Kotimaa

Kimppakyytien säännöt askarruttavat

Kolme vuotta voimassa ollut taksiliikennelaki sallii kimppakyytien käyttäjille polttoainekulujen jakamisen, kunhan kyydin tarjoaja ei ansaitse toiminnallaan. KUVA: Patrick Le Louarn
Kotimaa 11.8.2010 0:00
Minna Kurvinen
Kimppakyyteihin liittyvät säännöt aiheuttavat päänvaivaa niin kyytien käyttäjille kuin verottajallekin. Kolme vuotta voimassa ollut taksiliikennelaki sallii kimppakyytien käyttäjille polttoainekulujen jakamisen, kunhan kyydin tarjoaja ei ansaitse toiminnallaan. Laissa ei kuitenkaan ole määritelty, missä ansaitsemisen raja menee.

"Viime kädessä asia ratkaistaan tuomioistuimessa", sanoo hallitusneuvos Irja Vesanen-Nikitin liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Hallitusohjelmaan kirjattiin kolme vuotta sitten, että työmatkakulujen verovähennysjärjestelmän yksinkertaistamista selvitetään. Verohallinnolla ei edelleenkään ole virallista ohjetta, miten kimppakyytien käyttäjien pitäisi tehdä työmatkavähennyksensä. Asiasta tulee kyselyjä Veronmaksajain keskusliittoon.

"Periaatteena on, että jotta saa vähentää, pitää olla kuluja. Vähennykset tehdään halvimman mahdollisen kulkuneuvon mukaan", tiivistää liiton lakiasiainjohtaja Vesa Korpela.

Hänen mukaansa kimppakyytiläinen tekee verovähennyksensä sen mukaan, minkä verran hän maksaa polttoaineesta. Auton omistajan pitää muistaa miinustaa omista kuluistaan kyytiläisen maksama osuus.

"Jos työmatkakuluja tulee vuodessa vaikka 2 000 euroa ja kyytiläinen maksaa niistä 500, omistajalle jää 1 500 euroa kuluja", Korpela havainnollistaa.

Jos naapurukset toimivat kimppakyytien kuskeina esimerkiksi vuoroviikoin, vähennykset tekee aina se, joka kulloinkin on maksumiehenä. Verovähennysten tekemisen helpottamiseksi Korpela neuvoo kimppakyytiläisiä pitämään ajopäiväkirjaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image