Kotimaa

Kokkolan kettutarhan kaikki 2 500 eläintä oli tarkoitus viedä Kiinaan – sinikettujen siirrosta oli tehty en­nak­koil­moi­tus, mutta ei ilmoitusta lastauksen aloit­ta­mi­ses­ta

Liettualaisten rekkojen oli tarkoitus kuljettaa ketut Kokkolasta lentokentälle. KUVA: Jukka Lehojärvi
Kotimaa 20.1.2020 19:19
STT

Kokkolan kohua herättäneiden sinikettujen siirrosta oli tehty ennakkoilmoitus, mutta eläinten lastauksen aloittamisesta ei ollut ilmoitettu.

Kokkolan terveysvalvonnan johtaja Andréas Smeds kertoo STT:lle, että kiinalaisia sinikettuja oli alun perin tarkoitus lähteä kuljettamaan kohti Kiinaa kokkolalaiselta tarhalta viime viikon torstaina. Tarhaaja oli tehnyt viennistä ennakkoilmoituksen ja sitä varten tarhalle oli tehty torstaina myös tarkastus.

– Ymmärtääkseni siellä ei ollut sellaisia puutteita, jotka olisivat olleet suora este (viennille), Smeds sanoo.

Smedsin mukaan turkistarhaajan on lisäksi ilmoitettava, kun eläinten lastaus alkaa, jotta eläinlääkäri voisi tulla valvomaan lastausta ja tarkistamaan, että kaikki on kunnossa.

Turkistarhaaja ei kuitenkaan ilmoittanut lastauksen aloittamisesta, joten eläinlääkäri ei mennyt paikalle valvomaan.

Eläinten siirtoon ulkomaille tarvitaan lisäksi vientitodistus. Smedsin mukaan eläinlääkäri olisi voinut antaa tällaisen vientitodistuksen lastausvaiheessa, jos kaikki olisi ollut kunnossa.

– Tarkastuksessa otetaan huomioon eläinsuojelulaki ja eläintautilaki, hän sanoo.

Tarhalla on Smedsin mukaan noin 2  500 sinikettua, ja hänen käsityksensä mukaan ne kaikki oli tarkoitus viedä tarhalta pois. Hänellä ei ole tiedossa, onko siirto edelleen tarkoitus toteuttaa.

Eläinten siirtoa oli vastustamassa joukko mielenosoittajia

Sinikettujen siirto Kiinaan nousi tapetille viime viikolla, kun kolme turkistarhaajayhdistystä ilmoitti vastustavansa elävien turkiseläinten vientiä ulkomaille. Yhdistykset lähettivät torstaina tiedotteen, jonka mukaan Kokkolassa lastattiin sinikettu-uroksia vietäväksi Kiinaan.

Tiedotteen allekirjoittivat Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajat, Lakeuden Tarhaajat ja Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening. Ne vaativat, että viranomaiset varmistavat eläinten hyvinvoinnin kuljetusten aikana. Tarhaajat vaativat niin ikään siitoseläinten viennin lopettamista ja turkiselinkeinon säilyttämistä Suomessa.

Mielenosoittajat kokoontuivat tarhan luokse seuraamaan tilannetta. Arto Isopahkala Rannikon Turkistuottajat ry:stä kertoi aiemmin STT:lle, että kiinalaisomisteinen turkistila aloitti kettujen lastaamisen rekkoihin perjantaina aamulla kello yhdentoista aikoihin.

– Sinikettuja on päivän aikana lastattu kuljetushäkkeihin, otettu pois ja lastattu uudelleen. Se ei ole normaalia toimintaa. Yleensä kettu otetaan varjotalosta, laitetaan häkkiin ja auto lähtee, Isopahkala sanoo.

Perjantaina iltakahdeksalta hän kertoi puhelimitse STT:lle, että siniketut on kuljetettu takaisin varjotaloihinsa, työntekijät ovat lähteneet koteihinsa ja valot tarhalta on sammutettu.

Lisäksi kuljetukseen tarkoitetut autot lähtivät tarhalta tyhjinä.

