Kotimaa

Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta kes­ki­tu­lois­ten verotuksen ki­ris­tä­mi­ses­tä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, ettei Antti Rinteen (sd.) kannata ottaa lomarahaleikkauksia piikkiinsä hyvässä eikä pahassa, koska se oli sovittu työmarkkinajärjestöjen kanssa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 19.9.2019 19:22
Aki Taponen

Perussuomalaiset syyttivät hallitusta ilmastolupauksen syömisestä, koska parafiinisen dieselin tuki poistetaan.

Kokoomus kävi eduskunnan kyselytunnilla hallituksen kimppuun siitä, että keskituloisen palkansaajan verotus kiristyy ensi vuonna, vaikka pääministeri Antti Rinne (sd.) oli luvannut huolehtivansa kansalaisten ostovoimasta.

– Budjettiesitys vähentää keskituloisen perheen käteen jäävää osuutta 320 eurolla vuodessa. Jos tämä perhe vielä työllistää rakennusmiehiä tai siivoojia kotitalousvähennyksellä, vuodessa käteen jäävä tulo vähenee vielä 500 eurolla siitä, mitä se aiemmin oli, koska te heikennätte kotitalousvähennystä, Kalle Jokinen (kok.) ryöpytti.

Antti Rinne puolustautui sillä, että hallitus keventää pieni- ja keskituloisen verotusta 200 miljoonalla eurolla.

– Kokoomuksen ollessa hallituksessa verotusta päätettiin kiristää nostamalla veroluonteisia maksuja, kuten nyt tapahtuu. Se on siis teidän aikaansaannoksia, Rinne kävi vastahyökkäykseen.

Rinne veti esiin lomarahaleikkaukset

Rinne jatkoi, että hallitus poistaa tällä budjetilla myös edellisen hallituksen julkisen sektorin työntekijöille tekemän lomarahaleikkauksen. Se herätti salissa ihmetystä, koska lomarahaleikkaus oli ennalta sovittu päättymään tänä vuonna.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasikin Rinteelle, että tämän ei kannata ottaa lomarahaleikkauksia omaan piikkiinsä hyvässä eikä pahassa.

– Se oli sovittu työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Mutta kun te sanotte, ettei hallitus korota pieni- ja keskituloisten verotusta, niin kyllä korottaa. Se 200 miljoonaa ei riitä lähellekään keskituloisten veronkiristysten estämiseen. Viime hallitus kompensoi joka kerta (palkan sivukulujen) maksumuutokset keskituloiselle, mutta te ette sitä tee, Orpo ihmetteli.

Rinne täsmensi, että tämän hallituksen pitää laittaa 500 miljoonaa euroa lisää rahaa vuodessa korvatakseen kunnille Orpon hallituksen leikkaukset, jotka tehtiin lomarahojen pienentämisen takia.

– Teidän ollessa hallituksessa päätettiin nostaa palkansaajien sosiaalikustannuksia työnantajien kustannusten pienentämiseksi. Se oli teidän hallituksen päätös ja se johtaa siihen, että näiden veroluonteisten maksujen takia nousevat (palkasta perittävät) kustannukset. Teidän päätösten seurauksena verotus tulee kiristymään, Rinne puolustautui.

Orpo vetosi siihen, että valta on pääministeri Rinteellä.

– Jos te ette kompensoi sosiaaliturvamaksujen kiristystä, se on teidän valinta.

"Hallitus ei edes ymmärrä, mikä on parafiininen diesel"

Kyselytunnilla kiisteltiin myös hallituksen budjettiriihessä päättämästä parafiinisen dieselin 5 sentin veroedun poistamisesta.

Perussuomalaisten Sheikki Laakson mukaan hallitus ei edes ymmärrä, mikä on parafiininen diesel, kun se pitää sen tukea yritystukena.

