Kotimaa

Kittilälle osavoitto ministeriöstä hallinto-oikeudessa: Ministeriöllä ei ollut perusteita hyllyttää kymmentä kun­ta­päät­tä­jää

Valtiovarainministeriö pidätti viime vuoden kesäkuussa 20 kuntapäättäjää luottamustoimistaan niin sanotun Lex Kittilä -lain perusteella. KUVA: Liisa Kuittinen
Kotimaa 12.6.2019 15:31
STT

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut valtiovarainministeriön hyllyttämispäätöksen kymmenen Kittilän kunnan luottamushenkilön osalta. Tämä oli Kittilälle vasta puoli voittoa, sillä oikeus päätti pitää toiset kymmenen kuntapäättäjää edelleen virasta pidätettynä.

Valtiovarainministeriö pidätti viime vuoden kesäkuussa 20 kuntapäättäjää luottamustoimistaan niin sanotun Lex Kittilä -lain perusteella. Päätöksen oli määrä pitää heidät poissa hallinnosta, kunnes heidän syytteensä on käsitelty ja tuomiot tulleet lainvoimaisiksi. Laki sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon.

Lapin käräjäoikeuden on määrä antaa ratkaisu kuntapäättäjien virkarikossyytteistä juhannuksen jälkeisellä viikolla. Syytteiden takana on vyyhti, joka johti Kittilän ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelän laittomaan erottamiseen.

Mäkelän irtisanominen on yksi osa tarinaa, jossa Kittilän kunnan päätöksenteko suistui raiteiltaan ja liki 30 entistä ja nykyistä kuntapäättäjää sai syytteet virkarikoksista. Syytteessä olevat kuntapäättäjät ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Mäkelän irtisanomisen syynä oli syytettyjen kuntapäättäjien mukaan luottamuspula, joka syntyi, kun Mäkelä teki tutkintapyynnön Kittilän kunnalle taloudellisesti erittäin merkittävän Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta.

Syyttäjän mukaan useat päättäjät syyllistyivät virkarikokseen muun muassa irtisanoessaan Mäkelän.

"Syytteet koskevat vakavia väärinkäytösepäilyjä"

Hallinto-oikeus katsoi, että kuntapäättäjien virkarikosjuttu on kuntakentällä poikkeuksellinen ja koskee vakavia väärinkäytösepäilyjä. Se katsoi kuitenkin kumottujen virastapidätysten osalta, etteivät kyseisten päättäjien rikosepäilyt vaarantaneet kunnan päätöksentekoa.

– Hallinto-oikeus katsoo, ettei heidän pidättämisensä luottamustoimista ole ollut välttämätöntä kunnan päätöksenteon saattamiseksi lainmukaiseksi sekä kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi, päätöksessä sanotaan.

Kymmenen luottamushenkilön virkarikosepäilyt taas olivat oikeuden mielestä niin vakavia, että ministeriö sai pidättää heidät virasta. He olivat myös osallistuneet riidanalaiseen päätöksentekoon useissa vaiheissa. Hallinto-oikeus kävi läpi muun muassa valtiovarainministeriön selvitysryhmän löydöksiä päätöstä punnitessaan.

– Selvityksen mukaan kunta on ajautunut viime vuosina johtamisen ja päätöksenteon kriisiin. Kunnan hallinto on poikkeuksellisissa vaikeuksissa, mikä näkyy eripuraisena päätöksentekona, epäluottamuksen ilmapiirinä, avainhenkilöiden vaihdoksina, henkilöstön stressaantumisena ja sairauspoissaoloina. Luottamushenkilöorganisaatio on ajautunut kahteen leiriin. Hallinnossa vallitsee pelon ilmapiiri, oikeus referoi selvitystä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos käräjäoikeus tekee samanlaisen linjauksen kuin p-s hallintoikeus osa olisi voittajia ja ne toiset, jotka luottivat nyt voittajana selvinneisiin olisivat häviäjiä.

Kuulostaa pelinpolitiikalta ja tuomioistuin vetää rajan niin valtio maksaa nämäkin karkelot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo lauma kuuluu pikemminkin vankilaan - eikä todellakaan mihinkään julkiseen virkaan tai luottamustehtävään kukaan heistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Kolarilaisille valtio maksais osan ja Sovankylälle toisen osan niin että Kittilä internoitais pois Lapin kartalta kokonhan. Kittilässhän on kylänkin nimi Kiistala , se kertoo paljon historiasta ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko kunta pitää laittaa pysyvään holhoukseen tai liittää johonkin muuhun kuntaan-tosin kukaan ei huoli. Kunta on demokratian irvikuva ja entiset päättäjät ovat osoittaneet sen, mittä tulee, kun ollaan kunnassa, jossa oma paikka ei ole uhattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eripuraa kunnallisessa päätöksenteossa, on olemassa laillista ja lainvastaista päätöksentekoa.

Onko Kittilä todella
pääsemässä eroon
päätöksenteosta, joka ei
perustu voimassa oleviin
lakeihin tai edes kohtalaisekaan hyvään hallintoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se Antti Rinne hoitaa homman, vaikka ei jutusta käräoikeudessa todistajana ollessaan juuri mitään muistanutkaan. Olisko oltu jotain naitittu, tai sitten ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lautamies x ei huomaa kunnan reaalitoimintaa, vaan menee trollien maailmaan sananvapauden nimissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa ottaa selvää hänen mahdollisesta humalatilasta. Ei ollut, joten siitä puhuminen on trollausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image