Kotimaa

Kil­pi­rau­has­lääk­keen käytöstä raju kiista

Kotimaa 25.7.2013 8:17
Niina Koskela

Kilpirauhasen vajaatoimintaan soveltuvasta lääkityksestä kiistellään rajusti. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tutkii tällä hetkellä kolmesta eri lääkäristä tehtyjä ilmoituksia.

Niissä epäillään, että lääkärit eivät ole toimineet asianmukaisesti määrätessään potilaille erityislupaa edellyttävää T3-lääkettä.

Valviran ryhmäpäällikkö ja lääkintöneuvos Markus Henriksson kertoo, että ilmoituksia ovat lähettäneet toiset lääkärit.
Valvira on jo päättänyt rajoittaa yhden lääkärin oikeuksia niin, että hän ei saa hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia.

Tamperelaisen Amplia-klinikan erikoislääkäri Taija Somppi on yksi noin paristakymmenestä lääkäristä Suomessa, jotka kirjoittavat potilailleen T3-hormonia kilpirauhasen vajaatoimintaan. Hän on tyrmistynyt Valviran toimista.

”On aivan ennenkuulumatonta, että näin perusteettomasti puututaan lääkärien oikeuksiin. Potilaat ovat voineet lääkityksellä hyvin. Ilmoituksen ovat tehneet kollegat, jotka eivät käytä T3-lääkitystä hoitaessaan potilaita. Nyt kaikki muutkin T3-hormonia määräävät lääkärit ovat peloissaan, eivätkä enää uskalla määrätä kyseistä lääkitystä.”

Lue lisää 25.07.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (110)

Olen sairastanut kilpirauhasen vajaatoimintaa vuodesta 1996 alkaen,Sairauden tunnisti sisätautilääkäri,vahingossa.Ilman lääkitystä en voisi näin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka suurin osa lääkäreistä onkin ehkä hyviä työssään, niin miksi kukaan edes olettaa lääkärin parantavan? Hehän ovat LÄÄKEtieteen kandeja tai tohtoreita. Valelääkäritkin voivat olla parempia ihmisten parantajia kuin kuusi vuotta aivopesulassa tyhmistetyt lääkärit.

Ei lääkäreden ole tarkoituskaan parantaa, vaan lääkitä. Potilas on heille vain koekaniini uusiin busineksiin, jolla voi leikkiä, tunteettomasti. Sairaathan ne lääkäritkin elättävät, ei terveet. Ilmeisesti T3 on jollain tapaa vastoin busineksia, koska endokinologitkin sitä kaihtavat. Vai mahtaako T3 valmistajat olla niitä, jota eivät kuulu lääkemafiaan?

Sanonta "pää jää vetävän käteen" onneksi pitää paikkansa. Totuus tulee joskus julki kuitenkin. Harmi, että lääkäreillä ei ole mitään vastuuta. Tarvittaisiin toisenlainen mafia rankaisemaan lääkemafiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä jotkut (mahdollisesti lääkäreitä) vieläkin väittävät T3 hoitoa tehottomaksi ja jopa humpuukiksi. Miksi juuri lääkärit? Siksi että heitä on lääkiksessä näin opetettu. Onko joku näistä lääkäreistä opiskellut aihetta itse? Onko vaikkapa selannut lääketieteen suurinta tieteellistä tietokantaa PubMediä? Onko sieltä lukenut T3 hormonia käsitteleviä artikkeleita ( tällä hetkellä 27 656 tieteellistä artikkelia; kokeilkaa lääkärit, tiivistelmät eli abstraktit löytyvät googlettamalla)?

Eivät ole. Kukaan näistä lääkäreistä ei ole vilkaissutkaan PubMediä. Kukaan näistä lääkäreistä ei ole vilkaissutkaan esim. tieteellistä Thyroid -lehteä. Kukaan näistä lääkäreistä ei osaa aiheesta yhtään mitään.

