Kotimaa

Kittilän tammikuisen len­to­ko­ne­tur­man on­net­to­muus­tut­kin­ta valmis: Oven voima ja paine kaatoivat kapteenin selälleen

Ylipaine aiheutti liikesuihkukoneen oven avautumisen suurella voimalla. Onnettomuustutkintakeskus on tehnyt 11–12. tammikuuta teknistä tutkintaa ja testauksia liikesuihkukoneelle. Kuva: Onnettomuustutkintakeskus.
Kotimaa 11.10.2018 11:59 | Päivitetty 11.10.2018 12:13
STT, Kaleva

Kittilässä lentokapteenin kuolemaan johtaneen oviturman onnettomuustutkinta on valmistunut, kertoo Onnettomuustutkintakeskus. Gulfstream G150 -mallisen liikesuihkukoneen kapteeni kuoli tammikuussa, kun koneen ovi iskeytyi auki ylipaineen takia.

Kapteeni ja lentoperämies olivat olleet siirtymässä koneeseen sisälle tehtyään lähtövalmisteluihin liittyvää ulkoista tarkastusta. Saksalainen kapteeni avasi oven, joka pamahti rajusti auki. Oven voima ja paine kaatoivat hänet selälleen. Ovi avautuu ylhäältä alaspäin.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan myös oven vieressä ollut perämies kaatui paineaallon voimasta. Keskuksen mukaan oven avautumisen voimaa kuvastaa se, että koneen ohjaamon takaseinään kiinnitetyt sammutin ja palokirves irtosivat kiinnikkeistään ja sinkoutuivat ulos noin viiden metrin päähän oviaukosta.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa Euroopan lentoturvallisuusvirastolle (EASA), että se tiedottaa turvallisuusuhasta, jonka ilma-aluksen paineistuminen maassa voi aiheuttaa. Tietoa pitäisi jakaa ilmaliikenneoperaattoreille, maahuolintayhtiöille ja lentoasemien palo- ja pelastuspalveluille.

Lisäksi Israelin Ilmailuviranomaista (CAAI) suositetaan valvomaan, että Israel Aviation Industries -yhtiö lisää Gulfstream G150 -mallisten koneiden toimintakäsikirjoihin varoituksen ulosvirtausventtiilin aukiolon tarkistamisesta ennen oven sulkemista. Samat päivitykset suositetaan tekemään myös Gulfstream G150 -mallia vastaavien ilma-alustyyppien toimintakäsikirjoihin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oven sarana on alareunassa ja ovi on lentänyt saranan varassa ylhäältä alas surmaten kapteenin. - Oikea kone, oikea ovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvan kone ei siis ollut onnettomuuskone, koska ovi aukenee ylhäältä alas tässä mallissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image