Kotimaa

KKO: Huumeeksi luokiteltujen lääkkeiden tuonti itselle ei laitonta

Kotimaa 25.9.2001 15:40
STT
Huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä ulkomailta omaan lääkekäyttöön tuonut ei toiminut laittomasti, sillä syyttäjä ei esittänyt lääkkeille muutakaan käyttötarkoitusta. Korkein oikeus (KKO) antoi ennakkopäätöksensä tiistaina.

Miesopiskelija toi neljä vuotta sitten ulkomailta muutamia kymmeniä Valium-, Temgesic- ja Dormicum-tabletteja. Lääkkeet ovat huumausaineiksi luokiteltavia lääkeaineita. Syyttäjä vaati hänelle rangaistusta kahdesta huumerikoksesta.

Lääkelain mukaan huumausaineina pidettäviä lääkkeitä saa tuoda maahan henkilökohtaista lääkitystä varten 14 vuorokauden käyttöä vastaavan määrän. Lääkkeitä ei saa tuoda postitse.

Syyttäjä vetosi siihen, että Lääkelaitoksen määräyksen mukaan on pystyttävä osoittamaan reseptillä, lääkärintodistuksella tai muulla luotettavalla tavalla, että kyse on henkilökohtaisesta lääkityksestä.

Mies myönsi tuoneensa lääkkeet, mutta kielsi syyllistyneensä rikokseen, sillä kyse oli hänen henkilökohtaista käyttöään varten hankituista lääkkeistä. Hän kertoi saaneensa ulkomaalaisesta apteekista ohjeita, joiden perusteella hän hankki lääkkeet.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet, sillä sen mielestä lääkkeiden käyttötarkoitus selvitettiin luotettavasti.

Hovioikeuden mukaan mies on tiennyt, että kyse on reseptilääkkeistä, jotka sisältävät huumausaineita. Hovioikeuden mielestä miehen selvitys tablettien lääkekäytöstä ei ollut luotettava, sillä hänen todistajansa ei ollut ammatiltaan lääkäri.

Hovioikeus tuomitsi miehen sakkoihin kahdesta huumerikoksesta.

Opiskelija valitti päätöksestä KKO:hon. KKO toteaa, että mies on ilmoittanut hankkineensa lääkkeet henkilökohtaista käyttöään varten. Syyttäjän tehtävä on näyttää toteen ne seikat, johon hänen vaatimuksensa perustuu.

Syyttäjä ei kuitenkaan ole esittänyt selvitystä lääkkeiden muusta käyttötarkoituksesta. Miehen ei ole siten näytetty tuoneen lääkkeitä maahan lääkelain ja Lääkelaitoksen määräyksen vastaisesti. Näin mies ei ole syyllistynyt huumerikokseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image