Kotimaa

Kohtuus on liian vähän, eikä liikakaan ole liikaa – Miten media onnistui Matti Nykäsen kuoleman uu­ti­soin­nis­sa?

xxx KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 2.3.2019 15:24
Tapio Neva

Kun Matti Nykänen kuoli, Ilta-Sanomat kirjoitti hänestä verkkosivuilleen päivässä 64 juttua. Iltalehden noteeraus oli 35, Ylen 28 ja Helsingin Sanomien 24 juttua.

Neljä isoa uutismediaa tehtaili Nykäsestä päivässä siis yhteensä 151 kirjoitusta.

Voi olla, että se on lajinsa Suomen ennätys.

Nykäsen hautajaispäivän tuotantomääriä en pääse tätä kirjoittaessani vielä laskemaan, mutta jo aamun perusteella voi sanoa, että ainakin iltapäivälehdet ovat olleet liikkeellä raskaalla kalustolla.

Mitä Nykäsen kuoleman ympärillä pyörineestä julkisuussirkuksesta pitäisi ajatella?

Kummasta se kertoo enemmän, Nykäsestä vai nettiajan uutismediasta?

Yksi uskottavan uutisvälineen määritelmä on se, että sitä seuraamalla ihminen pystyy muodostamaan ympäröivästä maailmanmenosta jonkinlaisen kokonaiskuvan. Se ei juokse pelkkien kohujen perässä, vaan seuranta on laajaa ja painotukset harkittuja.

Sisältö koostuu sopivassa suhteessa a) tärkeistä (eli tylsistä) ja b) mielenkiintoisista (eli turhista) asioista.

Jos jompi kumpi korostuu liikaa, uutisväline menettää joko uskottavuuttaan tai kiinnostavuuttaan.

Matti Nykäsen kuolema oli tiettyyn rajaan asti tärkeä uutisaihe, mutta 151 kirjoitusta yhdessä päivässä ei voi perustella aiheen tärkeydellä.

Mielenkiintoarvoltaan Nykäsen kuolema oli uutisaiheena korkeinta mahdollista luokkaa. Media tehtaili juttuja Nykäsestä, koska niille oli paljon kysyntää.

Kaupallisen median ansaintalogiikka menee yksinkertaistettuna niin, että mitä enemmän lukijoita, sitä enemmän näkyvyyttä ja mahdollisia mainostuloja.

Suhteellisuudentaju on hieno piirre, mutta siitä ei makseta, valitettavasti.

Nettiaikana suru on noussut median polttoaineena samaan kuninkuusluokkaan kuin seksi ja rikokset. Kuinka paljon surua voi annostella kerrallaan ilman, että se vaikuttaa median uskottavuuteen?

Näköjään aika paljon.

Nykäs-uutisoinnissa media venytti suoritustaan kriittiseen pisteeseen ja ehkä ylikin – aivan kuten uutisoinnin kohde 1980-luvulla.

Media ei ole saanut kuitenkaan osakseen isompia arvosteluryöppyjä. Ehkä moni on sitä mieltä, että suoritus ansaitsee tyylipisteet vähintään tasajalka- ellei jopa telemark-alastulon mukaan.

Jos suomalaisilta koululaisilta kysytään sadan vuoden kuluttua, ketä 1990-luvun lopussa Suomessa vaikuttaneita ihmisiä pystyt nimeämään, niin mitä he vastaavat?

Muistetaanko Nykänen?

Tekisi mieli sanoa, että jos yksi urheilija muistetaan, niin se on Jari Litmanen tai Matti Nykänen. Litmasen saavutuksia jalkapallossa ei tulla välttämättä ikinä ylittämään suomalaisvoimin. Nykänen taas on lajiaan suurempi.

Luultavasti tällainen looginen pohdinta menee kuitenkin täysin pieleen.

Sadan vuoden kuluttua Kola-Olli tai uimari Eetu Karvosen revenneet uikkarit voidaan muistaa paremmin kuin Urho Kekkonen tai Matti Nykänen.

Lähde: Suomen Kuvalehti

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Minä muistelen mieluiten "loka-laitista ja kumppaneita" jotka räjäyttivät "nokia-bisneksen" mädännäisyyden. Parhaiten mieleeni on jäänyt Juhani Artton "medialinnakkeet", missä maailmaa kiertänyt "tutkiva toimittava" selvittää kuinka journalismi on muuttunut sodankäynnin välineeksi nimenomaan mediamonopolien ja niitten levittämien valeuutisten avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älytöntä revitystä. Yle ja Hs alentuivat typerään uutisointiin. Omaisille ei annettu minkäänlaista rauhaa suremiseen. Yltiöpäisin rimanalitus oli urheiluministerin sekoilut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen edelleen, että eikö vähempi riitä ? Olisi vähemmällä pärjätty, tärkeämpiä otsikoita olisi löytynyt jos olis haluttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odottelen, näemmekö tv:n iltauutisissa pätkän Matin hautajaisista. Toivottavasti, sillä kansa haluaa ottaa osaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. arvovaltainen lehdistö ja iltalehdet osoittavat nykäsuutisoinneillaan ja jutuillaan kuinka yksipuolisen reppanaa journalismi on! Ei minkäänlaista analyysiä, kritiikkiä...mennään vain sinne mistä mainostuloja saadaan. Näin aliarvioidaan lukijakuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Litmasesta muistetaan nykyäänkään enää vain lasinilkka ja muut erikoiset loukkaantumiset. Nykänen, Selänne, Räikkönen ja Häkkinen muistetaan 100 vuoden päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:25
Kirjaston käyttö jatkuu virtuaalisesti – Verkossa saa tietoa ja viihdettä ilmaiseksi jo laajan kirjon Tilaajille
17:21
Ennuste muuttui: koronavirusepidemian arvioidaan olevan Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
16:07
Syyttäjä haki kovempaa tuomiota kuorma-autoa ajaneelle rattijuopolle – Vetosi rangaistusjärjestelmän uskottavuuteen Tilaajille
16:00
Yrittäjät eivät elä silkasta sympatiasta, vaan tarvitsevat asiakkaita tuomaan liikevaihtoa Kaupallinen yhteistyö
15:52
Boris Johnson on tehohoidossa ja saa happihoitoa koronaviruksen takia – ulkoministeri Dominic Raab siirtyi Britannian johtoon
15:41
Koronakuolemia tuli seitsemän lisää, menehtyneitä nykytiedon mukaan 34, raportoinnissa viivettä – tartunnoista reilusti yli puolet Uudellamaalla
15:15
Ensimmäinen lasti HVK:n Kiinasta tilaamia suojavälineitä laskeutui Helsinki-Vantaalle – Finnairin kone toi 2 miljoonaa maskia ja 230 000 hengityssuojainta
83
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
40
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
35
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
32
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image