Kotimaa

Kohutut jenk­ki­hä­vit­tä­jät ovat käyneet Suomessa usein – Oulussa ne vierailivat vuonna 1997

F-15C lähdössä Oulun vuoden 1997 päälentonäytöksestä takaisin kotitukikohtaan Lakenheathiin Britanniaan. Kuva on otettu 9.6.1997. KUVA: Perttu Karivalo
Kotimaa 12.2.2016 21:47
Heikki Uusitalo

Jonkinlaisen poliittisen mediakohun keskipisteeseen päätyneet yhdysvaltalaiset F-15-hävittäjät eivät suinkaan ole tulossa ensimmäistä kertaa Suomeen.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo kertoo, että sama konetyyppi harjoitteli viikon verran Satakunnan Lennostossa Pirkkalassa jo vuonna 1997.

Tuolloin United States Air Force Europen (USAFE) 48th Fighter Wing teki vierailun Suomeen Lakenheathin tukikohdasta Englannista.

Oululaistaustainen Karivalo kertoo, että vierailun teemana oli tiedonvaihto ja taktinen lentotoiminta. Myöhemmin tuona vuonna Pirkkalasta tehtiin Horneteilla vastavierailu Lakenheathiin.

– Eikä silloin asiasta nostettu meteliä.

Suomalaiset Hornet-ohjaajat ovat lentäneet yhdessä USAFE Lakeheathin F-15-koneiden kanssa myös Arctic Challenge 13 -harjoituksessa Norjassa 2013.

Oulussa vuonna 1997

Vuonna 1997 F-15-konetyyppi nähtiin myös Oulun seudulla, kun niitä oli mukana Oulu International Air Show'ssa.

– Ne ovat ravanneet täällä aika paljon erilaisissa lentonäytöksissä.

Karivalo kertoo, että ensilentonsa vuonna 1976 tehnyt F-15 Eagle nähtiin Suomessa ensimmäisen kerran Rissalan lentonäytöksessä 1996. Konetyyppi on osallistunut Lentäjien Juhannukseen Kauhavalla vuosina 1997, 1998, 2000, 2001, 2002 ja 2004.

Karivalo hämmästelee, miten Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin hävittäjien vierailusta Suomeen on noussut haloo. Koneet ovat tulossa Suomeen alkukesästä. Tiettävästi tulossa on 6–8 aseistamatonta konetta.

– Heidän näkökulmastaan kyse on ihan normaalista harjoitustoiminnasta, joka tällä kertaa sattuu suuntautumaan Suomeen.

Karivalo myös muistuttaa, että Yhdysvallat on ollut Ilmavoimille tärkein harjoituskumppani siitä asti, kun Hornetit hankittiin. Esimerkiksi ilmatankkauskone käy säännöllisesti Yhdysvalloista Suomessa, kun Hornetit harjoittelevat ilmatankkausta.

Päälentonäytöksen johtaja muistuttaa myös, että esimerkiksi vuonna 2008 yhteiseurooppalaisessa Adex-harjoituksessa Suomen ilmatilassa lensi useiden maiden hävittäjiä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Vierailu on vierailu, näyttely on näyttely, niin sen ymmärtää. mutta SOTAAN HARJOITTELU on jo ihan eri asia! Ja se on vakava juttu! Ei voi ymmärtää tätä nyky uutisointia kuinka ihmisiä pidetään hölmöinä ja tyhminä Ikään kuin ne ei omilla aivoillaan havannoisi ristiriitoja mitä tiedottamiseen tulee. Salataan ja pimitetään sitten selitellään kun ei muka olisi mitään poiekkeavaa tapahtunut!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

F 35 hävittäjä se olla pitää vaikka on puhuttu että on kallis yllä pitää ym ym mutta kyllä Suomelta rahaa löytyy kaiken mailman turhuuksiin on se nähty.
Nyt voisi laittaa ne rahat kunnon hävittäjiin ja ehkä siinä sivussa saataisin hyvin pientä respect Venäjän ja Usan suunalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kokonaan eri asia käydä vääntämässä muutama vaakakierre lentonäytöksessä, kuin osallistua harjoitukseen toisen maan ilmavoimien kanssa. Onko Suomessa jo nyt sotilasdiktatuuri, kun kenraali sopii sotilaslentoharjoituksesta imperialistisen angloamerikkalaisen kenraalin kanssa edistääkseen Suomen NATO-jäsenyyttä. Minusta tämä on maanpetoksen valmistelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teille Natolaiset ! Kuulkaa mitä sanoo Esko Seppänen. Seillä on salaseuralaiset vallalankahvassa.
Valehdellaan kansalle kuten Stubekko.Ottakaa katumuspillereitä kun sodan uhkaa järjestätte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä minä oikein teen väärin kun en saa aikaiseksi mtn kohinaa itsestäni siitä, että demokraattisen maailman sotakoneet käyvät maassa jossa asun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saatasko me tulla teijän takapihalle kettuilemaan venäläisille? Ollaan oltu jo kaikissa Itä Euroopan Nato-maissa maaottelumarsseilla USA-militaryn kanssa WW3 henkeä nostattamassa. Meijän Oregonilainen lennokkikerho (national-guard) haluaisi käyvä kattemassa Suomen itärajan maastoja. Että soppiiko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukas tollo tästä on nostanut äläkän? Yhdysvallat on demokratiaa ja vapautta puolustavana maana aina tervetullut vierailulle Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat ,USA on kaksipuoluejärjestelmällinen diktatuuri, jonka toimintaa ohjaa siionistit Tel Avivista. " Me omistamme amerikan, ja he tietävät sen, Ariel Sharon". Amerikkalaisten demokratian ja vapauden puolustaminen on tuottanut parisataa miljoonaa kuollutta sotilasta ja siviiliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi se osaa. Jos Venäjän koneet käy sekunnin Suomen ilmatilassa niin leuka rypyillä paasataan sen kauheudesta. Kun Jenkkien koneet saapuu on kaikki valtakunnassa hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin sillähän ei ole mitään merkitystä että Ameriikan pojat tulee kutsuttuina vieraina, venäläiset taasen tunkeutuvat suomen ilmatilaan luvatta! Toki jos maailmaa katsoo putin lasien läpi niin voi olla hankala ymmärtää moista pientä seikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, toinen tulee pyytämällä ja toinen väkisin. Mutta pääasia, että saa taas valittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

102
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista
70
Oulun Teatterin johtaja Kari-Pekka Toivonen irtisanoutui – Karhula: "Mitään akuuttia syytä eroamiseen ei tiedossani ole"
68
Hallituksen työllisyyspolitiikka sai eduskunnan luottamuksen äänin 101-73 - Sipilä: Irtisanomislain valmistelua jatketaan
47
Uudet polttoainemerkinnät voivat hämmentää tankkaajia – B on diesel
45
Kelan pääsy asiakkaiden tilitietoihin voi helpottua – "Sähköisiä tiedonsaantioikeuksia on helppo käyttää väärin"
34
Ympäristöministeri Tiilikainen teki ilmastolakiesityksiä – kivihiili kiellettäisiin 2029, biopolttoaineet korvaisivat
32
Kalen! kalluppi: Yritäkkö nää estää ilimastonmuutoksen?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eläkerahastoissa on rahaa vaikka latoja kattaa. Miljardikasat sen kun kasvavat. Sieltä on varaa jakaa pienituloisille el... Lue lisää...
Rahaa riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image