Kotimaa

Kilpailu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­ton odotettu selvitys: OP ei ole käyttänyt väärin markkina-asemaansa, mutta bonusten ve­ro­koh­te­lus­sa korjaamista

Etukäteen ennustettiin, että jos KKV päätös olisi ollut OP:lle huono, se olisi joutunut ruuvaamaan säästötavoitteitaan entistä tiukemmalle. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 11.2.2019 12:33
Virpi Niemistö

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) ei löytänyt selvityksissään näyttöä sille, että OP-ryhmän bonusohjelma rajoittaisi vahinkovakuutusmarkkinoiden kilpailua merkittävästi kuluttajien vahingoksi.

Bonusten verokohtelua olisi viraston mukaan kuitenkin syytä muuttaa kilpailuneutraaliksi niin, että bonusjärjestelmän verokohteluun ei enää vaikuttaisi asiakkaan mahdollisuus nostaa bonukset rahana.

Vaihtoehtoisesti on syytä harkita, onko vakuutusmaksuja ylipäätään syytä rinnastaa palvelumaksuihin.

Perustuu vuosien takaiseen

Päätös liittyy vakuutusyhtiö If:n KKV:lle elokuussa 2015 tekemään toimenpidepyyntöön.

Pyynnön mukaan OP Osuuskunta on käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa, kun se on sitonut OP-bonusohjelman kautta toisiinsa OP-ryhmän tarjoamat vahinkovakuutuspalvelut sekä yksittäisten osuuspankkien tarjoamat vähittäispankkipalvelut.

If:n mukaan OP:n tarjoamien vahinkovakuutusten tosiasiallinen hinta alittaa bonusohjelman vuoksi niiden tuottamisesta aiheutuvat kustannukset.

KKV:n mukaan sen selvitykset osoittavat, että kilpailijoilta poissulkeutuva osuus on noin 1-5 prosenttia koko vahinkovakuutusmarkkinasta sekä asiakkaiden määrän että maksutulon perusteella laskettuna.

Virasto toteaa kokonaisarvionaan, ettei asiassa ole saatu näyttöä OP-bonusohjelman merkittävästi kilpailua rajoittavista vaikutuksista vahinkovakuutusmarkkinoilla.

Kilpailulain mukainen puuttumiskynnys määräävän markkina-aseman väärinkäytön toteamiseksi ei näin ollen ylity.

– Koko OP-ryhmän olemassaolo perustuu osuustoimintaan, ja bonusjärjestelmä on meille tapa jakaa yhteistä menestystämme omistaja-asiakkaillemme, OP-ryhmän pankkitoiminnan henkilö- ja pk-yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Harri Nummela kommentoi tiedotteessa KKV:n ratkaisun jälkeen.

If:n Suomen henkilöasiakkaista vastaava maajohtaja Timo Harju toteaa tiedotteessa If:n pitävän tärkeänä, että kaikki vahinkovakuutusalan toimijat kilpailevat samoilla säännöillä.

Selvä markkinaykkönen

OP:n osuus suomalaisten kotitalouksien asuntolainakannasta on kasvanut tasaisesti viimeisten noin 10 vuoden aikana, kohoten alle 35 prosentista nykyiselle lähes 40 prosentin tasolle. Suurimman kilpailijan Nordean markkinaosuus on noin 29 prosenttia ja Danske Bankin noin 11 prosenttia.

KKV ei ota päätöksessään kantaa siihen, onko OP:lla määräävä markkina-asema vähittäispankki- tai asuntoluottomarkkinoilla.

Etukäteen ennustettiin, että jos KKV päätös olisi ollut OP:lle huono, se olisi joutunut ruuvaamaan säästötavoitteitaan entistä tiukemmalle.

If:n tekemä kantelu tulehdutti aikanaan pahasti OP:n ja If:n johdon välit. Välirikon seurauksena OP lähti finanssialan etujärjestöstä.

Sittemmin OP on uuden pääjohtajansa Timo Ritakallion johdolla palannut finanssialan etujärjestön jäseneksi.

MAINOS

Kommentoi

Kuten Harju tuossa sanookin - vakuutusten vertaileminen ja kilpailuttaminen kannattaa. Sillä säästää vuosittain rahaa. Aiemmin tein kilpailutuksen itse, mutta tänä vuonna kokeilin vakuutuslaskuri.fi palvelua. Erikoisoluen hinnalla säästin useita tunteja ja sain samalla myös valittua minulle paremman vakuutuksen kaikkien vaihtoehtojen joukosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullakin on kokemus OP-n bonuksista.Bonuksia kertyi parisataa aattelin ne hyödyntää vakuutuksiin,siispä yhtiötä vaihtamaan,vaan kuinkas kävikään. Pohjolan vakuutukset tuli bonuksilla vähennettynä kallimmaksi kuin kilpailijalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kaikki raha mitä ihmiset saa, pullojen keräämistä myöten, pitää laittaa verolle. Mutta konsernit jotka pyörittävät rahoja yhtiöissään, esim. sote-firmat, saakoot tehdä verojärjestelyjään. Kateellisuudella on nyt väärä osoite täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapiolassa on myös etuja tiettyjen asiointien perusteella. Vakuutusmaksuista saa alennusta ja vielä s-bonuksia. Samoin Saunalahden puheluista saa s-bonuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuntolainaa vertaillessa otti kyllä tosissaan päähän kun OP:n bonukset aiheuttaa sen, että lainoja ei voi suoraan vertailla keskenään, vaan täytyy ottaa myös vakuutukset mukaan vertailuun, jotta näkee onko bonuksista oikeasti hyötyä. Ei päädytty tähän pankkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei KKV puutu S-bonuksiin, sillä niistä ei makseta vieläkään veroa vaikka sitä saa myös vakuutusmaksuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OPn vakuutukset eivät ole kilpailukykyisiä edes boonusten kanssa hinnaltaan, eikä kattavuudeltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on hyvä vertailukohde autojeni vakuutuksista. Kahden samanlaisen vakuutukset ovat eri yhtiöissä ja OP-vakuutus tulee halvemmaksi ja siinä on paremmat ehdot ulkomailla ajamista ajatellen. Tavalliselle tallaajalle edut ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niillä herran huonetta rakenneta, eikä kenenkään kannattaisi niistä porua nostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös kauppojen jäsen(etu)korttien bonukset verolle, tällä saisimme lisää rahaa yritystukiin, jotka ovat Suomen työllisyyden kannalta välttämättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etenkin kun myös vakuutusmaksuista saa bonusta, minkä maksaminen verottomasti rahana on siis KKV:n päätöksen mukaan laitonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:29
Britannia ja Ruotsi sopivat ilmapuolustuksen yhteistyöstä – Suomeenkin ehdolla olevat Gripen- ja Eurofighter-hävittäjät nostettiin kumppanuuden esimerkeiksi
11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

80 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

7 vuotta peruskoulun jälkeen. Palkka 5450€/kk. Kokemusta 9 vuotta. Tulkki Lue lisää...
Aikaperuspalakka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image