– Tällä ei ole yritystuen kanssa mitään tekemistä. Tämähän on etu siihen, että esimerkiksi kuljetusyrittäjä käyttää My Dieseliä sen takia, että se on ympäristöystävällistä. Tämä on verrattavissa siihen tukeen, että saadaan sähköautoja, perussuomalaisten Sheikki Laakso sanoi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan parafiinisen dieselin tuella haettiin lähipäästöjen kannalta puhtaampaa vaihtoehtoa. Nyt autojen tekniikka ja pakokaasupäästöt ovat kehittyneet niin paljon, että viiden sentin litratuesta 4,5 senttiä on hänen mielestä turhaa.

Peter Östman (kd.) kysyi, eikö olisi ollut parempi karsia kaljarallia ylläpitävistä yritystuista kuin Nesteen My Dieselistä, joka vähentää kasvihuonepäästöjä jopa 90 prosenttia.

Pääministeri Rinteen mukaan 70 prosenttia tuetusta parafiinisesta dieselistä on fossiilista ja vain 30 prosenttia liittyy biopolttoaineisiin.

– Niin kuin ministeri Lintilä totesi, 4,5 senttiä tuesta on perusteetonta tukea.

Miksi syötte myös ilmastolupauksenne?

Vilhelm Junnilan (ps.) mukaan ympäristöystävällisen dieselin litrahinnan korotukset tulevat eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan olemaan lähes 7 sentistä 13 senttiin.

– Ei ole yllätys, että hallitus upottaa kätensä tavallisen dieselauton omistavan kansalaisen taskuun. Ei ole yllätys, että kurmotatte kuljetusyrittäjiä. Mutta miksi te syötte myös ilmastolupauksenne?

Mika Lintilän mukaan biodieselin tukeen ei ole tulossa mitään muutosta, ja myös sekoitevelvoitetta on kiristetty.

– Nyt ollaan ihan eri tilanteessa kun silloin, kun parafiinisen tuki tehtiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

kaikkein heikoimpien kurittaminenhan on kokoomuksen intohimo, miten tuo keskiluokan kepittäminen nyt noin paljon häiritsee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään pari miljardiluokan sotalaivaa suomelle joka niitä ei tosiaan edes tarvi ja käytetään näin rahoja tuuleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen työlisyysaste palveli yhteiskuntaa,työntekijää,ja yrittäjää, nyt on toisin se palvelee enään yrittäjää siksi siihen ei pidä pyrkiä vaan tulonjaon oikaisuun se tuotaa ,työntekijälle,ja veroittajalle vaikka kaupankäynti jumittaisi,,siksi se on tärkein tavoite ,kun tulonjako on oikaistu sitten ostovoimankasvu hoitaa automaattisesti kasvin ja se taasjohtaa ylijäämään kaikiilla tulonjako osapuolilla, eli robinhood malli. otetaan sieltä missä varallisuus jouten on ja laitetaan sinne missä se palvelee koko yhteiskuntaa.
Tulonjakoreformi by Robinhood

