Kotimaa

Kokoomuksen, kristillisten ja keskustan kan­san­edus­ta­jat kritisoivat ratkaisua, jonka mukaan koulun joulujuhla kirkossa loukkaa us­kon­non­va­paut­ta

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta. Kuvituskuva. KUVA: Mika Kanerva
Kotimaa 9.11.2019 13:31
Taneli Koponen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta. Eduskunnan perustuslakivaliokuntaan kuuluvat kokoomuksen kansanedustajat Wille Rydman ja Heikki Vestman kertovat tiedotteessaan olevansa huolissaan ratkaistusta. Myös kristillisten kansanedustaja Sari Essayah kritisoi joulukirkkopäätöstä.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi perjantaina eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen ratkaisusta, joka koski joulujuhlan järjestämistä kouvolalaisessa koulussa. Ratkaisun mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta.

Perjantaina asiaan otti kantaa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.)

– Toivon, että koululaiset saavat käydä joulukirkossa jatkossakin. Tämä on ollut myös lainsäätäjän tahtotila. Suomalaiseen kristilliseen perinteeseen kuuluvat juhlat on voitava pitää tulevaisuudessakin, Kulmuni kirjoitti Twitterissä.

Lauantaina myös perustuslakivaliokunnan jäsenet, kokoomuksen kansanedustajat Wille Rydman sekä Heikki Vestman aloittivat joulukirkon puolustamisen. He kertoivat tiedotteessaan olevansa huolissaan eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaistusta.

Rydmanin mukaan perustuslakivaliokunnan linjauksen mukaan uskonnon ja omantunnon vapauden kannalta ongelmallisina ei pidetä vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia uskonnon harjoittamiseksi katsottavia tilaisuuksia. Näin on, kun tilaisuuksista tiedotetaan etukäteen ja niihin osallistuminen on koulussa kaikille vapaaehtoista, Rydman viestittää.

Myös kristillisten kansanedustaja Sari Essayah kirjoittaa Twitterissä asiasta. Hänen mukaansa asiaa on ohjeistettu perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta. Joulukirkossa voi hänen mukaansa käydä jos siihen on huoltajien lupa ja muille oppilaille järjestetään rinnakkainen ohjelma. Essayahin mukaan apulaisoikeusasiamies kaventaa lasten positiivista uskonnonvapautta, koska hekään eivät saa osallistua, jotka haluavat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (188)

Jos rehtorit olisivat noudattaneet oph:n ohjeita ja jättäneet uskonnonharjoittamiset vähemmälle kouluaikana, kirkot olisivat ehkä käyneet vielä myös juhlapaikoiksi. Mutta kun on pitänyt muuttaa juhlat jumalanpalveluksiksi niin tulos on tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä niin mieleni pahoitan kun kuulen ja näen kaikenmaailman pakanallisia joulupukkeja ja tonttuja ja niistä tehtyjä esineitä, kuvia, lailuja ja esityksiä. Jeesuksen syntymäjuhlaa haluaisi jouluna juhli enkä minkään pakanallisen kultin juhlaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjät on unohtanu, että kotimaamme on suomi, jossa pitäis olla uskonnonvapaus, sananvapaus, jossa poliitikot eivät suosisi rikollisten hyysäämistä, huumausaineiden vapaata katukauppaa lapsille, maatalouden panettelua. Ihmiset ei enää tiedä mitä saa sanoa ilman tuomiota, maata ajetaan poliittisen eliitin kautta sekasortoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ärsyttää. Me opettajat yritämme vain palvella ja mikään ei kelpaa. Joko juhla on täynnä pakanallista tonttusatua, välillä taas olemme ääriuskovaisia fundamentalisteja jne.

Voisiko juhlista luopua, kiitos. Niiden järjestäminen vaatii aikaa ja resursseja. Aina joku pahoittaa mielensä ja Wilma on pullollaan ”rakentavaa kritiikkiä”.

Ei jaksa enää. Kenelle näitä juhlia oikein järjestetään? Jatkuvaa riitelyä tontuista ja enkeleistä. Pitäkää tunkkinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mun puolesta voitaisiin lopettaa nämä juhlat...lapsethan eivät saa olla edes mukana juhlissa muuten kuin esiintymisen ajan, loppuajan istuvat luokassa ja näpräävät kännyköitä. Näin siis meillä ollut jo vuosia. Ajan tuhlausta kaikille. Lapsetkaan eivät vaikuta enää nauttivat näistä juhlista, päiväkodissa ja eskarissa oli vielä kivaa mutta ei enää koululaisina. Myös joulukirkko voitaisiin jättää vapaa-ajalle koska ei ne lapset nauti istua siellä tupaten täyteen tungetussa kirkossa "kuuntelemassa" pappien paatosta. Mutta kun on pakko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulumme oppilaat eivät mahdu yhtäaikaa joulujuhlaansa oman koulunsa tiloissa. Yritimme viettää useita joulujuhla ulkona, pihalla samoin kuin kevätjuhliakin, mutta talvinen pakkassää tai lumituisku aiheutti yllättäviä, hankaliakin, ylipääsemättömiä vaikeuksia yhteisiin juhlajärjestelyihin!

