Kotimaa

KKO alensi vammaisen tyttärensä murhanneen tuomiota

Kotimaa 13.4.2005 14:51
STT
Korkein oikeus (KKO) on alentanut 73-vuotiaan Airi Sanelma Blomin, entiseltä nimeltään Ruohoniemen, murhatuomiota. Blom tuomittiin korkeimmassa oikeudessa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen täyttä ymmärrystä vailla tehdystä murhasta.

Vuonna 2003 Tampereen käräjäoikeus ja Turun hovioikeus totesivat Blomin murhanneen kehitysvammaisen tyttärensä täydessä ymmärryksessä ja vakaasti harkiten. Blom tuomittiin tuolloin elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Oikeuden mukaan Blom antoi tyttärelleen syksyllä 2002 yliannostuksen masennuslääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä, jotka hän oli liuottanut veteen.

Tytär oli tuolloin 47-vuotias, mutta henkisesti noin 4-vuotiaan tasolla. Blom kertoi itse, että oli halunnut lopettaa lapsensa kärsimyksen ja estää tätä joutumasta hoitolaitokseen.

Oikeudessa ei kuitenkaan esitetty todisteita siitä, että tytär olisi kärsinyt erityisesti jostain.

KKO:n ratkaisu
ei ollut yksimielinen

Blom myönsi oikeudessa tappaneensa tyttärensä. Tytär oli ollut täysin riippuvainen äidistään ollessaan viettämässä kohtalokkaaksi muodostunutta viikonloppua tämän luona. Käräjä- ja hovioikeus pitivätkin tekoa kokonaisuudessaan törkeänä.

Korkeimmassa oikeudessa puolestaan punnittiin sitä, oliko teko tappo vai murha. KKO:n mukaan Blom oli ollut tekohetkellä ahdistunut tyttärensä tulevaisuudesta.

Blomin mahdollisuudet käydä tapaamassa tytärtään hoitokodissa ja ottaa tätä luokseen viikonloppuisin olivat huononemassa varojen puutteen vuoksi.

KKO:n mukaan Blom oli harkinnut tekoa etukäteen. Todistajien mukaan äiti oli surmatyön jälkeen kertonut jättävänsä rauhassa jäähyväiset tyttärelleen ja soittavansa vasta sen jälkeen poliisit.

KKO piti tekoa törkeänä, koska se kohdistui puolustuskyvyttömään ja huolenpidosta riippuvaiseen tyttäreen. Lisäksi surmatyön vaikuttimena olivat rahankäyttöön liittyvät seikat.

Päätös ei ollut kuitenkaan yksimielinen. Kaksi asian ratkaisseesta viidestä KKO:n jäsenestä piti tekoa tappona.

Oikeus päätyi mielentilatutkimuksen lausuntojen perusteella siihen, että Blom oli tekohetkellä täyttä ymmärrystä vailla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:00
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
11:39
Aholle hirmutehot Carolinan kotivoitossa, viiden tehopisteen ilta oululaisen NHL-uran ensimmäinen – Myös Donskoi tehtailemassa ennätyspisteet jo kauden puolivälissä
11:00
Vanhat kuvat: Itsenäisyyspäivänä Oulussa seurattiin oman varuskunnan paraatia ja villiinnyttiin Leipätehtaan rock-konsertissa
9:00
Essee: Saan lapsen – mutta minulla ei ole oikeutta kehottaa muita tekemään samoin Tilaajille
9:00
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
8:58
Autoilija törmäsi omakotitalon seinään Raahen keskustassa – kuljettaja pakeni paikalta
8:00
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
40
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
32
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
30
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
28
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
9
Palkkatuen kuntalisä työnantajien tietoisuuteen Lukijalta
9
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle
8
IS: Sixten Korkman ja Maria Romantschuk menivät naimisiin – häävalssi tansittiin Linnan juhlissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

kyllä parasta joulumusiikkia on köyhän ulina. T: Mersu-mies Lue lisää...
Philos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image