Kotimaa

Kohuttu suurmoskeija halutaan poliitikoille keväällä – rahoitus epäilyttää ter­ro­ris­mi­tut­ki­jaa

Suurmoskeijaa ja sen yhteyteen rakennettavaa palvelukeskusta on alustavasti suunniteltu Helsinkiin Hanasaaren voimalan ja Sörnäisten rantatien väliselle alueelle. Tonttiesitys halutaan kiinteistölautakunnalle kevään aikana. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 8.2.2017 5:00
Markku Uhari

Helsingin kiinteistövirastossa pyritään saamaan päätöesitys suurmoskeijan tonttiesitykselle keväällä. Tonttiesitys on tällä hetkellä valmistelussa, ja tonttiosaston osastopäällikkö Sami Haapanen arvioi esityksen valmistuvan toukokuussa.

Tonttiosaston esitys menee Helsingin kiinteistölautakunnalle ja mahdollisesti kaupunginhallitukselle. Kaupunki tulee Haapasen mukaan vielä pyytämään lausuntoa ulkoministeriöstä. Rahoitus on yksi asia, mikä askarruttaa.

Rahoitus epäilyttää myös Ulkopoliittisen instituutin vierailevaa vanhempaa tutkijaa Olli Ruohomäkeä. Euroopassa moskeijahankkeiden ulkomainen rahoitus on kohdannut entistä enemmän kriittisiä äänensävyjä erityisesti maissa, joissa on viime vuosina tehty terrori-iskuja.

– Me olemme havahtuneet tähän ilmiöön vasta nyt, eikä Suomi ole syrjässä näistä kehitystrendeistä, toteaa Ruohomäki.

Viime vuosina Euroopassa tehdyistä terrori-iskuista ainakin Pariisissa Charlie Hebdo -lehteen iskeneet Koauchin veljekset olivat käyneet aktiivisesti pariisilaislähiössä toimivassa moskeijassa.

Itävalta on lailla kieltänyt moskeijoiden säännöllisen ulkomaisen rahoituksen, ja kriittisiä äänensävyjä ulkomaista rahoitusta kohtaan on tullut valtiojohdolta Ranskasta ja Saksasta.

Huoli tulee Ruohomäen mukaan siitä, että Arabian niemimaista lähtöisin olevalla rahalla on aiemmin rahoitettu radikaalista islamismia edistävää ideologiaa.

Pahimmillaan sama tapahtuisi hänestä myös Suomeen kaavaillussa suurmoskeijahankkeessa, jota on suunnitteluvaiheessa rahoittanut Bahrain. Bahrainin on määrä toimia myös myöhemmän rahoituksen koordinaattorina.

– Pelko on, että sinne tulee imaami, jonka toiminta ja ajattelutavat olisivat hyvin vahvasti kytköksissä salafistiseen sunni-islamin tulkintaan. Tämä keräisi ympärilleen jo ennestään radikalisoituneita suomalaisia, sanoo Ruohomäki.

Moskeijaa ja palvelukeskusta suunnittelevan Oasis-säätiön tiedottaja Pia Jardi ihmettelee uutisointia ja julkista keskustelua, mitä moskeijan rahoituksen ympärillä pyörii.

Viranomaisten valvonnan vuoksi Jardi ei usko, että Suomeen tai ylipäänsä Eurooppaan pääsisi tulemaan sellaista rahoitusta, joka on peräisin terrorismia tai uskonnollista radikalismia edistävistä lähteistä.

– Tässä on sekoitettu puurot ja vellit. Puhutaan jostain ajasta ennen syyskuun 11:ttä. Uskonnollinen fundamentaalisuus sekoitetaan terrorismiin, eikä asioista puhuta niiden oikeilla nimillä, sanoo Jardi.

Hänen mukaansa myös muita muslimien rukoushuoneita Suomessa on rahoitettu ulkomailta.

Lisäksi Oasis-säätiö on asettanut rahoituksen ehdoksi sen, ettei moskeijan tai sen yhteyteen suunniteltavan palvelukeskuksen toiminnan sisältöön saisi vaikuttaa. Jardi usko, että sellaisia tahoja löytyy, jotka hyväksyvät rahoituksen ehdot.

– Olisi kiva, että joku toisi todisteita siitä, millä tavalla raha on vaikuttanut jonkin yhteisön toimintaan, hän sanoo.

