Kotimaa

KKO tuomitsi val­ta­kun­nan­syyt­tä­jä Matti Nissisen sak­ko­ran­gais­tuk­seen

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen (vas.) osallistui Korkeimman oikeuden suulliseen käsittelyyn marraskuussa. Tuomio annettiin tänään.
Kotimaa 20.12.2017 9:08 | Päivitetty 20.12.2017 10:19
Lännen media

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen, katsoo Korkein oikeus (KKO).

Nissinen saa rangaistukseksi 40 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan rangaistuksen määrä on 1 720 euroa.

KKO antoi ratkaisun syyttäjälaitoksen koulutushankintoja koskevasta oikeusjutusta keskiviikkoaamuna. Kyse on siitä, että syyttäjälaitos on ostanut johtamiskoulutusta Matti Nissisen veljen perustamalta ja osin omistamalta Deep Lead oy -yhtiöltä.

Esteellisyys on oikeuden mukaan syntynyt perhesuhteesta.

Myönsi tuottamuksellisuuden oikeudessa

Nissinen myönsi jo oikeuskäsittelyn aikana osallistuneensa koulutushankintoihin 2012-2015, mutta hänen mukaansa esteellisyys oli syntynyt hänen huolimattomuudestaan. Näin ollen Nissinen oli jo myöntänyt tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen. Syyttäjän mukaan tekoja oli vuodesta 2007 vuoteen 2017.

Korkein oikeus arvioi kuitenkin ratkaisussaan, että esteelliset hankinnat on tehty vuosina 2010-2015. KKO hylkäsi vanhentuneina ne hankinnat, joihin Nissinen osallistui toimiessaan Itä-Suomen syyttäjänviraston johtavana kihlakunnansyyttäjänä. Oikeus arvioi, ettei kyse myöskään ollut samasta rikoksesta, joka olisi jatkunut myös sen jälkeen, kun Nissinen siirtyi valtakunnansyyttäjäksi.

KKO puolestaan katsoi, että Nissinen ymmärsi esteellisyytensä vuonna 2017, kun KKO:n viestintäpäällikkö oli hakeutumassa koulutukseen. Tältä osin syyte hylättiin.

Oikeus ei pitänyt uskottavana sitä, että esteellisyys olisi johtunut Nissisen huolimattomuudesta.

– Kun hankinta-asioiden osapuolena on ollut yhtiö, johon Nissisen veljellä on ollut syytteessä tarkoitettu yhteys, Nissisen on täytynyt käsittää, että hän on ollut esteellinen osallistumaan yhtiötä käsittelevien asioiden käsittelyyn, KKO:n ratkaisussa lukee.

Kaikkiaan oikeus arvioi, että Nissinen on esteellisenä päättänyt hankinnoista, joiden yhteisarvo on vajaat 21 000 euroa.

– Valtakunnan ylimpänä syyttäjänä Nissiseltä on voitu vaatia esteellisyyssäännösten asianmukaista ja tarkkaa huomioon ottamista.

Ollut virasta pidätettynä

Asia käsiteltiin ensimmäisessä ja ainoassa oikeuskäsittelyssä Korkeimmassa oikeudessa, ja syytettynä oli pelkästään valtakunnansyyttäjä Nissinen. KKO:n ratkaisusta ei voi hakea muutosta, eli tuomio jää lainvoimaiseksi.

KKO:n suullinen käsittely pidettiin marraskuun puolessavälissä, ja sitä koskeva valmisteluistunto pidettiin puolestaan lokakuussa.

– Henkilökohtaisesti tämä on ollut ammatillinen, sosiaalinen ja taloudellinen katastrofi,
Nissinen sanoi pääkäsittelyssä marraskuussa.

Hän on ollut virkavapaalla valtakunnansyyttäjän virasta keväästä lähtien, kun keskusrikospoliisi aloitti rikostutkinnan. Oikeusministeriö pidätti hänet viranhoidosta elokuussa.

