Kotimaa

Koirien kiin­ni­pi­toai­ka alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luon­no­ne­läi­mil­le pesiä ja kasvattaa poikasia

Metsästyslain määräämä koirien kiinnipitoaika alkaa koko maassa sunnuntaina 1. maaliskuuta. Kuvan koira ei liity tapaukseen. Arkistokuva. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 28.2.2020 9:56
Jarkko Harjumaa

Metsästyslain määräämä koirien kiinnipitoaika alkaa koko maassa sunnuntaina 1. maaliskuuta. Kiinnipitoaika kestää aina elokuun 19. päivään asti. Lailla taataan rauha luonnoeläimille pesiä ja kasvattaa poikasia.

Koira on pidettävä kiinnipitoaikana aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Koira saa temmeltää vapaana ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella alueen omistajan tai haltijan luvalla.

– On erittäin tärkeää, että linnut ja muut eläimet saavat pesiä ja kasvattaa poikasensa rauhassa. Lisääntymisaikana luonto on herkimmillään, Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola kertoo.

Erityisesti metsäkanalintujen pesinnän kannalta on tärkeää, etteivät koirat juokse vapaina maaliskuun alun jälkeen. Linnut suhtautuvat koiriin kuin mihin tahansa petoihin, jolloin ne voivat helposti kaikota pesimäpaikoilta. Koira voi myös tuhota pesiä.

Lintujen lisäksi myös monilla nisäkkäillä kiimakausi käynnistyy aikaisin keväällä. Esimerkiksi mäyrät voivat saada poikasia jo maaliskuun puolella. Lämmin talvi on voinut aikaistaa lintujen pesintää varsinkin etelässä.

Kiinnipitoaika ei koske poliisin, tullin, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen työtehtävissä olevia koiria tai paimentamis-, opas- ja vartiointitehtävien koulutustilanteita. Myös alle viiden kuukauden ikäiset pennut tai palvelutehtävissä olevat koirat eivät kuulu kiinnipitoajan piiriin. Myös kana- tai muuta lintukoiraa voi kouluttaa häiritsemättä rauhoitettuja riistaeläimiä.

Kiinnipitoaikana rauhoittamattoman riistaeläimen metsästys on sallittua muulla kuin ajavalla koiralla, jos koira ei häiritse rauhoitettuja luonnoneläimiä. 

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (80)

Luonnoneläinten kannalta olisi välttämätöntä säätää koirien lisäksi moottorikelkoille ja muille moottorikäyttöisille maastoajoneuvoille "kiinnipitoaika" ja vielä edes jotenkuten valvoa noudattamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai joku kerkesi varmaan jo sanoa, jotta kissat on vähintään yhtä harmillisia pesinnälle kuin koirat, ja jopa pahempia, koska kissa voi kiivetä puihin. Tässä nyt tunnutaan suojeltavan saalistettavaa riistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän otsikoinnin korjata oikeaksi? Lähtökohtaisesti koira pitää pitää AINA kiinni jos ei ole lain antamaa mahdollisuutta pitää irti eli maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Tälle kyseiselle aikavälille tulee rajoituksia irtipitämiseen niille joille se on ollut mahdollista. Mikään jokamiehen oikeus irtipitäminen ei siis ole koskaan. Tällainen otsikointi vahvistaa tätä harhaa että tiettynä aikana koiraansa voisi irti pitää jos niin haluaa. Kaupungissakin ei koiraa voi todellisuudessa pitää irti kuin koirapuistossa.. kovin monella tuskin on maanomistajan lupia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tuossa on epäselvää? Kiinnipitoajan ulkopuolella koiraa saa pitää irti hihnasta metsässä jos se maanomistajalle sopii, mutta kiinnipitoaikana metsästyslaki kieltää tuon vaikka olisit itse se maanomistaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on.

Jutussa mainitaan rauhoittamattomien eläinten pyynti muuta kuin ajavaa koiraa käyttäen. Tässä on ilmeisesti tullut toimittajalla ajatusvirhe. Rauhoittamattomat eläimet, esim. supikoira, villiminkki, varis, eivät ole metsästyslain mukaisesti riistaeläimiä, joille määritellään metsästysaika, lupamenettely ja joissakin tapauksissa saaliskiintiö, Metsästyslaissa koiran irtipitämisestä määrätään siten, että muuta kuin ajavaa koiraa voi käyttää metsästyksessä, jos jonkin riistalajin pyyntiaika on aikavälillä 20.8.-28. (29.)2. eläinten pesintää häiritsemättä. Tuon ajankohdan ulkopuolella on luvallista metsästää mm. näätää, joka on riistaeläin, ei siis rauhoittamaton eläin. Suomenpystykorva, siis kansalliskoiramme on varsin tavallinen näky näädänmetsästyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti mökkiläiset ymmärtävät myös koirien kiinnipidon merkityksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungissa pitää pitää koira kiinni ympäri vuoden. Vain aidatuilla alueilla saa olla irrallaan. Voisko juttua tarkentaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä ei sitten vissiin eletä metsästyslain mukaan, kuten ei taajamissa yleensäkään. Kyllä tuossa jutussa kerrotaan ihan tarpeeksi tarkkaan mistä on kyse. Toki tuo jättää näsäviisastelulle varaa, joten ei huolta sen suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vielä huomenna kävis koiran kanssa hirvimetillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entinen naapuri vainosi ja valitti kun koira,juoksi jäällä meidän ajellessa potkukelkalla vieressä. Sekin häiritsi häntä siellä rannalla vaikkei koira ollu lähelläkään. Kytkin aina rantaan tullessa. Tänä vuonna ei oo tarvinnu jäälle mennä. Ja en asu enää entisen naapurin vieressä nyt on sinne yli 100km matka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No on, kissoille ympärivuotinen kiinnipitoaika. Särkevät toki pesiä ja syövät poikaset mutta myös merkkaavat ja kuseksivat naapureiden nurkkiin ja lasten hekkalaatikoille. No mutta tämä on jo nähty että nykyisten lakien teoissa ja muuttamisessa on järjen käyttö kaukana olipa kyse mistä laista tahansa. Ja ihmetellä sopii miten nämä kaikki menee läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiraa saa pitää irti kun on välittömästi kytkettävissä. Minulla aina irti ja kytken kiinni jos tulee tarvetta,eikä oo vielä tullu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lain mukaan voi pitää irti, jos koira on välittömästi kytkettävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image