Smedsillä ei ole tietoa, että sinikettujen lastaus olisi aloitettu. STT ei ole saanut yhteyttä tarhan omistajaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kiitos teille kaikki ne maat, jotka ovat lopettaneet tämän epäeettisen toiminnan, eläin rääkkäyksen ..kiitos paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattais syödä paljon sianlihaa eikä viedä Kiinaan Suomalaista herkkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisivatpa turkistarhurit yhtä huolissaan suomalaisten tarhojen olosuhteista kuin kiinalaisten. Syytä nimittäin olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä taas byrokraatit saivat aikaan melkoisen ruljanssin. Miksei eläinlääkäri voinut kirjoittaa lupaa kun elukat jo kerran olivat valmiiksi autoissa? Kiinaanhan niiden kasvatus joka tapauksessa siirtyy, kun täällä vihreät ovat ottaneet huolekseen ajaa asiat siihen malliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä elinkeinoa täältä ei olisi jo viety kiinaan, jos vaan on mitenkään pystytty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pian saamme kiinasta halpoja turkiksia pilkkahintaan Suomalaisten tekemät kaupat on yleensä sellaisia kuin lorottelis omiin kenkiinsä.Viedään täällä jalostettuja eläimiä kiinaan kasvatettavaksi sitten myydään tänne uunolaan turkiksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka möi ne enaimmäiset eläimet kiinalais-tarhurille ?
Olisivat suomalai- tarhaajat olleet myymättä,
Seon jo housussa, turha rykiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen animalia? on nyt tyytyväinen, kun täällä ei tarhata kohtapuoliin kettuja, saati tapeta. Nehän viedään toiselle puolelle maailmaa, jossa ne kohtaa hyvän elämän. Mitä tästä nyt rutiseen. Täällä tulee kettujen elämä ankeaksi, kun ilmasto lämpenee. Siellä on vuoristoleirejä ketuille elää ja riittävän kylmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollut tehty myöskään ilmoitusta (minulle) lastauksen lopettamisajankohdasta, eikä lastauksen puoliväliajankohdasta.
Ei myöskään ollut ennakkoilmoitusta siitä milloin turkikset ovat saavuttaassa kiinan rajan eikä siitäkään ollut immoitusta ketkä ovat yritysasiakkaita kiinassa, eikä myöskään ilmoitusta siitä ketke ovat loppu asiakkaita.

Myös ilmoitus kiinan presidentin alushousujen koosta puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa voitas kieltää turkisten maahantuonti ja maasta vienti elävänä eläimenä. Onko niille turkiksille oikeesti tarvetta? Kielletään neki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset tekee jäynää Suomalaisten maineelle.Miten Suomalaiset eivät ole huolissaan muista eläimistä ja minne ne viedään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olis pitänyt myydä paperikonelinjojakaan Kiinaan. Kaikki mitä kiinalaiset saavat he alkavat tehdä itse. Milloin tämän Suomi ja päättäjät tajuavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tä , tietenkin kaikki kannattaa tehdä itse , niinhän seon kotitaloudessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläintensuojelijat ovat varmasti tyytyväisiä.
Heidän harhoissaanhan vain Suomessa eläimiä kohdellaan hyvin. Kiinassa nuo sinikettupoloiset saavat hyvän elämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää vaan NWO-globalismia, millä viedään pian ne kuuluisat tuhkatkin uuneista. Kokonaisen suomalaisen teollisuuden haaran tutkimus ja kehitystyö kupataan toiselle puolelle maapallon. R.I.P. suomalainen sinikettu. Sekin juna meni jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kenelläkään juolahtanut mieleen miten eläinten hyvinvointi olisi turvattu viikkoja kestävällä matkalla? Hyvässä muistissa ovat teuraseläinten näännyttävät kuljetukset pitkin ja poikin Eurooppaa ilman ruokaa ja ennen kaikkea juomaa. Australiasta rahdataan miljoonia lampaita muslimaihin elävältä nyljettäviksi. Siis jos selviävät juomatta matkakidutuksen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

15:13
Miehelle sakot ympäristön turmelemisesta – kuljetti ja jätti purkujätettä omistamansa kiinteistön alueelle
14:35
Lähes miljoona siviiliä on paennut sotaa Luoteis-Syyriassa – YK:n päällikkö: Syyriaan uhkaa syntyä "2000-luvun suurin humanitaarinen kauhutarina"
14:31
Nuoren kuljettajan ajama kelkka törmäsi laavuun Savukoskella, matkustaja kuoli – kuljettajalle päiväsakkoja kuolemantuottamuksesta
14:17
Aurinkosuudelma-näyttelyn avajaisissa kävijäennätys Oulun taidemuseossa – Ellen Thesleffin taide kiinnostaa yleisöä poikkeuksellisen paljon
13:30
Oulun Hiukkavaarassa alkaa Family Fortnite -pelikurssi varhaisnuorille ja heidän vanhemmilleen
13:05
Yhdysvalloissa esivaalikisa virkistyy miljardööristä – Michael Bloomberg mukaan demokraattien vaaliväittelyihin
12:37
KRP: Suomalaisyhtiö Cargotecin esimiesten epäillään huijanneen yhtiöltä 14 miljoonaa – tapaus siirtyy syyttäjän harkittavaksi
46
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea
23
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
23
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
20
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
18
Jokien vedenpinnat ovat korkealla ja hyydepadot uhkaavat Pohjois-Pohjanmaalla – "Ei tämä ole normaali helmikuun tilanne"
16
Lehti: Suomalaiset innostuivat muovinkierrätyksestä niin, että muovipakkausjätettä joudutaan pian viemään ulkomaille kapasiteetin loppuessa
13
Espresso House avaa kahvilan Oulun Ideaparkiin, Rotuaarin kahvila avaa ovensa helmikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

365 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karjasillan hometalo

Nimenomaan. Purkuun vain. Ja voihan siitä uudesta tehdä saman näköisen. Mitään spesiaalia ei noissa karjasillan mörskiss... Lue lisää...
Kopio.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image