Kotimaa

Kikanda Nyembo sai Oulussa takaisin kykynsä liikkua

Kikanda Nyembo ja Anifa Zabulungu ovat asuneet Oulussa jo vuosia. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 12.1.2014 9:50
Hanna Kuonanoja

Kun kongolainen Kikanda Nyembo makasi burundilaisessa sairaalassa selvittämättömän sairauden halvaannuttamana, lääkärit eivät antaneet toivoa: kuolema tulisi pian. Toki oli mahdollista, että jos kotimaastaan sotaa paennut perhe pääsisi jonnekin hyvän terveydenhuollon piiriin, Nyembo saataisiin ehkä tutkittua kunnolla.

Monien kiemuroiden ja kahden sairaalassa asutun vuoden jälkeen perhe pääsi Suomeen. Tänä päivänä Nyembo kävelee taas omilla jaloillaan.

Perhe on asunut Oulussa nyt jo vuosia eikä enää tunne olevansa ulkomailla. Nyembon vaimo Anifa Zabulungu sai tuntemastaan kiitollisuudesta sytykkeen opiskella lähihoitajaksi. Perheeseen syntyy näinä päivinä neljäs lapsi.

Afrikan koulutetusta väestä jo kolmasosa on lähtenyt viime vuosina Eurooppaan. Mantere tyhjenee siitä keskiluokasta, jonka pohjalle demokratiaa voitaisiin ryhtyä rakentamaan.

Eurooppa tarvitsee maahanmuuttajia, mutta muuttoliike aiheuttaa niin lähtö- kuin tulomaissa ongelmia, jotka ovat suurelta osin ratkaisematta. Esimerkiksi kotoutumiskysymykset on saatava paremmalle tolalle.

Vuonna 2012 EU-maista eniten maahanmuuttajia tuli Italiaan. Myönnettyjä oleskelulupia oli kaikkiaan lähes 3,8 miljoonaa. Suomessa niitä oli noin 154 000.

Lue lisää muuttoliikkeestä Sunnuntai-liitteestä

Lue lisää 12.01.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

TYötön kirjoitti: 'Suomessa oli 2012 noin 210000 työtöntä. Mihin me tarvitsemme vuosittain noin mahdottoman määrän maahanmuuttajia? Pitäisikö ensin oman kansan työttömyysaste saada alemmas?!?! Kun tuntuu työpaikat olevan kortilla muutenkin niin miksi ihmeessä tänne otetaan lisää jakajia vielä työssä käyvien harvenevan joukon verotuotoille?
Minä en ymmärrä tätä matematiikkaa...'

Mistä keksit, että he tulisivat tänne työttömiksi. Suurin osa on tänne opiskelemaan tai töihin tulevia, avioliiton tai muun perhesyyn perrusteella luvan saavia. Toki perhesitten perusteella tullut voi jäädä työttämäksi, mutta jos sinulla olisi puolisiona ulkomaalainen, olisitko edelleen sitä mieltä, että hän ei saisi muuttaa Suomeen asumaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisia sotapakolaislapsia muutti länteen 40 luvulla. Taisi niitä suomalaisia muuttaa 60 ja 70 luvullakin läntiseen naapuriin muutamia satoja tuhansia. Eikä olleet edes sotapakolaisia. Leveämpää leipää haettiin ja taittiin saadakin.
Entäs Australiaan, Kanadaan ja Usaan ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sun pointti oli? Voidaanko tätä sotalapsi-korttia (tai tervalaiva-korttia) käyttää maailman tappiin asti? Kun kerran on suomalaisia pakolaisia lähetetty muualle, ollaan velvollisia vastaanottamaan pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja elintasopakolaisia muualta aina ja iäti kunnes aurinko sammuu. Erittäin loogista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen työttömistä ainakin puolet on sellasia joista ei yksinkertaisesti ole mihinkään työhön kuhan ovat työkkärien listoilla joukon jatkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä sotapakolaisia eri puolilta maailmaa löytyy satoja tuhansia enemmän ja vähemmän vammautuneina. On hienoa, että tätä perhettä on kyetty auttamaan, mutta käytännössa Suomen varat eivät riitä kuin pienen murto-osan auttamiseen. Auttamiselle ei myöskään näy loppua, sillä kymmenet käynnissä olevat sodat tuottavat satojatuhansia jos ei miljooniakin pakolaisia vuosittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, Anifa, siitä lämmöstä, jolla olet kohdellut laitoksessa olevaa omaistani!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka näistä useimmista kommenteista heijastuu jollain tavalla hyvin negatiivinen sävy ja asenne. Ajatelkaa omalle kohdallenne, että pääsette hoitoon ja paranette. Lisäksi artikkelissa esiintyvä henkilö on saanut mahdollisuuden elämään, perheeseen ja ammattikoulutukseen. Eiköhän ole syytä meidän jokaisen olla iloinen hänen puolestaan ja toivoa kaikkea hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa oli 2012 noin 210000 työtöntä. Mihin me tarvitsemme vuosittain noin mahdottoman määrän maahanmuuttajia? Pitäisikö ensin oman kansan työttömyysaste saada alemmas?!?! Kun tuntuu työpaikat olevan kortilla muutenkin niin miksi ihmeessä tänne otetaan lisää jakajia vielä työssä käyvien harvenevan joukon verotuotoille?
Minä en ymmärrä tätä matematiikkaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni maahanmuuttaja pitää kouluttaa ja sopeuttaa Suomen olihin. Se taas työllistää, mutta valitettavasti vain virkamiehiä. Tämäpitää maksaa taaas vientituloilla. P..kele, sanois pankkiiri W-roos.
Mutta kivahan on saada väriä ja uusia kulttuureja sekä hymyileviä kasvoja tänne pohja perukoille, arjen harmaaseen.

