Kotimaa

Kirja esittelee kansankodin pimeän puolen – Näin Ruotsin rotuoppi käsitteli suomalaisia

Kotimaa 12.1.2015 11:35
Johanna Juupaluoma

Järjestelmällistä naisten sterilointia, seka-avioliittojen estämistä ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa toisen maailmansodan aikana. Muun muassa näillä radikaaleilla keinoilla Ruotsissa on vaalittu rodun ”puhtauden” säilymistä 1900-luvulla, väittää kulttuuriantropologi FT Tapio Tamminen tuoreimmassa tietokirjassaan Kansankodin pimeämpi puoli.

1990-luvulla dekkarikirjoistaan tunnettu Stieg Larsson oli mukana paljastamassa monia uusnatsismin likaisia koukeroita Ruotsissa, jossa maan historian synkästä puolesta on monin paikoin vaiettu. Nyt aiemminkin natsismista ja terrorista kirjoittanut Tamminen osoittaa teoksessaan, mitkä rakenteet ovat luoneet pohjaa naapurimaamme äärioikeiston nousuun viime vuosikymmeninä ja kuinka synkkää ruotsalainen rotuoppi on ollut.

Esimerkiksi viime kevään Eurovaaleissa monissa Länsi-Euroopan maissa radikaalit oikeistopuolueet nostivat kannatustaan, mukaan lukien Ruotsissa.

– Ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen radikaalit oikeistopuolueet ovat nousseet monissa Euroopan maissa jopa poliittisesti ratkaisevaan asemaan, toteaa Tamminen kirjassaan.

Erityisesti Tamminen nostaa keskiöön 1900-luvulla vaikuttaneen eugeniikka eli rotuhygienia ohjelman. Esimerkiksi 1800-luvulta lähtien Ruotsissa levisi skandinaavista mytologiaa tutkineen kirjailijan Viktor Rydbergin ajatus siitä, että Ruotsissa asuisivat kaikkein puhtaimmat arjalaisen rodun edustajat.

Ruotsalaisen rotuopin mukaan esimerkiksi suomalaiset, saamelaiset ja slaavit eivät olleet yhtä puhdasrotuisia ja seka-avioliittoja heidän kanssaan ei suositeltu.
 
Näillä keinoin Ruotsissa pidettiin rotu ”puhtaana”:

– Kallotutkimus: Anders (1796-1860) ja Gustaf Retziuksen (1842-1919) kehittämä rotuoppi korosti ruotsalaisten rotupuhtautta. Esimerkiksi suomalaiset ja saamelaiset eivät olleet yhtä puhdasrotuisia kuin ruotsalaiset. G. Retzius perusteli tätä tutkimalla kallojen muotoa. Hänen mielestään kansojen parhaaseen ryhmään kuuluivat Skandinavian maat ja monet Länsi-Euroopan maat, koska ne olivat myös kaikkein taloudellisemmin kehittyneitä maita.

– Seka-avioliittojen estäminen: Herman Lundborgin (1868–1943) mielestä epäkelpojen ihmisten lisääntyminen pitäisi estää samoin kuin seka-avioliitot esimerkiksi suomalaisten kanssa, jotta rotu pysyisi puhtaana. Rotuhygieniasta löytyi vastaus hänen mielestään kaikkiin yhteiskunnan ongelmiin, kuten köyhyyden ja rikollisuuden torjumiseen.

– Steriloinnit: Ruotsissa harjoitettiin eugeniikkaohjelman mukaan sterilisaatiopolitiikkaa vuodet 1935–1975, jolloin sterilisoitiin 63000 henkilöä. Näistä 93 prosenttia oli naisia, ja he olivat etenkin työväenluokasta. Eugeniikan eli hyväsyntyisyysohjelman mukaan esimerkiksi perinnöllisesti sairaiden ja vajaaälyisten lisääntyminen oli estettävä. Esimerkiksi epileptikoiden avioitumisen ehtona oli sterilointi, kuten jopa erittäinkin lyhyellä ajalla mielisairaalassa olleiden.

– Tiukka maahanmuuttopolitiikka: Ruotsissa kiellettiin romanien maahanmuutto vuonna 1914 ja kielto kesti vuoteen1954 saakka. Toisen maailmansodan aikana Ruotsi oli nihkeä ottamaan juutalaisia pakolaisia maahan aina vuoteen 1942 saakka.

Lähde: Tapio Tamminen: Kansankodin pimeämpi puoli (2015)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jopa on paljastus.

