Kotimaa

Kodeissa pölisee hilse ja ihonöyhtä

Juhani Itämies ei löytänyt pölypunkkeja toimittajan makuuvaatteista. KUVA: Pekka Ala-aho
Kotimaa 26.1.2008 0:00
Anja Harju

Jo pitkään on luultu, että jokaisessa kodissa on pölypunkkeja. Oulun yliopiston hyönteistutkijan Juhani Itämiehen mukaan luulo on väärä. Hän totesi Pohjolan Sanomien haastattelussa reilu viikko sitten, että pölypunkkihysteria on pelkkä mainosmiesten kikka.

Myös Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö Marjut Reiman pitää pölypunkkeja harvinaisena. "Itämies on aivan oikeassa. Nykykodeissa pölypunkkeja ei juurikaan ole", Reiman vahvistaa. Sen sijaan kosteusvaurioisista kodeista ja työpaikoista löytyy varastopunkkeja, jotka ovat Reimanin mukaan oma maailmansa. "Ne eivät asustele petivaatteissa tai sohvissa, vaan talojen rakenteissa ja voivat allergisoida samalla tavalla kuin pölypunkit".

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku on yllättynyt uusista tutkimustuloksista. Hänelle on monen muun tavoin muodostunut se mielikuva, että asunnoissa on pölypunkkeja, koska pölyä on kaikkialla ja pölypunkit pitävät siitä.

Jerkku ei kuitenkaan näe pölypunkkineuvontaa turhaksi. Petivaatteiden pakkaskylpy, muu tuuletus, pesu ja riittävä vaihto ovat edelleen hyviä konsteja pitää koti siistinä ja hengitysilma hyvänä. "Ei siivoaminen koskaan turhaa ole", Jerkku huomauttaa.

Hyönteistutkija Juhani Itämies havahtui pölypunkkipuheisiin imurikauppiaan avustuksella.

"Viime keväänä kodissamme käynyt imurimyyjä myllersi sänkymme ympäri ja imaisi sängystä valkoista, sekalaista nöyhtää. Innoissaan hän totesi, että siinä näet, sängyssä on pölypunkkeja. Minä väitin nöyhtää superlonpatjasta tulleeksi."

Näyte matkasi Itämiehen mukana hänen työpaikalleen Oulun yliopiston eläinmuseolle. Mikroskooppi todisti Itämiehen väitteen todeksi: näytteessä ei ollut pölypunkkeja, vaan siinä oli lähinnä patjasta irronnutta nöyhtää. "Laitoin tutkimustulokseni imurikauppiaalle. Sen koommin hänestä ei ole kuulunut", Itämies hymähtää.

Hyönteistutkija sanoo törmänneensä pitkän uransa aikana vain kahteen pölypunkkinäytteeseen. Noistakin kohtaamisista on aikaa jo 15 vuotta.

Monta vuotta sitten Itämies kiersi terveystarkastajan kanssa kolmessa oululaisessa päiväkodissa pölypunkkeja etsimässä. Silloinkin vedettiin vesiperä; ei punkin punkkia, vaikka pölyä kyllä löytyi.

Allergologi Pekka Sipilän mukaan pölypunkeille herkistyminen on melko harvinaista, mutta sitäkin ikävämpää. "Minulla on ollut se käsitys, että pölypunkkeja tai talipunkkeja kyllä kodeista löytyy, eikä niitä edes millään konsteilla saa kokonaan häviämään. Sen sijaan harva niille allergisoituu", Sipilä sanoo. Tieto pölypunkkien harvinaisuudesta tuli hänellekin uutena tietona.

Itämiehen mukaan pölypunkit ovat harvinaisia kahdesta syystä: nykykotien ilma on kuivaa ja asunnot ovat täynnä keinokuituisia materiaaleja. "Pölypunkit ovat kostean asunnon asukkaita. Eivät ne nykykodeissa selviä hengissä. Nykyajan höyhentyynytkään eivät ole sellaisia kuin ennen."

Jos pölypunkkeja jostain löytyy, niin Itämies viittaa maaseudulle. "Vanhoissa taloissa, joissa lämmitys hoituu vanhanmallisilla uuneilla, ilmankosteus on todennäköisesti erilainen kuin muualla. Toisaalta maanviljelijät voivat altistua pölypunkeille navetoissa ja karjasuojissa liikkuessaan. Siellä on riittävästi kosteutta ja mätänevää ainesta punkeille. Karjasuojista pölypunkit voivat kulkeutua vaatteissa myös sisälle", Juhani Itämies sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Olen hakemalla hakenut pölypunkkeja, vaan koskaan en ole löytänyt omista petivaatteista.Nyt voin uskoa ,ettei niitä meiltä löydykään.Imurikauppiaat saa nyt pitkännenän. Ovat kyllä monet kerrat kaupanneet kalliita imureitaan ja mainostaneet kuinka niillä saadaan pölypunkit kuriin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs kun OYS:ssa pölisee HOME? Sädesieni pesiytynyt myös ulkoseiniin, jotka vaihdettava! Milloin? Henkilökunta oireillut jo vuosia! Entäs leikkauspotilaat ja pikkukeskoset? Varsinkin lastenpuoli tukalassa tilanteessa. Eihän tästä ulkomaailmaa saisi tietenkään informoida, mitä teet kun vain oireilu jatkuu ????????????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eritäin hyvää tietoa tämä on sillä nyt on se asia saatu lopuun käsiteltyä kun on tutkimukset että asun tiloissa joissa on ilmasto lämitys niin ei pöly punkit asustele selaisissa koska se pitääpi ilmaston sisällä kuiovana ja ei ole kosteutta sisällä.Tv.Seppo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa. Näin meitä viedään sängystä sänkyyn, pelolla ja epävarmuudella. Nyt ovat unet makoisammat. On se niin summittaista, joilla meitä peloitellaan ja eikun imurit surraamaan. Makea juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:50
Jihadistien määrä on moninkertaistunut sitten vuoden 2001 terrori-iskujen – mikä meni pieleen?
13:43
Rovaniemen poliisi pyytää havaintoja henkilöauton ja jalankulkijan yhteentörmäyksestä
13:23
Kiinteistöliitto: Pinnoittamalla uusituissa putkissa enemmän ongelmia kuin sukitetuissa – "yllättävää, että perinteisessäkin tavassa noin paljon ongelmia"
13:23
Lapsiasiavaltuutettu varoittaa keskiarvon harhasta – tänään julkaistussa Lapsibarometrissä nostetaan esiin lapsuuden tutkimuksen vinoutuminen
13:17
Toimeentulotuki muuttunut yhä enemmän pitkäaikaiseksi
13:10
Tahkokankaan suunnittelusta työpaja kuntalaisille
12:59
Vasemmistoliiton raahelaisedustaja Hänninen kiittelee liikenneministeri Berneriä – "Olen erityisen iloinen kasitien mukaan ottamisesta"
96
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
35
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
31
Illinsaaren ilkivalta suututtaa ja harmittaa frisbeegolfaajia – "Tämä ilkivalta kohdistuu kaikkiin, ja se on todella ikävää"
29
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
27
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
15
Uusi asetus määrittelee pääväylien palvelutason maanteillä ja rautateillä – Oulun ja Turun välinen valtatie 8 mukana
11
Liminka yhtiöittää toimintojaan – "Haemme tietysti kustannustehokkuuttakin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

93 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Ihan ensimmäiseksi, omaisuudensuoja ei estä verottamasta. Ja eduskunta voi aina säätää kansan tahtotilan mukaan sellaise... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image