Sammaa mieltä, että pitäisi saada työttömyysaste vaikka Norjan tasolle. Sitten on varaa soputtaa ja kouluttaa tulijoita mielin määrin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekemään työt joita joko työtön eiu halua tehdä tai johon sen kyvyt ei riitä. Osa siirtolaisista on koulutettua väkeä, suuri osa työttömistä on ex duunareita joilla on pelkkä ammattikoulupohja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja väärin... Yleensä tämä lause, on aika typerä ja väärä. Työtön ottaisi kyllä varmasti töitä kuin töitä, mutta niitä' ei paikkaa oteta. Mielummin otetaan maahanmuuttaja, jolla monesti on kovempi motivaatio työhön, ja valitettavasti omien oikeuksien tietäminen vähempää. Tällä tavalla työnantaja voi pompottaa ja jopa pakottaa työntekijää, joka ei oikeuksiaan tiedä.
Oikeudet kun ovat kaikille samat, oli Afrikasta tai Iistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä ammattikoulupohja?? Olenko huomaaavinani halveksuntaa ilmisussasi? Minä aikanaan työllistyin ammattikoulun käyneenä oikein hyvin, pystyin jopa vaihtamaan työnantajaa vaillapelkoa, että jäisin työttömäksi. Sitten tyhmä lähdin opiskelemaan lisää, ja valmistuttuani olikin jo huomattavasti hankalampaa työllistyä. Katsos, kun meitä saman alan ammattiin koulutettuja oli vähintään 10 hakemassa samaa paikkaa.

Arvaa, kuinka usein mietin, olisiko sittenkin kannattanut pysyä lestissään eikä lähteä tavoittelemaanpilvilinnoja. No, kauan se kesti, mutta lopulta onnistuin saamaan oman alani työtä, jossa olenkin sitten onnistunut pysyttelemäänjo muutamia vuosikymmeniä.

Silti arvostan enemmäm ammattikoulusta valmistuneita. He todella ovat päästötodistuksen saatuaan valmiita oman alansa töihin, kun taas pidemmälle opiskelleet eivät ole käytännössä valmiita, ainoastaan teoriassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko olla totta, että tänne tulee vuodessa yli 150 000 maahanmuuttajaa!? Sehän tarkoittaa, että kymmenen vuoden päästä heitä on täällä noin kaksi miljoonaa!

Kuinkahan moni heistä on kykenevä työskentelemään ja maksamaan veroja. Taitaa tulla elämä meille 80-luvun jälkeen syntyneille tosi kalliiksi, kun pitää hoitaa suuret ikäluokat ja sitten vielä nämä ulkomaalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tehnyt maahanmuuttajien kanssa töitä, nytkin teen, vaikkeivat palkkaa saa (harjoittelijoina ovat, eli ilmaisia työntekijöitä) tekevät enemmän töitä kuin palkolliset suomalaiset. Hoitakoot suuret ikäluokat itsensä, eiköhän ole jo saaneet tarpeekseen yhdelle elämälle, tältä yhteiskunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työlupien määrä ei ole sama kuin maahanmuuttajien määrä ja monella EU:n ulkopuolelta tulevalla voi olla vuodessa useampikin työlupa työsuhteiden määräaikaisuuksien vuoksi.

"Kuinkahan moni heistä on kykenevä työskentelemään ja maksamaan veroja" No työluvalla tulevilla aivan kaikki ovat tulossa töihin. Usein nimenomaan niihin töihin mitkä ei suomalaisille enää kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

L'ähihoitajan veroista vaan ei ole yhteiskunnalle mitään hyötyä kun sama veroraha kiertää kehää ja vähenee joka kierroksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoisitko kenen etu se on että jo valmiiksi matalapalkkaiselle alalle, johon muuten vaaditaan useamman vuoden opiskelut, otetaan ulkomailta (todennäköisesti kouluttamatonta ja kielitaidotonta) halpatyövoimaa, joka tekee samat työt vielä halvemmalla? Mitä hyötyä tästä on? Tämähän vain laskee yleisesti hoitoalan työstä maksettavia palkkoja ja kaikki kärsivät. Tarvitaan enemmän joo, mutta ei ihan mistä sattuu ja millä hinnalla tahansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

15:17
Mikko Alatalo laulattaa Rotuaaria Lukijalta
14:49
Ulosajo Kittilän Pokantiellä: auto ajoi kurvista katolleen – yksi henkilö loukkaantui lievästi
14:13
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
14:00
Suku kehui Ed Sheeranin veljen kaunista lauluääntä, mutta se olikin pikkuveli, joka valloitti musiikkimaailman – Menestys alkoi prostituoidun innoittamana Tilaajille
13:25
Poliisi laati muistilistan marjastajille: mukaan kannattaa muistaa muun muassa kännykkä, kartta, kompassi ja kaveri
12:44
Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskuntaan
12:22
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
170
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
34
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
21
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
13
Kempeleen pyöräbaanan kahdeksan alikulkua täyttyvät taiteella – "Ohikulkijat ovat suhtautuneet pelkästään positiivisesti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image