Kotimaa

Kohtuus on liian vähän, eikä liikakaan ole liikaa – Miten media onnistui Matti Nykäsen kuoleman uu­ti­soin­nis­sa?

xxx KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 2.3.2019 15:24
Tapio Neva

Kun Matti Nykänen kuoli, Ilta-Sanomat kirjoitti hänestä verkkosivuilleen päivässä 64 juttua. Iltalehden noteeraus oli 35, Ylen 28 ja Helsingin Sanomien 24 juttua.

Neljä isoa uutismediaa tehtaili Nykäsestä päivässä siis yhteensä 151 kirjoitusta.

Voi olla, että se on lajinsa Suomen ennätys.

Nykäsen hautajaispäivän tuotantomääriä en pääse tätä kirjoittaessani vielä laskemaan, mutta jo aamun perusteella voi sanoa, että ainakin iltapäivälehdet ovat olleet liikkeellä raskaalla kalustolla.

Mitä Nykäsen kuoleman ympärillä pyörineestä julkisuussirkuksesta pitäisi ajatella?

Kummasta se kertoo enemmän, Nykäsestä vai nettiajan uutismediasta?

Yksi uskottavan uutisvälineen määritelmä on se, että sitä seuraamalla ihminen pystyy muodostamaan ympäröivästä maailmanmenosta jonkinlaisen kokonaiskuvan. Se ei juokse pelkkien kohujen perässä, vaan seuranta on laajaa ja painotukset harkittuja.

Sisältö koostuu sopivassa suhteessa a) tärkeistä (eli tylsistä) ja b) mielenkiintoisista (eli turhista) asioista.

Jos jompi kumpi korostuu liikaa, uutisväline menettää joko uskottavuuttaan tai kiinnostavuuttaan.

Matti Nykäsen kuolema oli tiettyyn rajaan asti tärkeä uutisaihe, mutta 151 kirjoitusta yhdessä päivässä ei voi perustella aiheen tärkeydellä.

Mielenkiintoarvoltaan Nykäsen kuolema oli uutisaiheena korkeinta mahdollista luokkaa. Media tehtaili juttuja Nykäsestä, koska niille oli paljon kysyntää.

Kaupallisen median ansaintalogiikka menee yksinkertaistettuna niin, että mitä enemmän lukijoita, sitä enemmän näkyvyyttä ja mahdollisia mainostuloja.

Suhteellisuudentaju on hieno piirre, mutta siitä ei makseta, valitettavasti.

Nettiaikana suru on noussut median polttoaineena samaan kuninkuusluokkaan kuin seksi ja rikokset. Kuinka paljon surua voi annostella kerrallaan ilman, että se vaikuttaa median uskottavuuteen?

Näköjään aika paljon.

Nykäs-uutisoinnissa media venytti suoritustaan kriittiseen pisteeseen ja ehkä ylikin – aivan kuten uutisoinnin kohde 1980-luvulla.

Media ei ole saanut kuitenkaan osakseen isompia arvosteluryöppyjä. Ehkä moni on sitä mieltä, että suoritus ansaitsee tyylipisteet vähintään tasajalka- ellei jopa telemark-alastulon mukaan.

Jos suomalaisilta koululaisilta kysytään sadan vuoden kuluttua, ketä 1990-luvun lopussa Suomessa vaikuttaneita ihmisiä pystyt nimeämään, niin mitä he vastaavat?

Muistetaanko Nykänen?

Tekisi mieli sanoa, että jos yksi urheilija muistetaan, niin se on Jari Litmanen tai Matti Nykänen. Litmasen saavutuksia jalkapallossa ei tulla välttämättä ikinä ylittämään suomalaisvoimin. Nykänen taas on lajiaan suurempi.

Luultavasti tällainen looginen pohdinta menee kuitenkin täysin pieleen.

Sadan vuoden kuluttua Kola-Olli tai uimari Eetu Karvosen revenneet uikkarit voidaan muistaa paremmin kuin Urho Kekkonen tai Matti Nykänen.

Lähde: Suomen Kuvalehti

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Minä muistelen mieluiten "loka-laitista ja kumppaneita" jotka räjäyttivät "nokia-bisneksen" mädännäisyyden. Parhaiten mieleeni on jäänyt Juhani Artton "medialinnakkeet", missä maailmaa kiertänyt "tutkiva toimittava" selvittää kuinka journalismi on muuttunut sodankäynnin välineeksi nimenomaan mediamonopolien ja niitten levittämien valeuutisten avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älytöntä revitystä. Yle ja Hs alentuivat typerään uutisointiin. Omaisille ei annettu minkäänlaista rauhaa suremiseen. Yltiöpäisin rimanalitus oli urheiluministerin sekoilut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen edelleen, että eikö vähempi riitä ? Olisi vähemmällä pärjätty, tärkeämpiä otsikoita olisi löytynyt jos olis haluttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odottelen, näemmekö tv:n iltauutisissa pätkän Matin hautajaisista. Toivottavasti, sillä kansa haluaa ottaa osaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. arvovaltainen lehdistö ja iltalehdet osoittavat nykäsuutisoinneillaan ja jutuillaan kuinka yksipuolisen reppanaa journalismi on! Ei minkäänlaista analyysiä, kritiikkiä...mennään vain sinne mistä mainostuloja saadaan. Näin aliarvioidaan lukijakuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Litmasesta muistetaan nykyäänkään enää vain lasinilkka ja muut erikoiset loukkaantumiset. Nykänen, Selänne, Räikkönen ja Häkkinen muistetaan 100 vuoden päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image