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opposition kansanedustajille tiedoksi, että työmatkakulut ovat vähennyskelpoisia verotuksessa ja ahkeruudesta saa solidaarisen hyvän mielen palkanlisän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö herra Rinne ole huomannut kiireessään,että Kepu on hänen vierellään nyt tässä hallituksessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän KEPUtalisteja tarvitse mitenkään erityisesti huomioida. KEPUtalistit ovat hallituksessa mukana pelkkänä tyhjäntäytepuolueena sellaisella ihan samanlaisella "mandaatilla" kun millä se ##### loikkivien Sinipiikojen kääntötakkiporukka oli mukana siinä edellisessä hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä,että ei aikaakaan,kun Rinteen hallitus pettää jopa itsensä..se on jo temppu joka ei ihan kaikilta onnistukkaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomusta harmittaa huonompi osaisten etujen parantaminen. Juuri maaseudulla näitä on paljon. Kepun politiikkaa parhaimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppositio on käärmeissään, kun hallitus parantaa vähempiosaisten oloja. Ok, hyvä tietää. Ei tarvitse miettiä mitä puolueita en ainakaan äänestä tulevaisuudessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän keskituloisilla ole mitään hätää. Miksi kokoomus on niin kauhenan huolisaan heidän hyvinoinnistaan, muttei välitä köyhinä kituvista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen esiintyminen eilisessä A-studiossa oli taas kauheaa katseltavaa ja kuultavaa, ja Ranskan vierailulla puhunut IS:n mukaan taas ihan mitä sattuu. Eikö kallispalkkaiset avustajat saa häntä pysymään asialinjalla? Rinne jankkasi ärtyneenä SAK:n ajatuksia esim. työttömyyden hoitamisesta, joka oli ihan huuhaata. Taas yksi vaalikupla poksahti rikki, Rinteen mukaan valtion budjettiin varatulla tukityöllistämisrahalla perustetaan vuoden kuluessa 30.000 työpaikkaa julkisen sektorin puolella, paperille. Saadaanko niihin pätkätyöpaikoihin kortistosta tulemaan montaakaan pitkäaikaistyötöntä. Aivan se on eri juttu mutta paperilla on luotu 30.000 uutta suojatyöpaikkaa, jos sekään onnistuu. Sen myönsi myös Rinne. Eli tempputyöllistäminen saa jatkoa, eikä hallituksella ole des yritystä oikeiden työpaikojen luomiseen PK sektorille. Halla-aho oli jälleen viileän järkevä ja viisas eikä hän lähtenyt Rinteen änkkäämiseen mukaan. Kulmunti jäi miesten jalkoihin, hän osoittautui aivan turhaksi Suomielokuvien pääosan näyttelijäksi. Orpo jälleen rauhallinen ja järkevän asiallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eillen oli Rinne, Kulmunki, Halla-aho ja Orpo vastakkain, Rinne toistelee samoja lauseitaan ja taas kerran huomasi, että mikäli Suomi olisi laiva ja Rinne sen kapteeni, laiva ajelehtii kohti karia, eikä kapteeni edes tiedä missä ruori on.
Kulmunki oli viimeinen niitti keskustalle, puolueesta tulee alle 10 % puolue, keskustaa kannattaa enää viimeiset jääräpäät, joille puolueen vaihto on ajatuksena mahdoton....järkevät häipyvät perussuomalaisiin ja kokoomukseen.
Koko hallitusohjelma on rakennettu kuvitellun työllisyyden parantamisen varaan, varasuunnitelmaa ei ole....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meilläpä onkin nyt niin hyvä hallitus että laitaoikeisto lakeijoineen(media) kihisee kiukusta. Hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ja persut leikkasivat ivahymy naamallaan työttömiltä, eläkeläisiltä, opiskelijoilta ja muilta vähävaraisilta satasia joten ehkä keskituloinen kestää tuon 13 euroa. Veivät vielä hoitajilta ym. 1/3 lomarahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän vähävaraisilta mene samanverran kuin keskituloisilta kun hinnat ja maksut kallistuvat. Moni vähävarainen käy myös töissä tai ajelee muuten vaan autolla joten käteenjäävä raha vähenee kun pitää maksaa enemmän bensasta.

Ehkä vähävaraiset ovat niin tohkeissaan ja onnellisia siitä että joltakin toiselta otetaan rahat pois että eivät huomaan miten paljon heiltä itseltään otetaan rahaa pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Rinne jatkaa siitä mihin Sipilä lopetti, eli lisää Eriarvoistamita ja Hyvätuloisille porkkanoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä köhempiä sitä pitää kokkoomuksen mukaan lyödä ja potkia ei keski tuloisia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

9:54
KRP: Rahoitusyhtiöiltä huijattiin yli 700 000 euroa – maistraatissa rekisteröityneet ulkomaalaiset avasivat pankkitilejä petoksia varten
8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image