Juttua muokattu ja täydennetty 20.12. kello 10.19.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aina vaan paranee tämä touhu, nyt saadaan nauttia rikollisen oikeusasiamiehen kohelluksesta huumekeisari.aarnion lisäksi.

nissinen laski sen varaan, että rikokset vanhentuvat ennen niiden julkituloa. Näin osalle tutkinnassa olleille rikoksille kävikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö veljen yritys voi tarjota työtä Nissiselle, ettei jää tyhjän päälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei Nissistä eroteta kokonaan virastaan, kun ottaa huomioon missä virassa hän on, niin silloin ei voida enää puhua Suomesta oikeusvaltiona ja tasarvoisena maana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailla moisesta virheestä olisi tajuttu jo erota. Mutta ei Suomessa. Valtakunnansyyttäjä ei voi selitellä virkarikosta sillä, että oli "huolimaton". En mää hoksannut, en tullut ajatelleeksi tai ei tullut mieleen, että en voi ostaa veljeni yritykseltä koulutusta ilman kilpailutusta.What!?! Tuolla tasolla olevan lakiammattilaisen pitää HOKSATA ja tulla AJATELLEEKSI, että moinen ei käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallinnossa rehottaa korruptio, ja tälläinen nimellinen tuomio on oikeuden irvikuvaa. Esimerkillään se viestii, että pikkusakoilla selviää, homma voi jatkua maailman tappiin asti. Järjestelmä ei järky. Hillotolpalla on hyvävelijärjestön suoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei vaadittu virasta erottamista? Onko entiset työkaverit vaikuttanneet tällaiseen asianhaaraan? Korkein oikeus pystyi maksimissaan tuomitsemaan vain vaadittu rangaistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä! Vertailun vuoksi; Ilkka Kanerva erotettiin luottamuspulan takia kun oli tekstaillu Tuksun kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velipoika maksaa varmasti mielellään tuon vertaiset sakot. Asia on kuitenkin vakava. Suomea on pidetty lähes korruptiovapaana maana, mutta onko olemassa mahdollisuus, että erilaisten hyväveliverkostojen kautta maassamme hoidellaan monenlaisia asioita näennäisesti laillisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei ole sen korruptiovapaampi maa kuin mikään muukaan. Ainoa ero on se, että kadulla olevaa poliisia ei saa rahalla lahjottua, eikä lattiatason verovirkailijaa tai Kelan henkilöä saa lahjottua käteisellä rahalla. Mutta isot pojat pyörittää omaa korrputiotaan ihan kuten muissakin maissa. Kaavoitus on yksi hyvä esimerkki. Vastaanottokeskusten perustaminen myös hyvä esimerkki, luvat ja rakennusten sopivuus asumiskäyttöön ym. rennosti katsottu läpi sormien korkeammalla viranomaistaholla, samoin hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika pienet tulot.

Kertoo muuten paljon sitten oikeusvaltio-Suomesta, jos saa jatkaa virassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vertailu miten meillä ja muualla. Mona Salin ruotsalainen ministeri joutui eroamaan kun oli ostanut valtion luottokortilla suklaapötkyn kun ei ollut omaa rahaa mukanaan. Selitykset eivät auttaneet vaan ero tuli. Näitä esimerkkejä löytyy muualta maailmalta demokratioista pilvin pimein. Meillä taas löytyy vastaavia mutta paljon isompia juttuja myös pilven pimein sillä erotuksella että mitään ei oikeasti tapahdu väärinkäytöksissä, ei mitään! Me kansana hyväksymme ja siunaamme päänsilittelyt. Pääasia on että ne vievät huomion esim. työttömien ja muiden ahdingossa elävien kyykyttämisestä. Aaltoliikettä on elämä. Nyt olemme syvimmässä mustassa aukossa taas vuosikymmeniin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se ollut maallikonkin nähtävillä, että pelkkä tahallisuus kyseessä. Nissisen johtama virasto ei ole myöskään puuttunut selviin esteellisyyksiin viranomaiskanteluissa. Samat viranomaiset valvojina luvan myöntäjinä (kaksoisrooli) mm. lakimies hallintovalituksissa myöntää luvat ja myöhemmin ELY.n lakimiehenä valvojan roolissa. Ei kantelut tutkinta pyynöt johda mihinkään VKSV.ssa. Kyllä tähän täytyy jo Suomessakin alkaa kiinnittää vakavaa huomiota. Pikkukunnat ja korruptio saa rehottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1720 euroa on niin pikkurahaa kuin olla vaan voi tuossa määrässä kilpailutuksia.

Miksei meillä kukaan saa koskaan kenkää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kengän saaminen on seuraava käsittely, josta päättää työnantaja eikä oikeusistuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä Suomea vaivaa ja erityisesti sen viranomaisia? Kuva rehellisestä virkamiehestä erityisesti tämänkin tuomion myötä valuu vessanpytystä alas, alas, alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
13:22
Tuhkapussi terassilla sytytti mökin Posiolla, Kolarissa haisi käry kukkakaupassa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
23
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image