Kotimaa

Koira-ajokortti koi­ra­no­mis­ta­jil­le, vaatii eläin­suo­je­lu­yh­dis­tys

Helsingin eläinsuojeluyhdistys vaatii yli 15-kiloisten koirien omistajille koira-ajokorttia. KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 6.4.2011 13:12 | Päivitetty 6.4.2011 13:23
Kaleva
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry haluaisi isompien koirien omistajille pakollista koira-ajokorttia. Koira-ajokortti olisi pakollinen yli 15-kiloisten koirien omistajille. Sen saanti edellytäisi koiranpitokokeen tai -kurssin suorittamista.

HESY:n mukaan koira-ajokortti olisi hyvä keino ennaltaehkäistä tilanteita, joissa isot koira eivät ole omistajansa hallinnassa ja pääsevät hyökkäämään tai puremaan toista koiraa tai ihmistä.

"Jotta tällaisilta murhenäytelmiltä jatkossa vältyttäisiin, tulisi yli 15-kiloisten koirien pitoa alkaa valvoa Suomessa tarkemmin ottamalla käyttöön pakollinen koira-ajokortti, HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen selventää.

Koira-ajokortin tarkoitus olisi korostaa omistajan vastuuta. Se kartuttaisi taitoja hallita koiraa ja ohjeistaisi oikeaan koiran pitoon sekä sopivan rodun valintaan. Useimmiten koirien aiheuttamien välikohtausten syynä on juuri se, että omistaja ei osaa lukea koiransa elekieltä, ei tunne koiransa rodun taipumuksia eikä osaa käsitellä sitä oikein.

Esimerkkiä Saksasta?

Koira-ajokortin mallimaana voisi HESY:n mukaan olla esimerkiksi Saksa. Saksassa joitain rotuja ei saa pitää ellei suorita koiranpitokoetta. Siihen osallistuvien tulee muun muassa tunnistaa kuvista koiran tunnetiloja, kuten pelkoa ja vihaa.

Koira-ajokortin on huomattu vähentävän etenkin tietyntyyppisiä koiria pelkiksi statussymboleiksi hankkivien ostoaikeita. HESY ry ei kannata rotukohtaisia koirakieltoja, koska ne eivät poista varsinaista ongelmaa, joka löytyy usein talutushihnan toisesta päästä.

"Koiran käytösongelmien syy ei ole rotu tai roturisteytys. Usein aggressiivisuutta aiheuttavat alistavat koulutusmenetelmät ja taitamaton käsittely. Väkivaltaisella kasvatuksella mistä tahansa koirasta tulee hermoraunio ja itseään puolustava purija. Toivon, että kasvattajat ottavat nyt yhä enemmän vastuuta ja jättävät kaupat tekemättä, jos huomaavat koiran päätyvän huonoihin oloihin tai epäilyttävälle ihmiselle", Luukkainen esittää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Nyt kun jo suunnitteluvaiheessa otettaisiin huomioon riittävästi asioita,ensimmäisenä kohtuukustannuksin!!!koiranomistajat maksavat paljon sen pidosta muutenkin ja monelle se on tarpeellinen tai jopa elinehto.ja myös oikeat asialliset kasvattajat,kouluttajat, ongelmakoirakouluttaja myös kertomaan omistajien virheistä,eläinlkri,sekä 15 kg ja 70-90kg koirat ovat eri käsiteltäviä.Alaikäisillä oltava vanhempi mukana.SeYn edustus mukaan.Ryhmät voisi perustietojen jälkeen jakaa esim metsästyskoirat,seurakoirat,vahti-ja palveluskoirat ym.Rotujen alkukant.+miellytt haluissa on isoja eroja.Näin ei tulisi niin paljon jälkipuintia,asiat järkeistettäisiin.Viisaammat jatkakoon.Iloista kevättä t MTV

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
43
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
29
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image