On tosi kova pala lääkäreille, kun potilaat osaavat jonkun aiheen paremmin kuin lääkärit itse. Kiitos Internet :) Tieto on nykyisin vapaata kaikille, myös potilaille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleislääketiede (tk:t) käsittelevät kilpirauhsavaivaa liukuhihna asiana. Itse olen oloni mukaan joutunut ohjaamaan reseptinkirjoittajan annostelua. Syvällinen perehtyminen ja kaikki uudet tavat hoitaa, kuten kokonaisvaltaiseen potilaanhoitoon nykyään valistuneena aikana pitäisi suhtautua, ovat meidän lääkärikoulutuksen käyneille outoa ja aidan ylitystä. Rohkeutta kehiin lääkärit ja ikkunat auki maailmaan!!
Kilpirauhasvaivaa on monilla hoidettu ensin psyyken lääkkeillä, eikä sitä aina edes huomioida muiden sairauksien ohella vaikuttavana tekijänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen käyttänyt tyroksiinin lisäksi liothyroniinia vuodesta 2006 vajaatoiminnan oireisiin. Lion käytölle oli selvä peruste jo veriarvojen perusteella, sillä t3v arvot olivat alakantissa ja myös olo sen mukainen. Ilman tuota lääkettä olisin työkyvytön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteinen tyroksiinihoito aiheuttaa minulle valtavaa pahoinvointia ja rytmihäiriöitä. Olen siis kärsinyt vajaatoiminnasta ilman lääkkeitä jo pitäkään. Vaihtoehtoja ei ole ollut.

Odotan kovasti, että 15 vuotta kestänyt sairauteni saadaan kuriin, kun vain löytäisin T3-hoitoa eli monoterapiaa osaavan lääkärin. Ja nyt nämä perinteisen lääketieteen ihmelapset tietämättömyydessään ovat tekemässä monoterapiasta mahdotonta. Ainoa konsti on näemmä lopettaa tämä kurjuus oman käden kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti tk-lääkäreitten ammattitaito ei riitä tämän vajaatoiminnan hoitoon. Eräskin lääkäri määräsi potilaan itsensä harkittavaksi, jos oireet pahenee, niin nosta lääkitystä 1mg.tab/pv!!!! ihan hullua,,lääkäri ei ole ajantasalla milloin pitää nostaa tai vähentää annostusta....Onneksi on tämä Omaoulu jossa kirjeenvaihdosta jää juuri sitä tekstiä potilastietoihin, mistä on puhuttu. Kaikenmaailman kolesterolilääkkeitä, mielialalääkkeitä,,,liikkumista,,,ruokavaliota,,,läski pysyy, tukka lähtee, ei jaksa.. :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osalle potilaista on tärkeää uskoa kaikissa lehdissä kirjoitettavaa humpuukia/ndtistä lukemaansa ja kokeilla kaiken maailma höpöhoitoja. Tämän vuoksi erilaisille puoskareille on Suomessa suuri tilaus. Hoidon vaikutukset ovat kutienkin melko paljon myös korvienvälistä kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida tietää asiasta yhtään mitään. Käsittämätön kommentti. Taidat olla joku kateellinen "lääkäri", jonka potilaat eivät parane thyroksinilla. Liothyronin-hoito ei ole mikään helppo hoito. Siinä ei mennä mistä aita on matalin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoskarit ovat erikseen, tutkimus ja tulokset aivan toinen puoli. Nauraa jo aidanseipäätkin suomen ulkopuolella meidän lääketieteen rajallisuutta. Resurssikysymys se on, sanoi asiantunteva lääkäri keskussairaalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

T3 hormoni on kilpirauhasen itsensä erittämä hormoni. T3 on se vaikuttava hormoni; T3 menee solun ytimen eli tuman sisään ja aikaansaa siellä kilpirauhashormonien vaikutukset. T4 on varastohormoni, ja T4 ei tee kilpirauhashormonivaikutuksia.

Terve kilpirauhanen erittää sekä T4 että T3 hormonia. Jos joku, kuten nimimerkki "osalle" luulee että hoito T3 hormonilla on humpuukia, niin kehoitan tutustumaan vaikkapa prof Välimäen toimittamaan Endokrinologian oppikirjaan. Siitä (ja mistä tahansa endokrinoloigian oppikirjasta) selviää mitä mikin hormoni tekee. T3 on ainoa tärkeä kilpirauhashormoni. T4:n ainoa tehtävä on olla varastona ja tarvittaessa muuntua T3:ksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti et itse sairastu tuohon sairauteen -- tai ehkä sinun olisi hyvä saada jotenkin kokea tuon sairauden olemusta.