Helsingin Hanasaareen suunniteltu suurmoskeija ja palvelukeskus tulisi alustavan suunnitelman mukaan maksamaan 110–140 miljoonaa euroa, minkä lisäksi vuotuiset käyttökustannukset olisivat tonttihakemuksen mukaan 6–7 miljoonaa euroa.

Jardi kertoo, että säätiö aikoo julkistaa rahoittajat, jos hanke etenee.

Toistaiseksi Helsingin kaupunki on saanut lausunnon suurmoskeijasta sisäministeriön poliisiosastolta.

MAINOS

Kommentoi

Kuka HULLU tuota Moskeijaa aja Helsinkiin? Onko meidän päättäjät oikeesti näin IDIOOTTEJA?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolueista ainakin Vihreät ja SDP. Myös sisäministeriö, Suomen ev. lut. kirkko ja Helsingin kaupunginjohto (vihreät ja SDP) ovat ilmaisseet tukensa hankkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole Suomessa järki asioissa paljoa jyllännyt. Siksi tämäkin t-keskus rakennellaan Suomeen ja myöhemmin sitten kadutaan ja ihmetellään että miten tässä näin kävi. Väittäisin, että kun moinen rakennus on valmis, niin aletaan laskemaan päivissä milloin Suomessa paukahtaa JOS ei ole jo sitä ennen paukahdellut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Krpkin pystyy tuohon yhteen laskuun. Ja ensimmäisten käyttäjien joukossa on pari niiden vasikkaa ja pysyvät mestoilla jatkuvasti pyllistelemässä, niin saadaan ajoissa estettyä fundamentalisti islamistien (eli terroristien) rikokset Suomessa. Mitä itse rakennus hankkeeseen tulee, tasoa arvon nimissä en näe mitään perustetta kieltää muslimien kirkkoa kun kaiken maailman muut pedofiili papit saavat omia tornejaan pystyttää ilman sen kummempaa vouhotusta. KAIKKI uskonnot on rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää tahallaan hankkia Suomeen on vaikeuksia? Miksi moista edes harkitaan? Miksi ei kysytä kansalta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useammalta radiokanavalta tulee sunnuntaisin jumalanpalveluslähetys. Nämä imaamien saarnat voisi samoin laittaa suorana nettiin ja kääntää suomeksi. Läpinäkyvyyttä ja tasa-arvoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä päätetään helsinkiläisten asioista mutta samat puolueet ne asettavat ehdokkaita ympäri Suomen. Oulussakin.

Kannattaa seurata tarkasti mitä puolueet tästä sanovat etelässä, ettei ole sama edessä sitten muutaman vuoden päästä kotinurkilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin kaupunginvaltuuston toiseksi suurin puolue vihreät tukee ja edistää avoimesti tätä hanketta. Myös kolmanneksi suurimmassa puolueessa demareissa kannatus on vahva. Johtava puolue kokoomus on asian suhteen varsin jakaantunut. Vaikuttaa siltä, että esitys venytetään tarkoituksella kuntavaalien yli, mutta se ehtii silti vielä vanhan ja voimasuhteiltaan suotuisamman valtuuston asialistalle. Sisäministeriön, Suomen ev. lut. kirkon ja Helsingin kaupunginjohdon tuki hankkeella jo onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saada tämä moskeija? Samapa se on, mitä me täällä huudetaan, kun ei nämä Helsinkiin kantaudu. En antaisi lupaa tälle hankkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se Helsinkiin tulee ja hyvä niin. Stalin oli sittenkin oikeassa kun sanoi suomalaisten olevan niin jääräpäistä kansaa, että niille pitää takoa järki päähän. Ehkä sitten kun Suomessa paukkuu alkaa päättäjillä hiukän äly säteillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähipiiristä löytyy muslimituttava ja hänen mielipiteensä asiasta oli että suurmoskeijan
taustalla on pelkästään radikaalien aineksien kerääminen yhteen. Nykymalli ei estä uskon-
non harjoitamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

57
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
47
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
37
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
11
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
9
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Kun on valmis tekemään paljon töitä ja jaksaa pyrkiä elämässä eteenpäin, niin jossain vaiheessa todennäköisesti päätyy k... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image