Oman kotiseurakuntamme lähikirkko huomattiin onneksi käytännössä parhaimmaksi, juuri yhteisen joulujuhlamme järjestämispaikaksi. Perheille, jotka eivät halunneet osallistua jjouluuhlaamme järjestimme heille oman, erilaisen syyslukukauden loppujuhlansa.
Suurin osa ko. Et- opetuksen oppilaiden perheistä halusivat kuitenkin lastensa osallistuvan koulumme yhteiseen juhlaan, koska he pitivät tärkeänä myös heidän lastensa tutustuvan lähinaapureidensa juhlaperinteeseensä.

Yhdessä sovussa oli mieluisampi juhlia, kuin käydä eri luokka-asteiden lastensa kanssa useammassa, samansisältöisessä juhlassa lastensa esityksiään ihailemassa, kun koulun tiloihin ei kertakaikkiaan voinut mahtua kaikki yhtäaikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä löytynyt vaihtoehtoja, ei siis tilakysymys ollut 'aatteellinen' kuten ehkä luulit, vaan sisätilojen koko oli ratkaisulle perusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

60-luvulla ei käyty koskaan koulusta kirkossa. En tiedä milloin koulut rupesivat kirkossa ramppaamaan.
Eli ei siis ole mitään koulujen perinteistä toimintaa.
Palataan vanhaan käytäntöön ja pysytellään koulupäivinä koulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteisesti Suomessa ovat perheet käyneet kirkossa. Jatketaan samaan malliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsille suunnattu uskonnollinen ohjelma ei kuulu koulujärjestelmään. Kirkko saa järjestää tilaisuuksia aivan kuten haluaa mutta koululaisia sinne ei pidä puoliautomaattisesti kuskata, eikä virsiä laulattaa, aamuhartauksia ym. järjestää kouluissa. Uskonnon opetus tulee lopettaa nykymuodossaan ja korvata uskontoneutraalilla elämänkatsomusopetuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos äärikiihkoinen mölyoikeisto saa päättää missä koulujen joulujuhlat pidetään niin varmaankin niitä vietetään seuraavaksi suojeluskuntataloilla pateettisessa,"isänmaallisessa" hurmoksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos äärikiihkoinen älyvapaa vasemmisto saa päättää, missä koulujen joulujuhlat pidetään, niin varmaankin niitä vietetään seuraavaksi kolhoosissa, "isänmaallisessa" hurmoksessa, huutaen vasemmistodiktaattorin nimeä, ettei lähde se mikä vielä on jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kapteeni voi olla rauhassa.Vasenlaita haluaa pitää joulujuhlat perinteisesti kouluissa kuten tähänkin asti.Ehkä kapteeni pitää omat laitaoikeiston "hihhulit" myös ruodussa ja jatketaan samaan malliin kuin ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole joulukirkkoa ollut yhtään kukaan kieltämässä, tässä on (taas) tahallaan käsitetty väärin ja poliitikot levittävät virheellistä tietoa tunnekuohuissaan.

Joulukirkkoon saa mennä jokainen halukas. Sen sijaan kaikille koulun oppilaille tarkoitetut pakolliset tilaisuudet järjestetään koulussa, eikä kirkossa. Tästä tässä muka "kohussa" on kyse.

Kenenkään uskonnonvapaus ei ole uhattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä joulukirkko pitää olla. Ja ne lapset jotka kieltäytyy kirkosta heidän vanhemmilleen pitää ilmoittaa lapsen kieltäytyminen. Kyllä koulun pitää kantaa osaksi vastuu lapsen uskonnollisesta kasvatuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole koulun tehtävä missään tapauksessa. Uskonnon opetus tulee lakkauttaa kokonaan ja yhdistää historian ja kansalaistiedon opetukseen. Uskonnoista tulee kertoa yleisellä tasolla tasavertaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (188)

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tunnistettavalla sointimaailmallaan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana keskiviikkoiltana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image