Kotimaa

Kivessyöpien määrä on peräti vii­sin­ker­tais­tu­nut alle 40 vuodessa – syö­pä­jär­jes­töt aloittivat Katsasta kassis -kampanjan, joka opastaa kivesten tarkkailuun

Katsasta kassis -kampanjalla kehotetaan omatoimiseen kivesten tarkkailuun. KUVA: Syöpäjärjestöt
Kotimaa 12.2.2019 10:55
Kaleva

Kivessyöpään sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa vuodesta 1980. Uusia tapauksia vuonna 1980 oli 33, kun vuonna 2016 niitä oli jo 163.

Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä. Syöpäjärjestöt opastaa Katsasta kassis –kampanjalla nuoria miehiä kivesten omatoimiseen tarkkailuun.

Kivessyövän yleistymisen tarkkoja syitä ei tiedetä. Perintötekijät saattavat vaikuttaa kivessyövän syntyyn. Tiedetään, että lähisukulaisen kivessyöpä suurentaa sairastumisen riskiä.

Laskeutumaton kives suurentaa sairastumisriskin kymmenkertaiseksi, ja noin joka kymmenes kivessyöpä syntyykin laskeutumattomaan kivekseen. Ympäristötekijöillä voi myös olla vaikutusta kivessyövän syntyyn. On esimerkiksi esitetty, että maataloudessa käytettävillä kemikaaleilla saattaisi olla merkitystä, jos odottava äiti altistuu niille raskauden aikana.

Kivessyövän ennuste on hyvä, mikäli se löydetään varhain.

Kiveksen poistoleikkaus on kaikkien kivessyöpien ensisijainen hoito. Leikkaus pyritään tekemään mahdollisimman pian, koska osa kivessyövistä kasvaa nopeasti.

Leikkauksen jälkeen hoitoa jatketaan seurannalla, solunsalpaajahoidolla tai joskus sädehoidolla.

Lyhyetkin hoidot saattavat vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen, joten siittiöitä otetaan yleensä talteen jo ennen leikkausta.

Kivesten tarkkailu tärkeää

– Tärkeintä olisi löytää kivessyöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin ennuste on hyvä. Se on mahdollista, mikäli mies opettelee tunnustelemaan kiveksensä ja huomaa niissä tapahtuvat muutokset, sanoo kirurgian professori Teuvo Tammela.

Tavallisin syy hakeutua lääkäriin on potilaan tai partnerin havaitsema toispuoleinen kiveksen oireeton suurentuminen tai kyhmy. Osalla kives kovenee tai kipuilee.

Jokaista kiveksensisäistä kyhmyä tulee pitää pahanlaatuisena, kunnes lääkäri on todennut, ettei kysymys ole syöpäkasvaimesta. Lääkäriin tulisi hakeutua heti, jos tuntee kiveksissä jotain poikkeavaa.

Katsasta kassis

Syöpäjärjestöjen Katsasta kassis -kampanja tarjoaa nuorille miehille ohjeita kivesten omatoimiseen tarkkailuun. Kampanja on suunnattu erityisesti 15–35-vuotiaille.

– Kampanjavideo opettaa nuorille miehille, kuinka omatarkkailua tehdään. Se tuo myönteisellä tavalla esiin omatarkkailun hyödyt ja poistaa nuorilta miehiltä turhia pelkoja, joita heillä saattaa liittyä oman kehon tarkkailuun, kertoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Kampanjaa markkinoidaan sosiaalisessa mediassa nuorten suosimilla kanavilla. Kampanjavideon voit katsoa esimerkiksi täältä. (Linkki vie YouTubeen.)

MAINOS

Kommentoi

Naiset eivät maatiloilla yleensä tee kasvinsuojeluruiskutuksia ja kaikkein vähiten raskaana ollessaan. Suomessa kasvinsuojeluaineiden käyttö on myös vähäisintä koko Euroopassa. Pitäisikö pohtia myös - jälleen kerran - alkoholin osuutta syöpien yleistymiseen? Mikään terveysainehan se ei ole. Eikä niitä tuontihedelmien kuoriakaan kannata syödä missään muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkkailen ja neppailen kasseja jatkuvasti. Toisinaan pyydän myös naispuolisen mielipiteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen ennemmin "Tarkista ruokavaliosi" -kampanjaa. Lihavuus, yksipuolinen roskaruoka ja lääkkeet, siinä syyt miksi syöpätaudit lisääntyvät. Keho korjaa itsensä jos sille antaa mahdollisuuden, uskokaa pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi ei pidä rehuja syödä, vaan oikeaa ruokaa lihaa ja kalaa. Pillereillä ei saada samoja vitamiineja/ rasvoja mitä oikeasta ruoasta saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos syöpään haluat kuolla, syö lihaa ja mieluiten punaista sellaista ja paljon. Siihen päälle reilusti pekonia ja grillimakkaraa.

Kyllä fakta on, että kasvisruokavalio ehkäisee syöpää. Siitä on kiistatonta tutkimusnäyttöä, kuten myös lihan syöpävaarallisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

86 vuotta on nyt ikää ja punaista ja vaaleaa lihaa lähes päivittäin, kalaa pari kertaa viikossa. Kesällä makkaraa päivittän talvella joka toinen päivä. Koskaan ei ole sairauksia ollut, eikä ole vieläkään, eikä tule koska syön hyvin.
Siinä oli sinun fakta kumottu.
PS rehuja en syö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

86 vuotta.? Niin varmaan. Kannattaa liioitella maltilla, kun alkaa tarinaa iskemään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin kapealla otannalla pystyt kumoamaan laajan tutkimuksen tuloksen. Vähän sama asia, että väittäisit kaikkien vasikoiden olevan kaksi päisiä, kun olet yhden sellaisen kuvasta nähnyt. Mutta joo, "rehuja" ei ole kenenkään pakko syödä jos ei halua, elämme vapaassa yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minä mitään kapeaa otantaa käytä, vaan henk. koht. kokemusta.
Vastasin vain tuohon kommenttiin jossa väitettiin lihan aiheuttavan syöpää, mutta minulle ei se ole sitä tehnyt ja siksi kumosin osaltani tuon väitteen.
Te ette osaa ymmärtää lukemaanne, vaan ryntäätte kommentoimaan asioita mitkä on erittäin helppoa kumota. Ehkä sitten kun kun ikää karttuu tulette viisaammiksi ja ymmärrätte lukemanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sä nyt itsekin tiedät, että ei yksi vastaesimerkki kumoa tilastollista faktatietoa että riski nousee. Ei se sairastumisen riski ole koskaan 100%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä tuossa kommentissa on kumottu mitään muuta faktaa, kuin sitä, että kommentoija ei ole sairastunut syödessään kys. tuotteita. Kommentoija ei ole muusta kommentoinutkaan, kuin itsestään ei koko maailman ihmisistä.
Te itse vääristelette asioita eli jauhotatte itse itsenne.
Miettikää nyt hiukan mitä alatte kommentoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ollut hyvin monella ravintoterapeutin luennolla ja on ihan oikeasti tutkittua tietoa että punaisen lihan syönti lisää syöpäriskiä. Ja kaikenlaiset makkarat on ihan kokonaan pois suljettu terveellisestä ruokavaliosta.
Tietenkään kaikki lihansyöjät eivät sairastu mutta riskejä ei kannattaisi ottaa. Maailma on täynnä kaikkea muuta ihanaa syötävää ettei liha ole tarpeellista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image