Kotimaa

Koira-ajokortti koi­ra­no­mis­ta­jil­le, vaatii eläin­suo­je­lu­yh­dis­tys

Helsingin eläinsuojeluyhdistys vaatii yli 15-kiloisten koirien omistajille koira-ajokorttia. KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 6.4.2011 13:12 | Päivitetty 6.4.2011 13:23
Kaleva
Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry haluaisi isompien koirien omistajille pakollista koira-ajokorttia. Koira-ajokortti olisi pakollinen yli 15-kiloisten koirien omistajille. Sen saanti edellytäisi koiranpitokokeen tai -kurssin suorittamista.

HESY:n mukaan koira-ajokortti olisi hyvä keino ennaltaehkäistä tilanteita, joissa isot koira eivät ole omistajansa hallinnassa ja pääsevät hyökkäämään tai puremaan toista koiraa tai ihmistä.

"Jotta tällaisilta murhenäytelmiltä jatkossa vältyttäisiin, tulisi yli 15-kiloisten koirien pitoa alkaa valvoa Suomessa tarkemmin ottamalla käyttöön pakollinen koira-ajokortti, HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen selventää.

Koira-ajokortin tarkoitus olisi korostaa omistajan vastuuta. Se kartuttaisi taitoja hallita koiraa ja ohjeistaisi oikeaan koiran pitoon sekä sopivan rodun valintaan. Useimmiten koirien aiheuttamien välikohtausten syynä on juuri se, että omistaja ei osaa lukea koiransa elekieltä, ei tunne koiransa rodun taipumuksia eikä osaa käsitellä sitä oikein.

Esimerkkiä Saksasta?

Koira-ajokortin mallimaana voisi HESY:n mukaan olla esimerkiksi Saksa. Saksassa joitain rotuja ei saa pitää ellei suorita koiranpitokoetta. Siihen osallistuvien tulee muun muassa tunnistaa kuvista koiran tunnetiloja, kuten pelkoa ja vihaa.

Koira-ajokortin on huomattu vähentävän etenkin tietyntyyppisiä koiria pelkiksi statussymboleiksi hankkivien ostoaikeita. HESY ry ei kannata rotukohtaisia koirakieltoja, koska ne eivät poista varsinaista ongelmaa, joka löytyy usein talutushihnan toisesta päästä.

"Koiran käytösongelmien syy ei ole rotu tai roturisteytys. Usein aggressiivisuutta aiheuttavat alistavat koulutusmenetelmät ja taitamaton käsittely. Väkivaltaisella kasvatuksella mistä tahansa koirasta tulee hermoraunio ja itseään puolustava purija. Toivon, että kasvattajat ottavat nyt yhä enemmän vastuuta ja jättävät kaupat tekemättä, jos huomaavat koiran päätyvän huonoihin oloihin tai epäilyttävälle ihmiselle", Luukkainen esittää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Nyt kun jo suunnitteluvaiheessa otettaisiin huomioon riittävästi asioita,ensimmäisenä kohtuukustannuksin!!!koiranomistajat maksavat paljon sen pidosta muutenkin ja monelle se on tarpeellinen tai jopa elinehto.ja myös oikeat asialliset kasvattajat,kouluttajat, ongelmakoirakouluttaja myös kertomaan omistajien virheistä,eläinlkri,sekä 15 kg ja 70-90kg koirat ovat eri käsiteltäviä.Alaikäisillä oltava vanhempi mukana.SeYn edustus mukaan.Ryhmät voisi perustietojen jälkeen jakaa esim metsästyskoirat,seurakoirat,vahti-ja palveluskoirat ym.Rotujen alkukant.+miellytt haluissa on isoja eroja.Näin ei tulisi niin paljon jälkipuintia,asiat järkeistettäisiin.Viisaammat jatkakoon.Iloista kevättä t MTV

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

72
Oulun kaavasuunnittelu näivettää ydinkeskustan – kivijalkamyymälöille parkkipaikat ovat elinehto Lukijalta
69
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
34
Hietasaaren hakkuut alkavat ensi viikolla – hakkuilla raivataan uusia palstaviljelyalueita, sillä vanhat ovat jääässä huvipuiston alle
28
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Oulun seudulla pieniä liikenneonnettomuuksia
26
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
23
Tehtaiden seisokit laskivat Terrafamen liikevaihtoa viime vuonna – Nikkelin hinta sahasi voimakkaasti
20
Perinteinen Pertin hiihto järjestetään leudosta talvesta ja lumipulasta huolimatta – Kempeleessä on painettu pitkää päivää talkoohengessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi ja Taivalkoski sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lumipyryn vuoksi.

Ajokeli on erittäin huono aluksi seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi ja Taivalkoski sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven ja Taivalkosken kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Pello, Kemijärvi ja Salla lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

No nyt on mökkienkin hinnat laskenut..

Miksi pitäisi myydä? En ymmärrä näitä "hinnat putoaa - panikoi" tyyppejä. Ei mua kiinnosta pätkääkään mikä on mun asunno... Lue lisää...
Taas!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image