Kotimaa

Kohtuus on liian vähän, eikä liikakaan ole liikaa – Miten media onnistui Matti Nykäsen kuoleman uu­ti­soin­nis­sa?

xxx KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 2.3.2019 15:24
Tapio Neva

Kun Matti Nykänen kuoli, Ilta-Sanomat kirjoitti hänestä verkkosivuilleen päivässä 64 juttua. Iltalehden noteeraus oli 35, Ylen 28 ja Helsingin Sanomien 24 juttua.

Neljä isoa uutismediaa tehtaili Nykäsestä päivässä siis yhteensä 151 kirjoitusta.

Voi olla, että se on lajinsa Suomen ennätys.

Nykäsen hautajaispäivän tuotantomääriä en pääse tätä kirjoittaessani vielä laskemaan, mutta jo aamun perusteella voi sanoa, että ainakin iltapäivälehdet ovat olleet liikkeellä raskaalla kalustolla.

Mitä Nykäsen kuoleman ympärillä pyörineestä julkisuussirkuksesta pitäisi ajatella?

Kummasta se kertoo enemmän, Nykäsestä vai nettiajan uutismediasta?

Yksi uskottavan uutisvälineen määritelmä on se, että sitä seuraamalla ihminen pystyy muodostamaan ympäröivästä maailmanmenosta jonkinlaisen kokonaiskuvan. Se ei juokse pelkkien kohujen perässä, vaan seuranta on laajaa ja painotukset harkittuja.

Sisältö koostuu sopivassa suhteessa a) tärkeistä (eli tylsistä) ja b) mielenkiintoisista (eli turhista) asioista.

Jos jompi kumpi korostuu liikaa, uutisväline menettää joko uskottavuuttaan tai kiinnostavuuttaan.

Matti Nykäsen kuolema oli tiettyyn rajaan asti tärkeä uutisaihe, mutta 151 kirjoitusta yhdessä päivässä ei voi perustella aiheen tärkeydellä.

Mielenkiintoarvoltaan Nykäsen kuolema oli uutisaiheena korkeinta mahdollista luokkaa. Media tehtaili juttuja Nykäsestä, koska niille oli paljon kysyntää.

Kaupallisen median ansaintalogiikka menee yksinkertaistettuna niin, että mitä enemmän lukijoita, sitä enemmän näkyvyyttä ja mahdollisia mainostuloja.

Suhteellisuudentaju on hieno piirre, mutta siitä ei makseta, valitettavasti.

Nettiaikana suru on noussut median polttoaineena samaan kuninkuusluokkaan kuin seksi ja rikokset. Kuinka paljon surua voi annostella kerrallaan ilman, että se vaikuttaa median uskottavuuteen?

Näköjään aika paljon.

Nykäs-uutisoinnissa media venytti suoritustaan kriittiseen pisteeseen ja ehkä ylikin – aivan kuten uutisoinnin kohde 1980-luvulla.

Media ei ole saanut kuitenkaan osakseen isompia arvosteluryöppyjä. Ehkä moni on sitä mieltä, että suoritus ansaitsee tyylipisteet vähintään tasajalka- ellei jopa telemark-alastulon mukaan.

Jos suomalaisilta koululaisilta kysytään sadan vuoden kuluttua, ketä 1990-luvun lopussa Suomessa vaikuttaneita ihmisiä pystyt nimeämään, niin mitä he vastaavat?

Muistetaanko Nykänen?

Tekisi mieli sanoa, että jos yksi urheilija muistetaan, niin se on Jari Litmanen tai Matti Nykänen. Litmasen saavutuksia jalkapallossa ei tulla välttämättä ikinä ylittämään suomalaisvoimin. Nykänen taas on lajiaan suurempi.

Luultavasti tällainen looginen pohdinta menee kuitenkin täysin pieleen.

Sadan vuoden kuluttua Kola-Olli tai uimari Eetu Karvosen revenneet uikkarit voidaan muistaa paremmin kuin Urho Kekkonen tai Matti Nykänen.

Lähde: Suomen Kuvalehti

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Minä muistelen mieluiten "loka-laitista ja kumppaneita" jotka räjäyttivät "nokia-bisneksen" mädännäisyyden. Parhaiten mieleeni on jäänyt Juhani Artton "medialinnakkeet", missä maailmaa kiertänyt "tutkiva toimittava" selvittää kuinka journalismi on muuttunut sodankäynnin välineeksi nimenomaan mediamonopolien ja niitten levittämien valeuutisten avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älytöntä revitystä. Yle ja Hs alentuivat typerään uutisointiin. Omaisille ei annettu minkäänlaista rauhaa suremiseen. Yltiöpäisin rimanalitus oli urheiluministerin sekoilut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen edelleen, että eikö vähempi riitä ? Olisi vähemmällä pärjätty, tärkeämpiä otsikoita olisi löytynyt jos olis haluttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odottelen, näemmekö tv:n iltauutisissa pätkän Matin hautajaisista. Toivottavasti, sillä kansa haluaa ottaa osaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. arvovaltainen lehdistö ja iltalehdet osoittavat nykäsuutisoinneillaan ja jutuillaan kuinka yksipuolisen reppanaa journalismi on! Ei minkäänlaista analyysiä, kritiikkiä...mennään vain sinne mistä mainostuloja saadaan. Näin aliarvioidaan lukijakuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Litmasesta muistetaan nykyäänkään enää vain lasinilkka ja muut erikoiset loukkaantumiset. Nykänen, Selänne, Räikkönen ja Häkkinen muistetaan 100 vuoden päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:50
Harmaaseen säähän on tulossa viikonloppuna kirkas muutos ainakin maan etelä- ja keskiosiin
12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
11:43
Kaleva oikaisee
44
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
24
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
9
Savustetuissa kirjolohifileissä kypsennysvirhe – Lidl ja SOK vetävät tuotetta pois myynnistä
9
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image