Olen läheltä seurannut näiden lääkkeiden vaikutusta. Ei tarvitse mistään lukea!

Sinun kommenttisi on haisevaa jostakin syvältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osalle lääkäreitä on tärkein homma kirjoittaa potilaalle pillereitä eikä potilaan hoitaminen terveeksi . Moniko lääkäri on jäävi harjoittamaan ammattiaan kun on lääketehtaan leivissäkin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hupaisaa, kuinka tosiasioiden kieltäminen on joillekin välttämätöntä. Tai oikeastaan kummallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

T3 on kehon oma aktiivinen hormoni joka ikisessä solussamme, se on äärettömän tärkeä elämänlaadun kannalta. Hienoa, että Kaleva kirjoittaa asiasta, josta tuhannet ellei jopa kymmenet tuhannet suomalaiset kärsivät, siis puutteellisesta kilpirauhasen alitoiminnan hoidosta T4-hormonilla.

Tunnen myötähäpeää Endokrinologien asenteellisuudesta ja läpinäkyvästä kierosta pelistä. Epäilen vahvasti syynä olevan Orion-lääketehtaan "taloudellinen tuki", jos sen nyt nätisti ilmaisee..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksesi on typerä, et tiedä tästä sairaudesta tuon taivaallista. Häpeä.

Suuren suuri kiitos Kalevalle! Toivottavasti asiaa käsitellään myös TV:ssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että Valvira valvoo - lääkärikin voi muuttua valelääkäriksi. Tulihan ortopedista ravitsemusasiantuntija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että ortopedi osaa olla myös ravitsemusta. Tämä onkin poikkeuksellista tässä sirpaleisessa hoidossa, jossa jokaiselle ihmisen elimille oman osaaja ja seuraavasta elimestä ei tiedetä mitään. Ajatella, että entinen kunnanlääkäri osasi hoitaa koko ihmisen. Nykyään jos joku osaa, niin tarvitaan Valvira apuun ja joku vielä näyttää epäilevän ihan valelääkäriksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä nykyinen meno kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa on aivan järkyttävää ja surullista. Lääkärit leikkivät jumalaa ihmisten hengen kustannuksella. Jos en olisi aikoinani saanut viimeisillä voimilla hakeuduttua oikeasti asioihin perehtyneen erikoislääkärin hoitoon ja saanut oikeita lääkkeitä tyroksiinin sijaan, olisin nyt kuollut. Ihan sama mitä mieltä joku lääkäri on, valitsen mielummin nämä lääkkeet ja elämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (110)

Uutisvirta

20:30
Rovaniemeläinen Mikkel Näkkäläjärvi kärkkyy parlamenttipaikkaa – ehdokas ryvettyi eläinrääkkäys- ja rattijuopumuskohuissa vaalikampanjan loppumetreillä
20:19
Näin eurovaaliehdokkaita äänestettiin eri vaalipiireissä – katso päivittyvästä taulukosta ehdokkaiden äänimäärät
20:14
Dijon ravasi yllätysvoittoon Elitloppetissa, Readly Express jäi ontumisen vuoksi pois
20:09
Katso puolueiden kannatus pohjoisen vaalipiireissä sekä koko maassa – keskustan kannatus pudonnut myös Oulun vaalipiirissä
20:06
Eurovaalien ennakkoäänet on laskettu: Kokoomus suurin, SDP toinen, keskustalle vaalitappio – Nämä ehdokkaat ovat nousemassa europarlamenttiin
19:54
Jännitys kasvaa puolueiden vaalivalvojaisissa – Rinne odottaa sdp:lle viimekertaisia eurovaaleja parempaa menestystä
19:16
Äänestys sujuu odotetun rauhalliseen tahtiin Oulussa – Madekoskella keskimääräistä innokkaampia äänestäjiä, ja värttöläiset nuoret erityisen aktiivisia
193
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
64
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
49
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
41
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
36
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
34
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
21
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oululaiset ahdasmielisiä

Osa tänne kirjoittavista on kateellisia. Katoppa talouteen ja rahaan liittyviä aloituksia. Enin osa kadehtii, pari poikk... Lue lisää...
Suurin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image