Kotimaa

Kittilän tammikuisen len­to­ko­ne­tur­man on­net­to­muus­tut­kin­ta valmis: Oven voima ja paine kaatoivat kapteenin selälleen

Ylipaine aiheutti liikesuihkukoneen oven avautumisen suurella voimalla. Onnettomuustutkintakeskus on tehnyt 11–12. tammikuuta teknistä tutkintaa ja testauksia liikesuihkukoneelle. Kuva: Onnettomuustutkintakeskus.
Kotimaa 11.10.2018 11:59 | Päivitetty 11.10.2018 12:13
STT, Kaleva

Kittilässä lentokapteenin kuolemaan johtaneen oviturman onnettomuustutkinta on valmistunut, kertoo Onnettomuustutkintakeskus. Gulfstream G150 -mallisen liikesuihkukoneen kapteeni kuoli tammikuussa, kun koneen ovi iskeytyi auki ylipaineen takia.

Kapteeni ja lentoperämies olivat olleet siirtymässä koneeseen sisälle tehtyään lähtövalmisteluihin liittyvää ulkoista tarkastusta. Saksalainen kapteeni avasi oven, joka pamahti rajusti auki. Oven voima ja paine kaatoivat hänet selälleen. Ovi avautuu ylhäältä alaspäin.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan myös oven vieressä ollut perämies kaatui paineaallon voimasta. Keskuksen mukaan oven avautumisen voimaa kuvastaa se, että koneen ohjaamon takaseinään kiinnitetyt sammutin ja palokirves irtosivat kiinnikkeistään ja sinkoutuivat ulos noin viiden metrin päähän oviaukosta.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa Euroopan lentoturvallisuusvirastolle (EASA), että se tiedottaa turvallisuusuhasta, jonka ilma-aluksen paineistuminen maassa voi aiheuttaa. Tietoa pitäisi jakaa ilmaliikenneoperaattoreille, maahuolintayhtiöille ja lentoasemien palo- ja pelastuspalveluille.

Lisäksi Israelin Ilmailuviranomaista (CAAI) suositetaan valvomaan, että Israel Aviation Industries -yhtiö lisää Gulfstream G150 -mallisten koneiden toimintakäsikirjoihin varoituksen ulosvirtausventtiilin aukiolon tarkistamisesta ennen oven sulkemista. Samat päivitykset suositetaan tekemään myös Gulfstream G150 -mallia vastaavien ilma-alustyyppien toimintakäsikirjoihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oven sarana on alareunassa ja ovi on lentänyt saranan varassa ylhäältä alas surmaten kapteenin. - Oikea kone, oikea ovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvan kone ei siis ollut onnettomuuskone, koska ovi aukenee ylhäältä alas tässä mallissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Kerroppas Y miksi meidän 32vuotias tytär ei kitise eläkkeistä? Voisikohan se johtua kasvatuksesta, hänelle opetetuista a... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image