Kun Suomen akatemia halusi selvittää tuona rotuopillisuuden mittaustekniikan kehittelyn aikana Suomessa asuvien eri kansallisuuksien mm. ihmisyyttä ja alkuperää, lähetti Suomen akatemia tutkimusretkikunnan Suomen Lappiin saamelaisten hautoja penkomaan. Retkikuntaa avusti Suomen evankelisluterilainen kirkko, jonka alueella työskentelevä papisto osoitti retkikunnalle saamelaisten hautoja. Niitä avattiin ja luita ja kalloja siilattiin hautausmaaksi pyhitetystä maaperästä. Luut pakattiin reppuihin ja kalloja roikotettiin repun ulkopuolella paulaan sidottuina. Sitten retkikunta suuntasi Helsinkiin löydöksiään analysoimaan.

Toki on niin, että Oulun piispa on tätä asiantilaa pyytänyt Suomen evankelisluterilaisen kirkon puolesta julkisesti anteeksi. Hyvä näin. Mutta se saamelaisten asuinalueitten ja uhripaikkojen penkominen jatkuu edelleen. Miksi? Onko se sitä akateemista vapautta ja akateemista tiedonjanoa?

Mitä kuohuttavaa on Ruotsin käyttäytymisessä Suomen omaan käyttäytymiseen verrattuna?

Niin, minulla on kirjahyllyssä Suomi-Neuvostoliitto-seuran jäsenluetteloita muutama vuosikerta. Samaten kirjoja CIA:n kansainvälisyydestä. Myös löytyy Natsi-Saksan vastaava. Ja Bilanz des zweiten Weltkrieges. Kun niitä katsoo, sitä ainakin luulee jotakin oppineensa ihmisestä ja ihmisyydestä vaikkapa vain ihan lähihistoriasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tuo aika on takana. Vastaavia oppeja toteutetaan vielä joissakin maissa ja sairaat käytännöt ja teoriat voivat levitä muuttoliikkeen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkin ruotsalaiset ottivat Suomen lapsia sotaa pakoon, eivätkä olisi sodan loputtua halunneet palauttaa lapsia takaisin Suomeen. Isän veli ja sisar vietiin myös Ruotsiin eri koteihin, eivät saaneet edes tavata toisiaan.Sisar pääsi melko pian sodan loputtua takaisin Suomeen, mutta veli oli siellä parikymppiseksi asti.

Vihdoin kotiin palattuaan veljellä oli vaikeaa ensimmäisen vuoden ajan, kun hän ei tullessaan osannut lainkaan suomea, ei oltu ruotslaiskodissa katsottu tarpeelliseksi pitää suomenkielen taitoa yllä, luulivat kai saavansa pitää pojan loppuikänsä. Aikuisena on kielen oppiminen huomattavasti vaikeampaa kuin lapsena, ja vei vuosia ennenkuin setäni puhui taas "selevää suomea".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löysin taannoin kirjakaupan loppuunmyynnistä ruotsalaisten natsimielisten puolueiden jäsenmatrikkelin. Aika paksu opus!
Ruotsissa kaivattaisiin myös avointa keskustelua yhteyksistä natseihin. Taloudellinen kytkös oli aika merkittävä mikä auttoi Ruotsia selvytymään sota-ajasta😆 Lisänä oli vieläMarshall- apu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tekemistä tällä on Ruotsin tämän hetkisten maahanmuutto-ongelmien kanssa? Vaikuttaako 30-luvun politiikka jotenkin takautuvasti Malmön ja Tukoholman lähiöissä joissa pesii varsinainen aikapommi.

Onneksi vastaavaa ei voi sattua Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä natsi-ideologia vaikuttaa edelleen virkamiehistön ja varsinkin poliisien asenteissa muita etnisiä ryhmiä kohtaan. Siitä ne ongelmat tulevat eivätkä näistä ryhmistä. Onneksi vastaavaa ei ole ollut yhtä laajassa mitassa Suomessa eikä saa tullakaan. Kulttuuriimme ei sovi mikään pseudoarjalainen hihhuli-ideologia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ole tajunneet, että slaavit ja germaanit ovat samasta alkukodista, Mustanmeren länsipuolelta. Ugrit taas eivät vaan paljon vanhempaa, puhtaampaa ja alkuperäisempää.

Suomalaiset ja samelaiset asuttivat koko ruotsinniemeä ennen germaaneja, jotka sulautuivat ugreihin, ei päin vastoin. Sama käänteinen logiikka Venäjällä, oiekasti ugrit eivät sulautuneet slaaveihin vaan päin vastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:38
Tieliikennekeskus varoittaa: Satava ja pöllyävä lumi vaikeuttaa ajamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image