Kotimaa

Kohutusta rikollisten ta­paa­mis­ta­pah­tu­mas­ta tuli kir­jal­li­suus­kes­kus­te­lu: "Jos tekee ope­tus­ta­ri­nan, ei sitä kukaan lue"

True Crime -tapahtuman pääjärjestäjänä ja juontajana toimi palkkamurhasta tuomittu Janne Raninen.
Kotimaa 15.8.2019 11:12
Markku Uhari

Rikoksistaan kirjoittaneet pohtivat True Crime -tapahtumassa sitä, mässäilevätkö tosirikollisuuskirjat rikollisella elämäntavalla.

– Vielä aamulla olin vankilassa.

Vuosaaren palkkamurhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu Janne Raninen pääsi aamulla kahdeksalta lomalle Sörnäisten vankilasta Helsingissä.

Tuntia myöhemmin hän oli juontamassa True Crime -tapahtumaa, joka herätti kesällä laajan kohun.

Kohu ei kuitenkaan johtanut koko tapahtumaman peruuntumiseen. Tapahtuma kuitenkin muutti muotoaan alkuperäisestä.

Uudelle tapahtumalle löytyi lopulta paikka Helsingin pääkirjastosta Oodista. Torstaiaamuna yhdeksän jälkeen alkaneessa tapahtumassa ääneen pääsivät rikoksista kirjoittaneiden lisäksi rikoksia tehneet.

Esimerkiksi tapahtuman pääjärjestäjä Raninen tuomittiin 2005 elinkautiseen vankeuteen Vuosaaressa tehdystä Volkan Ünsalin palkkamurhasta. Hän istuu vankeusrangaistusta edelleen. Raninen on itse kirjoittanut kirjan Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi.

Pankkiryöstäjiä puhujina

Tilaisuudessa puhujina olivat muun muassa entinen vankikarkuri ja pankkiryöstäjä Jan Jalutsi, entinen pankkiryöstäjä Anders Adali. Paikalla oli myös Vantaan Korson rikollisuudesta kirjoittanut kirjailija Ansu Kivekäs.

Aamupäivän aikana järjestyksenvalvojan vahtimaan luentosaliin saapui hiljalleen useita kymmeniä uteliaita.

Entinen vankikarkuri Jan Jalutsi puhui rikoskirjatapahtumassa siitä, millaista on kirjoittaa kirjaa vankilassa. Valtaosa tekstistä piti kirjoittaa hänen mukaansa käsin.

Teemana keskusteluissa olivat esimerkiksi kirjan kirjoittaminen vankilassa, vankien elämä ja rikollinen elämäntapa.

Muun muassa Turun arvokuljetusryöstöstä tuomittu Anders Adali kertoi kaksoiselämästään. Hän kertoi käyneensä samaan aikaan pitkään töissä, kun teki rikoksia.

Tilaisuuden pääkysymyksenä oli kuitenkin myös se, mässäileekö true crime -kirjallisuus rikollisuudella tai rikollisella elämäntavalla.

Kirjoittajat eivät itse kokeneet niin. Osa koki, että kirjat eivät kannusta rikollisuuteen.

– Vankilaan joutuminen pelasti elämäni, entinen ryöstäjä Adali kertoi.

Samalla kuitenkin esimerkiksi entinen pankkiryöstäjä Jalutsi kertoi, että hän olisi halunnut kirjoittaa kirjan, joka ei kannusta rikollisuuteen.

– Minulle sanottiin, että jos tekee opetustarinan, niin ei sitä kukaan lue, sanoi Jalutsi.

MAINOS

Kommentoi

Miksi näistä konnistakin halutaan tehdä tällä nykyisellä liberaalilla sateenkaarimallilla kavereita ja kulttuuripersoonia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä et vaan tuttuun oululaiseen tyyliin käsitä asiaa eli sinä elät jossain menneisyyden havinassa. Kannattaisi tulla jo pikku hiljaa 2000 luvulle sieltä jostakin.
Ehkä olet oululaisittain vieläpä kateellinen näille konnille, se olisi melko tyypillistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse jätän väliin Rukan Nordic noir -tapahtuman, koska sielläkin pankkiryöstäjä juttelee. On ällöttävää, että näille rikollisille annetaan tällainen foorumi, se kertoo, että heidän tekonsa ovat olleet arvostettuja. Persoonallisuushäiriöhän heillä järjestään on sen ruokkiminen on typeryyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....joukko hienoja ihmisiä. Kannattaa lukea kirjat, ovat asiasta tietävien kirjoittamaa faktaa eikä fiktiota kuten moni huuhaa kirja.
Tsemppiä näille hienoille ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kauaa mennyt, kun ensimmäinen suvaitsematon tuli piipittämään ja näyttämään miten lähimmäisen rakkautta sovelletaa siihen mihin itse nähdään parhaaksi.
Murhamiehet ovat myös ihmisiä ja anstaitsevat ihan saman kohtelun, kuin sinä saat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin joo, murhamiehellä ja minulla ei ole mitään eroa, ei pieneintäkään, ihmisarvo on jakamaton. Hyvin on läksyt luettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On teillä se ero, että murhamiehet kykenee loogiseen ajatteluun, mutta sinä et.
Muutenkin sinulla on vielä paljon opittavaa ihmisarvoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:52
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
129
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image