkänen kommentoi, että Rinteen hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite ei ole mahdollinen ilman rakenneuudistuksia.

– Se, lisääkö vai vähentääkö hallitusohjelma tasa-arvoa, lepää täysin työttömyyden vähentämisen varassa.

Orpo kuitenkin vakuutti, että kokoomus on valmis tukemaan Rinteen hallituksen ehdottamia keinoja, jotka todennetusti lisäävät työllisyyttä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Tahroja paperilla on kokkareiden neuvot. Mikään ei tuossa ehdotelmassa oikeasti luo uusia työpaikkoja. Ainoastaan se vähentäisi ostovoimaa, koska se vähetäisi käytettävissä olevan rahan määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä herrojen ehdotukset ovat täysin puuta heinää lässytystä ei työllisyytä lisätä leikkauksilla ja sanktioilla se riippuu työ paikoista jossa tarvitaan työn tekijoitä ja viennin vetoisuudesta. Ja oma aloiteellisuudesta ja mielenkiinnosta sitä työtä kohtaan. Ja monesta muusta seikasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten työttömyysturvan heikentäminen lisää työpaikkoja? Vaikka heti huomenna olisin mieluummin palkallisessa työssä kuin työvoimakoulutuksen 9 e + työmarkkinatuki -harjoittelussa, jossa työnantajan ei tarvitse maksaa yhtään mitään ja hommat loppuu siihen kun harjoittelukin. Kymmenet tuhannet ovat työkokeiluissa, harjoitteluissa, työvoimakoulutuksissa ja omaehtoisissa koulutuksissa, suuri osa aktiivimallin takia ja olisivat täysin kykeneviä, hyvin koulutettuja ja kokemustakin on. Kokoomus on yhtä kyvytön kuin muutkin puolueet kertomaan, missä niitä työpaikkoja on tai luomaan niitä, vaikka saisivat millaiset yritystuet. Kun hakijoita yhteen paikkaan on yli 100, ei vaikuta siltä että olisi työvoimapula. Edes palkkatukipaikkoihin te-palvelu ei kykene antamaan minkäänlaista vinkkiä tai rohkaisua. Johtuisiko siitä, että työnantajakin joutuisi osallistumaan palkanmaksuun. Ai ettäkö työnantajan pitäisi kouluttaa työntekijä ja siitä seuraa kustannuksia. Niinhän se on tavannut olla, että uusia työntekijöitä ohjataan tehtäviinsä, mitään erityistä koulutusta en tarvitse. Ennenkin normaalia palkkaa sai heti ensimmäisestä päivästä lähtien, olipa uusi tai vanha työntekijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei päivääkään ilman orpo-uutisia? Orpoko nyt on Kalevan ylköspolitikko? Ehkä Kalevan, mutta ei kansan. Kansan ylivoimainen ykköspolitikko on Halla-aho joka on myös paljon paremmin koulutettu ja puhuu selkeämmin kuin Orpo. Orpo on puhuva pää, jota tuuliviiri pyörittää, ja joka turisee mikä sattuu olemaan äänestäjien mieleen kulloinkin. Halla-ahon mielipiteet ovat selkeät ja hän on pitänyt linjansa, myös talousasioissa, mutta eihän lehdistö näistä halua kirjoittaa, kun ei sitten voisi inttää, että Halla-aho on vain yhden asiannpolitikko. Ei ole. Joka muuta väittää valehtelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No oleppas nyt sinä sitten Hallan äänitorvi, ja esittele persujen teesit työpaikkojen lisäämiseksi. Jätetään kuitenkin maahanmuutto käsittelemättä, kun se on valtion murhe, ja muuttajat eivät ole este yritysten työpaikkojen lisäämiselle.
No nii....anna sijaishalla palaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En sinulle ala tavaamaan Perussuomalaisten hallitusohjelmaa. Saat etsiä ja tavata sen aivan itse. On erittäin asiallista ja kaikkien suomalaisten hyvinvointia ihan varmasti parantavia ehdotuksia täynnä. Mutta kun olemme masokisteja, niin eihän se käy. Suljetaan ennemmin vähäpäästöiset, valvotut tehtaamme, tekemällä teollisuuden toimintaedellytykset Suomessaa mahdottomiksi ja lähetetään lainarahaa Afrikkaan. Näihän nyt Antin johdolla toimitaan ja Orpo tätä järjetöntä toimintaa komppaa. Ihan hullua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen valmis lähtemään jonkun kansan-edustajan "erityis-avustajan" pestille 4000€ kuukausi.
Sen on sentään 1500€ halvempi kun joku muu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus on aina vallassa ollessaan pitänyt huolen siitä, ettei köyhyys pääse Suomesta loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eohän tuossa ollut mitään uutta,,köyhiltä,työttömiltä ja työntekijöiltä etuja pois kuten tekivät 8v hallituksessa ollessa,Ei kiitos,,oppositio oikea paikka kokoomukselle seuraavat 100v

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Jotain Suomessa on pielessä kun tuilla eläjä pääsee ihan samaan tai jopa parempaan tulotasoon kuin matalapalkkainen työntekijä. Jos passiiviväestölle maksetaan siitä että he jatkavat passiivisuuttaa, niin on täysin selvää että olemme Kreikan tiellä. Minulla ei ole pienintäkään mielenkiintoa rahoittaa passiiviväestöä. Menkää töihin ja jos veroja vielä nostetaan niin pitäkää tunkkinne. Ottajia osaavalle työvoimalle maailmalta löytyy yllinkyllin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaaliturva on jo valmiiksi Romanian tasoa. Palkat on Suomessa normiduunarilla ihan liian pienet. Nekin joutuu hakeen tukia kelalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus on kunnioitettavasti vienyt meitä Kreikan tielle tekemällä 100 miljardia velkaa ja myynyt tai lahjoittanut valtion omaisuuden pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se työntekemisen passiivisuus Kreikassa mikään ongelma ollut tai ole. Ongelma oli se, kun kukaan ei maksanut työstään tai yrirystoiminnastaan veroja. Äkkiäkös siinä valtio on kontallaan, kun kaikki valtion tuottamat palvelut piti kuitenkin suorittaa kansalaisten hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dagens Nyheterin mukaan erilaiset pommi-iskut ovat lähes tuplaantuneet verrattuna edellisvuoteen. Tammi-heinäkuun aikana tehtiin 120 räjähdysrikosta kun viime vuonna vastaavana aikana niitä tehtailtiin 83.
Ruotsi palkkaa 10000 uutta poliisia...jne.
Ruotsilla on oma tapansa työllistää, mutta voi päästä vähemmällä jos ei Suomi ala toimia samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä asijaa Petteri. Töitä on aina ollut ja on. Sitä on aina osaajille ja tekijöille. Ja heille siitä myös hyvä korvaus maksetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kiitos! Kokoomus! Toivottavasti ei enään pääse hallitukseen, köyhiä alistamaan ja työttömiä syyllistämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image